Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nowe wrota

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
174 odpowiedzi w tym temacie

#161 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 03.09.2009 - |22:12|

Z tego cytatu wiemy, że wrota na statku mają sporo ograniczeń i nie mogą łączyć się ze zbyt odległymi wrotami.

Zatem jakim cudem Ludzie zdołali się z nimi połączyć z bazy Ikarus? Trochę to naciągane jest aby z jednej strony można połączyć się z odległej galaktyki a z drugiej miały działać na bliskie odległości.

Nie mogą się łączyć z odległymi Wrotami, ale odległe Wrota mogą się łączyć z nimi - pewnie wymyślą coś w stylu "to są bardzo stare Wrota, więc nieefektywnie wykorzystują dostarczaną im energię". Może z ZPM te Wrota miałyby zasięg na całą galaktykę. :P

No właśnie po co? W B5 by wysadzili to w cholerę, co by nie stanowiło zagorzenia dla żeglugi kosmicznej

Bo to nie orbitująca w jednym w miejscu stacja kosmiczna tylko statek poruszający się po określonym kursie, prawdopodobnie potrafiący manewrować by ominąć inne statki (i planety, mam nadzieję :P).

Użytkownik Nom edytował ten post 03.09.2009 - |22:13|

• 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

#162 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 03.09.2009 - |22:17|

Bo to nie orbitująca w jednym w miejscu stacja kosmiczna tylko statek poruszający się po określonym kursie,

Co stanowi jeszcze wieksze zagrożenie niż orbitowanie w około jednej planety :)

#163 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 03.09.2009 - |22:43|

Co stanowi jeszcze wieksze zagrożenie niż orbitowanie w około jednej planety :)

Jednak nie większe, niż jakikolwiek inny statek poruszający się w przestrzeni. :P

A kwestia zaatakowania przez zaawansowaną rasę ciekawa - jeżeli Destiny w takiej sytuacji ucieka (a nie widzę innej możliwości), to przez ograniczony zasięg Wrót załoga może stracić trochę ludzi na planetach w razie ataku.

Użytkownik Nom edytował ten post 03.09.2009 - |22:44|

• 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

#164 Glock

Glock

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 90 postów

Napisano 04.09.2009 - |15:58|

Zatem jakim cudem Ludzie zdołali się z nimi połączyć z bazy Ikarus? Trochę to naciągane jest aby z jednej strony można połączyć się z odległej galaktyki a z drugiej miały działać na bliskie odległości.

I jeszcze jedno. Skoro Destiny od setek albo milionów lat przemierza odległe galaktyki - to w jaki sposób się uchował ? Mało realne jest aby w swojej podróży nie natrafił na wysoce zaawansowane rasy które nie zawsze były "pacyfistami".

Spoiler

Co do tego,że jakaś zaawansowana rasa miała by dopaść destiny, po pierwsze, narazie nic nie wiadomo, może w jakiś sposób dopadła a po drugie taki wątek wydaje mi sie mało prawdopodobny, ktoś kiedy kolwiek określił prawdopodobieństwo występowania zaawansowanych cywilizacyjnie ras w Stargate?Nie więc bez sensu takie głupie spekulacje.Szczególnie,że to wygląda raczej jak szukanie dziury w całym.

Użytkownik Glock edytował ten post 04.09.2009 - |15:58|

• 0
Dołączona grafika

#165 Paul Mc

Paul Mc

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 12.09.2009 - |21:27|

Nie wiem czy ktoś to zamieszczał :unsure: wiec wstawię to tu

Podpis MGM wiec tak się kręcą wrota w Universe

Użytkownik Paul Mc edytował ten post 12.09.2009 - |21:29|

• 0

Mekta satak Pol'Mak (Paul Mc)

#166 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 341 postów

Napisano 12.09.2009 - |22:17|

Hm.. w tle robota wre... :P
  • 0

#167 Paul Mc

Paul Mc

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 13.09.2009 - |10:39|

Praca wre bo to wg mnie najbardziej filmowy (pod względem budżetu i efektów) serial SG ;)
  • 0

Mekta satak Pol'Mak (Paul Mc)

#168 Seth Angel

Seth Angel

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoPierwszy z Prawej

Napisano 20.09.2009 - |20:54|

A było kiedykolwiek powiedziane w SG-1 lub Atlantis jakiego materiału budowlanego używali Pradawni? Atlantis do teraźniejszości przetrwał w nienaruszonym czasie. Nawet farba nie poodpadała :D A Destiny przecież liczy sobie więcej wiosenek.

Jeszcze tylko 12 dni i zabawa się zacznie :D
  • 0
I Have Become Death, Destroyer of Worlds.

#169 Megi

Megi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów
  • MiastoCrosno

Napisano 21.09.2009 - |10:18|

I tną po kosztach :/ za pomocą iluzji optycznych...
  • 0

#170 pacw

pacw

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów
  • MiastoLimanowa

Napisano 11.10.2009 - |13:29|

Dawno nikt tu nic nie napisał, ale nurtuje mnie jedno pytanie, mianowicie:

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jakiego koloru są te "lampki" na wrotach? Najpierw, na pierwszych screenach było widać, że białe (patrz 1 screen poniżej). I tak też było na początku pilota. Później zaczynały nabierać odcienia niebieskawego (patrz 2 screen). Po czym znów zrobiły się białe (patrz 3 screen). To jeszcze nic. Oglądając 3 część "Air", w ciągu kilku sekund zaczęły zmieniać kolor! Dwa ostatnie zdjęcia zostały zrobione jakąś 1s po sobie i na 4 widać wyraźnie, że jest odcień niebieskawy, a na piątym - uwaga! Mają już odcień ZIELONY :blink:

Może to kwestia oświetlenia, ale niech mi ktoś teraz powie jaki to w końcu kolor, bo już się pogubiłem :huh:

Screeny:

1. Posted Image

2. Posted Image

3. Posted Image

4. Posted Image

5. Posted Image
  • 0

#171 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 11.10.2009 - |14:12|

Lampki są białe. Zmiana odcieniu to złudzenie optyczne na skutek padania światła i kąta ustawienia kamery. Mi za to wydaje się że horyzont zdarzeń jest bardziej szary niż było to w SG-1 i SGA ale to pewnie też to samo złudzenie.
  • 0
don't try

#172 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 31.10.2009 - |07:13|

Całkiem fajny filmik i myślę, że powinien zainteresować osoby rozprawiające o wrotach.

The New Gate --->

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#173 iniside

iniside

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 31.10.2009 - |17:34|

W pierwszych dwóch czy 3 sezonach to chyba nawet tych ekranów nie używali. Im późniejsze odcinki tym częściej można było tę planszę zaobserwować (głównie na Atlantydzie, bo kanadyjskich lasach jednak używano komputerów :) ). Jest to trochę dziwne, bo efekty specjalne ewoluują i koszta potrzebne do uzyskania horyzontu zdarzeń powinny z każdym rokiem maleć.

Akurat efekt otwirania wrót nie jest szczególnie skomplikowany. Moim nie wprawionym okiem widze tam symulacje fluidow + cząsteczki. Jak ktoś się troche zna to powinien coś bardzo zbliżonego uzyskać w domu np. XSI + PhysX. Najwiekszym problemem, moze byc w tym przypadku (zaraz po opanowaniu narzedzi ;p), przygotowanie odpowiednich grafik.
  • 0

#174 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 31.10.2009 - |23:40|

Efekt otwierania wrót nie jest skomplikowany ponieważ od początku była to wmontowana we wrota scenka wpompowania do zbiornika z wodą powietrza pod ciśnieniem. Dopiero potem zaczęli robić to komputerowo ale momentami wyglądało gorzej niż z tą wodą. Gdzieś kiedyś znalazłem fajny artykuł w tym temacie, jak uda mi się go znaleźć to go to zainstaluje.

Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 31.10.2009 - |23:42|

• 0
don't try

#175 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 03.11.2009 - |01:00|

Akurat efekt otwirania wrót nie jest szczególnie skomplikowany.

Skoro "kawoosh" nie jest skomplikowane to wygenerowanie stabilnego horyzontu zdarzeń jest jeszcze prostsze. A jednak twórcy SGU korzystają z rzutnika (co widać np. w 00:08:12 odcinka 01x06).
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych