Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Lord of the Rings Trilogy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
198 odpowiedzi w tym temacie

#161 marcinssdd

marcinssdd

Plutonowy

• Email
  • 496 postów
  • MiastoJawornik

Napisano 01.04.2004 - |19:17|

Szanowni Państwo!
Zapomnieliście o "Silmarillion"? Przecież nie jest powiedziane, że kolejne filmy czy też serial mają być oparte o Trylogię. Myślę, że każdy z nas chciałby zobaczyć historię Berena i Luthien czy też Nirnaeth Arnoediad. "Silmarillion" jest przecież skarbnicą, z której bez większych problemów można czerpać pomysły.
  • 0

Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć: digart.pl
Dołączona grafika

#162 Seth

Seth

Plutonowy

• VIP
  • 495 postów
  • MiastoWarszawa, Bielany

Napisano 01.04.2004 - |19:31|

Szanowni Państwo!
Zapomnieliście o "Silmarillion"? Przecież nie jest powiedziane, że kolejne filmy czy też serial mają być oparte o Trylogię. Myślę, że każdy z nas chciałby zobaczyć historię Berena i Luthien czy też Nirnaeth Arnoediad. "Silmarillion" jest przecież skarbnicą, z której bez większych problemów można czerpać pomysły.

Kiedyś ulan powiedział

Jeżeli już to Silmarillion, tylko nie wiem czy wiesz (twierdzisz, że czytałeś), ale tego nie da się sensownie sfilmować. Zresztą sam Tolkien uważał, że nienadaje się to nawet do druku (Silmarillion wyszedł dopiero po jego śmierci w 1977 r.). Zasadniczo konstrukcja tego utworu nie pozwala na sensowne sfilmowanie tego dzieła. Utwór to właściwie zbiór legend i kosmologii świata Śródziemia wymyslony przez Tolkiena (traktował to jako zabawę i badania nad nieistniejącymi językami). Są tam np. tablice geanologiczne rodów elfów, królów Śródziemia),historię Śródziemia, wierzenia (ogólnie zlepek różnych koncepcji Tolkiena dotyczące Śródziemia) jak wyobrażasz sobie sfilmowanie tego, bo ja nie wyobrazam sobie tego. To tak jakby próbować sfilmowac "Stepy akermańskie". osobiście powiem, że przy czytaniu Silmarillion przysypiałem (a zaświadczam Ci, że czytałem sporo i czytanie nie sprawiało mi i nie sprawia problemów).
A co do "Hobbita" to P.J. też może mieć problem, ponieważ jest to powieść dla dzieci (i z taka myślą powstawało) i cała konstrukcja dzieła jest przystosowana do możliwości percepcji małych dzieci. Oczywiście, można go przerobić tak żeby był on strawny dla dorosłych (nie fanatyków Tolkiena), jednak obawiam się, że wprowadzone zmiany mogą całkowicie zmienić charakter tego dzieła. Ponadtto "Hobbit" to nie jest dzieło na miarę "Władcy pierścieni", który ma zupełnie inną strukturę i charakter. Po nakręceni "Władcy..." kręcenie "Hobbita to już nie jest to samo (w "Hobbicie" nawet nie ma porządnej sceny batalistycznej i jest stosunkowo krótka). choć faktycznie słyszałem, że P.J. zamierza nakręcic "Hobbita" ale traktuje to jako plotkę, ew. rozpęd entuzjazmu twórców "władcy..." po jego niebywalym sukcesie.

Ps. zresztą przeczytaj sobie ten tekst, aby zrozumiec dlaczego Silmarillion nie da się sfilmować http://www.mikrosyst...lmarillion.html

Silmarillionu nie czytałem, ale czytałem Stepy Akermańskie...
  • 0
6.0 Babylon5, BSG, Friends, Heroes, That 70's Show
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel

#163 astromatrix

astromatrix

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 85 postów

Napisano 02.04.2004 - |07:21|

Co do seriali - wolę, gdy twórcy wymyślają coś oryginalnego zamiast wykorzystywania (z pozoru łatwego) znanych książek... Dla mnie to dwie inne bajki. Z drugiej strony przykłady Diuny (a wkrótce być może też Czarnoksiężnika z Archipelagu) dowodzą, że miniserial typu 3x90 min. sprawdza się tutaj całkiem nieźle. Inna sprawa, że i tutaj ciężko byłoby wycisnąć coś nowego - trzy filmy kinowe trwają w sumie ok. 10 godzin, dłużej niż typowy miniserial.
Co Silmarilliona to ekranizacja całości jest raczej zupełnie niemożliwa (to najprościej mówiąc mitologia Śródziemia), ale poszczególnych epizodów - to może być wielkie pole do popisu zarówno dla filmów kinowych jak i miniserialu.
PS
Oczywiście bardzo lubię seriale.
  • 0

#164 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 02.04.2004 - |08:07|

No to się wypowiadamy. Jaki epizod chcielibyście zobaczyć sfilwomany? Jacy aktorzy powinni zagrać postacie?

Epizod: Beren i Luthien
Luthien: Jodie Foster, Miranda Otto, ?Winona Ryder?
Beren: Tom Cruise :P
  • 0

#165 mmaarroo

mmaarroo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów
  • MiastoGalaktyka

Napisano 04.04.2004 - |13:42|

Ja myśle że o Władcy Pierścieni powinnismy juz zapomnieć jeśli chodzi o przedsięwzięcia produkcyjne!!! Następnym etapem ma byćHobbit oi to by elegancko wypełniło lukę pomiędzy Haosem a Drużyną Pierścienia. Chcialbym aby Hobbit poprzedzony był krótkim wstępem związanym z innym opowiadaniem pt.Silmarillion! Ja to wszystko znam bo czytałem wszystko co związane z tą powieścią ale chetnie bym to wszystko usystemnatyzował pięknym filmem! Bo na razie Ci co oglądali film nie wiedzą skoąd sie wziął np. Sauron i jakie byly wczesniej jego losy! I nie tylko jego ale też innych! Jak obejrze całosć wraz z LOTR będe mógł umrzeć w spokoju!!! A co najważniejsze w całej tej seriii tez są tzw. pradawni jak w SG1 ktorzy stworzyli śpiewem cała ziemie ale jak zwykle jeden się wyłamał ale to nie był Sauron! A kto ? Zapraszam do lektury!!!!!!"Silmarillion" :wub:

Użytkownik mmaarroo edytował ten post 04.04.2004 - |13:49|

• 0

#166 Seth

Seth

Plutonowy

• VIP
  • 495 postów
  • MiastoWarszawa, Bielany

Napisano 30.08.2004 - |16:51|

Taka mała informacja:

5 września w niedzielę o 21:00 na HBO premiera Władcy Pierścieni: Dwie Wieże :D
  • 0
6.0 Babylon5, BSG, Friends, Heroes, That 70's Show
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel

#167 Tyria

Tyria

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoKatowice :)

Napisano 31.08.2004 - |06:50|

Wiem już, wiem... Szkoda, że od zeszłego roku mam wersję rozszerzoną i ta kinowa przestała mi odpowiadać :(

Podoba mi się pomysł ekranizacki Silmarillionu. To moja ukochana książka. Co prawda, w ogóle tego nie widzę, ale to nie ja mam mieć wyobraźnię, tylko potencjalny reżyser.

Ruda, dzięki za dokładne wypisanie brakujących scen. Muszę przyznać, że w przeciwieństwoe do pozostałych filmó, gdzie za brakującymi scenami się nie tęskniło, w ROTK wyjątkowo dokładnie widać, gdzie ich brakuje, więc zdziwiłabym się, gdyby ich tam ostatecznie nie wstawiono. To jedna z niewielu wad, jakie ma ten film. Druga - to prześmieszny sposób, w jaki rozpadają się mury Minas Tirith.
Statki Korsarzy bardzo chciałabym obejrzeć dokładnie, bo według opisu w albumie "Broń i wojna" one w ogóle nie miały prawa utrzymać się na wodzie. :lol:
  • 0
Do. Or do not. There is no try.

Miecz jest duszą samuraja.
Jeżeli kto o nim zapomni lub utraci go
nie będzie mu odpuszczone
.

Shogun Tokugawa Ieyasu

#168 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 31.08.2004 - |21:36|

Chętnie zobaczyłbym jako film czy serial historię Isildura, Elendila,Anariona. Jak stoczyli bitwę w Mordorze, jak Isildur zdobył pierscień i jak go utracił wraz z życiem.

Hm... Valarowie i Pradawni z SG ? Nie jestem obcykany w SG-1 ale Pradawni bardziej przypominają mi Elfy Wysokiego Rodu, dysponujące wielką mocą, ale nie wszechmocne (bo często przegrywały z wojskami Morgotha, podobnie jak Pradawni z Wraith).

Lord Rayden
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#169 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 01.09.2004 - |18:37|

Co do ekranizacji "Silmarillionu" - pomysł tyleż ciekawy, co karkołomny. To jest genialna książka, ale moim zdaniem sfilmowanie całości w sposób spójny i logiczny jest mało prawdopodobne. Takie fragmenty jak "Valaquenta", "Ainuindale" czy "Akallabeth" raczej nie nadają się do przeniesienia na ekran - chyba, że w formie opowieści przdstawianej przez jednego z bohaterów lub swoistego krótkiego wprowadzenia - takiego jak na początky "Władcy...". Myślę, że taka ekranizacja musiałaby wybrać z całej książki 2-3 wątki i tylko ich się trzymać, całość jest zbyt skomplikowana, żeby dokładnie przenieść ją na ekran. Ale jak pięknie byłoby zobaczyć historię Turina, Berena i Luthien czy Maeglina...
  • 0
Blood is life
Blood is the truth...

Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl

#170 Tyria

Tyria

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 10.12.2004 - |09:11|

Podnoszę, bo właśnie dziś się wybieram do Media Marktu. Wedle wszystkich znaków na niebie i ziemi od dziś się zaczyna sprzedaż rozszerzonej wersji kolekcjonerskiej "Powrotu Króla".
Cena przyprawia o chorobę morską, ale pocieszam się, że to już i tak ostatni taki wydatek...
  • 0

.

Shogun Tokugawa Ieyasu

#171 adalo

adalo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów
  • MiastoPrzeworsk

Napisano 10.12.2004 - |21:37|

Najniższa cena jaką znalazłem - 185zł w TESCO. Wydanie bez figurki. :(
  • 0
Nihil obstat

Cenzura to ograniczenie prawa do wypowiedzi jednej osoby przez inną.

#172 Tyria

Tyria

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 12.12.2004 - |00:10|

Ja chcę z figurką... Bardzo. I 5, a nie 4 płyty.
Podobno najdrozsze w Europie.
Jeszcze nie kupiłam, wyskoczę w poniedziałek po pracy, dziś za daleko mi było...
  • 0

.

Shogun Tokugawa Ieyasu

#173 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 12.12.2004 - |14:17|

http://www.vivid.pl/...goria=&nr=15771

Gdyby ktoś chciał sobie sprawić coś pod Gwiazdkę, chociaż patrząc na cenę to krew zalewa. I dziwić się że piractwo kwitnie :|
  • 0

->1019<-

#174 Ankh

Ankh

Kapral

• Użytkownik
  • 152 postów
  • MiastoBytom

Napisano 12.12.2004 - |17:39|

Niezła rzecz, ale cena jest zarąbista - 535,00 zł.
Ale dla każdego fana, maniaka etc. cena jest na pewno do przyjęcia - w końcu to 12 płyt DVD ( i to z jaką zawartością).
Kto tych filmów nie widział i dostanie pod choinkę to murowo ma wycięte 654 minuty z życiorysu ...
  • 0
Dołączona grafika

#175 Tyria

Tyria

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 15.12.2004 - |07:45|

Już mam.
Cholera, miało być pod choinkę
Młody zgwałcił opakowanie, zanim jeszcze dotarliśmy do domu.

Minas Tirith to szkatułka - wykładana welurem, piękne cacko.
Dodane sceny są dokładnie tam, gdzie być powinny i gdzie były dziury.
  • 0

.

Shogun Tokugawa Ieyasu

#176 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 16.12.2004 - |13:43|

Ja też kupiłam (esz, te ceny... :censored: ) wersję rozszerzoną w wydaniu kolekcjonerskim i nie żałuję. Figurka Minas Tirith rzeczywiście wspaniała, detale świetnie wykonane... A sam film, po zmianach - cudo. :) Dodane sceny (zwłaszcza te z Sarumanem lub z Eowyną i Faramirem) sprawiają, że historia stała się jeszcze pełniejsza i bliższa temu, co było w książce. Trochę szkoda, że to już koniec...
Ale nic to - teraz w końcu można urządzić tolkienowski maraton i obejrzeć wszystkie rozszerzone wersje razem. To będzie niezapomniane 12 godzin. :>
  • 0
Blood is life
Blood is the truth...

#177 Tyria

Tyria

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 16.12.2004 - |13:45|

Koszmar, swoją drogą.
Ile dni pod rząd można kłaść się spać po północy tylko dlatego, żeby obejrzeć film, który można obejrzeć w KAŻDEJ CHWILI.

Usłyszałam "Into The West" i cholera mokro mi się pod oczami zrobiło...
  • 0

.

Shogun Tokugawa Ieyasu

#178 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 21.12.2004 - |09:58|

Hmmm... Po kolejnym obejrzeniu Powrotu Króla muszę jednak stwierdzić, że nie jest tak pięknie jak mi się poczatkowo wydawało. Final dodanej sceny z Sarumanem ukazujacej jego "odejście" jest jednak zrobiony na poziomie horrorów klasy B, dodatkowa scena, w której Gandalf spotyka Króla Nazguli też zbyt daleko odbiega od książki... A Denethor został już zmieniony w zupełnego szaleńca, niemal psychopatę... Trochę szkoda, że reżyser aż tak odbiegł od literackiego pierwowzoru i zaczął poprawiać Tolkiena.
Oczywiście film nadal pozostaje wspaniałym i widowiskowym dziełem, ale mnie dokonane w nim zmiany względem książki rozczarowały. Zmiana charakteru kluczowych postaci (Denethor), czy zupełne odwrócenie wymowy scen (Gandalf - Król Nazguli) to jednak trochę za dużo.
  • 0
Blood is life
Blood is the truth...

#179 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 25.12.2004 - |09:50|

No to ja także dałem zarobić PJ'owi i kupiłem z figurką (no ale skoro poprzednie też mam z figurkami...). Co do nowych scen i ogólnego feelingu:

-dobrze, że dodano sceny z Eowiną/Faramirem. Osobiście uważam, że facet to większy szczęściarz od Aragorna (Arwena mi nie podchodzi)
-no, ale banerku króla Gondoru na Polach Pelenoru to nie było... :(
-scena śmierci Sarumana - moim zdaniem wymuszona, Grima zabija Sarumana, Legolas Grimę - wszyscy giną <_<
-nie pamiętam, czy było to już w wersji kinowej - bardzo podobał mi się pomysł i wykonanie Ust Saurona, przyjemniaczek z gościa :)
-scena Gandalf-Czarnoksiężnik to totalne nieporozumienie. Bez względu na moc, jaką otrzymał z jednym z pierścieni Ludzi, Czarnoksiężnik był wciąż tylko człowiekiem. Różnica między Gandalfem jest o całą klasę. A ten mu niszczy laskę, sheeesh <_< To tak jakby powiedzieć, że Sauron mógłby coś zrobić jednemu z Valarów <_< Poza tym w książce sytuacja wskazywała na zupełnie odmienny układ sił. <_<
  • 0

#180 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 25.12.2004 - |13:23|

Scena z Ustami (czt też rzecznikiem) Saurona jest w wersji rozszerzonej. Całkiem dobra, ale... w książce jest on opisany jako człowiek należący do tzw. czarnych Numenorejczyków, którzy jeszcze przed zatopieniem Numenoru założyli w Śródziemiu swoje 'bazy' i tam oddawali cześć Sauronowi. I on jest człowiekiem, a to coś, co zaserwowano nam w filmie raczej człowieka nie przypomina. Chociaż rzeczywiście wygląda ciekawie... :>

Użytkownik Gosiek edytował ten post 25.12.2004 - |13:24|

• 0
Blood is life
Blood is the truth...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych