Leon Zawodowiec

Występują:
Jean Reno: Léon
Gary Oldman: Norman Stansfield
Natalie Portman: Matylda
Danny Aiello: Tony
Peter Appel: Malky
reżyseria Luc Besson
scenariusz Luc Besson
zdjęcia Thierry Arbogast
muzyka Eric Serra
scenografia Dan Weil
od lat: 15
Leon to płatny zabójca pracujący na zlecenia Tonyego. Jego Ten na pozór twardziel wiedzie spokojne i ciche życie, jego jedynym przyjacielem jest kwiatek w doniczce. Jest on profesjonalista i znanym w środowisku przestępczym, że nawet wymawianie jego imienia budzi respekt i strach. Wszystko to sie zmienia kiedy skorumpowani policjanci napadaja i zabijają swojego dostawce narkotyków. Pech chciał, ze zabójstwo dokonali na sąsiadach Leona. Jednak stroniący od ludzi Leon nie reaguje a jedynie zatrważa go sytuacja, kiedy to jedyny członek rodziny który przeżył żeś u sąsiadów, 13- letnai Matylda, zjawia sie pod jego drzwiami prosząc o pomoc. Po chwili zastanowienia wpuszcza dziewczynke, która o krok była od śmierci. Leon pozwala dziewczynce przenocować jedna nac, a ta dowiaduje sie o jego prawdziwej profesji i w zamian za nauke czytania Leon ma ją nauczyc mordować, by zemsciła sie na Stanfieldzie. Rodzi sie między nimi nic porozumienia, dwie samotne osoby doskonale sie rozumią, Leon dotychczas samotnik postanawia chronic za wszelka cene Matylde przed brutalności świata i wydaje sie, ze Matylda zazna wreszcie spokoju i bezpieczeństwa....
Stanfield wkońcu odkrywa, ze jest jeszcze jeden potencjalny świadek jego morderstwa i powiązań z rodzina Matyldy i za wszelkacene chcę ja zabić posługując sie legalnymi środkami w postaci Oddziału terorystycznego. Jednak nie przewidział innego czynnika - Leona .....
Film mistrzostwo samo w sobie, brawurowe wykonane role Jeana Reno, Danny Aiiello i małej jeszcze przyszłej gwiazdy Natalie Portman. Ale prawdziwe mistrzostwo to gra Garego Oldmana który po tym filmie stał sie dla mnie jednym z ulubionych aktorów filmowych. Wykreowana postać przez niego to dynamiczny, niebezpieczny, inteligentny psychopata.
Kilka linków :
IMDB
FilmWeb - kilka opisów

Logowanie »