Skocz do zawartości

Zdjęcie

Léon (1994)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 16.05.2004 - |09:50|

Léon
Leon Zawodowiec

Dołączona grafika
Występują:
Jean Reno: Léon
Gary Oldman: Norman Stansfield
Natalie Portman: Matylda
Danny Aiello: Tony
Peter Appel: Malky
reżyseria Luc Besson
scenariusz Luc Besson
zdjęcia Thierry Arbogast
muzyka Eric Serra
scenografia Dan Weil
od lat: 15

Leon to płatny zabójca pracujący na zlecenia Tonyego. Jego Ten na pozór twardziel wiedzie spokojne i ciche życie, jego jedynym przyjacielem jest kwiatek w doniczce. Jest on profesjonalista i znanym w środowisku przestępczym, że nawet wymawianie jego imienia budzi respekt i strach. Wszystko to sie zmienia kiedy skorumpowani policjanci napadaja i zabijają swojego dostawce narkotyków. Pech chciał, ze zabójstwo dokonali na sąsiadach Leona. Jednak stroniący od ludzi Leon nie reaguje a jedynie zatrważa go sytuacja, kiedy to jedyny członek rodziny który przeżył żeś u sąsiadów, 13- letnai Matylda, zjawia sie pod jego drzwiami prosząc o pomoc. Po chwili zastanowienia wpuszcza dziewczynke, która o krok była od śmierci. Leon pozwala dziewczynce przenocować jedna nac, a ta dowiaduje sie o jego prawdziwej profesji i w zamian za nauke czytania Leon ma ją nauczyc mordować, by zemsciła sie na Stanfieldzie. Rodzi sie między nimi nic porozumienia, dwie samotne osoby doskonale sie rozumią, Leon dotychczas samotnik postanawia chronic za wszelka cene Matylde przed brutalności świata i wydaje sie, ze Matylda zazna wreszcie spokoju i bezpieczeństwa....
Stanfield wkońcu odkrywa, ze jest jeszcze jeden potencjalny świadek jego morderstwa i powiązań z rodzina Matyldy i za wszelkacene chcę ja zabić posługując sie legalnymi środkami w postaci Oddziału terorystycznego. Jednak nie przewidział innego czynnika - Leona .....

Film mistrzostwo samo w sobie, brawurowe wykonane role Jeana Reno, Danny Aiiello i małej jeszcze przyszłej gwiazdy Natalie Portman. Ale prawdziwe mistrzostwo to gra Garego Oldmana który po tym filmie stał sie dla mnie jednym z ulubionych aktorów filmowych. Wykreowana postać przez niego to dynamiczny, niebezpieczny, inteligentny psychopata.

Kilka linków :
IMDB
FilmWeb - kilka opisów
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#2 tom2407

tom2407

Starszy kapral

• Moderator
  • 278 postów
  • MiastoZabrze

Napisano 16.05.2004 - |10:05|

Swietny film :) Pamietam ze pierwszy raz ogladalem go chyba jak startowala dawna TV Wisla i byl to pierwszy film ktory puszczali
Swietna akcja, jeszcze lepsza gra aktorska...jeden z moich ulubionych...film na 10/10

Pozdrowionka :)

#3 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 16.05.2004 - |11:32|

Najlepiej oczywiscie wersje rezyserska obejrzec. Na mnie ten film wywarl wielkie wrazenie - widzialem go juz do tej pory z 15 razy i nigdy on mi sie nie znudzi.

Godna uwagi jest tez sciezka dzwiekowa - ktora na dlugo pozostanie wsrod moich ulubionych
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#4 VinIc

VinIc

Starszy szeregowy

• VIP
  • 147 postów

Napisano 16.05.2004 - |23:01|

Dla mnie Leon Zawodowiec to już klasyka. Jest jednym z filmów, które mógłbym oglądać cały czas. Świetna gra Jean'a Reno, dobrze dobrana muzyka oraz ciekawy pomysł na fabułę to zdecydowane plusy tego filmu.
  • 0

#5 Delphi

Delphi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 23.05.2004 - |12:37|

Swietny film. Obejrzalem go juz kilka razy i wiem, ze obejrze kazdą nastepna powtorke w TV. Nalezy do tych, ktore nigdy mi się nie nudzą .
  • 0

#6 KAYRON

KAYRON

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • MiastoCzarnków

Napisano 26.05.2004 - |11:52|

Chciałbym się dorzucić do pochwał na temat Leona :lol: :lol: Świetny,swietny film. Tylko się zastanawiam ile osób oglądało wersie reżyserską?Ta wersia jest poprostu zabójca!!! :lol: :lol: :lol: :lol: Jak ja zobaczyci to nie będziecie chciel oglądac tej zwykłej,kinowej.A tak na marginesie gdzieś czytałem,że ma powstać druga część.To chyba lekkie przegięcie,nie? <_<
  • 0
1164 rok snu Pożogi
-Dowiedz się żołnierzu,że wróg którego nam zostawiliście był kruchy.
-Ich siła jest płytka wojowniku a wiara nie zna czci.Czy pójdziecie ze mną?
-U waszego boku żołnierze.W waszym cieniu leży honor
''Malazańska Księga Poległych''

#7 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 26.05.2004 - |21:23|

Film należy do mojej wielkiej trójki ulubionych. Trzeci wypłynie przy innej okazji. Trudno się nie zgodzić, że to wspaniały film. Mimo krytyki z wielu stron jakoby przedstawiał niemoralną w sumie miłość między dorosłym mężczyzną, a nieletnią dziewczynką, broni się sam. Rzeczywiście wersja reżyserska wzbogacona o ponad dwadzieścia minut (23 wersja International i 26 wersja francuska) dodatkowych scen jest wersją dużo ciekawszą. Sceny zostały zapewne wycięte na wskutek cenzury. Udział Mathildy w prawdziwych akcjach "sprzątania", rozwinięty wątek wzajemnej fascynacji mógł podziałać na wyobraźnię co poniektórych cenzorów. Na szczęście mamy możliwość podziwiania ich z innego źródła niż kino. Ten film wykazuje ekstremalnie wysoką zgodność obrazu z muzyką. Eric Serra nie na darmo jest ulubionym kompozytorem Bessona. Ma po prostu dar tworzenia takich cudownych ścieżek. Jedna z moich ulubionych scen: Stansfield (grany przez fenomenalnego Oldmana) podczas drugiej wizyty i po jatce wchodzi do pokoju przez takie kolorowe koraliki. Ten moment kiedy wkłada ręce między sznurki i je rozsuwa i współgrająca muzyka po prostu rozwala mnie. A to tylko kilka sekund, kilka klatek, kilka taktów. To jest DZIEŁO.
  • 0
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes" - Laughing Man

#8 Lis_SG3

Lis_SG3

Szeregowy

• Użytkownik
  • 60 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 27.05.2004 - |18:13|

To rzeczywiście jest klasyka kina . Oglądałem go (tak jak większośc z Was ) kilkanaście razy i za każdym razem oglądam go z takim samym a czasami nawet większym zapałem . Chyba nigdy się nie znudzi :) I ma fantastyczną ścieżkę dzwiękową !!
  • 0
Mess With The BEST - Die Like The Rest !!!!

#9 Spike

Spike

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 27.06.2004 - |22:02|

Tytół tego filmu zawsze wymawiam dorzymi literami i gdy o nim mowia, to wypada zdjac czapki z glow. Mozna sie onim wyrazac jedynie w samych superlatywach o czym swiadcza powyzsze wypowiedzi. Najprawdopodobniej najleprzy film jaki do tej pory dane bylo mi bejrzec. Wracam do niego co jakis czas i za kazdym razem... cholernie sie rozczulam...
PS no i Natalie Portman...
  • 0

#10 cube

cube

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 05.07.2004 - |22:10|

pamietam kiedy pierwszy raz ogladalem leona, mialem wtedy okolo 8-9 lat i kiedy w koncowce matylda sadzila kwiatek sie poplakalem (ah te mlodziencze lata :]) teraz mam 16 i ogladalem go juz chyba z 5 razy, za kazdym razem tak samo przezywam i za kazdym razem dopatruje sie innych, nowych detali, prawdziwy majstersztyk kina akcji GORACO POLECAM dla niewtajemniczonych :D
  • 0

#11 Pietrol

Pietrol

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 28.03.2005 - |15:12|

Super film !!! Widziałem go już kilka krotnie i nadal z miłą chęcią go oglądam
  • 0

#12 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 21.09.2005 - |13:09|

Mogę tylko dorzuciś się do pochwał. To klasyka filmu sensacyjnego wysokich lotów. Rzadko się coś takiego spotyka w kinie.

Użytkownik jack edytował ten post 07.05.2006 - |08:32|

• 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#13 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 06.05.2006 - |19:21|

I co ja tu mogę napisać, wszystko zostało powiedziane. Jest to jeden z najlepszych filmów w historii kinematografii, nie wcale nie przesadzam. Jak ktoś nie widział niech lepiej to nadrobi.
  • 0

#14 Avarhis

Avarhis

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów
  • MiastoJózefów

Napisano 06.05.2006 - |20:41|

Po prostu KLASYKA, jeden z dwóch najlepszych filmów Bessona (2 to Wielki błękit również z J. Reno)

Użytkownik Avarhis edytował ten post 07.05.2006 - |09:24|

• 0

#15 Sharak

Sharak

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów
  • MiastoNasielsk

Napisano 12.01.2007 - |23:52|

Mnie w LEONIE zachwyca to, że zawsze kiedy go oglądam, zauważam coś nowego, czego wcześniej nie widziałem, jakiś mały sympatyczny motyw.
np. kiedy podczas jatki u sąsiadów przygląda się wszystkiemu przez judasza, dopiero za którymś razem dostrzegłem, że ma w zamku wywierconą dodatkową dziurkę, a stoi z dala od tej widocznej z zewnątrz, co pozwala mu zejść z potencjalnej linii strzału. świetne.
Film genialnie dopracowany, Luc pokazał mistrzostwo, muszę skołować wersję reżyserską.
  • 0
Bursztyn & Perła

#16 unnamed

unnamed

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 293 postów

Napisano 15.01.2007 - |10:47|

heh co tu mowic genialny film mozna ogladac w nieskonczonosc
czyli np dzisiaj na polsacie :clap:
  • 0

#17 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 15.01.2007 - |11:25|

heh co tu mowic genialny film mozna ogladac w nieskonczonosc
czyli np dzisiaj na polsacie

Znając życie, to będzie to wersja ocenzurowana, żeby środowiska broniące rodziny nie krzyczały tak głośno :)

Film jest świetny, a wersja reżyserska to po prostu majstersztyk. Wielu twierdzi, że ten film jest brutalny, sadystyczny i szkodliwy społecznie. Ja uważam, że ten film jest najlepszym filmem o człowieczeństwie jaki nakręcono. I nie mam tu na myśli człowieczeństwa w najgorszej postaci, brutalnego i bezwzględnego. Tutaj właśnie widać piękno i naturalność. Postacie nie są sztuczne, lecz prawdziwe a film ukazuje rzeczywistość taką, jaką jest. Rzeczywistość niezmienioną przez widzimisię poprawności politycznej i moralnej. Ten film to samo życie.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 15.01.2007 - |11:25|

• 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#18 Sharak

Sharak

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów
  • MiastoNasielsk

Napisano 17.01.2007 - |11:34|

Rzeczywiście wersja reżyserska wzbogacona o ponad dwadzieścia minut (23 wersja International i 26 wersja francuska) dodatkowych scen jest wersją dużo ciekawszą.

W Poniedziałek nie zobaczyłem na ekranie kilku ciekawych scenek, m. in. kiedy Matylda brała udział w swojej pierwszej akcji i kiedy Leon zarzuca prześwietnym tekstem: "Broń opouści Twoje usta i strzelam" :D
No i tak się zastanawiam, czy wersja którą kiedyś widziałem, była tą reżyserską???

Niech ktoś mnie uświadomi
  • 0
Bursztyn & Perła

#19 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 17.01.2007 - |14:57|

Wersja dłuższa, jest na pewno wersją nieocenzurowaną. Nie wiem czy można ją nazwać reżyserską. Moim zdaniem tak, bo to niezmącona wizja reżysera a nie cenzury. W polskiej telewizji raz tylko można było obejrzeć pełną wersję filmu. Było to kilka lat temu, niestety nie pamiętam, który kanał był na tyle odważny aby postawić się obrońcom moralności i wyemitować film w pełnej wersji.

Poniedziałkowy Leon leciał w Polsacie więc zapewne był wersją skróconą. Przynajmniej kilka razy już go puszczali w takiej wersji. Ostatnio nie oglądałem, ale jestem pewien, że nie puścili pełnej wersji, bo by ich zaraz KRRiTV nazwała brzydko. Wiadomo, kto tam teraz rządzi cenzurą.
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#20 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 17.01.2007 - |16:38|

Zgadza sie to byla jak by to powiedziec wersja normalna. ale wersja rezyserska jak ja mozna nazwac to juz w ogole poprostu super. Ogolnie film klasyka i niech inni sie wzoruja na nim jak zrobic reweracyjny film ktory ogladany nawet po raz 10 daje cos nowego i takie same przezycie.
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych