Przewodnik amazon.com, co.uk
Napisano 22.04.2010 - |21:03|
Napisano 18.05.2010 - |20:30|
Napisano 18.05.2010 - |21:02|
Nie pamiętam jak to dokładnie jest (SliderOh o tym już pisała), za paczkę jest chyba ok 5funtów + ok 1 funta, za każdy kolejny przedmiot. Czy jakoś tak.
Napisano 19.05.2010 - |11:11|
Napisano 19.05.2010 - |11:15|
Po raz kolejny przypominam, że w przypadku Amazon Marketplace (zakupy od osób trzecich za pośrednictwem amazon) nie mamy w ogóle możliwości robienia zakupów.
Napisano 19.05.2010 - |11:18|
Tylko ja chce kupić gry na x'a i jest napisane że gry video do Polski wysyłają. ;/
Napisano 19.05.2010 - |11:21|
Ale tylko do czerwca (czy coś koło tego). (szukam linka)Po prostu tego przedmiotu do Polski nie wysyłają... ostatnio trochę się u nich poprawiło i zyskaliśmy możliwość robienia zakupów w kolejnych kategoriach produktów, ale mimo wszystko nadal są takie przedmioty, których po prostu do Polski nie wysyłają.
edit: no ni cholerę, nie mogę teraz tego znaleźć. W każdym bądź razie była mowa, że sklepy sprzedające przez internet, nie będą mogły dyskryminować klientów, ze względu na kraj pochodzenia, jeśli kraj jest członkiem UE.
Czyli np. iTunes nie będzie mógł mieć różnej oferty w różnych krajach członkowskich, tak Amazon nie będzie mógł, nie sprzedać jakiegoś asortymentu...
Użytkownik Toudi edytował ten post 19.05.2010 - |11:52|
Napisano 19.05.2010 - |11:35|
Napisano 19.05.2010 - |11:38|
Napisano 19.05.2010 - |11:49|
Po raz kolejny przypominam, że w przypadku Amazon Marketplace (zakupy od osób trzecich za pośrednictwem amazon) nie mamy w ogóle możliwości robienia zakupów.
Próbujesz kupić używaną grę od osoby sprzedającej tę grę za pośrednictwem amazon. Do Polski wysyłane są tylko i wyłącznie przedmioty sprzedawane przez sklep amazon, czyli na stronie masz podaną dużym drukiem cenę, poniżej na zielono jest napisane IN STOCK, a jeszcze niżej dopisek Dispatched from and sold by Amazon.co.uk.. Wszystko co ma na stronie jedynie napis Available from these sellers jest dla nas niedostępne.
Użytkownik SliderOh edytował ten post 19.05.2010 - |11:50|
Napisano 19.05.2010 - |11:50|
Napisano 27.05.2010 - |04:04|
Składając dzisiaj zamówienie na amazon.co.uk, zauwazyłem że mają coś takiego jak Amazon Currency Converter. Z tego co wyczytałem, ma wymieniać walutę, na walutę karty kredytowej. Nie bardzo wiem jak to ma działać, bo pomimo włączenia, nie zawuażyłem nigdzie przelicznika.
Ale sama funkcja może być przydatna, bo pozwalały by na ominięcie tzw podwójnego przewalutowania na niektórych kartach.
To ma działać na tej zasadzie, że po włączeniu tej opcji, jeśli nasza kochana Polska bierze udział w tym programie, to powinieneś zostać podliczony nie w funtach, tylko w PLN i płatność poszłaby do banku jako płatność w złotych polskich, przez co nie byłoby przeliczania kwoty przez bank... z doświadczenia powiem, że w przypadku mBanku dodatkowe, nazwijmy to, "koszty" związane z przelicznikiem to jakieś 3 zł, więc świat się nie zawali bez takich super opcji, do których pewnie i tak nie mamy dostępu (nie wiem, bo na amazon.co.uk to ja jestem gościem raz do roku )
Zupełnie zapomniałem już o tym Amazon Currency Converter, ale dziś przeglądając bez celu net, wszedłem i na FAQ Amazona i znalazłem gdzie działa cały ten konwerter(no cóż, tu SliderOh się nie myliła), o to lista krajów, gdzie to działa:
Raczej nikogo nie szokuje brak tam drugiej Francji, drugiej Japonii, drugiej Irlandii.* Australian Dollar (AUD)
* Danish Krone (DKK)
* Euro (EUR)
* Hong Kong Dollar (HKD)
* Japanese Yen (JPY)
* New Zealand Dollar (NZD)
* Norwegian Krone (NOK)
* South African Rand (ZAR)
* Swedish Krona (SEK)
* Swiss Franc (CHF)
* U.S. Dollars (USD)
Edit: Napisałem krajów, chodź widać waluty, bo konwerter ma wykryć walutę na postawie adresu z faktury - nie można jej sobie ręcznie ustawić.
Użytkownik Toudi edytował ten post 27.05.2010 - |04:08|
Napisano 07.06.2010 - |20:14|
Ostatnio wymieniłem swoje punkty na pewnej stronie internetowej na bon 250 Ł na amazon.co.uk i jako że nigdy nie korzystałem z amazona to mam takie pytanie. Czy cała cena (razem z VATem wysyłką i wszystkimi opłatami) jest pokrywana bonem i czy mogę ewentualnie dopłacić coś ze swoich pieniędzy tzn. jeżeli cena wszystkiego razem z vatem wynosi 300 Ł to czy mogę zapłacić 250 Ł bonem i 50 Ł nornmalnie pieniędzmi ?
Proszę o szybką odpowiedź, pozdrawiam
Napisano 08.06.2010 - |07:39|
Napisano 10.06.2010 - |00:26|
Jestem zielony w temacie, więc postanowiłem zapytać doświadczonych 'starych wyjadaczy'
Ukazuje mi się ten problem, wysyłają ciągle maila (automatycznie):
Important Notice: Your Amazon Order # ***-*******-*******
Your credit card payment for the above transaction could not be completed.
An issuing bank will often decline an attempt to charge a credit card if
the name, expiration date, or ZIP Code you entered at Amazon.com does not
exactly match the bank's information.
Valid payment information must be received within 3 days, otherwise your
order will be canceled.
Once you have confirmed your account information with your issuing bank,
please follow the link below to resubmit your payment.
We recommend you select an option to create a new payment method when
prompted and enter the complete information for the payment method you
wish to use.
No i co ja mam zrobić, skoro na 100% się nie mylę co do numeru karty, nazwiska i daty ważności? Co w takim razie jest problemem? Może źle numer wpisuje? Potrzeba pisać spacje co 4 cyfry? Chociaż i tak sprawdzałem, też nic nie daje. Może za mało środków na koncie? Czy nie powinno wtedy na debet w razie czego wejść? Zwykle tak miałem, że jak nie starczyło pieniędzy (zależy wiadomo od kursu walut) to wskakiwało na debet i po kłopocie.
Jeszcze pytanie spoza konkursu, jak jest napisane w angielskim Amazonie 'Available from these sellers...' to czy przykładowo do Niemiec wyślą? Bo do Polski to wiem, że nie ma takiej opcji.
Liczę na pomoc, z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich!
EDIT!:
Cholera, sprawdziłem w temacie o akceptowanych kartach przez zagraniczne sklepy internetowe. Ktoś napisał tam, że nie wszystkie karty z PKO BP MasterCard są akceptowane, czyżby w moim przypadku akurat ta 'przyjemność' mnie spotkała? Jak mogę to sprawdzić? Na dniach oczekuję karty z mBanku Visy, więc jakby co to tylko podmieniam numery itp?
Użytkownik duni edytował ten post 10.06.2010 - |00:32|
Napisano 10.06.2010 - |05:47|
Niemcy są na liście Amazon Payment Countries, więc możesz bez problemu kupić coś od osób trzecich z wysyłką do Niemiec.
Użytkownik SliderOh edytował ten post 10.06.2010 - |05:48|
Napisano 22.06.2010 - |21:39|
Please note that your country may charge import duties, taxes and fees that you may have to pay ahead of delivery.
Items: $13.14
Shipping & Handling: $24.58
Total Before Tax: $37.72
Chcę kupić od osób prywatnych, więc jak to jest, że tak wychodzi teraz a jeszcze tydzień temu takich akcji nie miałem. Niemcy jak ktoś wspomniał wyżej są na liście do ktorych wysyłają. Próbuję zamówić na amerykańskim Amazonie. PROSZĘ O POMOC!
Pozdrawiam
Napisano 27.06.2010 - |17:20|
Jeśli chodzi o koszty wysyłki, amazon ma tabelę dla tej giełdowej strony i tam można sobie sprawdzić stawki, na pewno nie są one tak atrakcyjne jak na samym amazonie...
Napisano 30.06.2010 - |14:10|
http://yfrog.com/juamazonmp
Napisano 30.06.2010 - |15:48|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych