Skocz do zawartości

Zdjęcie

Richard Alpert

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#1 Luk@

Luk@

Kapral

• Użytkownik
  • 197 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 10.05.2007 - |18:32|

Myśle, że warto napisać temat poświęcony tej osobie. Niewątpliwie po 20 epizodzie, staje sie on jedną z ciekawszych postaci serialu. Jak dla mnie Ben schodzi na drugi plan na rzecz Richarda. Wiemy, że pojawił sie na wyspie prawdopodobnie prędzej od samego Bena, ale czy jest jej rdzennym mieszkańcem? czy może jest jedną z osób które juz wczesniej sie odłamałay od Dharmy a potem wytępili jej pracowników? Ciekawe jest również to, że Richard sie chyba nie starzeje, tzn dorósł do jakiegos wieku, ale dalej jego ciało nie ulegi procesowi starzenia...

Użytkownik Luk@ edytował ten post 10.05.2007 - |18:33|

• 0

#2 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 10.05.2007 - |19:30|

Otóż to... ta postać w przeciwieństwie do innych Othersów jakby rośnie w naszych oczach! Kwestia jego starzenie bardzo zastanawiająca i ciekawa! Od dziś go lubię;)
  • 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

#3 Santiago

Santiago

Kapral

• Email
  • 170 postów
  • MiastoThe Swan

Napisano 10.05.2007 - |19:50|

Dokładnie! Bardzo dziwne, może coś związane z czasem... ;)

Ale nie wydaje się rdzennym mieszkańcem wyspy, jest zbyt "amerykański" jak ktoś już na tym forum zauważył.
  • 0
"If we can't live together, we're gonna die alone."

#4 Luk@

Luk@

Kapral

• Użytkownik
  • 197 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 10.05.2007 - |19:54|

Ja już gościa polubiłem we wcześniejszym odcinku, jak pomógł Lockowi;) No rzeczywiście nie wygląda na rdzennego mieszkańca (inaczej ich sobie wyobrażam), kolejna sprawa to to, że przedostawał sie do świata zew i werbował ludzi, a Dharma chyba wie kogo zatrudnia... Ja bym obstawiał, że pracował dla Dharmy ale dosyć szybko sie zbuntował i wystąpił z jej szeregów.
  • 0

#5 jacekfreeman

jacekfreeman

Plutonowy

• Użytkownik
  • 431 postów
  • MiastoLublin

Napisano 10.05.2007 - |20:09|

Richard jest jednym z moich ulubionych othersów już od jakiegoś czasu, ale po dzisiejszym odcinku dogonił Bena w mojej hierarchii ;)

Też popieram teorię, że należał do Dharmy, może pracował przy budowaniu bunkrów, itd? Widać odłączył się bardzo wcześnie, kto wie co go do tego nakłoniło?

Kwestia wieku... jedna z większych zagadek tej postaci, znaczy największa :) Może tak jak Locke może chodzic, to Richard się zwyzcajnie nie starzeje, albo urodził sie 29 lutego... trudno powiedzieć.

Czy ma 4 palce? Raczej nie.

Czy wie o Jacobie? Znaczy... czy widział go? Albo z nim rozmawiał? Logicznym wydawać by się mogło, że tak było w końcu jest na wyspie dłużej od Bena i pewnie lepiej zna jej tajemnice...

Czekamy na jego retrospekcje :D
  • 0
Rok 2007 był to dziwny rok, w którym rozmaite znaki na niebie i ziemi zwiastowały jakoweś klęski i nadzywczajne zdarzenia.

Zapraszam do Lublina :)

#6 Luk@

Luk@

Kapral

• Użytkownik
  • 197 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 10.05.2007 - |20:17|

Czy ma 4 palce? dla mnie nie, skoro nie jest rdzennym mieszkańcem wyspy a byłym pracownikiem Dharmy. Też mi sie wydaje, że może miec troche wiecej wiedzy o Jacobie i wyspie niż inny, być może wie tyle co Ben albo i wiecej. A to, że Linus gadał, że tylko on ma kontakt z Jacobem może być sciemą. Kto wie czy Jacob nie namawiał Richarda a by ten nakłaniał Locke'a do zamordowania Coopera. No ale póki co można tylko snuć pewne hipotezy, mam nadzieje, że jeszcze w tym sezonie twórcy odsłonią karty dotyczące Richarda.;)
  • 0

#7 jacekfreeman

jacekfreeman

Plutonowy

• Użytkownik
  • 431 postów
  • MiastoLublin

Napisano 10.05.2007 - |20:25|

Zamiast tretrospekcji Jacka w finale, powinni dac richarda... no najbidniej w 4x01 by sie przydały... ale to trzebaby czekać 9 miesiecy :(
  • 0
Rok 2007 był to dziwny rok, w którym rozmaite znaki na niebie i ziemi zwiastowały jakoweś klęski i nadzywczajne zdarzenia.

#8 Luk@

Luk@

Kapral

• Użytkownik
  • 197 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 10.05.2007 - |20:41|

Zamiast tretrospekcji Jacka w finale, powinni dac richarda... no najbidniej w 4x01 by sie przydały... ale to trzebaby czekać 9 miesiecy :(

Rzeczywiście, retro Richarda mogłoby być bardzo ciekawe, napewno ciekawsze niż Jacka, choć niewiadomo co szykują scenarzyści na ost podwójny epizod 3 sezonu.
  • 0

#9 Twarz

Twarz

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 10.05.2007 - |20:42|

Nigdzie chyba nie bylo powiedziane, ze Richard byl czescia Dharmy. Ale ciekawsze jest to kim sa ludzie, ktorzy wraz z Benem i Richardem dokonali czystki... Podoba mi sie teoria, ze Richard jest z BlackRock. Jego ubranie z flashbacku moze sklaniac do takiego myslenia.
  • 0

#10 Luk@

Luk@

Kapral

• Użytkownik
  • 197 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 10.05.2007 - |20:45|

Nigdzie chyba nie bylo powiedziane, ze Richard byl czescia Dharmy. Ale ciekawsze jest to kim sa ludzie, ktorzy wraz z Benem i Richardem dokonali czystki... Podoba mi sie teoria, ze Richard jest z BlackRock. Jego ubranie z flashbacku moze sklaniac do takiego myslenia.

No nigdzie nie było powiedziane, że Richard pochodzi z Dharmy, ale to teoria i póki co bardzo prawdopodobna. Równie dobrze może sie okazać, że Richard i spółka są piratami z Black Rock. Na chwile obecną wszystko jest możliwe.
  • 0

#11 jacekfreeman

jacekfreeman

Plutonowy

• Użytkownik
  • 431 postów
  • MiastoLublin

Napisano 10.05.2007 - |20:50|

No nigdzie nie było powiedziane, że Richard pochodzi z Dharmy, ale to teoria i póki co bardzo prawdopodobna. Równie dobrze może sie okazać, że Richard i spółka są piratami z Black Rock. Na chwile obecną wszystko jest możliwe.

Troche ten amerykański akcent temu przeczy, ale mogł się nauczyć przez lata :)
  • 0

#12 korowiow

korowiow

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 853 postów
  • MiastoKalwaria Zebrzydowska

Napisano 11.05.2007 - |03:22|

No właśnie. I nawet końcowka 3 sezonu by się ładnie zgrała z trzecią odsłoną "Piratów z Karaibów" (Potem powstanie część czwarta - klątwa Black Rock :)
  • 0

#13 reisefieber

reisefieber

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 11.05.2007 - |10:51|

ciekawe jest powiązanie imienia i nazwiska serialowego Richarda z realną postacią:

Real-life Dr. Richard Alpert (a.k.a. Ram Dass) is a noted psychologist and Hindu spiritualist. In 1963 he was dismissed from Harvard University for his research (in collaboration with Timothy Leary, Aldous Huxley, Allen Ginsberg and others) into psilocybin, LSD-25, and other psychedelic chemicals. Later he traveled to India where he was given his Hindu spiritual name "Ram Dass" which translates as "Servant of God". (lostpedia)

no i to powitanie na oficjalnej stronie Ram Dass:
Namaste and Welcome to RamDass.org :D
  • 0

#14 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 11.05.2007 - |10:57|

No to w takim razie mamy "przegięcie" w drugą stronę - eksperymenty z psychotropami [przedtem mieliśmy "łagodnych" filozofów i literatów] na wyspie :P
A może on wcale nie jest z pierwotnych mieszkańców wyspy, tylko go kiedyś z Dharmy wywalili?

Sprawdziłam ten "eyeliner", rzeczywiście, wygląda na naturalny - no to mamy gwarancję, ze nam za "naście" odcinków wcisną, że to ewidentnie przedstawiciel obcej rasy :P

EDIT:
Jeszcze pare takich odcinków jak ostatni i w fan-clubach Jacka/Sawyera zostanie garstka osób :afro:

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 11.05.2007 - |11:01|

• 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#15 Luk@

Luk@

Kapral

• Użytkownik
  • 197 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 11.05.2007 - |11:13|

No to w takim razie mamy "przegięcie" w drugą stronę - eksperymenty z psychotropami [przedtem mieliśmy "łagodnych" filozofów i literatów] na wyspie :P
A może on wcale nie jest z pierwotnych mieszkańców wyspy, tylko go kiedyś z Dharmy wywalili?

Sprawdziłam ten "eyeliner", rzeczywiście, wygląda na naturalny - no to mamy gwarancję, ze nam za "naście" odcinków wcisną, że to ewidentnie przedstawiciel obcej rasy :P

EDIT:
Jeszcze pare takich odcinków jak ostatni i w fan-clubach Jacka/Sawyera zostanie garstka osób :afro:

No ja bardziej sie skłaniam ku teorii, że Richard jest buntownikiem z Dharmy. No ale po ostatnich analizach na forum, można sugerować, że jest piratem;D hehe

No ja już dawno wystąpiłem z fan clubu Jacka;p Teraz dla mnie wiodą prym Richard, Desmond no i mimo wszystko Ben z Lockiem;)
  • 0

#16 streamer

streamer

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 11.05.2007 - |14:09|

Jego staranny wyglad jest spowodowany tym, ze po prostu musi dobrze wygladac - zwiazane jest to z jego zajeciem (werbowanie ludzi w swiecie zew)

Hmmm scena spotkania z mlodym Benem bardzo mnie nurtuje, chociaz moznaby zalozyc ze Ben mial wtedy powiedzmy 14 lat, a Richard 25 lat, wiec teraz w chwili obecnej to ze wygladaja jakby byli w podobnym wieku nie jest az tak razace...
  • 0

#17 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 11.05.2007 - |14:22|

Jego staranny wyglad jest spowodowany tym, ze po prostu musi dobrze wygladac - zwiazane jest to z jego zajeciem (werbowanie ludzi w swiecie zew)

Hmmm scena spotkania z mlodym Benem bardzo mnie nurtuje, chociaz moznaby zalozyc ze Ben mial wtedy powiedzmy 14 lat, a Richard 25 lat, wiec teraz w chwili obecnej to ze wygladaja jakby byli w podobnym wieku nie jest az tak razace...

Dokadnie tak. Richard jest starszy od Bena maksymalnie o 15 lat starszy. Twórcy nie bardzo się tymi wiekowymi realiami przejmują i w końcu nie to to chodzi. Zobaczcie na Bena w zcasie czystki. Musiało to być więcej niz szsnaście lat temu (nie było jeszcze Alex), co oznacza, że Ben miał wtedy około 25-28 lat, a wyglądał dużo starzej. Informacja jaka nam pzrekazano jest taka ze Alpert jest starszy od Bena o co najmneij 10 lat. Reszta podpada pod Zasade Nieistotnosci.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#18 Santiago

Santiago

Kapral

• Email
  • 170 postów
  • MiastoThe Swan

Napisano 11.05.2007 - |15:03|

Dokadnie tak. Richard jest starszy od Bena maksymalnie o 15 lat starszy. Twórcy nie bardzo się tymi wiekowymi realiami przejmują i w końcu nie to to chodzi. Zobaczcie na Bena w zcasie czystki. Musiało to być więcej niz szsnaście lat temu (nie było jeszcze Alex), co oznacza, że Ben miał wtedy około 25-28 lat, a wyglądał dużo starzej. Informacja jaka nam pzrekazano jest taka ze Alpert jest starszy od Bena o co najmneij 10 lat. Reszta podpada pod Zasade Nieistotnosci.

Sugerujesz, że wygląd Alperta w czasie spotkania z małym Benem a z Alpertem "teraz" jest spowodowany niedbałością w charakteryzacji? :D
  • 0
"If we can't live together, we're gonna die alone."

#19 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 11.05.2007 - |15:32|

Sugerujesz, że wygląd Alperta w czasie spotkania z małym Benem a z Alpertem "teraz" jest spowodowany niedbałością w charakteryzacji? :D

Nie sugeruję lecz twierdzę, ze tak jest.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#20 Mercenor

Mercenor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 11.05.2007 - |15:56|

@To byłoby zbyt banalne, żeby prawdziwe... twórcy nie pozwolili by sobie na taką gafę... zresztą, wystarczy spojrzeć potem na scenę w wiosce, Ben i Richard się znają co widać.... Możliwe, że Ben komunikował się z tubylcami...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych