Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rome

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
199 odpowiedzi w tym temacie

#161 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 15.03.2007 - |22:33|

Jest przepięknie! :clap: Uwielbiam ten serial! W zasadzie bez ostatniej sceny w Egipcie to sezon by się mógł skończyc już w tym odcinku. Większość wątków się bardzo zgrabnie pokończyła, teraz tylko czekać na dwa ostatnie odcinki ;P

PLUSY:

+ wow, zmasowany atak extra wątków, które w tym odcinku dostały potężnego kopa: walka o przywództwo na Awentynie, sprawy rodzinne Lucjusza, zdrady Oktawii i Antoniusza, śmierć żony Pullo, przejęcie przez niego "biznesu", ponowne rozdzielenie przyjaciół, już nie oficjalny, ale faktyczny podział terytorialny państwa - było tego dużo, może nawet za dużo jak na jeden odcinek.
+ plus za w miarę sensowne rozwiązanie problemu rodzinnego Lucjusza. Z Toudim zwracaliśmy uwagę na ten wątek, i mógł on się skończyc o wiele gorzej. A tak, zła córke wreszcie wszystko wyrzuca swemu ojcu, zrzuciła ten ciężar z siebie, ojciec wreszcie przejrzał na oczy, dowiedział się bolesnej prawdy i postanowił podjąć trudną, lecz chyba konieczną decyzję o opuszczeniu Rzymu.
+ odcinek dla kobiet chyba, bo tak mocno sytuacji kobiet w tych czasach to już dawno nie pokazywali. Niektóre dzisiejsze kobiety narzekają na dyskryminację, i brak poszanowania kobiet, to niech zobaczą sobie ten odcinek :P Córka Lucjusza, prostytutki u Memio, to jak Agryppa postąpił z Oktawią, a Antoniusz z Attią (w ogole to facet nie dotrzyma słowa, bo właściwie już uległ czarowi Kleopatry i będzie pod jego działaniem przez długi czas), ale chyba najgorzej w stosunku do kobiet zachowywał się ten ongiś mądry, wykształcony i dobry Oktawian, a obecnie Cezar. W brutalny sposób rozbuchał tę swawolkę rodzinną, a najbardziej poszkodowane zostały oczywiscie kobiety. Natomiast scena "proszenia o rękę" to mistrzostwo świata i w ogóle jedna z lepszych scen w całym sezonie :)
+ no i oczywiście plus za odgryzienie języka przez Pullo :) Dzika bestia z niego :P

MINUSY:

- po raz pierwszy nie mogę znaleźć żadnego minusa :blink: Jak już bym miał się do czegoś przyczepić, to może własnie do tego, że w tym odcinku zbyt dużo wątków chciano pozamykać. To wyglądało na ostatni odcinek sezonu. Teraz ostatnie 2 odcinki przez to mogą wyglądać trochę inaczej, niż pozostałe osiem. Czyżby miały być nastawione tylko na wojnę Antoniusza z Oktawianem?

Użytkownik Halavar edytował ten post 15.03.2007 - |23:06|

• 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#162 unnamed

unnamed

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 293 postów

Napisano 15.03.2007 - |22:51|

raczej moja opinia nie wyrozni sie z tłumu ale warto napisac kolejnych kilka słów o tymjaki ten serial jest genialny...
odcinek s02e08 poprostu mistrzostwo napewno najlepszy odcinek z całej serii
juz od pierwszej sceny gdy przemawia Oktaviusz i sceny sie przeplataja mamy co podziwiac
a pozniej juz coraz lepiej
sam oktawiusz w końcu pokazuje kto tu jest twardzielem i kogo wszscy maja słuchac
co do Vorenusa no niestety znowu sie wszystko źle skończyło... szkoda ale na pewno cos ciekawego w Egipcie bedzie robił :D
Najlepsza scena to jak dla mnie Walka na końcu
I Pullo w roli głownej no chłopak zaprawiony w bojach i na upartego to pewnie z połowe przeciwników sam by rozniósł a jakby był j eszcze Vorenus to we dwóch by wszyskich pokonali :evil:

jedyne co mnie zaskoczyło to sado macho zachcianki Oktaviana
ze tak powiem nie znałem go z tej strony ;]

Użytkownik unnamed edytował ten post 15.03.2007 - |22:53|

• 0

#163 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 17.03.2007 - |18:06|

Ja się zastanawiam, gdzie i w którym momencie zakończą 2 sezon. Bitwa pod Akcjum to chyba ździebko za wcześnie. I czy będzie ona ukazana (wszak to ogromna bitwa Morska) i czy Pulo i Worenus nie staną naprzeciwko siebie...
  • 0
Dołączona grafika

#164 Bajrak

Bajrak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów

Napisano 19.03.2007 - |17:26|

serial wymiata i naprawde szkoda ze sie konczy. Nowy image Antoniusza raczej mu nie pasuje. Te sukienki i malowanie, bleee. Znow kilka polewkowych momentow jak Vorenus opowiadal Cezarionowi o ... Pullo :D albo "Yes, Yes, great pleasure" Posca'i :D Ciekawe jak potaocza sie losy Vorenusa i Pullo. Ja chce Happy End (w miare ^^)
  • 0

#165 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 20.03.2007 - |17:01|

Oprawa wizualna wprost MIAŻDŻY.
Tak zrobionego Egiptu nie było nawet na starych filmach.

Czekamy na FINAŁ :D

Użytkownik Quendi edytował ten post 20.03.2007 - |17:02|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#166 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 20.03.2007 - |18:52|

Kolejny mistrzowski odcinek :clap: Ten serial wymiata :D

PLUSY:

+ Memmio w klatce B)
+ Pullo okrutny, czyli końcówka odcinka!
+ wspaniały widok Aleksandrii :) Coś pięknego, szczegolnie w scenie na statku, potem port, słynna latarnia morska, przejście przez miasto itd. Bardzo ładnie przedstawili nam Egipt sprzed 2000 lat, o wiele lepiej niż w "Aleksandrze"
+ szalone kociaki Antoniusz i Kleopatra :) No no, ładnie się tam bawią, piją, palą, sex uprawiają na całego, a Rzym przymiera głodem. Super przedstawiono zgodne z historią wydarzenia, Antoniusz na serio z każdym miesiacem życia z Kleopatrą "odpływał" i odsuał się od rzeczywistosci. Świetnie mu w tym pomagała ta mała wiedźma, czyli Kleopatra.
+ sprytny plan młodego Cezara
+ nawiązanie do ojcostwa Pulla w stosunku do Cezariona
+ wyjawienie prawdy przez tą laskę na łożu śmierci :) Biedny ten Pullo, wpierw traci jedną żonę, teraz prawie drugą żonę.

MINUSY:

- to czego się obawiałem, czyli przesunięcie akcji o kilka lat w przód. Wolałbym nie robić takich akcji, przez co byłby pewny 3 sezon. A tak, najprawdopodobniej w ostatnim odcinku będzie bitwa pod Akcjum, po której jak wiadomo Antoniusz i Kleopatra odebrali sobie życie. Jakoś nie wyobrażam sobie 3 sezonu, o czym miałby być.

Użytkownik Halavar edytował ten post 20.03.2007 - |20:42|

• 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#167 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 20.03.2007 - |22:02|

Masakra, ten serial jest GENIALNY z kazdym odcinkiem!!! :angry: :angry: :angry:
Tez zastanawiam się nad zakonczeniem, ciekawe czy przedstawią Bitwe pod Akcjum, to moze byc kosmos albo maly zawod. I ciekawe jak skonczy sie sprawa Worenus-Pullo, czy czasem nie stana naprzeciwko siebie po przeciwnych stronach "frontu".... to byloby dramatyczne, ale mam nadzieje, ze zaskoczy mnie jeszcze czyms ten swietny serial! :unsure:
  • 0
Dołączona grafika

#168 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 20.03.2007 - |23:24|

ale Antoniusz z makijazem, fuuuuuuuuuuuuj !!!!
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#169 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 21.03.2007 - |03:05|

Ostatnio sporo narzekam na seriale, w tym na BSG.
No to jest okazja z dziką przyjemnością pochwalić ten genialny produkt.
Rome rządzi.
Każdy odcinek jest małym arcydziełem. To jest po prostu fenomenalne jak można ciekawie sprzedać teoretycznie tak ograny w filmach okres - jak lata świetności Rzymu. Naprawdę jestem pod wielkim wrażeniem tego co zrobili scenarzyści. 2-9 jest kolejnym dowodem na to, że można zrobić serial mądry, interesujący, pasjonujący i zarazem przepełniony dynamiczną akcją. Do tego kapitalne role aktorów, świetna scenografia. Po prostu wielkie dzieło, arcydzieło. 10/10 - ten serial powienien być pokazywany w każdej szkole dla reżyserów i scenarzystów jako wzór do naśladowania. Sam odcinek po prostu druzgoce pozytywnie.
Polecam.
  • 0

#170 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 21.03.2007 - |18:03|

ja sie nie moge doczekac, kiedy kupi ja polska TV i moja rodzinka bedzie mogla to sobie obejrzec... powinno leciec np w sobote kolo 22.30, bo jest duzo scen nie dla dzieci, ale kazdy powinien zobaczyc ten serial...
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#171 unnamed

unnamed

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 293 postów

Napisano 21.03.2007 - |22:38|

2x09
kolejny genialny odcinek
pokazanie egiptu i aleksandrii z rozmachem
ciekawe ile krecą na bluboxie a ile na zrobionej dekoracji :)
przesuniecie akcji o kilka lat - mozemy zobaczyc jak sie ludzie zmieniaja Antoniusz z makijarzem i tatuazami a Posca z kolczykiem :)

co do tego ze szkoda ze przesunieta akcja i małe szanse na 3 sezon

w sumie jest to zrozumiałe bo powiedzmy szczerze serial opiera sie tez na Vorenusie i Pullo
a o ile władców mozna zmieniac jak cezara na... cezara ;] to o tyle nasi bohaterowie nie sa niesmiertelni gdy zobaczylismy ich po raz pierwsi byli napewno conajmniej 10 lat młodsi takze nawet młody Cezar zdazył dorosnac syn Vorenusa nie jest młody takze maja obaj juz pewnie ponad 40...
a w dawnym Rzymie srednia wieku raczej nie była zbyt wysoka takze maja juz blizej niz dalej :aniolek:
takze 3 seria jezeli by powstała to chyba tylko jak siedzi sobie dziadek Vorenus i opowiada :lol:
  • 0

#172 Jason

Jason

Kapral

• VIP
  • 172 postów

Napisano 21.03.2007 - |23:05|

No to najpierw nadrobie trochę a potem przejde do tego co na świeżo :)
[2x08] Neccessary Fiction
Jak większość przewidywała tak się stało... Oj biedny Pullo, nie wiem czym sobie ten facet zasłużył, ale los nie jest dla niego zbyt łaskawy... Oj złoto, złoto i jeszcze raz złoto czego to ludzie dla niego nie zrobią... Szkoda mi Maskiusza, gość jest w porządku mimo tego iż chciałby awansować nie kombinuje na boku i jest zawsze wierny przyjaciołom, a wciry dostał niezłe... Jego rozmowa z Pullo i Lucjuszem, okazuje się że nawet 20 lat walki ramie w ramie nie gwarantuje 100% zaufania. I znowu te przypadki, coś jak z posłańcem i wiadomością dla Brutusa :) Ustawianie rodzinki do pionu przez Cezara po prostu bombowe :D Cała
"rodzinka" czyli Oktawia, Adria, Agryppa, Antoniusz no i Cezar czyli wszyscy wiedzą o co chodzi, ale nikt nie chce się przyznać :P Ty wynoś się do wschodnich prowincji, Ciebie i Ciebie zamknę w klasztorze, a Ty zostajesz bo będę Cię potrzebował :D No i motyw załatwiania ślubu też dobry, szkoda że dzisiaj wszystko jest takie skomplikowane :P Jeśli chodzi o Cezara rozwalił mnie dialog...

- Powiedz, czy mąż cię bił?
- Nie, panie.
- Nie dałam mu nigdy powodu, aby to zrobił.
- Może ojciec?
- Nie, panie.
- Cnotliwa kobieta? To dobrze.
- Powinnaś wiedzieć, że gdy będziemy małżeństwem, to będę czasami cię bił.
- Ręką.
- Albo lekkim biczem.
- Zrobię to nie dlatego, że mnie uraziłaś, ale dlatego, że daje mi to seksualną przyjemność.
- Pamiętaj o tym i się nie denerwuj.
- Tak, panie.

No po prostu... :buu: Ździwiło mnie to szczególnie dlatego, ponieważ ten facet jest zawsze opanowany. Zawsze ma plan, wyjście z sytuacji. A tu się nagle okazuje, że ładny agent z niego... :D Antoniusz płynie na wschód no i wszyscy wiedzą jak to się skończy... Co do sceny końcowej to jak już kilka osó napisało: Pullo dałby rade sam :D Szczególnie po tym rzucie toporem i pozbawieniu mowy Memmio... W dość specyficzny sposób :D

P.S Jak dla mnie jedyny mankament... Ten rzut na Memmio i Pullona... Jakiś taki cholernie sztuczny! Dziwie się bo tyle ładnych scen zobaczyliśmy już w serialu, i to z wykorzystaniem większych plenerów a tu takie coś...

[2x09] Deus Impeditio Esuritori Nullus
Hmm... Rzut o pare lat do przodu i przyznam, że bardzo przyjemny. Jakby to ująć "zlał" się ze wszystkim i nie odczuwamy jakiegoś ogromnego przeskoku, w sumie tak jak gdyby minęło parę dni :clap: No i tak: Oktavia już urodziła i ma bardzo ładną córeczke (tylko dziwie się, że powiedziała że to dziecko Antoniusza... Sądząc po tym co wyprawiali z Agryppą są dziłbym że to jego pociecha... No ale podobno kobieta wie lepiej :)), Atia została babcią no prosze prosze :) Pullo wyrobił sobie pozycje na Awentynie, a nasz kochany Memmio jest atrakcją tłumu :D Jeśli chodzi o Egipt i naszego kochanego Marka Antoniusza to powiem tylko tyle: że seks i jaranie nie idą w parze... szczególnie jeśli robi się to na zmiane i codziennie ;) Widać, że Kleopatra ładnie sobie wszystkich podporządkowała... Ciekawe czy żeby puszczać wiatry też trzeba mieć jej pozwolenie? :D Szkoda że Worenus został w Egipcie, jego lojalność jest niedoceniona, ale fajnie by było mieć już wszystkich po jednej stronie barykady :) Oby tylko jego wątek nie skończył się pod Akcjum...
  • 0
" Kiedy w mieście ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca "

Mordimer Madderin licencjonowany Inkwizytor jego Ekscelencji Biskupa Hez Hezronu

#173 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 26.03.2007 - |15:59|

Wie już ktoś coś może odnośnie dalszej egzystencji Rome, bo już sam nie wiem czy drugi sezon jest definitywnym końcem rome czy będzie może 3 sezon(wolałbym to drugie rozwiązanie), bo ktoś na jedym z forów warezowych jak wrzucał linki, napisał że to jest ostatni odcinek rome (sezonu to napewno), ale czy koniec całego serialu ???????????

No to chyba sobie sam teraz odpowiem na własne pytanie, bo znalazłem na nie odpowiedź, i to bardzo smutną odpowiedź
Na tvtome na forum ktoś wrzucił linka gdzie oficjalnie właściciele stacji, zakończą serial na 2 sezonie, pisze tam że jednym z powodów jest to że serial jest zbyt kosztowny w produkcji (z tym się zgodzę, kosztował ich napewno kupę pieniędzy), ale na Boga nie róbcie nam tego :angry:

Użytkownik waski edytował ten post 26.03.2007 - |16:05|

• 0

#174 unnamed

unnamed

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 293 postów

Napisano 26.03.2007 - |21:52|

jeszcze nie widziałem s02e10 takze nie wiem jak sie konczy drugi sezon
odcinek jest podwojny takze musi sie dziac wiele ciekawych spraw ;]
ja tam wole zeby serial sie zakonczył w dobie swietnosci niz zeby ciagnac go w nieskonczonosc...
wiec jezeli zaplanowali 2 sezony niech beda 2 sezony...
  • 0

#175 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 26.03.2007 - |22:01|

odcinek jest podwojny takze musi sie dziac wiele ciekawych spraw shifty.gif

Trochę tylko wydłużony :P
a koniec.. cóż nikt tu wcześniej takiego nie przewidział... koniec typowy dla herosów..

Lucjusz pogodził się z dziećmi na łożu śmierci (chyba śmierci, z tymi dwoma nic nigdy nie wiadomo)
Pullo odzyskał swojego "syna"
Cezar na tronie, Kleo i Antonio nie żyją...
a wszystko zaczęło się od orgii :P

#176 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 28.03.2007 - |00:46|

Wszystkie źródła mówią, że odcinkiem 2-10 ROME kończy swój żywot. Naprawdę to zła wiadomość i wielka strata.
Czemu cała masa głupot ma swoje kontynuacje. Czemu LOST ma mieć 5 sezonów i wiele innych produkcji podobnie, a Rome kończy na krótkiej 2 serii.
IMHO to rewelacyjny serial, a może i najlepszy spośró obecnie pokazywanych.
Zakończenie w 2-10 jest takie dość stonowane. Nie ma wielkich zwrotów scenariusza czy ultraszybkiej akcji czy brak też wielkiej batalistyki. Kończone są główne wątki. Wiele dzieje się w sferze psychologicznej i politycznej. Po prostu godne zakończenie sezonu i samego serialu. Może chciałoby się na koniec jednak jeszcze zobaczyć walkę, starcie Oktawiana z ANtoniuszem. No, ale cóż. Na pewno odcinek ma bardzo interesujący klimat.
Szkoda mi naprawdę, że ten serial się kończy...
No, ale zawsze jest jakaś nadzieja. W końcu Weronus nie był na ekranie pochowany?

Użytkownik Gaj edytował ten post 28.03.2007 - |00:49|

• 0

#177 hetyt

hetyt

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 28.03.2007 - |10:23|

No, ale zawsze jest jakaś nadzieja. W końcu Weronus nie był na ekranie pochowany?

Zakończenie jest jak najbardziej otwarte więc kto wie...
  • 0

#178 ..::Lincolm::..

..::Lincolm::..

Kapral

• VIP
  • 180 postów

Napisano 28.03.2007 - |13:47|

Zakończenie jest jak najbardziej otwarte więc kto wie...

Jezeli znacie historie to powinniscie wiedziec, ze juz za wiele nie ma co pokazac w tej historii a rozlwekac to o nastepny sezon nie bylo by sensu. Od samego poczatku serial nie pozkazywal widowiskowych walk czy bitew, glowny nacisk polozyli na jak najlepsze pokazanie kazdej z postaci. Tak o to konczy sie historia Rome.
  • 0

#179 hetyt

hetyt

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 28.03.2007 - |18:45|

Jezeli znacie historie to powinniscie wiedziec, ze juz za wiele nie ma co pokazac w tej historii

To, że nastąpił pax Romana nie oznacza, że się nic nie działo po prostu dalsze dzieje Cesarstwa nie są tak dobrze znane szerszej publiczności jak okres wojny domowej.

a rozlwekac to o nastepny sezon nie bylo by sensu. Od samego poczatku serial nie pozkazywal widowiskowych walk czy bitew, glowny nacisk polozyli na jak najlepsze pokazanie kazdej z postaci. Tak o to konczy sie historia Rome.

Może rzeczywiście lepiej skończyć ten serial teraz niż miałby się stawać coraz gorszy (chociaż takiej tendencji nie zauważyłem).
  • 0

#180 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 28.03.2007 - |20:44|

Moim zdaniem interesujące byłoby poprowadzenie akcji 3 sezonu w kontekście rodzącego się chrześcijaństwa czyli wśród żydów i rodzącej się wraz z naukami Chrystusa najpierw małej sekty, a później samodzielnej religii. No, ale zapewne to byłby zbyt trudny temat i zbyt kontrowersyjny dla masowej widowni. W końcu w wielu krajach chrześcijaństwo cieszy się jeszcze sporym odsetkiem wyznawców.
No, ale faktem jest, że historycznie patrząc to od momentu pokazanego w 2-10 to okres panowania Oktawiana jest określany często mianem pax Romana. Panuje pogląd, że był to okres pozbawiony walk i względnego spokoju, reform politycznych i ekonomicznych. Naprawdę jednak na terenach przygranicznych bez przerwy toczono walki na każdej granicy imperium. W sumie dałoby się, więc kręcić, jak choćby powstanie iliro-panońskie czy jedną z najsłynniejszych porażek Warusa, wodza Rzymian w Germanii w 9 r.n.e. gdzie wyrżnięto w pień całe 3 legiony rzymskie, ale na pewno nie miałoby to takiego głębokiego echa historycznego, które u większości współczesnych ludzi kończy się na Cezarze, Antoniuszu i Kleopatrze...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych