Mapa na drzwiach w bunkrze
Napisano 03.04.2006 - |21:43|
Napisano 03.04.2006 - |22:24|
A co do tego ze ktos pisal wczesniej iz często tłumaczenie zawiera wyraz Prawdopodobnie to w oryginale po angielsku był to wyraz "Possible" który sie tłumaczy jako: możliwy; ewentualny, przypuszczalny, PRAWDOPODOBNY. Ja użyłem tych dwóch ostatnich znaczeń gdyż wydają mi się właściwe. Także faktycznie ktoś kto rysował tę mapke podejrzewał istnieni niektórych faktów/rzeczy, czyli nie wiedział o tym na pewno . Musiał mieć o tym skądś cynk. Tylko skąd? Ciekawi mnie czy w bunkrze nie ma jakiś ksiązek lub notatek które by mówiły o tych rzeczach. Bo niby skąd mieszkancy bunkra mogli mieć wiedzę o tak dalekich lokacjach i odległych w czasie zdarzeniach (np aż z roku 1984)? Musi byc gdzieś to w bunkrze dodatkowo zapisane.
pozdro
Użytkownik stardust edytował ten post 03.04.2006 - |22:54|
Napisano 03.04.2006 - |22:52|
Napisano 03.04.2006 - |23:00|
a tu ciekawostka panorama bunkra The SWAN zrobiona przez jednego z amerykańskich fanów serialu o nicku Dharma Fiend
po wgraniu kliknij na obrazku zeby go powiększyć - możecie zobaczyc jak wygląda kiedy sie stoi w środku..
Użytkownik stardust edytował ten post 03.04.2006 - |23:03|
Napisano 04.04.2006 - |21:33|
Napisano 04.04.2006 - |21:38|
Bardzo ciekawa teoria trzeba przyznać, ale co jesli w bunkrze podczas takiego alarmu przebywali by ludzie Dharmy? Mapy były by widoczne, co wtedy?Ostatnio jedna ciekawa teoria się rzuciła na necie. Pamiętacie te skany listów z UN (czyli ONZ). UN wszczęło dochodzenie w sprawie nieprawidłowości i podejrzanych badań Fundacji Hanso. Tak więc może w bunkrze i może to właśnie m.in. Desmond byli ludzie, ale agenci UN? Badali w ten sposób wyspę a wyniki zapisywali tak żeby nikt nie widział niewtajemniczony. To wtedy mialoby sens dlaczego ktos namalował to na tych mało widocznych drzwiach aby ukryć to np przed współlokatorem albo jakąś kontrolą.
Napisano 04.04.2006 - |21:39|
Napisano 04.04.2006 - |23:54|
W takich instalacjach umieszcza się włącznik awaryjny, który może być po prostu pstryczkiem za szafą.
Wg mnie Desmound sporządził tylko łacińskie inskrypcje. Możliwe jest, że mape sporządził Calvin, gdy umarł jego zmiennik, a nie nadchodziła zmiana. Nie chciał on wtajemniczać Desmonda w tajemnice korporacji.
Ma ktoś screena z obrazkami, jakie pokazały się po niewpisaniu kodu na czas?
No, ale dzisiaj nowy odcinek, więc może kolejna porcja informacji.
Użytkownik Kabdul edytował ten post 05.04.2006 - |00:53|
Napisano 05.04.2006 - |07:58|
Link do hieroglifów i tłumaczenia
A poza tym to nowy odcinek "już" jutro, a nie dzisiaj.
Napisano 05.04.2006 - |08:58|
Przyznaję, że to bardzo ciekawa teoria. Wydaje się sensowna. Przynajmniej wytłumaczenie o jaki rodzaj promieniowania chodzi. Faktycznie metal chroni przed promieniowaniem radioaktywnym. Przynajmniej mnie podczas zdjęcia zęba. Dlaczego nie miałby chronić pracowników bunkra.Nie rozumiem czemu łączycie lockdowny z katastrofami. Wg mnie jest wręcz przeciwnie. Jeśli chciano ograniczyć doświadczenia z pogodą tylko do rejonu wyspy to trzeba było ją otoczyć pewnym rodzajem pola niedopuszczającego do rozszerzenia się działania czynnika aktywnego. Właśnie obecność tego pola może powodować katastrofy. Krótkie momenty lockdownu są potrzebne, aby samolot z zaopatrzeniem mógł swobodnie wlecieć do strefy. Grube metalowe drzwi przy otwartej wentylacji mają tylko jedno uzasadnienie: mają chronić przed promieniowaniem radioaktywnym. W wypadku potrzeby ochrony przed promieniowaniem elektromagnetycznym zastosowano by materiał pasywny np ceramike. Wniosek z tego taki: tymczasowe wyłączanie pola wokół wyspy powoduje zablokowanie energi w urządzeniach za ścianą w łabędziu. Skomasowna energia powoduje wzrost promieniowania, przed którym mają bronić te właśnie grube ściany.
W takich instalacjach umieszcza się włącznik awaryjny, który może być po prostu pstryczkiem za szafą.
Wg mnie Desmound sporządził tylko łacińskie inskrypcje. Możliwe jest, że mape sporządził Calvin, gdy umarł jego zmiennik, a nie nadchodziła zmiana. Nie chciał on wtajemniczać Desmonda w tajemnice korporacji.
Napisano 05.04.2006 - |09:06|
To musi być ołów - nie dowolny metal. A grodzie raczej nie są ołowiane - nie wyglądają na takie.Przyznaję, że to bardzo ciekawa teoria. Wydaje się sensowna. Przynajmniej wytłumaczenie o jaki rodzaj promieniowania chodzi. Faktycznie metal chroni przed promieniowaniem radioaktywnym. Przynajmniej mnie podczas zdjęcia zęba. Dlaczego nie miałby chronić pracowników bunkra.
Napisano 05.04.2006 - |09:19|
Tak. Właśnie miałam zrobić edytuj i dopisać, że to chodzi raczej o ołów z tego co pamiętam.To musi być ołów - nie dowolny metal. A grodzie raczej nie są ołowiane - nie wyglądają na takie.
Napisano 05.04.2006 - |09:28|
Bardziej niż o promieniowanie radioatywne chodziło mi o promieniowanie towarzyszące reakcjom, czyli o promieniowanie alfa, beta, gama. Wzór na mape własnie pokazuje tą zależność strumienia magnetycznego i promieniowania - to przynajniej mi przypomina, ale skrypty z jądrówki spaliłem rytualnie zaraz po zaliczeniu laborek.
Po dźwięku jak rozchodzi się po uderzeniu w drzwi przez Locka wnioskuje, że drzwi nie mają jednorodnej struktury. Być może kolejne niedociągnięcie autorów, ale a nóź widelec. Potwierdza to też jak mogliby unieść taki ciężar.
Promieniowanie w pewnym stopniu zatrzymuje nawet papier. Dlatego też można było drzwi zrobić z dowolnego materiału o odpowiednim współczynik pochłaniania.
Światło UV zapalające się tuż po ponownym uruchomieniu systemu miało pozwolić na znalezienie istniejacych wycieków. Kombinezony mogły służyć nie do ochrony przed chorobą, lecz do ucieczki z terenu skażenia. Niestety nie ma screena z kombinezonami więc nie moge nic wiecej powiedzieć.
Co na polski dokładnie znacza te hieroglify?
Napisano 05.04.2006 - |11:30|
Napisano 05.04.2006 - |13:59|
Użytkownik Kabdul edytował ten post 05.04.2006 - |14:09|
Napisano 05.04.2006 - |15:28|
Sun jest KoreankąDlatego wątpie, że byly z ołowiu. Raczej z czegoś, co miało ołów zastąpić. Zreztą, znając pojęcie amerykanów o niektórych rzeczach (chinka babrająca się w ziemi w białych zawsze czystch spodniach) to może po prostu nie wpadli, że sztanga nie wystarczyłaby jako dźwignia.
a co do drzwi, to rzeczywiscie musialy byc zrobione z jakiegos lzejszego materialu, jesli udalo sie im je podwazyc...
Napisano 05.04.2006 - |15:38|
O ołowiu wspomniałem w kontekście promieniowania radioaktywnego, nie sadze jednak bysmy mieli doczynienia z tym. raczej grodzie sa aktywnymi ekranami zabezpieczającymi przed jakis polem (może elektromagnetycznym)Sun jest Koreanką
a co do drzwi, to rzeczywiscie musialy byc zrobione z jakiegos lzejszego materialu, jesli udalo sie im je podwazyc...
Użytkownik Jonasz edytował ten post 05.04.2006 - |15:39|
Genesis
Napisano 05.04.2006 - |15:50|
Na rzecz promieniowania radioatkywnego świadczy wzór na samym brzegu mapy. Występuje tam za całką wyrażenie 1/n. Przez n oznacza się w fizyce zmienną losową (tak jak w prawie rozpadu). Nie przypominam sobie niczego innego w fizyce co zależało by od propabilistyki.
Nie moż być to też czysta radioatyność. Myśle, że może to byś strumień eletronów tworzący promieniowanie rengena, którego efekt jeśli nie zabija jest właściwe w normalnym świetle niewidoczny gołym okiem. W każdym razie to UV ma pokazywać skutki działania skażenia - jakiegokolwiek źródła by nie było.
Napisano 05.04.2006 - |16:07|
Dla tego napisałem aktywne. Wewnątzr dzrwi sa na przykład ekrany. Nie ejstem elektrykiem, ale wiem że urzadzenia emitujące dużo energi eletromagnetycznej, da się skutecznie kranować.Wszystko ok, ale metal nie zabezpiecza przed działaniem pola elektromagnetycznego. Działa wręcz odwrotnie. Gdyby działało wtedy pole magnetyczne Locka poraziłby prąd.
Genesis
Napisano 05.04.2006 - |16:27|
Jonasz, Kabdul ma rację. Za dużo oglądasz Star Treka. Najpierw maskowanie wyspy, a teraz aktywne ekrany. Wróćmy na ziemię (wyspę)Dla tego napisałem aktywne. Wewnątzr dzrwi sa na przykład ekrany. Nie ejstem elektrykiem, ale wiem że urzadzenia emitujące dużo energi eletromagnetycznej, da się skutecznie kranować.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych