Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 065 - S03E18 - D.O.C.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
364 odpowiedzi w tym temacie

#161 Jellyeater

Jellyeater

Plutonowy

• Użytkownik
  • 452 postów
  • Miastoz Odległych Rubierzy

Napisano 27.04.2007 - |04:17|

Sprawa jest w sumie prosta: czyścia i wymiarów poza znanymi czterema brak.

Samolot spadł przypadkowo (stąd zaskoczenie wszytstkich). Potem Inni mając łódź podowdną wydobyli kawałki wraku które wpadły do morza w pobliżu wyspy (płytko było). Mieli czarną skrzynkę. Odtransportowali te resztki z dala od wyspy (nie wiem ile trzeba km, ale pewnie mniej niż 100). Trochę trupów tam zostało... Zatopili wszystko. I katastrofa gotowa. Nikt na wyspę nie trafi, a ponadto jest kupa kobiet chętnych do zapłodnienia.
  • 0
Wszsytko tłumaczy paradoks bliźniąt.

Thank you and Nestle!

#162 Rez

Rez

Szeregowy

• Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 27.04.2007 - |05:44|

Albo, jeśli to SF: Spadochroniarka należy do ekipy poszukiwawczej, która odkryła części wraku lotu 815 na wyspie, a w wyniku "perturbacji magnetycznych", podczas lotu helikopterem zostaje przeniesiona w czasie wstecz, do momentu przed odkryciem wyspy i wraku przez poszukiwaczy. Numery części samolotu i czarna skrzynka "zgadzają się" z lotem 815. Zdjęcie miało ułatwić identyfikację lub zostało znalezione na wyspie (nie pamiętam, czy przypadkiem Desmond go nie podarł?).
PS. Szkoda, że to ma być serial SF. Gdyby nie "dymek" to pewnie wszystkie zjawiska na wyspie dało by się wytłumaczyć anomaliami "fizycznymi", halucynacjami i zbiegami okoliczności.
  • 0

#163 Giuseppe

Giuseppe

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.04.2007 - |06:42|

Rez - nie kumam pierwszej części Twojej wypowiedzi, no ale dobra :D

A co do czarnego dymu - owszem, na siłę, ale da się to wytłumaczyć naukowo. Była już kiedyś gdzieś dyskusja na ten temat, nawet na wikipedii polskiej jest napisane co nieco o tej technice. Ale niestety nie pamiętam jak się ona nazywała, także Ci nie napiszę... Ale myślę, że ktoś z userów na pewno wie :P

Użytkownik Giuseppe edytował ten post 27.04.2007 - |06:43|

• 0

#164 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 27.04.2007 - |07:01|

No dla mnie Dymek = Cerberus to jedna z najciekawszych potworów ? w historii Filmografii :)
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#165 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 27.04.2007 - |07:03|

1. Operacja Naomi w wykonaniu "Ruskiego komandosa" - :P Czy czasem nie próbują w ten sposób podważyć kompetencji Jacka? Bo jemu akurat pacjenci na wyspie z podobnymi obrażeniami jak Naomi rozstali się z tym światem :P No cóż, ale jest różnica między chirurgiem "klinicznym" [operującym w świetnie wyposażonej sali z aparaturą i najnowocześniejszymi środkami] a wojskowym lekarzem polowym [operującym "pod chmurką", gdzie wiele zależy od tego, jak szybko zoperuje pacjenta] - tylko że to raczej ten drugi jest bardziej przydatny na wyspie :P [może gdyby się rozwalili "rzut beretem" od Flame to może kogoś z dotychczas zmarłych rozbitków udałoby się uratowac - pomijam oczywiście trupy, które dostały kulę prosto w serce - czyli np. Ana-Lucia, Shanon czy Ethan]...
Najprawdopodobniej - mina Jacka bedzie bezcenna - jak obejrzy obrażenia Naomi, gdy ekipa wróci na plażę.

2. Naomi się nie przedstawiała, że tak ma na imię, ale od czego jest cast lista?
Skoro "nie jest sama" - ile jeszcze osób zobaczymy? Robi się coraz ciekawiej - a estetyka się podniosła - spadochroniarka jest po prostu bardzo ładną dziewczyną [chyba zaczynają miec dość blondynek w serialu].

3. Tekst o tym, że Othersi są z Młodziezy Wszechpolskiej bądź LPR - odpowiadam dowcipnisiom - no to mamy rozwiązaną tajemnice Jacoba, panowie - to Father Thadeo from Toruń :P
Na poważnie - problem ewentualnej aborcji u Sun by ratowac jej życie - W USA mają podobną dyskusję na ten temat, jak my ostatnimi czasy "burze sejmowo-konstytucyjne", a prawo w tym zakresie jeszcze bardziej pokręcone niż nasze [np. dopuszczalność aborcji 9-miesięcznego płodu!]

4. Pomysły, że to czyściec, to już dawno zostały oficjalnie "spuszczone do kosza" przez producentów w wywiadach i podcastach. Może się co najwyżej okazać, że na wyspie mamy [lub np. mieliśmy do implozji Łabędzia] 2004 rok, a w "realu" poza wyspą jest już 2007 rok.
Takie s-f chyba by było do przyjęcia, a nie skoki w inny wymiar :P
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#166 InVer

InVer

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 27.04.2007 - |07:09|

kilka spostrzeżeń
telefon: ciekawy model - nie znalazłem podobnego na rynku, telefony satelitarne mają obecnie możliwosci telefonów GSM sprzed kilku lat, takich kolorowych zabawek z bajerami nie znalazłem, nawet wśród prototypów - jak do tej pory mieli sprzęty istniejące.

Dlaczego Penelopa miałaby wiązać zaginięcie Desmonda z katastrofą samolotu?

To że odnaleziono wrak - wcale nie znaczy że odnaleziono prawdziwy wrak, napewno wielu osobom zależy żeby wyspa nie została odnaleziona, np. przez przypadek podzas operacji poszukiwawczej.

Po portugalsku spadochroniarka powiedziala (nie pisze Naomi, bo to imię oficjalnie w serialu nie wystąpiło jeszcze, co do cast list - pojawiają się fałszywe w internecie) że nie jest sama... Michaił pewnie poszedł szukać drugiej osoby, lub rzeczy ktore ta druga jeśli będzie martwa miałaby przy sobie.

Inni bardzo szybko się poruszają po wyspie - grupka przy spadochroniarce była 8 godzin pieszo od obozu. Michaił pojawił się kilka sekund po racy.... ma ktos pomysł w jaki sposób oni mają takie tempo?
Nie sądzę żeby przypadkowo był tuż obok... to byłoby bez sensu biorąc pod uwagę wielkość wyspy.

Ktoś napisał o tym że Sun została przed bunkrem a Julka wróciła do niego że Sun dała się nabrać... tego nie wiemy - dowiemy się pewnie w następnym odcinku. Sun zmieniła wyraz twarzy kiedy Juliet weszła przez drzwi. Myslę że poszła za nią...

Co takiego ma Ben, że Juliet pracuje chętnie dla niego mimo że go nienawidzi....Bo możliwości powrotu do domu już nie ma...

--
Trzeba pamiętać że lost nie jest zakwalifikowany przez producentów jako serial przygodowy ale jako SF, więc można siespodziewać wszystkeigo, mam tylko nadzieję ze to bedzie logiczne i naukowo wytłumaczalne.

Użytkownik InVer edytował ten post 27.04.2007 - |07:18|

• 0

#167 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 27.04.2007 - |07:11|

4. Pomysły, że to czyściec, to już dawno zostały oficjalnie "spuszczone do kosza" przez producentów w wywiadach i podcastach. Może się co najwyżej okazać, że na wyspie mamy [lub np. mieliśmy do implozji Łabędzia] 2004 rok, a w "realu" poza wyspą jest już 2007 rok.
Takie s-f chyba by było do przyjęcia, a nie skoki w inny wymiar :P

ja nigdzie nie czytałem aby twórcy potwierdzali że nie ma żadnych wymiarów .. a jeśli nawet gdzieś napisali lub wypowiedzieli się w wywiadzie to czy trzeba im od razu wierzyć ? :)

a może wkurzyli się, że odkryliśmy my widzowie główną tajemnice ( inny wymiar ) i oni teraz próbują to zatuszować :)
  • 0

#168 MorFeuS

MorFeuS

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 253 postów
  • MiastoLondyn

Napisano 27.04.2007 - |07:56|

Moze ktoś już pisał, ale samolot mógł być zdalnie sterowany, więc nie potrzebowali pilota:)
  • 0

#169 lord_hellfire

lord_hellfire

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 27.04.2007 - |08:10|

Czy wiesz że dostosowanie prawdziwego samolotu do zdalnego sterowania to minimum 2 tygodnie? Zresztą jak wyjaśnisz układ zdalnego sterowania na miejscu katastrofy?

Mówię, najprostrzy sposób to zabranie kawałków wraku i rzucenie ich gdzie indziej.

Co do teorii czyśćca to była ona dementowana wiele razy w wywiadach podczas emisji premierowej serii pierwszej, podczas serii drugiej i ostatnio tydzień czy dwa później. W USA mają takie durne przepisy, że jakby przeszło takie kłamstwo w serialu to zaraz by się znalazło ileśtam osób chcących odszkodowania za uraz psychiczny jaki te kłamstwo na nich wywołało. Więc darujcie sobie raz na zawsze te teorie o czyśćcu.

A jeżeli masz dość gotówki to możesz telefon satelitarny zrobić sobie na zamówienie - to nie jest problem. Ale wtedy cena leci w kosmos.

I racja, Penny nie miała żadnej przesłanki odnośnie powiązania Desa z 815. Spadochroniarka pewnie wie o 815 tylko tyle ile zobaczyła w CNN.
  • 0

#170 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 27.04.2007 - |08:11|

@Azazell
Zaawansowana teoria z "innymi wymiarami" jest raczej "wyższą szkołą jazdy", więc serial byłby s-f dla maniaków fizyki, a nie dla szerokiego odbiorcy - czyli 12 mln ludzi [z poziomem od profesora uniwersytetu po gosposię domową]... Więc to nie może być na "zbyt wysokich lotach", bo to muszą "przełknąć" [w miarę bezboleśnie] wszyscy... [zajrzyj sobie do działu "Teorie" i poszukaj teorię Kentaro Washio, wywaloną rzekomo z forum ABC - nie chcę robić offtopa]
Jakies "skoki w czasie" - mogą się pojawić, co powyżej zasygnalizował InVer - analizując telefonik "pani spadochroniarki" :afro: zbyt nowoczesny?
Patrząc na retrosa z ostatniego odcinka - chyba pomalutku kończą im się pomysły :sam2:
A wtedy - [jeśli mamy serial s-f] skoki w czasie są niewykluczone dla uatrakcyjnienia fabuły [bo zaczyna wiac nudą]- skoro w "realu" mamy 2007 rok, to zabawa w TLE z zeszłorocznego lata nie jest spoilerem, a przeszłością - więc możemy się spodziewać niezłej jazdy, jak się serial z tym zacznie zazębiac [bo nazwa Mittelos Bioscience nie jest wtedy jedynie anagramem od Lost Time - jak jesteś ciekawy, zajrzyj na english lostpedię, do Mittelos/Teorie]. A wtedy wszystko staje się jasne - ekipa Naomi wcale nie szuka Desa [skąd Penny miałaby przesłanki, by wiązać zaginięcie Desa z wyspą], oni szukają wyspy!
@lord_hellfire
Kwestią tu chyba nie jest cena, tylko stopień zaawansowania technologicznego - po prostu - wg częsci oglądających telefon Naomi jest zbyt nowoczesny jak na 2004 rok. Na 2007 - już prędzej.
EDTI:
Zajrzyj na forum lostpedii bądź do DarkUfo - widziałam wątki na ten temat.

Kim jest Michaił???
Michaił nie nalezy do Dharmy [na pewno?], ale czy na pewno jest Othersem? Bo wygląda, że sobie siedział we Flame i miał w nosie, że ekipa Bena potrzebuje lekarza, zwłaszcza po tym jak zginął Ethan. Dlaczego nie dołączył do Othersów, skoro jego chałupy już nie ma? O co tu chodzi?
A w odróżnieniu od reszty Othersów, aż tak bardzo bić się nie potrafi [czyli bardziej lekarz, niz żołnierz?].

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 27.04.2007 - |08:35|

• 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#171 lord_hellfire

lord_hellfire

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 27.04.2007 - |08:27|

A co dokładnie zbyt nowoczesnego widziny w tym telefonie? Kolorowy wyświetlacz dotykowy, taki jaki był w pierwszym parku jurajskim? Bo ja tam nic więcej w tym telefonie nie widziałem. Może jest on za nowoczesny, ale jeszcze nie widziałem na to dowodów.
  • 0

#172 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 27.04.2007 - |08:47|

Rewelacyjny odcinek i nawet retrospekcje Koreańczyków zbytnio nie przeszkadzały w jego odbiorze. To że Rusek żyje to spore zaskoczenie, no ale widocznie ten cały mechanizm nie był śmiertelny dla ludzi i tylko udawał że nie żyje. Po ostatniej scenie odcinka nasuwało mi się na myśl tylko jedno: WTF? Jednak zapewne będzie to tak że po prostu znaleziono wrak samolotu, stwierdzono że ciał nie da się odnaleźć i do mediów poszła informacja że nikt nie przeżył. No ale poczekamy, zobaczymy.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#173 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 27.04.2007 - |08:56|

@Azazell
Zaawansowana teoria z "innymi wymiarami" jest raczej "wyższą szkołą jazdy", więc serial byłby s-f dla maniaków fizyki, a nie dla szerokiego odbiorcy - czyli 12 mln ludzi [z poziomem od profesora uniwersytetu po gosposię domową]... Więc to nie może być na "zbyt wysokich lotach", bo to muszą "przełknąć" [w miarę bezboleśnie] wszyscy... [zajrzyj sobie do działu "Teorie" i poszukaj teorię Kentaro Washio, wywaloną rzekomo z forum ABC - nie chcę robić offtopa]

no tak pewnie masz rację :)

---------
patrząc na ten kończący się Sezon 3 i ilość niewyjaśnionych zagadek nie jestem już pewny czy serial faktycznie się zakończy na 5 Sezonie :) .. chyba będzie tego więcej..

i nie zdziwię się, że któryś sezon będzie pokazywał większość czasu co się dzieje po za wyspą.

Użytkownik Azazell edytował ten post 27.04.2007 - |08:58|

• 0

#174 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 27.04.2007 - |09:41|

Ciekawostka - z Buddy TV :P
Wyspa nie tylko ożywia i uzdrawia, ale też panom poprawia fryzury :P
Dołączona grafika
Michaił - nie dość, że "zmartwychwstał", to jeszcze mu włoski odrosły :P [fota w kółeczku dla porównania]

@Azazell

i nie zdziwię się, że któryś sezon będzie pokazywał większość czasu co się dzieje po za wyspą.

nie spojleruj ;)
Jeśli nie ma "przeskoków czasowych" to co napisałeś - będzie spoilerem :P
Jeśli są "przeskoki czasowe" - i np. mamy 2007 rok - nie ma przeszkód by połączyć Lost z TLE, a to by trochę ułatwiło robotę producentom, bo by nie musieli kręcić niektórych odcinków gnioto-zapychaczy "na siłę".
Wtedy Naomi należy do jakiejś "jednostki specjalnej" szukającej wyspy [a Pen niech się lepiej na wyspę nie wybiera] :afro:
Choć - moim prywatnym zdaniem - odcinek w całości "poza wyspą" mógłby być porażką.
  • 0

#175 Mumin

Mumin

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów
  • MiastoGórny Ślonsk

Napisano 27.04.2007 - |09:55|

Odcinek niezły. 7/10. Julka pracuje dla Bena, ale robi to nie chętnie. Moim zdaniem wszystko sprowadza się do stwierdzenia Bena, że nie zależnie co zrobi Jack, Juilet i tak będzie jedną z The Others. Sun jest jednak z Jinem w ciąży. Kate w ciąży z Sawyerem- mnie się to absolutnie nie podoba. I miejmy nadzieje, że tak się nie stanie. Zmartwychwastanie Bauknina- najwyraźniej mechanizm zabezpieczający wioske Oheresów był groźny ale nie śmiertelny dla ludzi. Końcówka- przez moment powróciły teorie o śmierci pasażerów lotu 815 i czyścu itp. Ale moim zdanie to w dalszym ciągu nie prawda. Komuś poprostu bardzo zalezało, żeby ukryć prawde o locie i sfabrykowano wrak samolotu. Pozdro :)
  • 0

#176 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 27.04.2007 - |10:01|

Na tym zdjęciu to są przecież dwaj różni faceci. :D
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#177 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 27.04.2007 - |10:05|

Na tym zdjęciu to są przecież dwaj różni faceci. :D

Dokładniej to jeden w dwóch różnych charakteryzacjach :P
Ekhm, to którego widzieliśmy w "Perle"???
  • 0

#178 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 27.04.2007 - |10:09|

Powiedziałabym, że ten w krzakach to dubler. Wydaje się być trochę młodszy od aktora, który gra Bakunina. Uszy mu mniej odstają. Jin też nie wygląda jak Jin. Z ciekawości looknę na tą scenę jeszcze raz :P

Obejrzałam. To jest dubler. Obejrzyj scenę jak się przedzierają przez krzaki. "Prawdziwy" Bakinin jest dopiero wtedy jak mu Jin na plecy skacze.

Użytkownik Teoria spiskowa edytował ten post 27.04.2007 - |10:17|

• 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#179 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 27.04.2007 - |10:31|

Jeśli to dubler, to solidna "plama" z charakteryzacją... :sam2: I za wyraźnie widać twarz - w przypadku dublerów raczej się unika pokazywania twarzy.
Troszkę mnie tylko dziwi wykorzystanie dublera/dublerów w takiej scenie... W samych scenach walki - rozumiem, ale łażenie po krzakach???
Czasem "wpadki" się okazują celowe, za kilka[naście] odcinków :afro:
Coś za dużo zaczyna się pojawiac poważnych wpadek w serialu :P
Dobra, dośc nabijania się z realizatorów i wyszukiwania "dziwnych" scenek.

EDIT:
Kto wysłał Naomi? Pen? Stary Widmore? Dharma? Hanso?
Mam nadzieję, że wyjaśnią to w najbliższych odcinkach, a nie sezonie 10 :P
Czy może Des stoi przed najtrudniejszym wyborem - uratować Charliego czy spowodować pojawienie się Pen [i ratunek dla siebie oraz Rozitków]?
Kto/Co wywołuje wizje Desa?
Jak "siły wyspy" [jakkolwiek je rozumieć] to OK, jak Othersi - to... Pen, przybywając na wyspę, znalazłaby się w dużym niebezpieczeństwie... Chociaż z drugiej strony - stary Widmore miałby wtedy solidną motywację do "poruszenia nieba i ziemi" by ją odnaleźć [a serial nabrałby wreszcie tempa].

@Jellyeater
"Oddychający" trup Michaiła w "Par Avion" też od razu zakwalifikowaliśmy jako wpadkę - i co? [No bo Ethan tez oddychał, a grzecznie leży w ziemi].
W "DOC" zombie z łatą na oku ratuje Naomi :afro:
A jak ktoś nie czyta spojlerów, to miał po odcinku szczękę na podłodze.

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 27.04.2007 - |11:07|

• 0

#180 Jellyeater

Jellyeater

Plutonowy

• Użytkownik
  • 452 postów
  • Miastoz Odległych Rubierzy

Napisano 27.04.2007 - |10:55|

W samych scenach walki - rozumiem, ale łazenie po krzakach???

I jak ma Wam się LOSt nie podobać, jeżeli Was wszystko dziwi? Po prostu macie zdziwienie we krwi.

Tajemnicza_Wyspa -> byłaś kiedyś w gęstszym lesie? A próbowałaś tam biegać? Ja bym nie ryzwykował. Można się w najlpeszym razie nieźle podrapać. A w najgorszym stracić oko. Podrapany aktor z podbitym okiem jest ciężki do harakteryzacji. Łatwiej wziąć dublera.

Ostatni moment powinien wyglądać tak:

- Kim jesteś?
- Jestem Hugo jakiś tam. Pasażer lotu 815.
- Jesteś pasażerką.
- Oh!

I końcówka. Dopiero było by zabawnie i tajemniczo. Aż by się mózg lasował.
  • 0
Wszsytko tłumaczy paradoks bliźniąt.

Thank you and Nestle!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych