Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ile kobiet ogląda BSG?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
74 odpowiedzi w tym temacie

#1 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 18.08.2007 - |11:52|

Moderatorzy nic pochopnie... z tym usuwaniem, jeszcze długo do 4 sezonu :D

W rzeczywistości nie spotkałem żadnej kobiety która lubiałaby sci-fi i w dodatku najambitniejszego/najlepszego i zarazem trudnego do zniesienia przez początkujących widzów serialu - BSG. Prosze każdą kobietę która ogląda i lubi BSG, aby się tutaj wpisała :). Ciekawe czy to jest jakaś oznaka feminizmu bo sci-fi raczej dla mężczyzn przeznaczone jest... . Szczerze mówiąc dziwie się, że do BSG napisy robi kobieta ;), co w tym BSG według was jest?

Użytkownik Juki edytował ten post 18.08.2007 - |11:57|

• 0

Dołączona grafika

#2 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 18.08.2007 - |14:40|

Hej ktoś tu o mnie zapomniał!! :angry: BSG jest wg mnie serialem #1. Z Każdym sezonem jest coraz lepszy, nie zauważyłam jakichś zbędnych zapychaczy. Kazdy odcinek trzyma w napięciu od początku do końca. Ciekawe postaci, szczególnie kobiety - są silne i traktowane na równi z mężczyznami. BSG cenię równiez za świetne sceny walki w przestrzeni, szczególnie podoba mi się kiedy Galactica w ostatniej chwili unika pocisku. No i przedewszystkim trzeba trochę pomyśleć oglądajac ten serial, usłyszałam od mojego kumpla, że nie będzie tego oglądać bo za mocno musi mózg wysilać ;) Generalnie same zalety.
  • 0

#3 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów
  • MiastoVilla Soprano USA- Sopot

Napisano 18.08.2007 - |15:39|

Ups,w takim razie powinnam sie wpisac. :lol:
  • 0

#4 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 18.08.2007 - |15:46|

ps. ups w takim razie zacznijcie listę od @Pandory która .......... wiadomo. ;) Szczególnie 3 sezon.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#5 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 18.08.2007 - |18:26|

siarenka, MidMad, dark.raven... to nie jest tylko meski serial ;)
  • 0

->1019<-

#6 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 18.08.2007 - |21:16|

Ale ciekawe... czemu lubiom akurat ten serial? Co im się podoba...? ;)
Chyba nie ma tutaj patologicznych fanek... (tzn. takich jak te które szaleją za Wentworthem z Prison Break)

Użytkownik Juki edytował ten post 18.08.2007 - |21:18|

• 0

Dołączona grafika

#7 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoSomewhereOverTheRainbow

Napisano 19.08.2007 - |10:03|

No, no, Juki w Krakowie mieszkasz i nie znasz żadnej kobiety, która lubiałaby SF i BSG? WSTYD! Najwyraźniej nie obracasz sie we właściwych kręgach, bo ja z tym problemu nie mam :D Dodatkowo twierdzisz ze fantastyka (i SF w szczególności) jest przeznaczona dla mężczyzn? Czyżbym słyszała chrumkanie męskiej szowinistycznej świnki? :>
Oj, balansujesz na cienkiej linie, mój drogi, uważałabym z takimi osądami, bo jeszcze na światło dzienne wyciągnę informacje, jak wielu spośród moich kolegów oglądało np. "Czarodziejki z Księżyca" (a jak wiadomo jest to serial przeznaczony dla dorastających dziewcząt). W zanadrzu mam więcej bardziej kompromitujących tytułów :> :> :>

Dla mnie BSG jest najlepszym serialem SF, jaki do tej pory widziałam, a jak coponiektórzy wiedza, jestem bardzo wybredna, od kiedy w wieku 7 lat oglądnęłam SW:ROTJ :P Dlaczego mi się podoba BSG? Latanie i strzelaniny w kosmosie (dlatego też podobał mi się Space Above and Beyond aka Gwiezdna Eskadra), inteligentna fabula (w większości przypadków;P) - kwestie polityczne ('smaczki' z aluzjami do USA), religijne, itd, itd... naprawdę długo by wymieniać, zresztą robiłam to w innych tematach.

Użytkownik MidMad edytował ten post 19.08.2007 - |10:03|

• 0

#8 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 19.08.2007 - |11:45|

Czemu SF? - bo pierwszy film, który pamiętam to było SW (to pierwsze czyli czwarte :D ) - no i tak zostało :P (albo to było Siedmiu samurajów ??). Poza tym nie rozumiem tego typu rozgraniczeń - SF dla facetów.

Wolę SF niż niektóre wypociny, zwłaszcza tzw. wysokobudżetowe, bo (w dużym skrócie - o wielu rzeczach była już mowa wcześniej) mi się podobają:
- klimaty
- możliwość puszczenia wodzy fantazji
- nowinki (zwykle z zakresu technologi kina ale co tam - ostatnio wolę oglądać wspominki jak powstały SW niż same SW :) )

A w BSG jest do tego wszystkiego:
- bohaterowie nie są jednokolorowi - i to dla mnie jeden z podstawowych plusów
- ma dobrze (w większości przypadków) zbalansowane to co dla oka z tym co dla głowy - oczywiście nie przesadzając, w końcu to jest rozrywka. Ale właśnie rozrywka, która nie powoduje, że tylko się siedzi i gapi w telewizor/monitor, jak w większości
- dobrze zrobiona (napisana/ zagrana/ wyreżyserowana/ opatrzona muzyką itd...)

(dlatego też podobał mi się Space Above and Beyond aka Gwiezdna Eskadra),

A już myślałam, że mi się śniło, że coś takiego puszczali :)
  • 0

#9 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 19.08.2007 - |12:43|

tricia helfer ;D~ [ślinotok]

a na serio -- nie mam zielonego pojęcia, czemu oglądam bsg, poza oczywistym faktem: podoba mi się :P
podejrzewam, że to przez oglądanie star treka w wieku lat ośmiu wciągnęłam się w sci-fi i zwyczajnie ciężko mi oglądać cokolwiek typowo obyczajowego ;)
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#10 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 19.08.2007 - |13:24|

No, no, Juki w Krakowie mieszkasz i nie znasz żadnej kobiety, która lubiałaby SF i BSG? WSTYD! Najwyraźniej nie obracasz sie we właściwych kręgach, bo ja z tym problemu nie mam biggrin.gif Dodatkowo twierdzisz ze fantastyka (i SF w szczególności) jest przeznaczona dla mężczyzn? Czyżbym słyszała chrumkanie męskiej szowinistycznej świnki? :>
Oj, balansujesz na cienkiej linie, mój drogi, uważałabym z takimi osądami, bo jeszcze na światło dzienne wyciągnę informacje, jak wielu spośród moich kolegów oglądało np. "Czarodziejki z Księżyca" (a jak wiadomo jest to serial przeznaczony dla dorastających dziewcząt). W zanadrzu mam więcej bardziej kompromitujących tytułów :> :> :>

Ależ ja nic nie mówiłem o fantastyce :), to z fantastyką rozumiem, ale sci-fi... szczególnie trzy elementy za którymi kobiety nie przepadają - wojsko, kosmos i maszyny, czyli BSG. Każdy przyzna, że sci-fi jest bardziej przeznaczone dla mężczyzn, tak to rozumieją producenci i niestety tak tworzą. A co do anime to bardzo dużo osób to ogląda, rozumiem to, nawet mam kolege w klasie, który wielką mase seriali i filmów w różnych gatunkach, tych stosownych i nie... xD

tricia helfer ;D~ [ślinotok]

A ta kobita to... na wystawe tylko.

a na serio -- nie mam zielonego pojęcia, czemu oglądam bsg, poza oczywistym faktem: podoba mi się :P
podejrzewam, że to przez oglądanie star treka w wieku lat ośmiu wciągnęłam się w sci-fi i zwyczajnie ciężko mi oglądać cokolwiek typowo obyczajowego ;)

No tak... od małego można się już wkręcić..

@Pandora masz zdrowe podejście do tego ;)
  • 0

Dołączona grafika

#11 Unghar

Unghar

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 19.08.2007 - |21:36|

Hmm... oglądam ja, moja siostra, moja koleżanka... 1, 2, 3 ..... ;P
kto powiedział, że SF jest tylko dla facetów... jakiś pomyleniec chyba :blink:
  • 0

#12 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 20.08.2007 - |07:19|

Cóż to za seksistowski wątek!
Ale w celach socjologicznych chętnie odpowiem:
- jestem kobietą - tak
- oglądam BSG - chętnie
- wojsko i maszyny mi nie przeszkadzająi wcale nie uważam,ze jest to jakąś przeszkodą dla percepcji a nawet uwazam, że największą wadą BSG sa te żenujące wątki miłosne, które sa w stylu nawet nie "Mody na sukces" ale jakiejś Marii-Luisy czy innej Fernandy. Wątki miłosne czy romantyczne ale nie takie gniotące i nie przez CAŁY odcinek
Takich kwachów nie było nigdy w ST, które jest dla mnie i będzie nr 1 ani SG1, które jest nr 2.
BSC może jak jeszcze parę dobrych sezonów wypuści to może kiedyś zasłuży na numer ale na razie pozostaje pretendentem do czołówki

Każdy przyzna, że sci-fi jest bardziej przeznaczone dla mężczyzn, tak to rozumieją producenci i niestety tak tworzą.

to tak jak z samospełniającą się przepowiednią - dopóki tak myślą to pewnie tak właśnie będzie - gdzie tu sens i gdzie logika

A co do anime to bardzo dużo osób to ogląda, rozumiem to, nawet mam kolege w klasie, który wielką mase seriali i filmów w różnych gatunkach, tych stosownych i nie... xD

a tego akurat nie toleruję.
I jakoś nikt nie twierdzi, że kreskówki są infantylne albo dla dzieci?
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#13 Kira Nerys

Kira Nerys

Plutonowy

• VIP
  • 353 postów
  • MiastoKraków

Napisano 20.08.2007 - |11:04|

Ja również ogladam BSG, a zachęciły mnie do niego uwaga.... dwie koleżanki :)
od nich zresztą zaraziłam się oglądaniem SG.

Co do SF ogólnie to wcale nie uważam, że jest tylko dla meżczyzn, uwielbiałam Star Treka od baardzo wczesnej młodości, a kazdy inny serial czy film SF jaki emitowała telewizja wywoływał u mnie efekt przyklejenia do telewizora :D

a BSG zaczełam oglądać głównie z sentymentu do SAAB i podoba mi się tak jak podobało mi się SAAB :)

Użytkownik Kira Nerys edytował ten post 20.08.2007 - |11:10|

• 0

#14 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 20.08.2007 - |12:24|

Hmm... oglądam ja, moja siostra, moja koleżanka... 1, 2, 3 ..... ;P
kto powiedział, że SF jest tylko dla facetów... jakiś pomyleniec chyba blink.gif

Hej hej nie jestem pomyleńcem przezto, że sądze, że sf jest w 80% dla mężczyzn a takie przekonanie wywołało u mnie doświadczenie od kobiet które spotykam.

to tak jak z samospełniającą się przepowiednią - dopóki tak myślą to pewnie tak właśnie będzie - gdzie tu sens i gdzie logika

Większość kobiet nie lubi fantazji.. i szczególnie naukowej. Producenci napewno nie skupiają się na tej mniejszości która je lubi.

- możliwość puszczenia wodzy fantazji

Ja z tym mam tak, że jestem właśnie na tym forum, tworze różne dziwne tematy... jakie mi fantazja i ciekawość względem serialu przyniesie. Czasami pisze moje własne pomysły, domysły... nie wiem czy ktoś wogule je czyta, ale to jest właśnie moje puszczenie wodzy fantazji na forum :).

a BSG zaczełam oglądać głównie z sentymentu do SAAB i podoba mi się tak jak podobało mi się SAAB smile.gif

A SAAB to jest jakiś aktor ze Star Treka?

Ja również ogladam BSG, a zachęciły mnie do niego uwaga.... dwie koleżanki smile.gif

Nieprawdopodobne... czemu tylko na forum są takie kobiety... ?

A tak ogółem to nie myślcie źle o mnie, tak naprawde to się ciesze, że są takie kobiety jak wy ;)

Użytkownik Juki edytował ten post 20.08.2007 - |12:39|

• 0

Dołączona grafika

#15 Kira Nerys

Kira Nerys

Plutonowy

• VIP
  • 353 postów
  • MiastoKraków

Napisano 20.08.2007 - |12:44|

A SAAB to jest jakiś aktor ze Star Treka?

SAAB - Space Above And Beyond - Gwiezdna Eskadra - wspominany już we wcześniejszych postach :)
a z sentymentu dlatego, że pod pewnymi względami BSG przypomina mi ten serial
  • 0

#16 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoSomewhereOverTheRainbow

Napisano 20.08.2007 - |14:36|

SAAB - Space Above And Beyond - Gwiezdna Eskadra - wspominany już we wcześniejszych postach :)
a z sentymentu dlatego, że pod pewnymi względami BSG przypomina mi ten serial

Dokładnie! :D Jej, rzuciłam tytułem SAAB i myślałam. że już tego nikt nie pamięta, a tu tyle osób - i w dodatku same kobiety! :D :D :D

Racja, jest dużo podobnych wątków - piloci myśliwców, walki w kosmosie z silniejszym przeciwnikiem, psychologia postaci... szkoda tylko, że SAAB nie kontynuowali.. no, al to już temat na zupełnie osobną dyskusję.

Większość kobiet nie lubi fantazji.. i szczególnie naukowej. Producenci napewno nie skupiają się na tej mniejszości która je lubi.

Zapomniałeś tam napisać "większość kobiet, jakie dotychczas spotykałem" :P Inaczej to zdanie prawdziwe nie jest, pomijając fakt, że "fantazję" jako taką ma każdy człowiek.
A co do mniejszości - 95% moich koleżanek siedzi w tych klimatach właśnie.
Swoją drogą myślę, że twórcy BSG świetnie sobie zdają z tego sprawę, że serial ogląda mnóstwo kobiet - m.in. dlatego pojawiają się tam kwestie społeczne w szerszym stopniu, niż gdzie indziej, że o wątkach miłosnych nie wspomnę (jakkolwiek z moich obserwacji wynika, że wolą je panowie, albowiem: miłość-> sex -> goła Tricia Helfer :D) :)

Nieprawdopodobne... czemu tylko na forum są takie kobiety... ?

Raczej czemu tylko tu nas spotykasz;) Juki - bardzo proste rozwiązanie, idź na jakikolwiek z krakowskich konwentów fantastycznych, będziesz się o "takie kobiety" potykał co drugi krok. Serdecznie zapraszam na któryś z nich, a robimy je dość często, więc na pewno termin jakiegoś będzie Ci odpowiadał: Constar - długi weekend majowy, Imladris ( www.imladris.pl) - ostatni weekend października, Krakon - podczas ferii zimowych.
  • 0

#17 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 20.08.2007 - |14:40|

Moderatorzy nic pochopnie... z tym usuwaniem, jeszcze długo do 4 sezonu :D

W rzeczywistości nie spotkałem żadnej kobiety która lubiałaby sci-fi i w dodatku najambitniejszego/najlepszego i zarazem trudnego do zniesienia przez początkujących widzów serialu - BSG. Prosze każdą kobietę która ogląda i lubi BSG, aby się tutaj wpisała :). Ciekawe czy to jest jakaś oznaka feminizmu bo sci-fi raczej dla mężczyzn przeznaczone jest... . Szczerze mówiąc dziwie się, że do BSG napisy robi kobieta ;), co w tym BSG według was jest?

Arwen uwielbia BSG. To ona mnie zaraziła tym serialem.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#18 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 20.08.2007 - |15:21|

Raczej czemu tylko tu nas spotykasz;) Juki - bardzo proste rozwiązanie, idź na jakikolwiek z krakowskich konwentów fantastycznych, będziesz się o "takie kobiety" potykał co drugi krok. Serdecznie zapraszam na któryś z nich, a robimy je dość często, więc na pewno termin jakiegoś będzie Ci odpowiadał: Constar - długi weekend majowy, Imladris ( www.imladris.pl) - ostatni weekend października, Krakon - podczas ferii zimowych.

Ciekawe musze kiedyś pomyśleć... dowiedzieć coś o takich konwentach :) Ta strona której adres podałaś... jak się w nią wejdzie to nie można nigdzie wejść dalej. Musze wkońcu porozmawiać z kimś o tym.

że o wątkach miłosnych nie wspomnę (jakkolwiek z moich obserwacji wynika, że wolą je panowie, albowiem: miłość-> sex -> goła Tricia Helfer

Jeśli chodzi o Baltara i Six to nie lubie takich wątków miłosnych, a Six to nic wielkiego - pierwsza lepsza modelka. Myśle, ze tacy którzy mogą utoższamić się z Baltarem lubią ten związek i całą Szóstke :P .
  • 0

Dołączona grafika

#19 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 20.08.2007 - |15:25|

A co do mniejszości - 95% moich koleżanek siedzi w tych klimatach właśnie.

Powiedz gdzie to się chyba tam przeprowadzę ;) a poważnie to w życiu codziennym jest jakoś tak dziwnie na odwrót.
No chyba ,że boicie się do tego przyznać, ujawnić.

Raczej czemu tylko tu nas spotykasz;) Juki - bardzo proste rozwiązanie, idź na jakikolwiek z krakowskich konwentów fantastycznych, będziesz się o "takie kobiety" potykał co drugi krok.

Część już wyżej napisałem a tu masz rację. Tylko to znowu dziwne by było gdyby na takich spotkaniach było na odwrót.
Tylko @Juki ma raję spróbuj zagadać z kimś z poza Twojej "paczki fanek sf" jakoś tak właśnie się trafi ,że większość nie wie o czym się do nich mówi.
Całkiem inne klimaty a już szczególnie jak się rozmawia z kimś z poza swoich "stałych-codziennych" znajomych.
Bo ci to chociaż są już co nieco osłuchani przez moje opowiadania z tą tematyką. :D
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#20 Kira Nerys

Kira Nerys

Plutonowy

• VIP
  • 353 postów
  • MiastoKraków

Napisano 20.08.2007 - |15:35|

Tylko @Juki ma raję spróbuj zagadać z kimś z poza Twojej "paczki fanek sf" jakoś tak właśnie się trafi ,że większość nie wie o czym się do nich mówi.
Całkiem inne klimaty a już szczególnie jak się rozmawia z kimś z poza swoich "stałych-codziennych" znajomych.

dwie dziewczyny, które zaraziły mnie BSG i SG, to koleżanki wcale nie z żadnej "paczki fanek sf" tylko koleżanki z pracy :) , myśle, że tak naprawde wszędzie można spotkać miłośników sf, tylko nie każdy się do tego od razu przyznaje ...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych