Skocz do zawartości

Zdjęcie

Najlepszy serial SF

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
279 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Najlepszy serial SF (143 użytkowników oddało głos)

Najlepszy serial sci-fi EVER!!!

1. Andromeda (2 głosów [1.60%])

Procent z głosów: 1.60%

2. Babylon 5 (23 głosów [18.40%])

Procent z głosów: 18.40%

3. Earth: Final Conflict (2 głosów [1.60%])

4. Farscape (16 głosów [12.80%])

Procent z głosów: 12.80%

5. Seaquest (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

6. Smallville (4 głosów [3.20%])

Procent z głosów: 3.20%

7. Space Above & Beyond (SAAB) (3 głosów [2.40%])

Procent z głosów: 2.40%

8. Stargate: SG-1 (35 głosów [28.00%])

Procent z głosów: 28.00%

9. Star Trek: The Original Series (0 głosów [0.00%])

10. Star Trek: Next Generation (8 głosów [6.40%])

Procent z głosów: 6.40%

11. Star Trek: Voyager (0 głosów [0.00%])

12. Star Trek: Deep Space 9 (2 głosów [1.60%])

13. Star Trek: Enterprise (1 głosów [0.80%])

Procent z głosów: 0.80%

14. X-Files (4 głosów [3.20%])

Procent z głosów: 3.20%

15. The 4400 (3 głosów [2.40%])

16. BSG 2004 (17 głosów [13.60%])

Procent z głosów: 13.60%

17. SG Atlantis (3 głosów [2.40%])

18. LEX (0 głosów [0.00%])

19. Point Pleasant (0 głosów [0.00%])

20. Tripping the Rift (0 głosów [0.00%])

21. Doctor Who (1 głosów [0.80%])

22. Earth 2 (1 głosów [0.80%])

23. Kosmos 1999 (0 głosów [0.00%])

24. Buffy The Vampire Slayer (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#161 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 23.12.2005 - |19:45|

Praktycznie w większości zgadzam się z Jooboo.

Nie oszukujmy się stargate-y szczytem S-F nie są to najwyżej średniaki

SGA to już wprost intelektualna katastrofa.

Battlestar Galactica RZĄDZI i tyle, za nią jest Farek i Firefly.

P.S. Kiedy rozum śpi budzą się KACZORY !

Użytkownik Quendi edytował ten post 23.12.2005 - |19:46|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#162 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 23.12.2005 - |20:25|

Batlestar galactica....obejrzalem tylko 1 sezon widze tu kilka niedociagniec i nie scislosci hmmm moze mi ktos wyjasni kwestie- po co wysylac mysliwce do bitwy skoro oznacza to zaprzestanie ostrzalu?? i przyjmowanie na klate broni przeciwnika a nic to nie wnosi do wyniku potyczki???

Ciekawą sprawę poruszyłeś, bo zajrzałem do miniserii (bo zakładam, że o to Tobie chodzi) i niby faktycznie jest tak jak napisałeś. Tzn. po rozkazie odwołania Viperów widać że Galactica nie strzela i jednocześnie w związku z tym obrywa od Cylonów. Podejrzewam, że zrobili to tylko i wyłącznie dlatego, że fajnie to wygląda. Wybuchy, wszyscy są rzucani po ścianach itd. Gdyby nadal strzelali to w zasadzie mało by się działo, ot BSG strzela, niszczy pociski i wszyscy są cali i zdrowi. Pozatym zobacz odcinek 1x01 gdzie Apollo mówi "/Utrzymujcie kontakt radiowy, i nie|/wchodzicie w zasięg Battlestara." Czyli standardowoą procedurą jest utrzymywanie ostrzału nawet pomimo posiadania swoich Viperów w przestrzeni.
Napisałeś, że widziałeś pierwszy sezon. Otóż zaspoileruję Tobie 2x01. W odcinku tym Galactica nadal strzela pomimo tego, że Apollo praktycznie został zestrzelony od dział Galactica.
W ostatniej chwili przed wykonaniem skoku zaprzestaje się ostrzału, żeby nie marnować amunicji (to oczywiście nie tłumaczy dlaczego przyjmowali na siebie pocisków Cylonów). Ale może to tłumaczyć fakt, że np. jakiś cywilny statek wszedł im w pole ostrzału.

To byłoby na tyle, teraz trochę niemerytorycznie.
Przyczepię się do pisowni i interpunkcji. Bo nawet dysleksja nie tłumaczy pośpiechu i braku chęci poprawienia swojego tekstu. Wystarczyło wrzucić to do Worda i nawet popoprawiać to co Tobiew podświetlił. Pozatym dysleksją tłumaczysz zaczynanie zdania od małej litery? (poza dwoma przypadkami).
  • 0

->1019<-

#163 radical

radical

Starszy kapral

• VIP
  • 283 postów
  • Miastono man's land

Napisano 23.12.2005 - |22:11|

Przyczepię się do pisowni i interpunkcji. Bo nawet dysleksja nie tłumaczy pośpiechu i braku chęci poprawienia swojego tekstu. Wystarczyło wrzucić to do Worda i nawet popoprawiać to co Tobiew podświetlił. Pozatym dysleksją tłumaczysz zaczynanie zdania od małej litery? (poza dwoma przypadkami).

_Neoo_, a ty czym tłumaczysz np zaczynanie zdania od "bo"?? i te inne błędy?? czego się czepiacie. powiedzcie od razu, że nie o pisownię wam chodzi, a chcecie chłopakowi dowalić byle za co, bo powiedział, że w waszej opinii genialne seriale, takie jak SGA, SG1 czy BSG, nie są wcale doskonałe... i prawdę mówiąc ma rację. przedstawił jakieś argumenty, nie rzucił hasła w stylu "SGA, SG1 i BSG to gó..o", tylko po to by się z kimś podrażnić, więc bądzcie rzeczowi i odpowiedzcie tym samym, a nie zwracacie uwagę na słabość (do której zresztą się przyznał). no chyba, że jesteście doskonali, i nie macie sobie nic do zarzucenia.
a co do opinii to raczej podzielam to, co napisał jooboo.
  • 0
back from the dead :D

#164 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 24.12.2005 - |09:22|

@radical: A czytałeś całość mojej wypowiedzi :> Zakładam, że tak, więc wiesz, że zgodziłem się z tym co napisał o BSG. A gdybym chciał mu dowalić, to bym albo skasował posta, albo dał ostrzeżenie za. Nie zrobiłem ani tego ani tego.
Byłem rzeczowy i nadal jestem, z moejgo punktu widzenia, to ty się czepiasz.

Dalszą dyskusję (jeśli chcesz ją prowadzić) na PM.

EDIT: Widzę, że Hans Olo skasował swoje posty...

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 24.12.2005 - |09:23|

• 0

->1019<-

#165 Sokar

Sokar

snapik.com

• VIP
  • 1 337 postów
  • MiastoOleśnica

Napisano 24.12.2005 - |09:45|

Panowie to nie jest temat do kłótni. Co do usera „Grzesia” to wystarczyło napisać posta w Wordzie.
  • 0

#166 Serenity

Serenity

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 05.01.2006 - |15:43|

Witam wszystkich!

Jako nowy użytkownik postanowiłem także dodać swoje typy:

Bardzo dobre: SG-1, SGA, Firefly, ST teraz oglądam Voyagera ale były lepsze

Dobre: Lost, X - Files

Takie sobie: The4400, Lex, Alias, Andromeda,

Teraz jestem w trakcie ogladania Farescape, a zamierzam wkrótce Babylon 5, BSG, SAAB i może EFC, także może moje typy się niedługo zmienią.
  • 0

#167 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 06.01.2006 - |17:39|

Najlepszy sezon Sci -fi? Kurcze to będzie problem, bo każdy ma swoje zdanie. Od czasu, gdy sięgnąłem po filmy moje zdania się zmieniały. Najpierw najlepszy był oczywiście SG1 ale potem się to zmieniało. Przyszedł czas na Farscape, Takena, Czy wreszcie na B5. No, a po drodze pojawiły się Night Stalker, Surface czy Threshold. Niezła zmiana gustów i upodobań :P . Ale jak to już ktoś powiedział, boję się czytelnika jednej książki, tak ja też uważam, widząc po sobie, że boję się widza oglądającego jeden sierial :/ .
Nie potrawię powiedzieć, który z seriali jest najlepszy, bo to zależy od tego, w jakiej kategorii by się go oceniało: efekty, gra aktorów, atmosfera, czy też uniwersum jakie tworzy. Każdy z wielosezonowych seriali ma swoje wady i pozytywy. Ale pomijając te wszystkie rozważania, a może wbrew nim chyba postawię na dwa: jeden, który niestety został wykasowany po kilku odcinkach: Night Stalker - za całą otokę psychologiczną człowieka - w stanie zagożenia i strachu. Chyba przez to, że jakoś jest mi wiele wątków z tego sierialu bliskie to na niego stawiałem bardzo mocno. Wydaje mi się, że był to zamysł i początek na mocne kino SF. A drugi - już po zakończeniu sezonów i uniwersum - to B5. Za całość. To, co zostało stworzone, nie tylko w 5 sezonach, ale też w Krucjacie i filmach - jest piękną całościową koncepcją świata i wizji przyszłości. Farscape, który też tworzy swoje uniwersum, jednak ma wiele braków i jest, jak dla mnie pewną wizją świata zbyt oddalonego od człowieka.
B5 posiada wiele ciekawych rzeczy: polityka, religie, ewolucje w poglądach, uniwersalizm, wojny i taktyki, strategie bliskie ludziom. Pewnie jeszcze parę rzeczy by wyciągnął, ale niech na razie tyle wystarczy.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#168 Stark

Stark

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 14.01.2006 - |13:43|

Skoro B5 króluje (zaraz obok SG, bo to jest forum SG co jest zrozumiałe) to dlaczego nie ma należnego miejsca na forum wśród Lost, BSG i Star Trek tylko jest wrzucony pod inne?

Użytkownik Stark edytował ten post 14.01.2006 - |14:34|

• 0
"The avalanche has already started. It is too late for the pebbles to vote"
-- Kosh in Babylon 5:"Believers"

#169 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 14.01.2006 - |16:30|

Pewnie dlatego, ze w przeciwienstwie do nich B5 juz nei jest krecony :P Zmarlo mu sie niestety.
  • 0

#170 Stark

Stark

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 14.01.2006 - |17:54|

To nie jest do końca prawda, serial był zaplanowany na 5 sezonów, ciągle są próby produkcji nowych projektów w świecie B5, a świat B5 nadal żyje.
Aby nie być gołosłownym podam przykłady:
2002 B5: Legend of the Rangers (powstał tylko pilot)
2005 Film Memoty of the Shadows (niestety zaniechano produkcji)
2005 pod koniec 2005 JMS wydał skrypty.
2006 ma się ukazać nowy komiks w świecie B5

Pozatym DVD z B5 sprzedają się jak ciepłe bułeczki.
  • 0

#171 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 14.01.2006 - |18:12|

Zle sie wyslowilem. B5 jest dla mnie the best. Wiem ze sie sporo dziej w swiecie B5, szkoda tylko, ze krucjata padla. podobny los spotkal karcianke(chyba najlepszy silnik multi w jaki ja gralem :D). Wiem ze DVD z serialem sprzedaja sie jak ceple buleczki, niestety u nas tych bulezek nikt nie podaje :|
  • 0

#172 Stark

Stark

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 14.01.2006 - |18:20|

Fakt

Tak samo jak książek i komiksów

Z ciekawych rzeczy w tym świecie jest jeszcze B5:I've foud her, darmowa gra zrobiona przez fanów na niesamowicie wysokim poziomie (w zeszłym roku ukończyli pierwszą część). Jak nie lubie symulatorów kosmicznych tak to zacięcie grałem mimo że nie jest łatwa. Jest darmowa więc nie trzeba się nikogo prosić :hyhy:
  • 0

#173 gildor4

gildor4

Starszy plutonowy

• Tauri Graphics
  • 609 postów
  • MiastoKęty

Napisano 21.01.2006 - |22:21|

Na tej stronie znalazłem sonde na ulubiony serial sci-fi.
http://snappoll.com/poll/64916.php
Zapraszam do głosowania.
  • 0
Zawsze po grudzie

#174 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 22.01.2006 - |12:03|

Na tej stronie znalazłem sonde na ulubiony serial sci-fi.
http://snappoll.com/poll/64916.php
Zapraszam do głosowania.

Ja tam byłem i ...wina nie piłem, ale zagłosowałem na B5. Ku mojemu zdziwieniu okazuje się, że króluje serial Z Archiwum X, potem jest Farscape i dopiero na trzecim miejscu B5. Ale i tak dobrze, ze na trzecim, choć mogło by być lepiej.
  • 0

#175 Tom0000

Tom0000

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 30.01.2006 - |13:55|

Najlepszy serial SCIFI to bez watpienia Honor Harington Universe, choc pacyfisci moga polemizowac. Szkoda tylko , ze do tej pory nie zostal sfilmowany. Nic dziwnego, bedzie wielokrotnie kosztowniejszy niz SG1.
  • 0

#176 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 30.01.2006 - |15:01|

Lol najlepszy serial SCIFI to serial ktory nie zostal sfilmowany ;) No pewnie, jeszcze nikogo nie zawiodl ten serial i nikt nie ma o nim zlego mniemania :lol: :lol: :lol:
  • 0

#177 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 30.01.2006 - |18:27|

Mało seriali sci fi obejrzałam, ale wydaje mi się, że Battlestar Galactica jest najlepszy. Żadnych niedociągnieć, doskonała gra aktorska, świetne efekty specjalne i doskonała fabuła. Nie boję się stwierdzić, że BSG jest serialem idealnym.
  • 0

#178 tareh

tareh

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów
  • MiastoSopot

Napisano 03.02.2006 - |20:39|

BABYLON 5 za fabułe, spójność, orginalność, wizję, wykreowany świat, obsadę, klimat... itd.
  • 0

#179 quisatz

quisatz

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów
  • MiastoPiotrkow

Napisano 06.02.2006 - |10:30|

SAAB chyba jest jedynym serialem ktory tak dobitnie zadaje pytanie kto jest zlym oni czy my a to cos niespotykanego bo zawsze to oni sa zly i kwestja jest tylko kiedy ich pokonamy.

Serial sie zaczyna rozlaka dwuch kochankow co sugeruje nacisk serialu na pojecie milosci i z czasem starje sie po raz kolejny cos niebywalego cos co jest powszechnie uznawane za najwyzsza wartosc - milosc - odchodzi na drugoi plan a nawet zadaje nam pytanie czy zeczywiscie to jest najwazniejsze. Przyjazn honor wreszcie najwyzsze psowiecenie odciskaja ostanecznie jawyzsze pietno w naszej ocenie.

W tym serialu nie ma przerywnikow scen przypadkowych czy tez poprostu czysto komercyjnych tu kazda scena jest przemyslana i stworzona w jakims celu nawet jak tego nie rozumiemy.

Czy ten serial jest trudny ? - tak - ale tylko takie sie pamieta. Do tej pory lza w oku m sie kreci na mysl scen z tego serialu:
lecaca 58 za kometa
powrot Mcqeena po zestrzeleniu prototypu mysliwce pijaw i zdziwienie wszyskich na Saratodze
[...zabież ja do domu...]

.. o czym ja mowie :) ....hmmm trzeba obejzec.

Space:Above nad beyond

Użytkownik quisatz edytował ten post 06.02.2006 - |10:31|

• 0

A kiedy podniosł sie z kaluzy krwi jego serce ogarnol gniew.

#180 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 06.02.2006 - |10:42|

NIestety nie oglądałem wszystkich seriali opisywanych na tym forum. Z tych, które widziałem na pierwszym miejscu exequo uniwersum Faescape i B5. Potem BSG, SG1 i SGA. Do ciekawych zaliczam też Surface, Threshold. Co do innych niewiele mogę się wypowiedzieć. Ciekawą propozycją jest Taken (Wybrańcy obcych) ale nie wiem, czy można go zaliczyć do seriali, czy do filmu kilkuodcinkowego, ze względu na ilość odcinków - 10.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych