Skocz do zawartości

Zdjęcie

Upadek DVD w Polsce?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#1 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 06.06.2007 - |17:32|

Jak możecie to przeczytajcie ten artykuł:

http://wiadomosci.on...03,11,item.html

Coś mi się zdaje, że na naszym rynku DVD może być nie za ciekawie. Co o tym myślicie?
  • 0

#2 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 06.06.2007 - |17:35|

Onet i wszystko jasne. Internetowa wersja Fucktu
  • 0

...:::Son of Anarchy:::...

#3 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 06.06.2007 - |17:43|

Onet i wszystko jasne. Internetowa wersja Fucktu

Wiem, że Onet to nie jest zbyt obiektywny (delikatnie mówiąc), ale chyba jednak coś w tym jest? Skoro Warner wycofuje się z rynku, to teraz będziemy mieli TYLKO samych dystrybutorów, żadnego "oficjalnego przedstawicielstwa" w naszym kraju nie będzie, a wiadomo, że dystrybutorzy mają w swojej ofercie tylko część katalogu danej wytwórni. Wiadomo też, że płyty DVD nie znikną całkowicie z naszego rynku, ale nowych filmów i seriali może być znacznie mniej. No i w dodatku mogą być wydawane w kijowych edycjach.

Użytkownik Inuki edytował ten post 06.06.2007 - |17:44|

• 0

#4 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 06.06.2007 - |17:54|

W artykule nie ma opinii żadnego dystrybutora, jak dla mnie bajki wyssane z palca i tani straszak. Są kraje gdzie piractwo jest dużo większe niż Polsce a nikt się nie wycofuje. Zresztą nasz rynek wydawniczy mało kto bierze poważnie.
  • 0

...:::Son of Anarchy:::...

#5 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 06.06.2007 - |18:31|

Ściema. Kto zrezygnuje z 38 milionów potencjalnych klientów?? Wystarczy się tylko postarać, a płyty schodziły by jak ciepłe bułeczki. (musieliby zrobić porządek w organizacji firmy i dopasować ceny do możliwości Polaka - niestety wydaję mi się, że osoby odpowiedzialne za to w Polsce są nieudolne i kryją się za piractwem, by nie stracić intratnych posad).
  • 0
VeeDee

#6 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 06.06.2007 - |18:47|

ale sens
reakcja na likwidację serwisu powinna być raczej odwrotna???

nie jestem naiwna i nie wierzę w takie reakcje. Biznes to biznes - próbowali go robić bez przygotowania rynku, bez pomysłu i bez sensu to się zmywają - Burger King się otwierał jakieś 6, 7 lat temu z wielkim szumem a potem szybciutko zwinął. Przygotował strategię, zrobił rozeznanie i... wrócił. A co powiecie o Ebayu - świetnie mu idzie w Polsce, prawda ^_^
- największy serwis aukcyjny świata odwala taką kichę w Polsce, że pierwsi użytkownicy nie mogli uwierzyć, że coś z czego korzystali bez przeszkód w wersji ebay.com w wersji ebay.pl ledwo kategorie odróżnia. Żenada ale zawsze można zwalić winę na klientów, którzy nie chcą łykać każdej kupki jaką się im wciska ano nie chcą
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#7 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 06.06.2007 - |19:01|

ebay wszedł do polski? KIEDY?:)

Skoro "wielcy" tego świata kpią z nas, to czemu się dziwią, że my kpimy z nich? :)

#8 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 06.06.2007 - |19:16|

Wiem, że Onet to nie jest zbyt obiektywny (delikatnie mówiąc), ale chyba jednak coś w tym jest? Skoro Warner wycofuje się z rynku, to teraz będziemy mieli TYLKO samych dystrybutorów, żadnego "oficjalnego przedstawicielstwa" w naszym kraju nie będzie, a wiadomo, że dystrybutorzy mają w swojej ofercie tylko część katalogu danej wytwórni. Wiadomo też, że płyty DVD nie znikną całkowicie z naszego rynku, ale nowych filmów i seriali może być znacznie mniej. No i w dodatku mogą być wydawane w kijowych edycjach.

A od kiedy to wszystkie nowe filmy i SERIALE u nas się pojawiają? Edycje wydawane do tej pory były w kijowych wersjach za kosmiczną kasę. Przykładowo taki Warner zrobił sobie jaja wydając 1,2,4 sezon Tajemnic Smallwile (czy jak to tam leci), Jeżeli uważał, że każdy rzuci się na dziurawe wydanie to się chyba przeliczył.
Co do artykułu, to ja pierwsze słyszę, że ITI wycofał się z powodu piractwa. Poza tym taka argumentacja, to jest tak debilna, że autora powinno się ukarać. Jeżeli u nas jest tak ogromne piractwo, to producenci powinni zainwestować w rynek, opracować oryginalne wydania z normalnych cenach, tak żeby to piractwo wytępić. Wycofanie się z rynku spowoduje tylko zwiększenie piractwa, bo osoba która mogła kupić oryginał, a tego nie może zrobic zdobędzie nielegalna kopię.
  • 0

#9 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 06.06.2007 - |19:38|

za duzy rynek aby z niego rezygnowac.

nawet jesli twierdza ze jest piractwo. a w jakim krju nie ma tego procederu?
heheheheh watpie i to bardzo aby doszlo do wycofania sie firm z rynku. jesli tak bedzie to straca jeszcze wiecej a tak zawsze zarabiaja.
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#10 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 06.06.2007 - |22:41|

Ja tam płakać po nich nie będę.
Skoro nie potrafią dostosować się do warunków naturalnych, muszą zginąć. Takie są prawa doboru naturalnego :D
Argumentacja stowarzyszenia jest na poziomie przedszkolaka. "Nikt mnie nie lubi, to ja sobie idę. "Cen nie obniżę, bo nie".
Mnie osobiście w wydaniach DVD filmów nie są potrzebne tony dodatków typu wypowiedzi aktorów chwalących się, że udało im się w tej scenie zrobić szpagat. Kogo to obchodzi? Takie ciekawostki to sobie można poczytać w internecie. Przez mnóstwo śmieci zamiast wydać 90 minutowy film na płycie jednowarstwowej wydaje się go na dwuwarstwowej i koszta rosną. A przecież ludzie chcą tylko film obejrzeć.

Uszczęśliwianie na siłę to misja dystrybutorów. Filmy dostępne z czasopismami mają jeden wielki plus i jeden malutki minus. Plus, że serwuje się je bez śmieci, minus że najpierw trzeba obejrzeć reklamę i dostaje się produkt o trochę niższej jakości. Ja jestem w stanie to przeżyć.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 06.06.2007 - |22:42|

• 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#11 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 07.06.2007 - |07:39|

Ten art , to zasadniczo stek bzdur . Pracuje . w jednym z warszawskich hipermarketów i wiem ze z miesiąca na miesiąć zwieksza się oferta jak i sprzedaż DVD - na tamtent miesiąc było to około 350-450 tys pln (obrotu ).
Dokładniejszych danych niestety nie moge podać , ale wiem , od dostawców , ze ta tendecja utrzymuje się od pewnego czasu we wszystkich sklepach (znaczy się tam gdzie on dostarcza - czyli warszawskie hipermarkety z sieci Auchan, Carfour , Real, L.Eclerc ) .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#12 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 07.06.2007 - |12:15|

Ale dla mnie wielka strata, niech się wycofują. I tak nie kupuję filmów a tym bardziej seriali na DVD. Wolę sobie nagrać z np. Canal+ jakiś film i wypalić na płytę. Jakość wydania mam wtedy podobną do tych szumnych wydań DVD ;).
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#13 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów
  • MiastoVilla Soprano USA- Sopot

Napisano 07.06.2007 - |16:01|

Co do piractwa ,to,, zawsze bylo,jest i bedzie''. Nikt ani nic tego nie powstrzyma.Co do serwisu napisy org,smiem twierdzic,ze zaraz pojawi sie tego typu nastepny. A co do problemu dvd,to Posla zawsze byla durnym krajem,jest i bedzie ....a zadna Unia ..to nam jeszcze dlugo nie pomoze. i tyle... :sam5:
  • 0

#14 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 10.06.2007 - |22:20|

Ale dla mnie wielka strata, niech się wycofują. I tak nie kupuję filmów a tym bardziej seriali na DVD. Wolę sobie nagrać z np. Canal+ jakiś film i wypalić na płytę. Jakość wydania mam wtedy podobną do tych szumnych wydań DVD ;).

A ja żałuję bo sobie co jakiś czas wygospodaruję finanse i kupuje wydania seriali.
A w szczególności poluje na różne okazje i tak udało mi się nabyć wiele boxów po okazyjnych cenach zarówno nowych jak i starych seriali..
Mimo,że na codzień są po wyższych cenach.
Ostatnio tak kupiłem sobie np stary serial SF z lat 80' - "V" w o połowę niższych cenach niż jest zazwyczaj.
I bardzo często tak mi się udaje uzupełniać kolekcję. :)
Co do nagrywania z Cyfry to niestety nie ma tam za wiele seriali chyba,że na tvn7 czy AXNach ale niestety maja straszną kompresje na jego transponderze.
W każdym razie ST TNG sobie nagrywam. ;P

I dlatego nie podoba mi się ta sytuacja z dystrybutorami.

Użytkownik biku1 edytował ten post 10.06.2007 - |22:28|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#15 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 11.06.2007 - |10:53|

ebay wszedł do polski? KIEDY?:)

....

nawet 2 razy wchodził i za każdym razem z wielką pompą i szumnymi zapowiedziami o skasowaniu Allegro w 15 minut :bag:

a co do wydań gazetowych to jest jeszcze 1 istotna przyczyna niższej ceny takowych:
video i fonogramy lecą na normalnej czyli najwyższej stawce Vatu t.j. 22 % a wydawnictwa gazetowe mają tylko 7%
:lol:
  • 0

#16 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 11.06.2007 - |12:01|

a co do wydań gazetowych to jest jeszcze 1 istotna przyczyna niższej ceny takowych:
video i fonogramy lecą na normalnej czyli najwyższej stawce Vatu t.j. 22 % a wydawnictwa gazetowe mają tylko 7%

Niby tak . Ale te gazetowe kosztują po 19,99 . A jesli nawet by policzyć im wyższy VAT ( 22 a nie 7 ) to i tak cena by osylowała by w okolicy 23-24 pln .

A zreszta widze ze nikt nie zwrócił uwagi na moje wczesniejsze wypociny :) .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#17 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 11.06.2007 - |13:05|

Niby tak . Ale te gazetowe kosztują po 19,99 . A jesli nawet by policzyć im wyższy VAT ( 22 a nie 7 ) to i tak cena by osylowała by w okolicy 23-24 pln .

A zreszta widze ze nikt nie zwrócił uwagi na moje wczesniejsze wypociny :) .

jak to nie :rolleyes:
o sprzedaży marketowej wiem wszystko, równiez z racji zatrudnienia :)))
na szczęście byłego ^_^
i potwierdzam, że ceny filmów generalnie spadają a popyt rośnie i za tym również obroty i dochód, co BTW zgadza się z I prawem ekonomii (obcym w świecie wielkich korporacji :huh: )
co nie zmienia faktu, że ceny mamy najwyższe w Europie, piodobnie jak ceny dostępu do netu, kosmetyków i sprzętuy RTV i AGD a i tak jest podłej jakości. niestety Niemcy nie dają polskich napisów w swoich filmach bo kupowałabym u nich (mam 20 minut do najbliższego niemieckiego marketu) mają wszystko szybciej wydane i taniej i fajniejsze boksy i lepsze wydania.
  • 0

#18 KAYRON

KAYRON

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • MiastoCzarnków

Napisano 11.06.2007 - |14:28|

niestety Niemcy nie dają polskich napisów w swoich filmach bo kupowałabym u nich (mam 20 minut do najbliższego niemieckiego marketu) mają wszystko szybciej wydane i taniej i fajniejsze boksy i lepsze wydania.

Wszędzie mają wydane wszystko i taniej :clap: i fajniejsze boxy :clap: i lepsze wydania :clap: bo to normalne kraje są i normalni ludzie a nie taki cud nad Wisłą jak Polska :angry: :angry: :angry: gdzie nas biednych zjadaczy filmów dystrybutorzy maja gdzieś :angry: :angry:
  • 0
1164 rok snu Pożogi
-Dowiedz się żołnierzu,że wróg którego nam zostawiliście był kruchy.
-Ich siła jest płytka wojowniku a wiara nie zna czci.Czy pójdziecie ze mną?
-U waszego boku żołnierze.W waszym cieniu leży honor
''Malazańska Księga Poległych''

#19 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów
  • MiastoVilla Soprano USA- Sopot

Napisano 05.07.2007 - |18:47|

Nie wiem,jak wy-ale jesli chodzi o mnie , to bardzo czesto kupuje filmy w Realu.Ostatnio zauwazylam ,iz wiele naprawde dobrych filmow pospadalo cenowo o jakies 20,30 zl.W ten sposob kupilam np Pluton za 25 zl i wiele ,wiele innych. Bardzo czesto kupuje tez na Allegro. :laugh2:
  • 0

#20 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 13.07.2007 - |17:50|

A w szczególności poluje na różne okazje i tak udało mi się nabyć wiele boxów po okazyjnych cenach zarówno nowych jak i starych seriali..
Mimo,że na co dzień są po wyższych cenach.
I bardzo często tak mi się udaje uzupełniać kolekcję. :)

Niby jest tak jak jest ale czasami jak już powyżej pisałem coś się trafi.
I tym razem jest to Event Horizon [Ukryty wymiar] jeden z filmów SF który wywarł na mnie wrażenie i zawsze chciałem go mieć.
Więc gdyby ktoś był zainteresowany to się pochwalę,że właśnie sobie nabyłem za 69 zł : Ukryty wymiar - wydanie specjalne 2DVD.
Mimo,że w wielu sklepach internetowych to wydanie jest już niedostępne albo jak już jest to za cenę ok 150 zł :( lub też jest wydanie ale stare 1 płytowe.
Film zamówiłem w środę i dzisiaj dostałem.
Nie będę robił reklamy tego sklepu tym bardziej,że korzystałem z niego pierwszy raz więc jak ktos chce to znajdzie sobie dalej podam tylko --> SKLEP

A to mały obrazek tego wydania to pudełko - opakowanie mnie po prostu rozwaliło. ;) :)

Dołączona grafika

Użytkownik biku1 edytował ten post 13.07.2007 - |17:52|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych