Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 048 - S03E01 - A Tale of Two Cities

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
279 odpowiedzi w tym temacie

#161 Quentin

Quentin

Starszy plutonowy

• Email
  • 581 postów
  • MiastoKrzesło przed kompem

Napisano 06.10.2006 - |21:57|

A ja jeszcze na chwilę wrócę z dowodem ostatecznym do poruszanego przeze mnie tematu płytek.

http://quentin.boczn...ost/Lost301.jpg

http://tralfaz-archi...theads_ton.html

;)
  • 0
Bezpłciowa sygnatura zgodna z regulaminem.

#162 Mush Room

Mush Room

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 06.10.2006 - |22:08|

David Bowie jak byk ;)
  • 0

#163 Iceeek

Iceeek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 06.10.2006 - |22:19|

Sorry, ale nie miałem czasu na przejżenie tych 8 stron.
A co ciekawego powiecie o tytule odcinka
The Tale of two cities, to tytuł jednej z ksiązek dickensa. Tylko nie wiem, jak to jest na polski, bo jak wiadomo z przekładami róźnie bywa.

A jednak, coś ciekawego mam

http://www.dziennik....ykul,46468.html

tu chodzi mi o pierwsze zdania, odnosza sie so serialu

no i The Tale of Two Cities, ma swoje odniesienie do nauki
dokladnie do nanotechnologi, oto co można znaleść na Wikipedi.

http://pl.wikipedia....Nanotechnologia

Użytkownik Iceeek edytował ten post 06.10.2006 - |22:25|

• 0

#164 ODINisLOST

ODINisLOST

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 06.10.2006 - |22:29|

Dobra sorry za takie gó.... co wam dałem wcześniej ale nie przyjżałem sie dokładnie(za szybko).
Szkoda, że już za pierwszym razem.:<
Ten Lost to może być ciekawy: NASTĘPNR DWA TYGODNIE NIE BĘDĄ DLA CIBIE PRZYJEMNE. Co on tam chce z dziewczyną robić? No ja nie wiem.
A początek szokujący.
  • 0

#165 Robredo

Robredo

Szeregowy

• Email
  • 12 postów

Napisano 06.10.2006 - |23:00|

Tak czytam posty i zastanawiam sie czy ktos z was wzial pod uwage ze Kate i Jack maja na rekach slady po igle... wiec..
a) teczka Jacka to nic innego jak informacje ktore mogl sam im powiedziec po zazyciu odpowiednich srodkow

b ) podczas spotkania z na plazy przy sniadanku Kete wymienia Sawyera na pierwszym miescu co Ben zauwazyl,wiec prawdopodobnie i ona juz cos nie cos powiedziala bedac na srodkach farmakologicznych ze ma dylemat ..Jack czy Sawyer ... :)

i raczej na tym opeiral bym teorie teczki Jacka a nie na tym ze maja oni dostep do tak ogromnej wiedzy bedac odizolowanym od Swiata... bo to tez widac chociazby po reakcji Juliet na slowa piosenki na poczatku...

ps. a pamietacie jak Claire zostala porwana....? tez jej wstrzykneli niezla dawke jakiegos g... :)

Użytkownik Robredo edytował ten post 06.10.2006 - |23:08|

• 0

#166 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 06.10.2006 - |23:34|

normalnie nie byłam taką paranoiczką przy oglądaniu TV, ale od czasów Losta doszukuję się podwójnego znaczenia we wszystkim co widzę i słyszę. Dickensa i jego "Opowieść o 2 miastach" znałam, ale okazało się, że tytuł może nawiązywać do czegoś jeszcze: fizyka lepsza niż w szkole, nawet to wszystko przeczytałam :)))

"BOSKA CZĄSTKA
Jeśli Wszechświat jest odpowiedzią, jak brzmi pytanie?"

http://www.wiw.pl/Fi...j...;cp=1&ce=19
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#167 zx2k

zx2k

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 07.10.2006 - |02:43|

Świetny odcinek moim zdaniem.
Moje uwagi:
1. Na wyspie, tak jak już kotoś zauważył musi istnieć jakiś system podziemnej komunikacji, może jakaś kolejka, bo to było by bez sensu, jakby Dharma musiała targać wszystko przez całą wyspę, pewnie niektóre, bo na przykład łabądź napewno nie są połączone- napewno nie, bo by Henry'ego odbili bez problemu.

2.Mogli lostowiczom podać skopolamine, albo inny podobny środek i wyśpiewali co wiedzą, a później by o tym nie pamiętali, gdyby nie to, to napewno mieli łączność ze światem, bo ich wiedza była zbyt szczegółowa by np Kate mogła o tym wiedzieć, że Jack ukończył studia rok wcześniej od reszty. Co do łączności to by wyjaśniało bo co im była lista z nazwiskami, mili je, to szybko się połączyli z centralą, ta sprawdziła w bazie danych FBI, Policji etc i od razu wiedzieli kto jest dobry, a kto zły, np taka Ana Lucia, dowiedzieli się, że jest podejrzana o morderstwo. Mr. Eco chcieli porwać, a to oznacza, że nie wiedzieli kim był w Nigerii i, że jest fałszywym księdzem, może dlatego że leciał z fałszywym paszportem. Liste pasażerów mogli wytargać po prostu od lini lotniczej. która opublikowała listę zaginionych.

3. Trzeba pamiętać, że Inni są zainteresowani dziećmi, nie wiadomo dokładnie po co, może po to aby zagwarantować przetrawanie społecznośći i kontynuację programu?!? Tak więc Kate, jako młoda kobieta może zostać zmuszona do prokreacji :] i po to jest potrzebna, Drugą młodą kobietą jest Sun, i ona zaszła właśnie w ciąże, ciekawe czy z Koreańcem, bo gdzieś tam w necie czytałem, ze to nie koniecznie tak było, zobaczymy w 3x02

5. Co do Hydry, to miejsce gdzie siedział Jack nie było akwarium, tylko raczej prosektorium, gdzie kroili rekiny i delfiny. Te dzwi które otworzył dzwi, to była jakaś śluza która miała wyrównywać ciśnienie wody i pozwalała później rekinom wypłynąć spowrotem do oceanu/basenu. Swoją drogą projekt z rekinami i delfinami jest bardzo ciekawy i pachnie mi tu wojskiem- wykorzystywanie przez Amerykanów delfinów do rozmieszczania min.

6. Moim zdaniem Dharma wciąż funkcjonuje i ma sie dobrze, chociaż może nie jest bezpośrednio zangarzowana w funkcjonowanie ośrodków, świadczy o tym zrzut żywności w odcinku Lockdown, wszystkie pudełka miały logo. Dharma Initiative niekoniecznie musi być jakąś organizacją, ale jakimś rządowym tajnym projektem

Pozdrawiam

moderator:
Usunięty punkt 4. W tym temacie nie umieszczamy spoilerów.

Użytkownik Arwen edytował ten post 07.10.2006 - |20:28|

• 0

#168 WereWolf

WereWolf

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 07.10.2006 - |06:23|

ja tylko tak napomknę odnośnie możliwości kontaktu ze światem zewnętrznym...

jak wiadomo, Desmond próbował odpłynąć, ale nie bardzo mu się to udało i wrócił z powrotem na wyspę... tymczasem Others (jeśli nie kłamali) znają kierunek, w którym trzeba płynąć, aby wydostać się z wyspy... więc teoretycznie potwierdza to możliwość kontaktu z zewnętrznym światem
  • 0

#169 Quentin

Quentin

Starszy plutonowy

• Email
  • 581 postów

Napisano 07.10.2006 - |09:52|

A ja tak tylko napomknę jeszcze o jednej ciekawostce z odcinka, która mi wpadła w ucho. 29 minuta, 38 sekunda, Darth Christian: "Jack, I'm your father" ;)
  • 0

#170 kfasek

kfasek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 85 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 07.10.2006 - |09:55|

dobry odcinek, scena z ich wioską na początku + widok rozpadającego się samolotu, no i oczywiście wyspa - gdzie są rozbitkowie, a gdzie są Inni, akta Jacka, skąd oni to mają i kim są? Dużo informacji + nowe zagadki :]
9/10 :D
  • 0
4+8+15+16+23+42=108!

#171 Mush Room

Mush Room

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 07.10.2006 - |10:04|

A ja tak tylko napomknę jeszcze o jednej ciekawostce z odcinka, która mi wpadła w ucho. 29 minuta, 38 sekunda, Darth Christian: "Jack, I'm your father" ;)

Podejrzewam, że to te halucynacje o jakich wspominała Juliet. Ale tutaj, w tym akurat przypadku niczego nie można być pewnym ;)
  • 0

#172 Mumin

Mumin

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów
  • MiastoGórny Ślonsk

Napisano 07.10.2006 - |11:32|

Lost powrócił :clap: . nareszcie. i po pierwszym odcinku moge powiedziec: WOW! Odcinek dobry daję mu 7/10. Poczatek był dla mnie szokiem. W pierwszym momencie myslałem, ze to dzieje się nie na wyspie tylko na przedmieściach jakiegoś miasta a pokazywana postać to jedna z tych nowych, które mają pojawić sie w serialu, a która później nieszczęśliwie trafi na naszą wyspe. A tu szok. w sumie całkiem przytulne te osiedla Othersów. Dowiadujemy się wielu rzeczy. inni są pozosatłością po DARMIE. Wiemy też skad na wyspie są polarne misie i rekiny z logiem DARMY. Powoli zbliżamy się do końca dylematu pt. "Kate-Jack czy Kate-Sawyer". Niestety :angry:. Choć jestem facetem ten wątek zawsze mnie intetresował i zawsze byłem kibicem związku Kate-Jack. pojawiają się też kolejne pytania. Czemu Jack jest trzymany w podwodnym bunkrze (bo wierze, że to jest podwodny bunkier. scena z woda to poprosu nie dopatrzenie. Dajmy sobie z tym spokój). Czemu Kate poddano dezynfekcji a następnie wpuszczono do klatki obok Sawyera? Co miały znaczyć te bardzo nieprzyjemne przyszłe tygodnie? Bo chyba nie, że będzie siedzieć cały czas w klatce i odżywiac się niedźwiedzim żarciem. The Others. Po obejrzeniu początku wydaje się, ze rzeczywiście są dobrzy. zyją sobie spokojnie jak wielu na świecie. Ale przypominam- Clair, Charlie, Scott, Nathan, tratwa z Michaelem, Sawyerem, Jinem... Może zyją według swoich watości i bradzo się o nie boją i o swoją społeczność dlatego mogą byc tak brutalni w działaniu. Zastanawiające zkonczenie. Chyba Juliete miała na celu załamanie Jacka, tak jak mówiliście. Ten koleś. który siedział na początku z swyerem albo to ktoś kto chciał nawiać z drużyny The Others, albo ktos kto nigdy do nich nie należał i został złapany (kolejny rozbitek z samolotu :huh:)., albo tez była to podpucha. ccieli pokozać Swyereowi co się stanie jak będzie próbował zwiać. Widać tez, że Ben i Juliet chyba nie bardzo się lubią. Na koniec troche po nażekam- mimo, że may dużą ilość faktów, akcja przez sporą częśc odcinka ślimaczyła się troche :/ . A tak na marginesie- Czy I odcinek III sezonu nie miał być przypadkiem o Kate???
  • 0

#173 kfasek

kfasek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 85 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 07.10.2006 - |12:37|

Podejrzewam, że to te halucynacje o jakich wspominała Juliet. Ale tutaj, w tym akurat przypadku niczego nie można być pewnym ;)

mam wrażenie że Quentin miał na myśli odniesienie do pewnego filmu :hehe:
  • 0
4+8+15+16+23+42=108!

#174 Marek

Marek

Szeregowy

• Email
  • 7 postów

Napisano 07.10.2006 - |13:21|

od czasów Losta doszukuję się podwójnego znaczenia we wszystkim co widzę i słyszę. Dickensa i jego "Opowieść o 2 miastach" znałam[...]

Masz rację, tytuł odcinka to tytuł powieści Charles'a Dickensa, a czy pamiętasz może czyją książkę chciał jako ostatnią przed śmiercią przeczytać Desmond [odcinek 2x23] ?

Oczywiście - "Nasz wspólny przyjaciel" Charles Dickens. B)

Użytkownik Marek edytował ten post 07.10.2006 - |13:22|

• 0

#175 veN

veN

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 07.10.2006 - |13:22|

Tak czytam posty i zastanawiam sie czy ktos z was wzial pod uwage ze Kate i Jack maja na rekach slady po igle... wiec..
a) teczka Jacka to nic innego jak informacje ktore mogl sam im powiedziec po zazyciu odpowiednich srodkow

dokladnie tak, jestem przekonany ze masz racje ;d poza tym odcinek sredni choc po tak dlugiej przerwie naturalnie musi sie podobac :) ahh i na koniec nie liczylbym na odcinki losta wczesniej niz w czwartek... ten plik to poprostu jakis fake... kolejny zreszta bo byla ich MASA jesli nie wiecej, wiec bez euforii -_-
  • 0

#176 Quentin

Quentin

Starszy plutonowy

• Email
  • 581 postów

Napisano 07.10.2006 - |13:28|

mam wrażenie że Quentin miał na myśli odniesienie do pewnego filmu :hehe:

Ja sem twoj tatinek, Luku :) Tylko czekać, aż się okaże, że w ostatnim odcinku serialu wyjaśniającym wszystko od samego początku, tuż przez początkowymi scenami pojawi się zielone "A long time ago in a galaxy far, far away" :)

Bez sprawdzania tej plotki jestem na 99% pewien, że z tym odcinkiem 3x02 to taka sama prawda jak z tym, że Franz miał strzelać do papieża :)
  • 0

#177 Mush Room

Mush Room

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 07.10.2006 - |13:45|

Jezu głupek ze mnie nie zauważyłem :P Jest coś w tym i odniesienie zapewne trafne - wiadomo przecież, że JJ Abrams i Lindeleof (czy tam Lindelof) są olbrzymimi fanami Star Wars ;)
  • 0

#178 Conry

Conry

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 07.10.2006 - |15:08|

Odcinek bardzo dobry, choć w porównaniu z 2x01 to już zupełnie inny serial.

co do zdjęć z jackiem i dzieckiem które dał Seher, to prawdopodobnie miało to być wykorzystane w serialu jako jadna z halucynacji na skutek środków jakie mu zapodali othersi.
  • 0

#179 Northim

Northim

Kapral

• Użytkownik
  • 212 postów

Napisano 07.10.2006 - |15:34|

Doskonały odcinek. Jedyna wada to że nie było innych rozbitków (mogli pokazac mniej Jacka a ich chociaż pokazac). A teraz następne odc. to pewnie będe bez porwanych.

Świetny odc. oby cały sezon był tak ciekawy.
  • 0

#180 Arwen

Arwen

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 325 postów

Napisano 07.10.2006 - |16:58|

Dziś usunęliśmy około 20 postów z offtopic'iem na temat: skąd ściągnąć serial. Jeśli samo usuwanie nie skutkuje, zaczniemy przyznawać ostrzeżenia procentowe. Radzę więc rozmawiać na temat aktualnego odcinka.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych