Skocz do zawartości

Zdjęcie

Medium

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
206 odpowiedzi w tym temacie

#161 anrew

anrew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów

Napisano 15.02.2009 - |11:27|

Widzę że o serialu trochę już zapomniano - zbyt długa przerwa była, pewnie ktoś mógł pomyśleć, że serial został przerwany (jak to w usa mają w zwyczaju robić). Wygląda na to że w nowym sezonie wszystko wraca na stare tory a rodzina Dubois wreszcie się odbije od finansowego dna - to cieszy , niestety wyszły już 2 odcinki i choć oglądanie obrazu jest satysfakcjonujące bo jednak coś tam się pojmie to do pełni szczęścia wiele brakuje (dosłownie nie napiszę)

W pierwszym odcinku jak za dobrych czasów morderca (o ile dobrze pojąłem po transferze duszy) zostaje ujęty przy ogromnej pomocy Alison - ale o co tam dokładnie chodziło to nie wiem - oraz córka Alison - Bridget ma jakieś kłopoty z nauczycielem którego wciąż rysuje nagiego i nie może sobie z tym poradzić - się to kończy szczęśliwie bo maluje na końcu radosny obrazek - i znów nie wiem do końca o co chodzi :D

W drugim odcinku wydaje mi się, że jest sprytna para lekarzy z których on wprowadza się w śmierć kliniczną by potem jako duch podglądać przestępców - a konkretnie jednego mordercę - ona zaś w odpowiednim momencie czuwa by go reanimować a następnie obydwoje szantażują mordercę - jak poprzednio o co dokładnie chodzi nie wiem - aha i najstarsza córka państwa Dubois rozpoczyna w szkole jakiś projekt związany z macierzyństwem - dobierana jest w parze z kolega z klasy i dostają niemowlaka (interaktywną lalkę) z tym że coś się dzieje z nią gdy trzyma tą lalką - dla mnie to wyglądało jakby była naćpana - i znowu nie wiem dokładnie o co chodzilo

I to na razie tyle - dobry powrót do korzeni i ciekawe wątki parapsychologiczne w tym z udziałem dzieci Alison. A na pełne zrozumienie tych historii będę musiał pewnie jeszcze dłuuuuuuuugo poczekać.

Użytkownik anrew edytował ten post 15.02.2009 - |12:22|

• 0

#162 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 16.02.2009 - |00:11|

Serial oczywiście oglądamy, przynajmniej JA.

Medium to jeden z najlepszych lekkich seriali dużych stacji z 1 odcinkowymi epizodami.

Jak na razie s5 dobry choć standardowy i czekam na jakiś motyw przewodni by pociągnąć fabułę.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#163 mr_gm

mr_gm

Kapral

• Użytkownik
  • 233 postów
  • Miastostolica Polski

Napisano 16.02.2009 - |22:12|

Na razie obejrzałem jeden odcinek (są napisy pl, ale tragiczne m.in. Bridget usilnie nazywają Brigitte) i chyba Medium wraca na stare tory, czyli jedna sprawa jeden odcinek. Rozpoczęcie solidne, lecz bez jakichś fajerwerków można rzec klasycznie.

PS. A w wiadomej sprawie trzeba być cierpliwym, bo chyba będą trójpaki, mam nadzieję, że nie więcej :)

Użytkownik mr_gm edytował ten post 17.02.2009 - |16:58|

• 0

#164 anrew

anrew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów

Napisano 17.02.2009 - |11:43|

Dzięki za podpowiedź - znalazłem alternatywną stronkę i wreszcie obejrzałem odcinek 5x01 ze zrozumieniem - od razu widać mój błąd popełniony wcześniej bo to nie był transfer dusz tylko zwykły oszust! - Jakże to zmienia postać rzeczy :D i w dodatku Bridget nie była molestowana myślami przez obleśnego nauczyciela ale wyrabia się na niezłą diagnostyczkę. Jak widać w filmie nie sprawdza się myśl że dobry obraz jest wart tysiąca słów :D
  • 0

#165 anrew

anrew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów

Napisano 18.02.2009 - |23:07|

Kolejny 5x03 odcinek już jest - Joe ma pecha do współpracowników - kolejny okazuje się być synem terrorysty, od którego niegdyś uciekł a którego ciało zostało znalezione na śmietniku. Dzięki Alison dochodzi do identyfikacji nn zwłok - a my znowu dostajemy dylemat moralny - i ciekawa wizję (choć wałkowaną w niektórych horrorach) - że czasem ofiary nie dają się zapomnieć i żyjąc wciąż w sprawcy dręczą jego sumienie. Mam nadzieję że tym razem też nie pokręciłem - tyle co z obrazu wyciągnąłem. Miły smaczek tego odcinka to Alison konstruująca bombę w garażu :D i zachowanie Joe który na to wpada. Ogólnie bez seryjnych morderców i jakiegoś nowego motywu przewodniego.
  • 0

#166 mr_gm

mr_gm

Kapral

• Użytkownik
  • 233 postów
  • Miastostolica Polski

Napisano 20.02.2009 - |02:23|

No to jestem po 5x02. Świetny odcinek!. Joe rozmawiający z uczniem o "uczuleniach" niezłe, a scena jak na placu zabaw Allison walnęła do ducha życiową przemowę i ostatnie 2 minuty odcinka - po prostu bezcenne! :) Nie załapałem tylko kto w końcu zabił tę dziewczynę, bo z ostatniego snu Allison z miejsca zabójstwa wynikało, że facet tym kamieniem chybił, a mimo to go aresztowali.

5x03 Odcinek nieco słabszy od poprzedniego, choć ma swoje momenty - Allison buduje bombę w garażu LOL, fajnie przedstawione "opętanie" koniecznością zakupu :)

Użytkownik mr_gm edytował ten post 21.02.2009 - |20:12|

• 0

#167 anrew

anrew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów

Napisano 21.02.2009 - |08:26|

Wreszcie obejrzałem wszystkie 3 odcinki jeszcze raz i muszę powiedzieć, że jak dla mnie to serial jest po prostu doskonały - nic bym nie zmieniał - mogą iść tym torem przez resztę sezonu. I rzeczywiście poszedł trójpak :D
  • 0

#168 anrew

anrew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów

Napisano 25.02.2009 - |23:16|

No wreszcie odcinek 5x4. Alison traci pamięć o 6 godzinach, które spędziła nie wiadomo gdzie. Zaczyna się odgadywanie zagadki - W pewnym momencie zaczyna być prawdopodobne że Alison kogoś zabiła. Cała historia super zakończona - wiadomo co prawda od początku że Alison zawładnął duch - ale wyjaśnienie jest fajne i w ogóle odcinek dla mnie zagrany na wysokim poziomie - aż się serce krajało na widok Alison, która przekonana, że zabiła chciała się zgłosić na policję.

Poza tym Ariel uczy się jeździć i tu też fajne nawiązanie do jej specyficznych talentów - jak nauczyć kogoś czegokolwiek - gdy odgaduje on myśli prosto z głowy nauczyciela?

Wychodzi mi na to, że ten serial jest jednym z niewielu które oglądając nie przewijam do przodu a nawet czasem przewijam kilka minut w tył żeby jeszcze raz oglądnąć jakąś świetnie zagraną scenę.

Oczywiście jak zawsze mam nadzieję że dobrze ten odcinek zrozumiałem. :D
  • 0

#169 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 26.02.2009 - |00:00|

5x04

Nauka jazdy znakomita :D

Sam pomysł na odcinek też bardzo dobry.

Odcinki 5x01-3 jeszcze raz z przyjemnością oglądałem razem z mamusią, która także bardzo lubi ten serial.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#170 Van Tommy

Van Tommy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 26.02.2009 - |14:09|

Zgadza się. Bez wszystkich wątków "politycznych" serial jest zdecydowanie lepszy.
  • 0

#171 anrew

anrew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów

Napisano 01.03.2009 - |22:03|

Tyle że po oglądnięciu z napisami muszę stwierdzić, że to nie jest odcinek 5x04- tylko jakiś wcześniejszy - zwróćcie uwagę na to że Ariel w tym odcinku prosi o naukę jazdy i najwyraźniej pierwszy raz siada za kółkiem (te podstawowe rady których udziela jej ojciec "Ja jestem szefem" :D) A w odcinku 5x02 Ariel kieruje samochodem jak gdyby nigdy nic - nie ma szans, że te odcinki nie są pomylone z numeracją. Myślę, że o ile następne odcinki nie okażą się jakoś czasowo rozbieżne to prawidłowa numeracja powinna być (imo) taka 5x01, 5x04, 5x02, 5x03 - ewentualnie 03 po 01 - o ile ktoś to czyta to co o tym sądzicie?
  • 0

#172 mr_gm

mr_gm

Kapral

• Użytkownik
  • 233 postów
  • Miastostolica Polski

Napisano 02.03.2009 - |18:08|

...A w odcinku 5x02 Ariel kieruje samochodem jak gdyby nigdy nic...

Też się zdziwiłem :o i pewnie masz rację, że chyba pomieszali numerację. Co do odcinka, to trochę się na nim zawiodłem. Jakoś to porwanie Allison przez ducha mnie nie wciągnęło. Nauka jazdy była najlepszą sceną w tym odcinku, a reszta trochę nudnawa. Moja ocena to 3 z plusem.

Użytkownik mr_gm edytował ten post 02.03.2009 - |18:09|

• 0

#173 anrew

anrew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów

Napisano 05.03.2009 - |00:24|

Odcinek 5x05 - Do Manuela zgłasza się stary przyjaciel z prośbą by użył on swoich ludzi do odnalezienia jego córki, która zaginęła/uciekła (?) Alison ma dziwne sny nie dające się jasno zinterpretować, a Joe ma kłopoty ze spaniem - zdarza sie mu przysnąć w środku dnia i ogólnie wygląda na zmęczonego - za namową lekarza stara się spać oddzielnie (na kanapie) ale mu to nie pomaga. Ogólnie odcinek przegadany - w wizjach wciąż kobiety się trują nawzajem - sam nie wiem o co dokładnie w odcinku chodzi więc bez napisów ani rusz niestety.
  • 0

#174 ChrisDM

ChrisDM

Szeregowy

• Email
  • 5 postów

Napisano 07.03.2009 - |15:45|

Który odcinek polecilibyście na wkręcenie?
  • 0

#175 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 08.03.2009 - |21:44|

...A w odcinku 5x02 Ariel kieruje samochodem jak gdyby nigdy nic...

Też się zdziwiłem :o i pewnie masz rację, że chyba pomieszali numerację. Co do odcinka, to trochę się na nim zawiodłem. Jakoś to porwanie Allison przez ducha mnie nie wciągnęło. Nauka jazdy była najlepszą sceną w tym odcinku, a reszta trochę nudnawa. Moja ocena to 3 z plusem.

Nic nie pomieszali. W USA można dzieciom prowadzić chyba od 14-15 lat jeśli pasażerem jest chociaż jeden rodzic. A prawko można robić później - czyli po ukończeniu 16 lat
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#176 mr_gm

mr_gm

Kapral

• Użytkownik
  • 233 postów
  • Miastostolica Polski

Napisano 09.03.2009 - |02:21|

Nic nie pomieszali. W USA można dzieciom prowadzić chyba od 14-15 lat jeśli pasażerem jest chociaż jeden rodzic. A prawko można robić później - czyli po ukończeniu 16 lat

Nie chodziło nam o zasady prowadzenia pojazdu w USA :) tylko o to, że z odcinka 5x04 wynikało, że Ariel pierwszy raz siada za kółkiem i tata będzie ją pierwszy raz uczył jak się prowadzi samochód. Tymczasem w odcinku 5x02 Ariel już jeździła z tatą.
  • 0

#177 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 09.03.2009 - |09:05|

To aż dziwne, że twórcy tego nie zauważyli? Pewnie przy montowaniu bo aktorka zwłaszcza ta córka by się skapnęła ;)
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#178 anrew

anrew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów

Napisano 11.03.2009 - |11:53|

Odcinek 5x06 - Pomysłowy i trzyma poziom. Alison śni się wizja życia Joe i dzieci w mieście po apokalipsie (albo ataku nuklearnym :D) - Bardzo fajny początek odcinka jeśli ktoś lubi te klimaty :D Więc wystraszona że widziała przyszłość robi zakupy przygotowując rodzinę na przetrwanie. Ale jak sie można domyślać to lipa, bo wizje nie dotyczą przyszłości (poza pierwszą która była potrzebna do tego by Alison myślała że widzi przyszłość - a raczej dla widzów serialu by nie byli zbyt pewni) a dotyczą knowań jednego perwersa który kreuje wizje apokalipsy porwanym nastolatkom. Ogólnie przez tą początkową wizję Alison idzie złym tropem - i to trochę jest do kitu bo mogli jakoś inaczej to pociągnąć. W każdym razie oglądając odcinek już dość wcześnie można się zorientować o co chodzi , lecz pozostaje przyjemność oglądania. Poza tym Ariel ma sercowe kłopoty z przystojnym (wg. niej) łobuzem/naciągaczem. Ogólnie przyjemny choć naciągany odcinek.
  • 0

#179 anrew

anrew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów

Napisano 26.03.2009 - |23:15|

5x07 - jeden z ciekawszych odcinków. Znów pojawia się agent Cooper tym razem znajduje sobie posłuszne narzędzie do mordowania niedoszłych morderców w osobie nastolatka. Znów stare pytanie odżywa - czy moralne jest zabić człowieka aby ten w przyszłości nie zabił wielu ludzi, biorąc pod uwagę że przyszłość nie jest nieodwołalnie ustalona i można ją zmienić (przynajmniej w tym serialu) Dodatkowo Joe znowu ma problem z nowym pracownikiem - powinni przerwać tą zasadę bo będzie można pomyśleć że wisi nad nim jakaś klątwa.
  • 0

#180 Igloo666

Igloo666

Szeregowy

• Grupa Hatak
  • 59 postów

Napisano 26.03.2009 - |23:59|

Nie chodziło nam o zasady prowadzenia pojazdu w USA :) tylko o to, że z odcinka 5x04 wynikało, że Ariel pierwszy raz siada za kółkiem i tata będzie ją pierwszy raz uczył jak się prowadzi samochód. Tymczasem w odcinku 5x02 Ariel już jeździła z tatą.

Pierwotnie odcinki miały być w innej kolejności, stacja to zmieniła i przeoczyła ten szczegół ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych