Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wasze propozycje zmian na forum?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
173 odpowiedzi w tym temacie

#161 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 12.05.2012 - |20:31|

Otwarcie mówię, że totalnie nie znam się na pozycjonowaniu stron.

Tak z ciekawości wpisałem w googla "Gra o tron forum" i rzeczywiście OT Forum nie wyskakuje na pierwszych trzech stronach. A w przypadku AHS przy analogicznej frazie jest na trzeciej pozycji. Co ciekawe dla Babylon 5 taka fraza kończy się pierwszym wynikiem a dla Supernatural szóstym, Farscape pierwszym, Glee, House, SofA bez trafień. Na tej podstawie trudno obronić tezę, że im wyżej na stronie głównej tym lepszy efekt wyszukiwarkowy. Ale to tylko moje odczucie i nie znam się na tym zagadnieniu.

Rozumiem, że są narzędzia, którymi można obiektywnie sprawdzić, jak poszczególne tematy forum plasują się w wyszukiwarkach. W zestawieniu z tym, co pisze Modes, rozumiem, że są metody i narzędzia do ustalenia co w sieci, czyli jaka fraza rozumiana jako tytuł serialu daje potencjał ruchu.

To wiedzie do zestawienia podaży Forum (oferty Forum jaka wyskakuje lub nie wyskakuje w googlu) z popytem (popularnością serialu w danym momencie w sieci). I powstaje pytanie na ile można wpłynąć na owe wyskakuje/nie wyskakuje

Sprawa kolejna: nawet jak ta droga jest drożna - wpisano nawę serialu i trafiono przez googla na OT Forum -- czy to wygeneruje wypowiedzi i czytelnictwo (to już jest funkcja jakości serialu i jakości (czy zachęca do wypowiedzi) treści już na stronie w danym dziale istniejącej) - na to wielkiego wpływu nie mamy.

Przykład AHS jest pouczający. Wpisanie do googla daje świetny wynik Forum. Ktoś sobie klika i wchodzi - treść jest ok, bo tu jest świetna robota rasdela i jest strona o serialu. Ale ...na ten moment jest cisza, jesteśmy przed drugim sezonem - temat nie jest gorący.

Analogiczne rouzumowanie można powtórzyć dla seriali zakończonych, flagowych dla forum czyli uniwersum SG i BSG. Tu pozycja w wyszukiwarce jest nawet wyższa. Owszem, daje to ruch osób czytających, ale one nie generują nowych wypowiedzi w tych działach (nie ma trendu wypowiadania się w tych tematach).

Zatem trzeba coś zrobić, aby udrożnić kanał dojścia użytkownika zainteresowanego modnym (popularnym w sieci - dającym potencjał osób które chcą na ten temat dyskutować) do OT Forum. Ma wpisać frazę i trafić na OT Forum w odpowiedni link tego forum - konkretnie z tym serialem jaki został wpisany. Aby trafiał nie na stronę główną, tylko tam gdzie trzeba od razu - bo to modelowy współczesny netowy leń ;)

Nie mam bladego pojęcia co zrobić, tym zajmuje się pozycjonowanie stron. Uświadomcie mnie laika - bo rozumiem, że to nie jest trywialny problem, w czym jest podstawowa trudność?

Bo jak już dyskutujemy o propozycjach zmian na forum, które mają zapewnić dopływ nowych użytkowników poprzez możliwość dyskusji na temat ich ulubionych seriali - to niech to wiedzie do czegoś konstruktywnego. Na początek rozwiązania problemu braku OT forum w wynikach googla we frazie: "gra o tron forum". Będę wdzięczny, jak ktoś to żołniersko wyłoży - z jakąś propozycją, jak na to można efektywnie i przy rozsądnym nakładzie pracy wpływać.
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#162 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 29.05.2012 - |13:49|

Jest błąd w wersji 3.3 na której obecni chodzi forum. Jak się wyłączy przeglądarkę i potem włączy od nowa np następnego dnia, to nie da się pisać. Trzeba wyjść na główną i z powrotem do tematu.
Problem dotyczy wersji 3.3 bo na innym forum na tej wersji jest to samo.

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 29.05.2012 - |13:50|

• 0

#163 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 23.10.2012 - |19:07|

Część chciałem zgłosić błąd. W momencie jak napisze się posta, automatycznie wykakuje w rogu okienko aby odpowiedzieć na 1 cytowanych postów. Problem w tym, że nikogo nie cytowałem, tylko po prostu napisałem posta. Jest tak już od jakiegoś czasu.
  • 0

#164 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 24.10.2012 - |08:57|

Część chciałem zgłosić błąd. W momencie jak napisze się posta, automatycznie wykakuje w rogu okienko aby odpowiedzieć na 1 cytowanych postów. Problem w tym, że nikogo nie cytowałem, tylko po prostu napisałem posta. Jest tak już od jakiegoś czasu.

U mnie jest to samo, ale zauważyłem ten problem dopiero wczoraj.
  • 0

#165 cooky

cooky

Sierżant

• Użytkownik
  • 717 postów
  • MiastoPolska centralna

Napisano 24.10.2012 - |20:07|

Po edytowaniu wcześniej napisanego postu to samo.
  • 0

Ten, który walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem.
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również na nas.

F. Nietzsche

#166 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów

Napisano 24.10.2012 - |21:59|

U mnie też.
  • 0

#167 Grinch

Grinch

Nie będziesz mi tu przebywał obok stopy!

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 31.10.2012 - |09:01|

Naprawiamy :)
  • www.gwrota.com

#168 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów

Napisano 01.11.2012 - |08:09|

Dzięki, dzięki. Ale na razie nadal to okienko się pojawia. PZDR.
  • 0

#169 Grinch

Grinch

Nie będziesz mi tu przebywał obok stopy!

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 08.11.2012 - |22:27|

Proszę sprawdzić teraz.
  • www.gwrota.com

#170 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 08.11.2012 - |23:12|

Bez zmian, mnie ciągle wisi cytowany post...

#171 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów

Napisano 10.11.2012 - |10:57|

A co oznaczają symbole:
  • <<<,
  • FFF
    - w ramce na dole jako tzw. użytkownicy przeglądający ten temat?

• 0

#172 mirc

mirc

Starszy sierżant

• Administrator
  • 818 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 10.11.2012 - |15:09|

w tym miejscu powinna sie pokazac lista userow aktualnie przegladajacych temat

niestety widac ze update skina niezbyt sie powiodl wiec pewnie wyskoczy jeszcze kilka kwiatkow :]
Sometimes, the best way to hide the truth is to keep it in plain sight.

#173 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 13.11.2012 - |22:55|

Kiedy wchodzę w "Nowa zawartość" wyświetla mi tylko listę postów z ostatnich 24h, reszta opcji nie działa np. wyświetlanie postów z ostatnich 7, 14 dni itd.
  • 0

#174 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów

Napisano 19.11.2012 - |19:30|

Nie wiem czy to już było, czy to nowość, ale zupełnie zbędnie pokazuje się pod tematem tworzonym przez użytkownika przycisk "moderacja tematu" z opcją usuń oraz przycisk "pokaż narzędzia moderacyjne" bez opcji.
Uważam, że kasowanie całego (niepustego, czyli z wypowiedziami innych niż autor osób ) tematu nie powinno być w gestii szarego użytkownika.
Natomiast warto, aby autor tematu mógł edytować sam tytuł tematu - bo czasem straszne ortografy tam straszą lub rodzi się myśl doprecyzowania tytułu i bez zwierzchniej interwencji nijak można coś z tym zrobić.
PZDR.

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 19.11.2012 - |19:31|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych