Skocz do zawartości

Zdjęcie

Aspekt wojskowy w serialu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
173 odpowiedzi w tym temacie

#161 Jedi

Jedi

Kapral

• Użytkownik
  • 160 postów
  • MiastoSosnowiec / Będzin

Napisano 07.01.2006 - |20:58|

Czytaj uwazniej. Uważam, że w grę wchodzą prędkości dużo wyższe. A mach 7 to bajka dla tych, którym wydaje sie, że to dużo. Po prostu jak już nie można czegoś utrzymać w tajemnicy to trzeba puścić przecieki, tyle że nie do końca prawdziwe. SR71 oficjalnie miał ponad mach 3, ale tez jestem skłonny uwierzyć w liczbę wyższą.

Sorki, Twoja odpowiedź była nieco niejasna i mnie zmyliła. Również uważam, że przy załozeniu że faktycznie jest to tak zaawansowana technologia to mach 7 jest zdecydowanie za wolne.

Co do SR71 to faktycznie oficjalnie jest zarejestrowane mach 3 ale był jeden przelot (nie na rekordy) w którym osiągnięto około mach 5 (wskazywał na to m.in. czas przelotu) jednak nie przyjęto oficjalnie tej prędkości ze względu na brak wymaganych zapisów
  • 0
Pozdrawiam
"Jedi"

#162 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 07.01.2006 - |21:07|

Cóż, jak nie chcesz żeby coś wyszło na jaw, to nie pozwól by powstały jakiekolwiek dokumenty na ten temat. I tak zapewne było w tym przypadku. Za wszelkie niedociagniecia w mojej polszczyźnie przepraszam.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 07.01.2006 - |21:12|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#163 silent_

silent_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 149 postów

Napisano 18.01.2006 - |14:32|

witam wszystkich, wlasnie zaczolem swoja kariere z obecnym forum, serial ogladam od jakiegos czasu wiec jestem obeznany :clap:

co do broni reczniej, w ktoryms odcinku bylo cos o broni plazmowej, co byscie powiedzieli aby nasze zolniezyki zostali wyposazenie w reczna bron plazmowa, wkoncu koniec z kulami, choc przyznam ze ciezko by bylo sie przyzwyczajic. pozdrawiam
  • 0

#164 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 19.01.2006 - |19:14|

Tylko ze eksperyment z bronia plazmowa sie nie udal ;).
  • 0

#165 Wąski.

Wąski.

Szeregowy

• VIP
  • 68 postów

Napisano 19.01.2006 - |23:34|

Tylko ze eksperyment z bronia plazmowa sie nie udal ;).

To może laser? Tylko kiedy wymyślą odpowiednio małe baterie do niego? :unsure:
  • 0
Dołączona grafika

#166 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 19.01.2006 - |23:47|

Ja raczej proponuję karabinki elektromagnetyczne (fallout: "karabiny Gaussa"), działające na podobnej zasadzie jak działka przeciwlotnicze użyte do obrony Atlantydy. Wprawdzie wymagają amunicji, ale jest ona bardzo mała, lekka, bezłuskowa i nie wytwarza siły odrzucającej.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 19.01.2006 - |23:50|

• 0

#167 Wąski.

Wąski.

Szeregowy

• VIP
  • 68 postów

Napisano 20.01.2006 - |00:08|

Ja raczej proponuję karabinki elektromagnetyczne (fallout: "karabiny Gaussa"), działające na podobnej zasadzie jak działka przeciwlotnicze użyte do obrony Atlantydy. Wprawdzie wymagają amunicji, ale jest ona bardzo mała, lekka, bezłuskowa i nie wytwarza siły odrzucającej.

Zgadzam się z tym, ale nadal zostaje kwestia reaktora atomowego na plecach :hyhy: potrzebnego aby zasilic broń.
  • 0
Dołączona grafika

#168 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 20.01.2006 - |00:24|

Naquadah nie wystarczy? Wystarczy wyjąć z ekwipunku tą butelkę whiskey i zastąpić ja tym cackiem. Tylko wiekszy problem będzie z przekaźnikiem energii, ale skoro mają już działka przeciwlotnicze, to i na plecy pewnie coś znajdą.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 20.01.2006 - |00:25|

• 0

#169 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 20.01.2006 - |01:48|

:/

Naquadah nie wystarczy? Wystarczy wyjąć z ekwipunku tą butelkę whiskey i zastąpić ja tym cackiem. Tylko wiekszy problem będzie z przekaźnikiem energii, ale skoro mają już działka przeciwlotnicze, to i na plecy pewnie coś znajdą.

Może i znajdą. Ale w sumie i tak mam inteligentnych żołnierzy, cyli wyposażonych w taką elektronikę, że nie potrzeba więcej niczego, jak choćby ze 101 Dywizji Piechoty USA. WQ każdym razie obecna broń stosowana na polu walki jest bardzo wysoko skomputeryzowana. Więc dlaczego by nie zastosować kompów do tej nowej broni przyszłości. Sądzę, ze takie badania, a może nawet i prototypy, są już przeprowadzane.
Jest jeszcze inna kwestia. Być może technologia wojskowa poszła w całkiem innym kierunku, niż ta z filmów S-F. Więc może te nasze rozważania są mało warte??? :/
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#170 silent_

silent_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 149 postów

Napisano 20.01.2006 - |12:27|

OICW bardzo ladnie sie prezentuje, ale chyba tylko Tealc mogl by sobie pozwolic. bardzo podobal mi sie efekt wystrzalu broni w filmie CZLOWIEK DEMOLKA gdzie Wesley Snipes strzelal z karabinu magnetycznego chyba, ale nie wazne, chodzi o efekt, pozdrawiam
  • 0

#171 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 13.05.2007 - |09:03|

Nie oglądam tego programu, ale przed chwilą się natknąłem na niego na www.

W 6 odcinku Mariusz Mas Kolonko "odwiedza" Cheyenne Mountain Complex

Dołączona grafika

Można sobie oglądnąć programik pod linkiem:

http://odkrywanieame.../zobacz,1622909

W sumie nic wielkiego, ale zawsze to kilka nowych ujęć Complexu :)

PS Nie pamiętam, czy był temat o Complexie ;)

PPS Dziwnie się urywa... jakby obcięli dla www program ;|

Użytkownik VeeDee edytował ten post 13.05.2007 - |09:08|

• 0
VeeDee

#172 Crusier

Crusier

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoMarki

Napisano 06.07.2008 - |19:24|

Ktoś tam wcześniej wspominał (daaawno temu) o pojazdach i przewiezieniu ich do SGC. Więc: Przecież mają drugie wrota, przez które można by wysłać pojazdy na jakąś planetę, a potem z powrotem na Ziemię, czyli do SGC. Z tego co wiem to wrota leżą zaspawane w Area 51 (no chyba że się coś z nimi potem stało, oglądałem tylko pierwsze 3 sezony).
  • 0

#173 Botanix

Botanix

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 07.07.2008 - |14:00|

Oj działo się działo z nimi...

Pooglądaj dalej warto ;)

[ Spoiler ]

Tych z Area 51 już nie ma, ale muszę przyznać ich koniec by dość efektowny, efektywny już mniej ;)
  • 0

#174 Spearhawk

Spearhawk

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 30.07.2008 - |11:27|

Przecież już SR-71 miał nieoficjalny rekord powyżej 5 mach jeśli pamiętam... A to konstrukcja sprzed kilkudziesięciu lat.

Powracając do tematu Lockheed YF-12/SR71 to informacje o nim i jego osiągach możecie znaleźć w publikacji Edmunda Cichosza "Wojskowe samoloty naddźwiękowe. Cz. 1. Opisy techniczne" wydana przez Wojskową Akademię Techniczną, s.134-146. Zawarte tam informacje mówią o 3,5 mach :) i to w wersji SR-71A.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych