Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Mentalist

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
177 odpowiedzi w tym temacie

#161 Daria

Daria

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 02.11.2011 - |13:05|

Ja właśnie skończyłam mini maraton, którym nadrobiłam ponad sezon zaległości. Poziom się podniósł, więcej wątków Red Johna, chociaż zrobienie z O'Laughina czlowieka RJ to tanie posunięcie, bo już kiedyś chłopak Van Pelt był bad guy'em. Wstrząsnęło mną jak w przedostatnim odcinku nowy szef zdiagnozował Patricka jako psychopatę, Jane nigdy nie był jednoznaczny, ale jego uczucia wobec żony i córki zawsze były szczere - czy psychopata byłby zdolny do takich uczuć?
  • 0

#162 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 02.11.2011 - |17:51|

Jane jest raczej socjopatą. Kochać potrafi i odczuwa pozostałe uczucia, ale nie przejmuje się bzdurami typu uprzejmości i inne głupoty do których zmusza nas społeczeństwo.

Użytkownik cymrean edytował ten post 02.11.2011 - |17:52|

• 0

#163 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 05.11.2011 - |12:14|

407

Swietny odcinek, a to za sprawa koncowki ... Red John do nogi... Red John aport.... Red John attack!!! :D
Genialna koncówka :D
  • 0

#164 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 05.11.2011 - |20:39|

IV.07
początek sezonu był średni, później było już wiadome, że w 3 sezonie RJ jednak nie zginął i nadal żyje. Ten odcinek to w pełni udowadnia, zarazem jest jednym z najlepszych odcinków (nawet w całej historii), świetnie zagrany z bardzo dobrym klimatem i zaskakującym końcem. Mam spore podejrzenia - czy roli RJ nie przejął nasz Patrick?!
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#165 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 13.11.2011 - |21:39|

@Macmax to by było nawet ciekawe, w sumie są w necie teorie że Red John to od zawsze było drugie ja Patricka Jane'a o którego istnieniu sobie nie zdaje sprawy. Ale takie spiskowe teorie zawsze powstają.
  • 0

#166 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 13.11.2011 - |21:56|

A czy czasem nie byly 2 odcinki w ktorych Patrick byl w tym samym pomieszczeniu do Red John?
Dodatkowo jeszcze historia RJ ktora do tej pory poznalismy (np. spedzal czas u jakiejs kobiety) nie pokrywa sie z tym co wiemy o Patricku i raczej nie byloby mozliwe wyjasnienie o podwójny zyciu.
RJ na ta chwile musi byc kims innym niz Patrickiem.
  • 0

#167 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 13.11.2011 - |23:27|

@Modes, w serialach wszystko jest możliwe, ale tak na poważnie owszem były chyba ze dwa odcinki, w których niby RJ i Patrick byli obok siebie, ale równie dobrze wzorem Dextera RJ mógł być w jego głowie, teoria o podwójnej tożsamości do mnie trafia. A druga teoria to taka, że prawdziwy RJ nie żyje, ale fascynacja jego profesjonalizmem, zabójczą precyzją i osobowością spowodowały iż Patrick przejął jego rolę.
Jak ja bym chciał takiego niekonwencjonalnego rozwiązania, byłby to jeden z nielicznych przypadków, gdzie główny bohater jest "zły" i stoi po ciemnej stronie mocy.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural

#168 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 14.11.2011 - |12:19|

Zgadza się, na przykład niewidoma by się zorientowała ze rozmawia z tą samą osobą. Więc ta teoria dawno padła.

A co do tego, że bohater okazuję się zły to chyba już Patrick Jane jest maksymalnie "zły" jeśli chodzi o poetykę głównych stacji. W końcu zabija morderców (wystawienia gościa z ostatniego odcinka Red Johnowi też bym uznał za morderstwo, oczywiście całkowicie uzasadnione), przestrzeganie prawa uważa za bzdurę itd. Na więcej to tylko w kablówce moglibyśmy liczyć.

Użytkownik cymrean edytował ten post 22.04.2012 - |18:24|

• 0

#169 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 15.01.2012 - |17:01|

Ja po ostatnim odcinku wracam do teorii, że Patrick = RJ. W takiej sytuacji w tym odcinku zatuszował nie kryjąc się z tym przed Teresą morderstwo, którego sam dokonał. :) Przyjemniej się z takim założeniem ten serial ogląda swoją drogą, mimo że wątpię by twórcy (i stacja) mieli odwagę tak to zakończyć. Nawet jeśli Patrick sam nie jest RJ, to jaka kara by go czekała za takie tuszowanie i podrabianie dowodów? :|

Użytkownik Magnes edytował ten post 15.01.2012 - |17:04|

• 0
http://magory.net - moja strona

#170 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 21.04.2012 - |10:51|

@Modes, w serialach wszystko jest możliwe, ale tak na poważnie owszem były chyba ze dwa odcinki, w których niby RJ i Patrick byli obok siebie, ale równie dobrze wzorem Dextera RJ mógł być w jego głowie,

To mogłoby być ciężkie zważywszy że w końcówce 2 serii Jane był przywiązany do fotela, gdy RJ zastrzelił 2 osoby i postrzelił trzecią.
Gdyby Jane i RJ byli tą samą osobą to musiałby się jakoś odwiązać, znaleźć broń i jeszcze zmylić świadka by ten widział 2 osoby jednocześnie. Trochę ciężkie.

Dodatkowo jeszcze historia RJ ktora do tej pory poznalismy (np. spedzal czas u jakiejs kobiety) nie pokrywa sie z tym co wiemy o Patricku i raczej nie byloby mozliwe wyjasnienie o podwójny zyciu.

Ślepa kobieta, nie "przyglądała się" twarzy Patricka. Głos, sposób mówienia i mowa ciała zmieniają się (przynajmniej w serialach) w przypadku osób z podwójną osobowością.

Ogólnie 4x07 o chyba najlepszy odcinek Mentalisty dotychczas.
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#171 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 21.04.2012 - |14:36|

To mogłoby być ciężkie zważywszy że w końcówce 2 serii Jane był przywiązany do fotela, gdy RJ zastrzelił 2 osoby i postrzelił trzecią.
Gdyby Jane i RJ byli tą samą osobą to musiałby się jakoś odwiązać, znaleźć broń i jeszcze zmylić świadka by ten widział 2 osoby jednocześnie. Trochę ciężkie.

To akurat można łatwo wyjaśnić, że w ostatnim odcinku drugiego sezonu pod maską był ten sam facet który udawał Red Johna na końcu trzeciego sezonu.
  • 1

#172 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 04.06.2012 - |09:26|

Oprócz tego, że jakiś czas temu serial dostał zamówienie na 5 sezon. To dziś przeczytałem, że "The Mentalist" otrzymało 6 sezon również!
  • 0

#173 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 10.06.2012 - |14:11|

Mnie chodziło bardziej o to, że Patrick miał rodzinę, żonę, dziecko i mimo tego, że zapewnie podróżował dużo po Ameryce to niebyłby wstanie kilka miesiecy być u tej niewidomej tak, że nikt tego nie zauważył (a bym się zdziwił gdyby nigdy ząden syn/córka jakiejś bogatej osoby, którą PJ kontakował z zmarłym małżonkiem wydając kupę kasy nie wynajom prywatnego detektywa do śledzenia Patricka).
Podobnie zresztą z pozostałymi uczniami Red Johna, kiedy bym miał czas ich wszystkich wyszkolić? Szczególnie w ciągu ostatnich 4 lat jak ciągle współpracował z policją. Takie pranie mózgu zajmuje dużo czasu (chyba, że ich wszyskich zahipnotyzował, ale z tego co wiemy o Red Johnie to on by nigdy nie skorzystał z takiego prostego rozwiązania).
  • 0

#174 nyslion

nyslion

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów
  • MiastoZamość

Napisano 15.10.2012 - |17:58|

Dlaczego znowu odchodzą od wątku Red Johna do odcinków proceduralnych? Niektóre sprawy może są ciekawe, ale jest za dużo w stosunku do tych z RJ.
  • 0

#175 Kraven

Kraven

Kapral

• Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 15.10.2012 - |19:28|

Dlaczego znowu odchodzą od wątku Red Johna do odcinków proceduralnych? Niektóre sprawy może są ciekawe, ale jest za dużo w stosunku do tych z RJ.

Taka jest konstrukcja tego serialu.
Zazwyczaj RJ pojawia się na początku sezonu, w dwóch odcinkach w środku i w dwóch na końcu sezonu.
  • 0

#176 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 15.10.2012 - |20:37|

To jeszcze nadal szukają RJ? Widzę że niczym się ten serial nie różni od tasiemców wenezuelskich... dawno dałem sobie spokój.
  • 0

#177 Kraven

Kraven

Kapral

• Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 19.11.2012 - |22:03|

S05E08

No to kto zrobi sobie powtórkę wszystkich odcinków Mentalisty i wypisze osoby (najlepiej dodając zdjęcia), którym PJ ściskał dłoń, a przy tym wyglądem pasują one do opisu Rosalind Harker ? (strasznie dziwne zdanie)
Urok Mentalisty - malutkimi kroczkami dążymy do poznania tożsamości Red Johna.
  • 0

#178 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 15.01.2013 - |14:56|

Zrobiłem do Mentalisty trzy podejścia... I za trzecim razem coś zaskoczyło i nadrobiłem wszystkie serie w dość krótkim czasie. I tak, jak po Monku widziałem tylko Castle jako pozycję, która wypełni dziurę po tym serialu, to obecnie wydaje mi się, że Mentalista jest ciutkę lepszy niż Castle. Jest po prostu mniej słabych odcinków. Bawią podobnie, ale Mentalista wydaje się na trochę wyższym poziomie.

Jeśli ktoś szuka lekkiej i przyjemnej rozrywki (ale na inteligentnym poziomie) to szczerze polecam, żeby zabrał się za ten serial. Tylko trzeba przebrnąć przez pierwsze odcinki i przyzwyczaić się do konwencji serialu.

I taka refleksja na koniec. Nie wiem jak u innych, ale takie seriale wywołują u mnie dużo więcej uśmiechu niż większość komedii (z ostatniego dwudziestolecia znalazłbym chyba tylko parę komedii, które naprawdę bawią).
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych