Odcinek 048 - S03E01 - A Tale of Two Cities
Napisano 06.10.2006 - |21:57|
http://quentin.boczn...ost/Lost301.jpg
http://tralfaz-archi...theads_ton.html
Napisano 06.10.2006 - |22:08|
Napisano 06.10.2006 - |22:19|
A co ciekawego powiecie o tytule odcinka
The Tale of two cities, to tytuł jednej z ksiązek dickensa. Tylko nie wiem, jak to jest na polski, bo jak wiadomo z przekładami róźnie bywa.
A jednak, coś ciekawego mam
http://www.dziennik....ykul,46468.html
tu chodzi mi o pierwsze zdania, odnosza sie so serialu
no i The Tale of Two Cities, ma swoje odniesienie do nauki
dokladnie do nanotechnologi, oto co można znaleść na Wikipedi.
http://pl.wikipedia....Nanotechnologia
Użytkownik Iceeek edytował ten post 06.10.2006 - |22:25|
Napisano 06.10.2006 - |22:29|
Szkoda, że już za pierwszym razem.:<
Ten Lost to może być ciekawy: NASTĘPNR DWA TYGODNIE NIE BĘDĄ DLA CIBIE PRZYJEMNE. Co on tam chce z dziewczyną robić? No ja nie wiem.
A początek szokujący.
Napisano 06.10.2006 - |23:00|
a) teczka Jacka to nic innego jak informacje ktore mogl sam im powiedziec po zazyciu odpowiednich srodkow
b ) podczas spotkania z na plazy przy sniadanku Kete wymienia Sawyera na pierwszym miescu co Ben zauwazyl,wiec prawdopodobnie i ona juz cos nie cos powiedziala bedac na srodkach farmakologicznych ze ma dylemat ..Jack czy Sawyer ...
i raczej na tym opeiral bym teorie teczki Jacka a nie na tym ze maja oni dostep do tak ogromnej wiedzy bedac odizolowanym od Swiata... bo to tez widac chociazby po reakcji Juliet na slowa piosenki na poczatku...
ps. a pamietacie jak Claire zostala porwana....? tez jej wstrzykneli niezla dawke jakiegos g...
Użytkownik Robredo edytował ten post 06.10.2006 - |23:08|
Napisano 06.10.2006 - |23:34|
"BOSKA CZĄSTKA
Jeśli Wszechświat jest odpowiedzią, jak brzmi pytanie?"
http://www.wiw.pl/Fi...j...;cp=1&ce=19
Napisano 07.10.2006 - |02:43|
Moje uwagi:
1. Na wyspie, tak jak już kotoś zauważył musi istnieć jakiś system podziemnej komunikacji, może jakaś kolejka, bo to było by bez sensu, jakby Dharma musiała targać wszystko przez całą wyspę, pewnie niektóre, bo na przykład łabądź napewno nie są połączone- napewno nie, bo by Henry'ego odbili bez problemu.
2.Mogli lostowiczom podać skopolamine, albo inny podobny środek i wyśpiewali co wiedzą, a później by o tym nie pamiętali, gdyby nie to, to napewno mieli łączność ze światem, bo ich wiedza była zbyt szczegółowa by np Kate mogła o tym wiedzieć, że Jack ukończył studia rok wcześniej od reszty. Co do łączności to by wyjaśniało bo co im była lista z nazwiskami, mili je, to szybko się połączyli z centralą, ta sprawdziła w bazie danych FBI, Policji etc i od razu wiedzieli kto jest dobry, a kto zły, np taka Ana Lucia, dowiedzieli się, że jest podejrzana o morderstwo. Mr. Eco chcieli porwać, a to oznacza, że nie wiedzieli kim był w Nigerii i, że jest fałszywym księdzem, może dlatego że leciał z fałszywym paszportem. Liste pasażerów mogli wytargać po prostu od lini lotniczej. która opublikowała listę zaginionych.
3. Trzeba pamiętać, że Inni są zainteresowani dziećmi, nie wiadomo dokładnie po co, może po to aby zagwarantować przetrawanie społecznośći i kontynuację programu?!? Tak więc Kate, jako młoda kobieta może zostać zmuszona do prokreacji :] i po to jest potrzebna, Drugą młodą kobietą jest Sun, i ona zaszła właśnie w ciąże, ciekawe czy z Koreańcem, bo gdzieś tam w necie czytałem, ze to nie koniecznie tak było, zobaczymy w 3x02
5. Co do Hydry, to miejsce gdzie siedział Jack nie było akwarium, tylko raczej prosektorium, gdzie kroili rekiny i delfiny. Te dzwi które otworzył dzwi, to była jakaś śluza która miała wyrównywać ciśnienie wody i pozwalała później rekinom wypłynąć spowrotem do oceanu/basenu. Swoją drogą projekt z rekinami i delfinami jest bardzo ciekawy i pachnie mi tu wojskiem- wykorzystywanie przez Amerykanów delfinów do rozmieszczania min.
6. Moim zdaniem Dharma wciąż funkcjonuje i ma sie dobrze, chociaż może nie jest bezpośrednio zangarzowana w funkcjonowanie ośrodków, świadczy o tym zrzut żywności w odcinku Lockdown, wszystkie pudełka miały logo. Dharma Initiative niekoniecznie musi być jakąś organizacją, ale jakimś rządowym tajnym projektem
Pozdrawiam
moderator:
Usunięty punkt 4. W tym temacie nie umieszczamy spoilerów.
Użytkownik Arwen edytował ten post 07.10.2006 - |20:28|
Napisano 07.10.2006 - |06:23|
jak wiadomo, Desmond próbował odpłynąć, ale nie bardzo mu się to udało i wrócił z powrotem na wyspę... tymczasem Others (jeśli nie kłamali) znają kierunek, w którym trzeba płynąć, aby wydostać się z wyspy... więc teoretycznie potwierdza to możliwość kontaktu z zewnętrznym światem
Napisano 07.10.2006 - |09:52|
Napisano 07.10.2006 - |09:55|
9/10
Napisano 07.10.2006 - |10:04|
A ja tak tylko napomknę jeszcze o jednej ciekawostce z odcinka, która mi wpadła w ucho. 29 minuta, 38 sekunda, Darth Christian: "Jack, I'm your father"
Podejrzewam, że to te halucynacje o jakich wspominała Juliet. Ale tutaj, w tym akurat przypadku niczego nie można być pewnym
Napisano 07.10.2006 - |11:32|
Napisano 07.10.2006 - |12:37|
Podejrzewam, że to te halucynacje o jakich wspominała Juliet. Ale tutaj, w tym akurat przypadku niczego nie można być pewnym
mam wrażenie że Quentin miał na myśli odniesienie do pewnego filmu :hehe:
Napisano 07.10.2006 - |13:21|
Masz rację, tytuł odcinka to tytuł powieści Charles'a Dickensa, a czy pamiętasz może czyją książkę chciał jako ostatnią przed śmiercią przeczytać Desmond [odcinek 2x23] ?od czasów Losta doszukuję się podwójnego znaczenia we wszystkim co widzę i słyszę. Dickensa i jego "Opowieść o 2 miastach" znałam[...]
Oczywiście - "Nasz wspólny przyjaciel" Charles Dickens.
Użytkownik Marek edytował ten post 07.10.2006 - |13:22|
Napisano 07.10.2006 - |13:22|
Tak czytam posty i zastanawiam sie czy ktos z was wzial pod uwage ze Kate i Jack maja na rekach slady po igle... wiec..
a) teczka Jacka to nic innego jak informacje ktore mogl sam im powiedziec po zazyciu odpowiednich srodkow
dokladnie tak, jestem przekonany ze masz racje ;d poza tym odcinek sredni choc po tak dlugiej przerwie naturalnie musi sie podobac ahh i na koniec nie liczylbym na odcinki losta wczesniej niz w czwartek... ten plik to poprostu jakis fake... kolejny zreszta bo byla ich MASA jesli nie wiecej, wiec bez euforii
Napisano 07.10.2006 - |13:28|
mam wrażenie że Quentin miał na myśli odniesienie do pewnego filmu :hehe:
Ja sem twoj tatinek, Luku Tylko czekać, aż się okaże, że w ostatnim odcinku serialu wyjaśniającym wszystko od samego początku, tuż przez początkowymi scenami pojawi się zielone "A long time ago in a galaxy far, far away"
Bez sprawdzania tej plotki jestem na 99% pewien, że z tym odcinkiem 3x02 to taka sama prawda jak z tym, że Franz miał strzelać do papieża
Napisano 07.10.2006 - |13:45|
Napisano 07.10.2006 - |15:08|
co do zdjęć z jackiem i dzieckiem które dał Seher, to prawdopodobnie miało to być wykorzystane w serialu jako jadna z halucynacji na skutek środków jakie mu zapodali othersi.
Napisano 07.10.2006 - |15:34|
Świetny odc. oby cały sezon był tak ciekawy.
Napisano 07.10.2006 - |16:58|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych