Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ulubiona broń

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
324 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czym chcemy walczyć podczas misji :> (213 użytkowników oddało głos)

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#161 marcinssdd

marcinssdd

Plutonowy

• Email
  • 496 postów
  • MiastoJawornik

Napisano 15.09.2004 - |06:21|

Całkowicie zgadzam się z Katharnem - AK47 to broń prawie doskonała, wytrzyma każde warunki, a kule zdaję się same trafiać w cel :lol: (tak ojciec opisywał swoje doświadczenia na strzelnicy). Każda amerykańska broń, wliczając w to i P-90, niby taka zaawansowana ma tendencje do zacinania się non-stop i przy byle okazji. A takie AK47, to jakby pozbawić go 1/3 części to pewnie nadal by działał. :P

Castor jak zawsze rzuca celną uwagę :lol:
Faktycznie niezawodność AK 47 jest już legendarna i M16 nie może się z tą radziecką konstrukcją równać.
Oczywiście nie jest to jedyny typ broni, który słynie z niezawodności. Chodzi mi tu o wspomniane wcześniej konstrukcje Hockler&Koch.
MP5 w różnych odmianach nie jest popularna wsród żołnierzy oddziałów specjalnych wielu krajów tylko dlatego, że fajowo wygląda. Jej niezawodność i trwałość także jest już legendarna, co tyczy się także innych propozycji H&K.
Nie mogę oczywiśćie ukrywać, że od dawna mam słabość do broni H&K - jest to widoczne :D

H&K G11 to jest coś dla zainteresowanych bronią strzelecką - karabin, który choć nie wszedł do szerszego użycia jest już także legendarny.
  • 0

Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć: digart.pl
Dołączona grafika

#162 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 15.09.2004 - |10:44|

H&K G11 to jest coś dla zainteresowanych bronią strzelecką - karabin, który choć nie wszedł do szerszego użycia jest już także legendarny.

Znamy znamy - bezłuskowiec. :D Ciekawe to jest rozwiązanie. Daje dość spore możliwości. Przyznam się - dawno miałem nadzieję iż ta broń znajdzie się w serialu i zastąpi P90 (który jest w nim chyba tylko na swój dziwny wygląd :D). Zobaczymy... :D
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#163 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 15.09.2004 - |16:35|

Każda amerykańska broń, wliczając w to i P-90

Biorąc pod uwagę że P90 nie jest bronią amerykańską :) .

Klasa sama w sobie , aż dziwne że żaden rzad jeszcze nie pomyślał o zakupie (podrobieniu) karabinu takiej klasy . A co do zmiany broni z P90 na G11 ( w serialu ) to jestem jak najbardziej za .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#164 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 15.09.2004 - |19:23|

Każda amerykańska broń, wliczając w to i P-90

Biorąc pod uwagę że P90 nie jest bronią amerykańską :) .

Belgowie go robią :D

#165 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 15.09.2004 - |20:33|

Kałach jest w stanie działać we wszelkich warunkach - nieważne czy będziemy go taplać w błocku, obrzucać piachem. Jest to konstrukcja nadwyraz udana i szczerze mówiąc troszkę się dziwię - dlaczego tak rzadko się w serialu pojawia :D

Katharnie, chyba nie sądzisz że amerykanie przyznają się do tego, że broń rosyjska jest lepsza o ich broni. ;) Jak sam zauważyłeś AK 47 jest już troszkę wiekową bronią, co ponoć po niej widać. Sami Rosjanie wprowadzają już od jakiegoś czasu nowsze wersje tej broni.
Ja bym chciał, aby w serialu pojawił się Beryl. Czyli polska broń wykorzystująca tą samą zasadę działania co kałach. Skoro amerykanie nigdy nie będą stosować rosyjskiej broni to może polską? Wersja mini i commando są wystarczająco małe, by zabierać je na zwiad. Mają też składaną kolbę, która została zaprojektowana do walki wręcz.
Ktoś tam pisał, że P-90 się często zacina. Z tego co mnie się udało znaleźć o tej broni wynika, że to nie prawda.
  • 0

#166 marcinssdd

marcinssdd

Plutonowy

• Email
  • 496 postów
  • MiastoJawornik

Napisano 15.09.2004 - |21:27|

Znamy znamy - bezłuskowiec. biggrin.gif Ciekawe to jest rozwiązanie. Daje dość spore możliwości. Przyznam się - dawno miałem nadzieję iż ta broń znajdzie się w serialu i zastąpi P90 (który jest w nim chyba tylko na swój dziwny wygląd biggrin.gif). Zobaczymy... biggrin.gif

G11 w moim ulubionym serialu - to jest coś :lol:

Klasa sama w sobie , aż dziwne że żaden rzad jeszcze nie pomyślał o zakupie (podrobieniu) karabinu takiej klasy .

Także się nad tym zastanawiałem. Może jest to rozwiązanie zbyt rewolucyjne.
Nadzieją na rozwój tego typu broni wciąż jest i warto także wspomnieć, że oprócz karabinu powstał także pistolet "bezłuskowiec".

Przyznam się jeszcze, że gdy parę lat temu zagrywałem się w Fallout 2 - G11 był moim ulubionym narzędziem przymusu. :hyhy:
  • 0

Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć: digart.pl
Dołączona grafika

#167 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 15.09.2004 - |22:41|

przypominam ze w sg-1 musi byc wszystko tak jak jest w rzeczywistosci w lotnictwie. wiec serial nie moze sobie zmienic broni (przynajmniej tak mi sie wydaje). zgodze sie ze w P-90 krotka lufa nie swiadczy dobrze o tej broni ale sa rozne bronie do roznego typu walki !!
  • 0

#168 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 15.09.2004 - |22:46|

przypominam ze w sg-1 musi byc wszystko tak jak jest w rzeczywistosci w lotnictwie. wiec serial nie moze sobie zmienic broni (przynajmniej tak mi sie wydaje). zgodze sie ze w P-90 krotka lufa nie swiadczy dobrze o tej broni ale sa rozne bronie do roznego typu walki !!

To w USAF na wyposażeniu mają P90?????????? :blink:
To jest serial - przezbroili się z H&K MP5 na FN P90 - mogą zrobic to ponownie :D Poza tym jakiekolwiek wojsko także może dokonać takowej operacji :D

#169 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 15.09.2004 - |22:56|

no ogladalem dodatki do SG-1 oraz czytalem info na portalu i stad wiem ze ekipa ktora kreci SG-1 ma koordynatora do spraw wojskowych ktory mowi im co i jak :)
wiec chyba normalne ze uzywaja tego co prawdziwe lotnictwo :)
  • 0

#170 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 16.09.2004 - |04:51|

przypominam ze w sg-1 musi byc wszystko tak jak jest w rzeczywistosci w lotnictwie.

To w takim razie pomyśl sobie że w USAF niema gości od latania z karabinem po ziemi - od tego w USArmy jest piechota i marines , a nie lotnistwo .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#171 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 16.09.2004 - |07:14|

w sumie masz racje ale przypomnij sobie odcinek "Providing Ground" w ktorym szkolili mlodych kadetów.ci mlodzi wojownicy uzywali do treningu MP5!! broni uzywanej wczesniej przez SG-1 podczas gdy SG-1 juz uzywalo P-90. wniosek jest taki jesli kadeci uzywaja MP5 podczas treningu to potem przerzuca sie na P-90 podczas misji!! natomiast watpie aby w rzeczywostosci marines srparowali piecze nad ochrona Ziemi i podrozami przez rozne galaktyki. jak juz wmieszali w to lotnictwo to musieli im dac jakis karabin no nie ?
  • 0

#172 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 16.09.2004 - |08:17|

To w takim razie pomyśl sobie że w USAF niema gości od latania z karabinem po ziemi - od tego w USArmy jest piechota i marines , a nie lotnistwo .

DOKŁADNIE TAK JEST
Ale ten temat już był chyba wałkowany , bo jest stary jak SG1. Trzeba by trochę pokopać w postach
Pozdrawiam
  • 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

#173 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 16.09.2004 - |15:35|

DOKŁADNIE TAK JEST
Ale ten temat już był chyba wałkowany , bo jest stary jak SG1. Trzeba by trochę pokopać w postach
Pozdrawiam

Tak , wiem , ale to miało być tylko dla Szymcia .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#174 radzior

radzior

Wielki Podpalacz

• VIP
  • 176 postów
  • MiastoWawa

Napisano 04.10.2004 - |08:20|

najlepszą bronią do walki w zwarciu i na odległości do 5 metrów jest rozżarzona siekierka z Zegrza
  • 0
Peace through superior firepower

#175 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 04.10.2004 - |08:22|

rozżarzona siekierka z Zegrza

Powiedziałbym raczej - ogniste ostrze :D

#176 [USS]<NeoKiller>

[USS]<NeoKiller>

Szeregowy

• 33 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 07.10.2004 - |22:19|

Moim zdaniem najciekawsza jest broń pradawnych :D ciekawie się prezentują szczególnie "torpedy" :D
  • 0

#177 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 07.10.2004 - |23:04|

Kiedyś podobały mi się zaty i chociaż nadal bardzo mi się podobają, to teraz gdybym miał możliwość wybrania nowego rodzaju broni to wybrałbym urządzenie Wraithsów. Dlaczego? - fajnie ogłusza no i później zawsze można się jeszcze ... pożywić :D

Tylko wygląd ma niespecjalny - coś jak obślizła szara gałąź.

#178 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 07.10.2004 - |23:58|

A mi się tam marzy 1000 megatonowa rakieta z ostatniego odcinka pierwszego sezonu :hyhy:
Co tu dużo mówić, od dziecka lubiłem duże rzeczy :)
  • 0
Master of possimpible ;)

#179 harcerzyk123

harcerzyk123

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoWhitestock

Napisano 08.10.2004 - |05:28|

Co racja to racja kwiatku. Zaty, staffy i tegi typu zabawki w rzeczywistości są niedostępne na 100% (po prostu nie istnieją). Ale taką głwoicą z nośnikiem (czytaj rakietą balistyczną) można znaleźć na naszej planecie. Może zdobycie takiej zabawki jest skrajnie trudne i niebezpieczne ale jak to mawia mój kumpel "More risk, more fun."
Pozdrowionka.
  • 0
"Ambassador Kosh has been a busy boy today."
"They say God works in mysterious ways."
"Maybe so, but He's a con-man compared to the Vorlon."
-- Garibaldi and Sinclair in Babylon 5:"Deathwalker"

#180 Opacz

Opacz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów
  • MiastoGliwice

Napisano 17.02.2005 - |20:00|

Tamta głowica miala w sobie naqadah wiec raczej tez jest nei znajdziesz na ziemi, a co do broni to P-90 masakra 50 kul 4.7 mm bodajrze i z amunicja AP robi fajny rozwał. Wiec niech nikt nie mowi ze jest słaba bo słąbe to jest mp-5 znakomity karabin, ale tylko na mniejsze odległosci. To jest na boga smg (smal machine gun) nie powojujemy tym za bardzo na 100-200 m P 90 jeszcze mamy szanse a na bliska odległosc. Co wolicie zrobic wystrzelic magazynek w kolesia 9 mm i 30 kul w 5 sec czy 50 kul 4.7 mm w 4 sec. Wybur prosty mp-5 jest bardziej rozpowechnione bo jest stare i niezawodne i tanie, a p 90 to technologia bullpup dosc nowa i to jest technologia przyszlosci bron jest za droga, aby kazdy obwies w w amerykanskim wojsku ja mial lepiej dac mu mp-5 jak zgubi to dostanie nowe, bo amerykanie maja tego tony w magazynach.
Na jakiej oficjalnej stronie o broni były porównywane te 2 machine guny i p 90 zdecydowanei lepiej wypadło w 80 % testów mp-5 wygrało tylko w 20 % przypadków, wiec nie mozna powiedziec jak jakis super specjalista w poczatkowych odp ze p 90 jest zawodne i [beeep]ate itd widac ze sie chopak za duzo filmow naogladal.

Użytkownik Opacz edytował ten post 18.02.2005 - |18:31|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych