Skocz do zawartości

Zdjęcie

House M.D.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
386 odpowiedzi w tym temacie

#161 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 26.05.2008 - |10:50|

Muszę przyznać, że oglądając Hmd zyskuje się sporo wiedzy medycznej. Pomijając wszystkie te niezwykle rzadkie choroby i przypadki w stylu jeden na milion - nawet ja - totalny ignorant w tej dziedzinie zaczynam pojmować kieedy i po co robi się pewne badania i zabiegi.
Dlatego pewnie już od paru dni nurtuje mnie jedna kwestia w przypadku Amber i gorąco pragnę poznać wyjaśnienie> Skoro problem był w jej krwi dlaczego nie podano jej nowej - czystej a nie spuszczono tej z lekiem ???? Nie dałoby się tak???
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#162 AnDyX

AnDyX

Kapral

• Grupa Hatak
  • 154 postów
  • MiastoEdynburg/Wrocław

Napisano 26.05.2008 - |14:28|

Hmm, ale problem Amber chyba nie polegał na krwi. Z tego co ja zrozumiałem, to ona brała tabletki przeciw grypie, które zawietały amantadynę. I nie było by żadnego problemu, gdyby nie to, że wypadek zniszczył jej nerki. Problem z amantadyną polegał na tym, że łączy się ona z proteinami, ewentualnie białkami, a nie z krwią. Dializy więc nie pomogą, bo one oczyszczą krew, ale nie pomogą przy białkach. Amantadyna zatem zatruła Amber i była nie do wydalenia z organizmu.
  • 0
Dołączona grafika

#163 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 15.06.2008 - |21:41|

Jak ktoś jeszcze nie widział tego serialu lub ogląda go na TVP2 to mam dobra i złą wiadomość.Zła wiadomośc to taka, że od wakacji stacja TVP2 przerywa na okres wakacji emitowanie nowych odc. serialu w czwartki zamiast tego będzie emitowany "Hotel Babylon". A dobra wiadomość to taka, żę dla os. które nie widziały serialu to stacja na okres wakacji będzie emitować Dr Hause w pon. i wt. o 20.10 zamiast M Jak...(;/).
  • 0

#164 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 16.06.2008 - |08:22|

Czyli z tego co piszesz ma wynikac, ze w wakacje House bedzie nadawany od poczatku? Bo jednak troche zagmatwales ten przekaz.
  • 0

#165 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 16.06.2008 - |08:51|

Tak dokładnie. TVP2 od 23 czerwca od pn-śr o 20.10 będzie emitować House od 1 odcinka! Emisje w czwartki z nowymi odcinkami zostały przerwane na okres wakacji.
  • 0

#166 iskierka

iskierka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 11.07.2008 - |22:47|

Uwielbiam Housa, zaczelam go ogladac niedawno z 6 miesecy temu, widzialam wszystkie 4 sezony. Z kazdym nowym sezonem House staje sie coraz bardziej pogmatwany i rozstrzepany. W 4 sezonie wybor nowej druzyny, to wymiatalo. Jestem ciekawa czy w 5 sezonie House sie zmieni, i jak to wszytsko wplynie teraz na przyjazn miedzy Housem a Wilsonem. Z tego co przeczytalam to 5 sezon wchodzi we wrzesniu, znalzlam 3 rozne daty (2, 16, 28), nie wiem ktora jest prawdziwa, mam nadzieje ze na poczatku wrzesnia bedzie, juz sie doczekac go nie moge. Znalazlam dwa proma 5 sezonu:

Promo 1

http://www.dailymoti...o-promo-fox_fun

Promo 2

http://pl.youtube.co...h?v=oHeoOkLewBU
  • 0
Regulamin > Profil Użytkownika > podpunkt B)

#167 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 12.07.2008 - |07:42|

Obejrzałem na razie półtora sezonu.
Serial mnie wciągnął ale mam mieszane odczucia :)
Na razie wygląda to na amerykańską odmianę doktora Mengele.
Doświadczenia na chorych:
"Dajcie mu lek X, jak umrze będziemy wiedzieć, ze choruje na chorobę Z." :unsure:
Nie chciałbym "wpaść" w ręce takiego geniusza :)

No i te skomplikowane nazwy chorób - bez słownika medycznego ani rusz...
Nawet nie wiem czy niektóre choroby mogą występować razem ?
Czy są takie przypadki jak w serialu czy to całkowite science fiction ?

PS.
Ponieważ oglądam po kilka odcinków dziennie zaczynam dostrzegać różne niekonsekwencje.
Te same choroby w różnych odcinkach dają inne objawy.
Co więcej w dyskusjach zespołu wyklucza się te objawy, które parę odcinków wcześniej
jednoznacznie wskazywały właśnie an tę chorobę a nie na inną. :)

Użytkownik psjodko edytował ten post 12.07.2008 - |07:46|

::. GRUPA TARDIS .::

#168 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 13.07.2008 - |13:25|

PS.
Ponieważ oglądam po kilka odcinków dziennie zaczynam dostrzegać różne niekonsekwencje.
Te same choroby w różnych odcinkach dają inne objawy.
Co więcej w dyskusjach zespołu wyklucza się te objawy, które parę odcinków wcześniej
jednoznacznie wskazywały właśnie an tę chorobę a nie na inną.

Mozesz podac przyklady bo NIC takiego nie zauwazylem ...
  • 0

#169 Zybex

Zybex

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 13.07.2008 - |21:18|

co jak co ale historie chorób w Housie są najmniej istotne :)
  • 0

#170 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 13.07.2008 - |22:16|

Nie, nie mogę bo nie spisuję wszystkich dialogów i ich nie kataloguję :)

W ciągu czterech dni obejrzałem pełne dwa sezony - odnoszę jednak takie wrażenia jak opisałem...

Zdaje się, że @Zybex ma rację.
W całym serialu najważniejsze są interakcje między bohaterami a nie otoczka medyczna :)

PS.
Koniec drugiego sezonu potwierdza jedynie moje zdanie, że jest to amerykańska odmiana Mengele.
W rzeczywistości taki lekarz zostałby natychmiast skazany i osadzony z wieloletnim wyrokiem w ciężkim więzieniu dla psychopatów.
W sąsiedniej celi siedziałby Hannibal Lecter. :)

Użytkownik psjodko edytował ten post 13.07.2008 - |22:18|

#171 AnDyX

AnDyX

Kapral

• Grupa Hatak
  • 154 postów
  • MiastoEdynburg/Wrocław

Napisano 14.07.2008 - |01:18|

Ja bym podążał za Modesem i prosił o jakieś przykłady, bo co jak co - ale House'a oglądam dokladnie i również nic takiego nie zauważyłem. A i nie do końca zgodzę się z tą drugą teorią - ale nie chce mi się wdawać w dyskusję, forgive me :)

Dodam tylko, że o Housie powstała specjalna strona, która z punkty stricte medycznego rozpatrywała zasadność odcinków i z tego co mi wiadomo, to ogólnie realizm medyczny w serialu oceniany jest dobrze, chociaż zdarzają się niekonsekwencje lub też nawet wymysły na potrzeby serialu. Koniec końców jednak, z tego co mi wiadomo, serial jest dość realnie odwzorowany.

Użytkownik AnDyX edytował ten post 14.07.2008 - |01:20|

• 0
Dołączona grafika

#172 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 14.07.2008 - |06:56|

najpierw:

Ja bym podążał za Modesem i prosił o jakieś przykłady,

potem:

chociaż zdarzają się niekonsekwencje lub też nawet wymysły na potrzeby serialu.

Sam sobie przeczysz :)
Po co ci przykłady skoro wiesz, że są "niekonsekwencje i wymysły" ?

Natomiast mnie bardziej ciekawi ta druga sprawa o której nie chcesz dyskutować .
Dlaczego nie chcesz?

#173 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 14.07.2008 - |09:11|

PS.
Koniec drugiego sezonu potwierdza jedynie moje zdanie, że jest to amerykańska odmiana Mengele.
W rzeczywistości taki lekarz zostałby natychmiast skazany i osadzony z wieloletnim wyrokiem w ciężkim więzieniu dla psychopatów.
W sąsiedniej celi siedziałby Hannibal Lecter. :)

Z tym, ze wszystko co sie dzielo w finale 2 sezonu to majaki House'a, wiec nic z tych "eksperymentow" nie zdarzylo sie naprawde, a na dodatek jesli juz House cos testuje, to zeby pomoc, a nie zeby wymyslec jak ludzi latwiej zabijac, wiec troche mnie te porownania denerwuja.
  • 0

#174 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 14.07.2008 - |09:55|

Z tym, ze wszystko co sie dzielo w finale 2 sezonu to majaki House'a, wiec nic z tych "eksperymentow" nie zdarzylo sie naprawde, a na dodatek jesli juz House cos testuje, to zeby pomoc, a nie zeby wymyslec jak ludzi latwiej zabijac, wiec troche mnie te porownania denerwuja.

W każdym odcinku "ekperymentuje". :)
Nie ma odcinka w którym leczyłby "normalnie".
Może dlatego, że nie byłyby takie odcinki ciekawe.

Nie powiesz mi, że ciągle powtarzające się zdanie: "dajmy mu lekarstwo X jak umrze to będziemy wiedzieć na co był chory"
albo: "choremu X damy lekarstwo Y a choremu Z damy lekarstwo W - jeden na pewno umrze"
nie jest typowym rozumowaniem Mengele ?

#175 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 14.07.2008 - |12:56|

W każdym odcinku "ekperymentuje". :)
Nie ma odcinka w którym leczyłby "normalnie".
Może dlatego, że nie byłyby takie odcinki ciekawe.

Nie powiesz mi, że ciągle powtarzające się zdanie: "dajmy mu lekarstwo X jak umrze to będziemy wiedzieć na co był chory"
albo: "choremu X damy lekarstwo Y a choremu Z damy lekarstwo W - jeden na pewno umrze"
nie jest typowym rozumowaniem Mengele ?

Bzdurna dyskusja. Po pierwsze House to postac fikcyjna i to bardzo fikcyjna. Zaden lekarz w USA gdzie tak wielkie rezyko ponosza w przypadku bledow medycznych nie odwazyl by sie na takie dzialania. I to nawet nie tylko dla tego, ze zabilby kogos i stracil licencje. Z duzym prawdopodobienstwem moglby nawet zostac oskarzony przez kogos kogo uratowal.

W fikcyjnym swiecie Hose moze on wszystko bo zawsze mu sie udaje. W realnym swiecie tak nie jest. W swiecie fantacji House wszystkimi kieruja szlachetne cele, jesli nawet House zgrywa cynika. Mengele byl zbrodniarzem, ktorego celem nie bylo ratowanie pacjentow, lecz ich zabijanie. paralele sa calkowicie hybione.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#176 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 14.07.2008 - |13:42|

Po pierwsze House to postac fikcyjna i to bardzo fikcyjna. Zaden lekarz w USA gdzie tak wielkie rezyko ponosza w przypadku bledow medycznych nie odwazyl by sie na takie dzialania. I to nawet nie tylko dla tego, ze zabilby kogos i stracil licencje. Z duzym prawdopodobienstwem moglby nawet zostac oskarzony przez kogos kogo uratowal.

No właśnie dokładnie to mówię.
Ten serial to kompletne Science Fiction :)
I dlatego to oglądam ;)

Mengele byl zbrodniarzem, ktorego celem nie bylo ratowanie pacjentow, lecz ich zabijanie. paralele sa calkowicie hybione.

No właśnie, że nie masz racji.
Mengele eksperymentował w bardzo "szlachetnych" celach (jak House). Nie były to eksperymenty dla eksperymentów.
Jego celem było ratowanie Niemców i opracowywanie nowych metod leczniczych dla rasy panów.
(np. wszystkie dane ekperymentalne dotyczące wytrzymałości ludzi na porażenia prądem elektrycznym i wynikającego z tego środki ochrony typu rękawice gumowe, izolacje ochronne narzędzi itp pochodzą właśnie z badań Mengele co się skrzętnie ukrywa)
Tylko, że eksperymentował na ludziach a nie na szczurach.
House eksperymentuje również na ludziach (eee przepraszam RAZ eksperymentował na szczurze :) )

Eksperymentowanie na ludziach w jakimkolwiek celu jest okropne i niedopuszczalne i dlatego krytykuje postępowanie Housa
(Postepowanie Mengele zresztą również).

PS.

Bzdurna dyskusja.

Żadna dyskusja nie jest bzdurna.
Czyny mogą być bzdurne, ale dyskusja nigdy. :)

Użytkownik psjodko edytował ten post 14.07.2008 - |13:45|

#177 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 14.07.2008 - |14:26|

No właśnie dokładnie to mówię.
Ten serial to kompletne Science Fiction :)
I dlatego to oglądam ;)
No właśnie, że nie masz racji.
Mengele eksperymentował w bardzo "szlachetnych" celach (jak House). Nie były to eksperymenty dla eksperymentów.
Jego celem było ratowanie Niemców i opracowywanie nowych metod leczniczych dla rasy panów.
(np. wszystkie dane ekperymentalne dotyczące wytrzymałości ludzi na porażenia prądem elektrycznym i wynikającego z tego środki ochrony typu rękawice gumowe, izolacje ochronne narzędzi itp pochodzą właśnie z badań Mengele co się skrzętnie ukrywa)
Tylko, że eksperymentował na ludziach a nie na szczurach.
House eksperymentuje również na ludziach (eee przepraszam RAZ eksperymentował na szczurze :) )

Eksperymentowanie na ludziach w jakimkolwiek celu jest okropne i niedopuszczalne i dlatego krytykuje postępowanie Housa
(Postepowanie Mengele zresztą również).

PS.
Żadna dyskusja nie jest bzdurna.
Czyny mogą być bzdurne, ale dyskusja nigdy. :)

Ok nie dyskusja lecz niektore argumenty w niej uzyte.

House eksperymentyje na pacjencie by go uratowac.

Mengele eksperymentowal na zdrowych ludziach, by ewentualnie uratowac kogos zupelnie innego.

To jest wielka roznica.
  • 0
Genesis

#178 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 14.07.2008 - |16:36|

House eksperymentyje na pacjencie by go uratowac.

Ekperymentuje WBREW woli chorego, wbrew woli jego rodziny, wbrew woli wszystkich lekarzy wokół.

Mengele eksperymentowal na zdrowych ludziach, by ewentualnie uratowac kogos zupelnie innego.

To jest wielka roznica.

Eksperymentowanie na zdrowych jest dla ciebie niedopuszczalne (Mengele) a eksperymentowanie na chorych tak (House) ?

Ja nie widzę różnicy :)

PS.
Zabieram się za trzeci sezon. :)

Użytkownik psjodko edytował ten post 14.07.2008 - |16:49|

#179 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 14.07.2008 - |18:25|

Ekperymentuje WBREW woli chorego, wbrew woli jego rodziny, wbrew woli wszystkich lekarzy wokół.
Eksperymentowanie na zdrowych jest dla ciebie niedopuszczalne (Mengele) a eksperymentowanie na chorych tak (House) ?

Uwazam, ze nie jest. Zreszta nie tylko ja skoro prawo jest tak ustawione by bez zgody zainteresowanego lub jego najblizszych, jesli ten nie jest w stanie takiej wyrazic, nie mozna bylo przeprowadzic jakiejkolwiek, standardowej czy eksperymantalnej procedury medycznej. Zreszta Hause najczesciej manipulujac ludzmi wymusza taka zgode.

Ja nie widzę różnicy :)

Co nie oznacza, ze jej nie ma.

PS.
Zabieram się za trzeci sezon. :)

Przyjemnego ogladania.
  • 0
Genesis

#180 AnDyX

AnDyX

Kapral

• Grupa Hatak
  • 154 postów
  • MiastoEdynburg/Wrocław

Napisano 14.07.2008 - |18:39|

Ja szybciutko nawiązując do postu psjodko tuż pod moim - moje niekonsekwencje i wymysły były w znaczeniu stricte medycznym, takim jakie opisywała wspomniana przez mnie strona - w sensie ze czasami scenarzyści troszkę upraszczali sobie drogę etc. Nie mówiłem o takich nieścisłościach (to lepsze słowo), jak Ty - czyli że w jednym odcinku coś działa tak, a w innym inaczej. Tego, jak mi wiadomo, w Housie nie ma.

Co do drugiej sprawy, nie chce mi się kłócić czy też polemizować z teorią, że takiego kogoś wsadzono by do więzienia, bo jednak mimo wszystko człowiek ten, łamiąc przepisy, rzadko kiedy wyrządził komuś krzywdę a wielu uratował, nie mówiąc już o tym, że chodzi tu przecież o najtrudniejsze sprawy. Człowiek taki więc, moim zdaniem, traktowany byłby dokładnie tak samo - z przymrużeniem oka, z pozwoleniem na więcej. Innymi słowy - jak skarb. Ale to moje zdanie :)
  • 0
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych