Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zagadka Kuby Rozpruwacza - A .Pilipiuk

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 28.06.2004 - |13:11|

Andrzej Pilipiuk - Zagatka Kuby Rozpruwacza - 2004 Fabryka Snów .

Nowo otwarta swiątynia Afrodyty zatrudni bezpuderyjne kapłanki

Zbiór opowiadań których głównym bohaterem jest Jakub Wędrowycz .Jakub z zamiłowania jest egzorcystą (ma do tego rękę ) , jednak z powołania Bimbrownikiem (i to z jakim talentem).

Przegrałeś loterię wizową do USA ? Zgłoś się do nas , zawieżiemy cię tam bez wizy.

W opowiadaniach będziemy mogli prześledzi kilka epizodów z jego życia , podróży po Polsce , świecie ( w czasie i innych wymiarach) , poznać zdanie piekła na temat Jakuba oraz cześć jego przepisów .

Agroturystyka. Miła ,ładnie położona wieś na północ od Kijowa.Tylko u nas prawdziwki ważą 30 kilo

Szczerze polecam , niesamowita zabawa przy czytaniu .Polecam też przeczytać ogłoszenia na staniej stronie :D.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#2 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 29.06.2004 - |09:35|

Czytałem kilka opowiadań o przygodach Jakuba Wędrowycza i rozważam zakup jakiejś książki (dotychczas czytałem opowiadanka głównie w gazetkach). Znakomita lektura dla osób, które mają tylko odrobinę wolnego czasu i chcą ją czymś zapełnić (jazda pociągiem, poczekalnia u dentysty ;) ). Opowiadania czyta się szybko i przyjemnie, nie trzeba się na nich zbytnio koncentrować, jak w wypadku poważniejszych książek.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#3 Avarhis

Avarhis

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów
  • MiastoJózefów

Napisano 02.05.2006 - |12:22|

przeczytalem wszystko w 3 dni, calkiem przyjemna lektura ot umila nudniejsze dni
  • 0

#4 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 02.05.2006 - |12:52|

cała twórczość Pilipiuka jest ok; nie tylko Wędrowycz
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#5 artpi

artpi

Starszy szeregowy

• VIP
  • 135 postów
  • MiastoWarszawa -> Gocław

Napisano 30.05.2006 - |17:40|

Oj tak, Wędrowycz to jest to! Znakomity humor, super opowiadania! Gorąco polecam.
Ostatnio pochłonąłem też "Operacje Dzień Wskrzeszenia". Dużo mniejsza dawka humoru niż zwykle serwowana przez tego autora, ale fabuła całkiem niezła,, też polecam.
  • 0
Kłamstwo zawsze popłaca. To kiedy prawda wyjdzie na jaw, zaczynają się problemy...

#6 Scofi

Scofi

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 326 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 20.06.2006 - |14:21|

tak, Kuba jest bombowy. rzeczywiscie, inne pozycje Pilipiuka sa rowniez ciekawe. ogolnie polecam tego pisarza, gdyz jest jednym z niewielu piszacych w tym gatunku literackim i to jeszcze z takim humorem
  • 0
Dołączona grafika

O'Neill: Life's a bitch!
Teal'c: Indeed

- You seem pretty cheery.
- Strippers, Sammy, strippers. We're on an actual case involving strippers. Finally!

nie bedzie znakow diakrytycznych

ON - LINE again :)

#7 Ciri

Ciri

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 20.06.2006 - |21:41|

ja rowniez polecam tego pisarza:) lubie taka tematyke ksiazek i jeszcze jak jest tam dawka humoru to jestem wniebowzieta;)
  • 0
"If you don't make it...can I have your stereo?"

O'Neill, about religion on Earth: "Let's just say nobody believes in anyone with glowing eyes and a snake in his head."

John : Mogłbys miec choc troche odrobiny Ambicji Garfield...
Garfield : Czy to podają z frytkami? :D

#8 Jason

Jason

Kapral

• VIP
  • 172 postów

Napisano 23.02.2007 - |22:57|

Oj Wędrowycz Wędrowycz... Osobnik nazywany "pasożytem społecznym notorycznie uchylającym się od pracy. Notowany za kłusownictwo i bimbrownictwo oraz niszczenie mienia organów ścigania" - co swoją drogą zdarza mu się dość często :D Jak Piekare reprezentuje Mordimen Madderin tak Pilipuka reprezentuje Jakub Wędrowycz :) Opowiadania z nim w roli głównej rzeczywiście czyta się lekko i przyjemnie, nie tylko ze względu na język jakim są napisane, ale również ze względu na poruszaną tematyke ;) Warto wspomnieć o ostatnim tomie opowiadań wydanym w listopadzie 2006 pt. "Wieszać każdy może" - jak zwykle mamy do czynienia z Jakubem i jego niesamowitymi przygodami :D Niestety momentami pewne fragmenty oraz sytuacje są odgrzewane czy też powielane na nowo co nie sprzyja czytelnikowi, który czytał wszystkie opowiadania o Wędrowyczu ;) Mimo to książke warto przeczytać, a chociażby po to właśnie, a żeby na trochę odstresować się i przenieść do świata gdzie naprawdę wszystko jest możliwe... :P Warto również zauważyć że Kubie w dotychczasowych podróżach towarzyszy teraz jego prawnuk Piotruś... Który nie da się ukryć fach i zdolności ma we krwi po dziadku :D Dziwię się też, że w temacie nikt nie wspomniał o książce "2586 Kroków" która dla odmiany nie opowiada o przygodach najsłynnijeszego polskiego bimbrownika. Opowiadania są naprawde świetne, trzymają klimatycznie, szczególne jeśli chodzi o liczenie kroków... B)

Ostatnio pochłonąłem też "Operacje Dzień Wskrzeszenia". Dużo mniejsza dawka humoru niż zwykle serwowana przez tego autora, ale fabuła całkiem niezła,, też polecam.

Powiem szczerze mnie nie zachwyciła jako całość. Są fragmenty które podobają mi się mniej lub bardziej np. fakt że Polska była w stanie "odrodzić" się na tyle po konflikcie nuklearnym żeby móc stworzyć projekt, który ma na celu odwrócić bieg wydarzeń. Mimo to warto ją przeczytać, chociażby po to aby móc się przekonać jaką wiedzą o planetach Układu Słonecznego posiadali rosjanie w czasach zaboru ;)

Sklep "Kraina cztrech pasków". Tylko u nas kupisz w jednym miejscu: dresy adidasa, kije do bejsbola i atrapy telefonów komórkowych :D :D Oczywiście bez urazy dla osób lubiących "luźniejsze" ciuchy :P

Użytkownik Jason edytował ten post 23.02.2007 - |23:00|

• 0
" Kiedy w mieście ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca "

Mordimer Madderin licencjonowany Inkwizytor jego Ekscelencji Biskupa Hez Hezronu

#9 Majar

Majar

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 13.08.2007 - |01:24|

Pilipiuka czyta się "przyjemnie", nie powiem. Seria o Wędrowyczu to wogóle kawał dobrej roboty okraszonej czarnym humorem. Pilipiuk ostatnio w ogóle duże pisze i jest co czytać
  • 0

#10 elantra

elantra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 21.10.2007 - |19:06|

Zchęcią dzisiaj zacznę czytać te opowiadania bo lubię autora.
  • 0
"tylko umarli znają koniec wojny"
Platon

#11 ddarrekk

ddarrekk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów
  • MiastoMiechów

Napisano 26.12.2008 - |13:37|

Mam nadzieję, że ukaże się jeszcze jakiś zbiór opowiadań o Jakubie, bo ostatni był bodajże 3 lata temu i od tego czasu nic :unsure: . A z Pilipiuka poza książkami o Jakubie w. polecam praktycznie wszystko a szczególnie zbiory opowiadań 2586 Kroków i Czerwona gorączka.
  • 0

#12 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 05.01.2009 - |14:55|

Jeśli o mnie chodzi to moim skromnym zdaniem najlepsze opowiadanko z Panem Jakubem to HOTEL POD ŁUPIEŻCĄ, - CZYLI WAKACJE JAKUBA
WĘDROWYCZA - jakoś tak najbardziej mnie rozśmieszyło (płakałem ze śmiechu)... Potem jeszcze Bajeczka dla wnuczka... i opowiadanie o pogotowiu...

Polecam każdemu :)
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych