Po obejrzeniu całości muszę stwierdzić, że jest to stanowczo mój drugi ulubiony serial (zaraz po SG ), chociaż.... zaczynam oglądac od nowa po raz drugi i coś mi się wydaje, że ta kolejność mi się zamieni... (a nie myślałem, że to w ogóle możliwe )
W każdym razie stanowczo i zdecydowanie twierdzę, że V sezon być powinien, musi i w ogóle nie ma dyskusji
jednak po przeglądnięciu różnych for i przeczytaniu sporej ilości info na różnych różniastych portalach (głównie angielskojęzycznych - bo jakoś poza tym nie znalazłem za bardzo ciekawych, polskich portali o Farscape - aż niewiarygodne !) niestety chyba fatalistycznie przyznam rację, iż pewnie klasycznego sezonu (tj odcinków po 40 ileś tam minut) to pewnie nie będzie, ewentualnie, może, gdyby itp. pojawi się kiedyś film kinowy.
I tu jest właśnie problem - powinien być serial :/ - zgadzam się z kilkoma przedmówcami, że film to już nie będzie to - choćby nie wiem jak świetne pomysły mieli producenci, to będzie to co najwyżej ok 2 godz. - a co głębszego można w tym czasie wyrazić - pewnie będzie naprawdę niezły (PKW był), ale i tak będzie to takie... obejście się smakiem. Założę się, że wielka część fanów miała by po nim wielki nedosyt. Tym bardziej, że ewentualny film kinowy byłby pewnie (a może nie...) definitywnym zakończeniem historii Farscape.
Swoją drogą ciekawe, że na SG znajdują kasę, a na Farsacape nie ? - na obu serialach zarobiliby kupę kasy....
To naprawdę doskonały serial i ma wielki potencjał, a film kinowy może go trochę popsuć - ileś odcinków byłoby za to wskazane, można by rozwinąć wiele wątków, a i nowych pomysłów pewnie by nie zabrakło.
Ergo - powinna być kontynuacja serialowa Farscape - miliony tego oczekują
Film kinowy jest JEDNĄ z możliwych opcji i najbardziej prawdopodobną po ewentualnym sukcesie kasowym "Serenity" (premiera w USA na jesieni), kinowej wersji serialu "Firefly", twórcy "Farscape" bacznie obserwują, jak "Serenity" sobie poradzi, bo od tego będzie w dużej mierze zależało, czy znajdą się sponsorzy chętni wyłożyć kasę na kinowy "Farscape".
Drugą możliwą i też bardzo prawdopodobną opcją jest kolejny mini-serial. Prawdę mówiąc wątków znalazłoby się wiele, Hyneria, Nebari Prime - chętnie bym znowu zobaczyła brata Chiany, Nerri'ego i dowiedziała się czegoś więcej o nebaryjskim ruchu oporu.
Na kontynuację w formie pełnego serialu nie mamy co liczyć, to jest wiadome, chyba żeby spin-off... ale serialu bez Claudii i Ben'a ja sobie absolutnie nie mogę wyobrazić Ben, jak wiesz, dołączył na cały sezon do obsady SG-1, Claudia też tam będzie w pierwszych 6-ciu odcinkach, tak że jak na razie praktycznie wszyscy są zajęci czymś innym... Jako ciekawostkę powiem, że PKW też o mały włos, a mogłoby nie dojść do skutku, bo termin jego kręcenia trochę nabruździł Claudii w życiu prywatnym (akurat w tym czasie wychodziła za mąż i musieli przełożyć na później miesiąc miodowy, powinniśmy docenić to poświęcenie ), z tego co słyszałam, to wcale nie była zbyt happy, jak Brian Henson praktycznie postawił ją pod ścianą, że kręcą mini "teraz albo nigdy". No, ale myślę, że tegoroczny Saturn, którego WRESZCIE zdobyła w kategorii NAJLEPSZEJ AKTORKI TELEWIZYJNEJ (wcześniej 4-krotnie była nominowana!) właśnie za PKW przynajmniej troszeczkę zrekompensował jej ten przesunięty miesiąc miodowy
Co do znajdowania kasy na SG-1, a na "Farscape" z trudem... SG-1 jest w posiadaniu MGM, czyli jednej z największych wytwórni filmowych. "Farscape" to Jim Henson Company, mała, niezależna firma, Hallmark Entertainment, ktory jest współproducentem w porównaniu z MGM też nie jest sporym koncernem. Wystarczył moment kryzysu finansowego z jednej strony, żeby wszystko się posypało
Co do forum... zapraszam do polskiej sekcji na Frell Me Dead Forum: http://www.watchfars...7526#post707526 - im więcej, tym weselej!