Odcinek 082 - S04E13-14 - There's No Place Like Home 2&3
Napisano 02.06.2008 - |07:58|
De facto to pośrednio "Oceanic 6" uratował... Widmore. Gdyby nie statek Pen, rekiny miałyby darmowy obiadek Ponadto z odcinka 04x09 wynika, że Charles chroni Pen (przed Benem?), co więcej - wie, jak zginęła Alex, a przecież nikt z jego ludzi (jeśli Keamy i jego banda rozbójników to rzeczywiście najemnicy Widmore'a) nie wrócił żywy z wyspy Więc nie uwierzę, że nie wiedział i nie wie nic o wyprawie "Searchera" Zwłaszcza, że na pokładzie statku Pen był jeden z chłoptasiów (Henrik) ze stacji polarnej z finału sezonu 2. Statek wyruszył znacznie wcześniej na poszukiwania niż myślimy, może wcześniej niż Kahana. A wyprawa Kahany miała za cel jedno - "Searcher" miał nie zastać na wyspie nikogo żywego?
Za to Abaddon nie wie nic, łazi za Grubym i zadaje debilne pytania Człowiek Widmore'a? Wątpię...
Co się stało na wyspie - zagadkowe "bad things"? Wyspa ma być miejscem, gdzie zdarzają się cuda (tak twierdzi sam Locke)... A co jeśli się myli? Bo dokładniej należałoby powiedzieć coś innego Wyspa leży (albo raczej leżała) w miejscu, gdzie zdarzają się cuda To by się zgadzało z tym, co wiemy (już poza serialem) o "special" miejscach na świecie - ich właściwości wynikają z konkretnej lokalizacji (niskie ukłony od aborygeńskich szamanów). Czyli - wyspa po przesunięciu straciła swoje "magic" właściwości - dlatego m.in. nie ochroniła Locke'a przed samobójstwem.
Za to chroni Jacka (i podejrzewam, że również pozostałych z "OCeanic 6", wliczając w to Desa i Franka) - dlaczego? Gdy wyspa opuściła "special" miejsce, metafizyczna siłą tego miejsca wzięła ich w ochronę. Możliwe, że to dlatego Ben (i Othersi) chcą, aby cała szóstka wróciłą na wyspę i pomogła ją przesunąć w miejsce, w którym się znajdowała, zanim Beny zaczął kręcić kółeczkiem
Kółeczko wygląda żałośnie, w scence brakowało mi tylko Indy'ego Jonesa, huśtającego się na biczu. Jednak zastanawia jedna rzecz - dlaczego mechanizm jest zamarznięty? To wiązałoby się z pewną teorią, gdzie należy szukac jednego z zaginionych lądów - na Antarktydzie! Bazuje ona na dokumencie,znanym jako Mapa Piri Reisa:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Piri_Reis
Wg znawców "kosmitologii pradawnej stosowanej", pokroju Ericha von Dänikena, na tej mapie zaznaczono też Antarktydę - wolną od lodu. I zamieszkałą...
Zatem - pierwotnie wyspa (czy to w ogóle jest wyspa?) mogła się znajdować wśród lodów Antarktydy. Gdy mechanizm zaczął zamarzać (gdy na Antarktydzie pojawiła się lodowa czapa), przesunięto wyspę w cieplejsze rejony. I wyszukano "special" miejsce na jej lokalizację - generalnie pradawne cywilizacje dobrze znały się na metafizyce. Jeśli teraz wyspa wróciła na swje miejsce (na Antarktydzie), powrót wyspy na Pacyfik będzie dużo trudniejszy niż myślimy. A Ben się bardzo myli co do Locke'a - Łysol nie będzie w stanie odnaleźć lokalizacji wyspy, którą znamy w serialu
Zbyt napompowano balonik o metafizyce przez wszystkie 4 sezony, by teraz raptem skręcić w totalne s-f Finał wydaje się być bez sensu, zwłaszcza posługiwanie się Donkey Wheel Wielkie zainteresowanie dzieciakami o "special" zdolnościach (ponieważ Walt jest "special", o czym można było się przekonać, nie byłabym pewna, czy nie wie o śmierci swojego ojca), bajanie, że Łysol to "Wybraniec", spotkanie z Ryśkiem i "test na dalajlamę" - a tu co dostajemy? Kręcenie kółeczkiem, co potrafiłaby zrobić małpa, gdyby ją poinstruować. Po odcinku 04x11 należałoby się spodziewać posługiwania się paranormalnymi zdolnościami psychicznymi - odmrożenia koła za pomocą siły woli i przekręcenia go, bez posługiwania się ręcami Wówczas "test na dalajlamę" ma sens (bo rzekomo buddyjscy mnisi mają to potrafić), jak i ukryta aluzja do "Carrie" W przeciwnym wypadku 04x11 jest historyjką wytrzepaną z kapelusza.
A co z Mrocznym Kubą? Może on rzeczywiście szuka ratunku - "Help me" było bardzo znaczące
Help me + przekręcenie koła = uwolnienie Kuby?
Tylko jakie będą tego skutki? Bo ktoś, zamykając go w chatce, miał jakiś cel - Kuba na pewno nie jest aniołem. A raczej kimś (albo czymś) niebezpiecznym...
Uwolniony Kuba przejął władze na wyspie, podporządkował sobie Othersów, a Locke'a wywalił? A teraz zacznie się mścić za to, że musiał siedziec w chatce? Biorąc pod uwagę jego poglądy - lista i ludzie bez skazy - nie spodziewam się niczego dobrego. Wówczas śmierć Locke'a to... robota Kuby lub jego ludzi. Chodzi o to, by niemożliwe było ponowne przekręcenie wyspy i ponowne zamknięcie Kuby w chatce.
Szef Else to... Kuba? W sumie powiedziała ona, że jej szef nie przepada za nowinkami technicznymi, w odpowiedzi na aluzję Sayida, że ma stary model pagera
Wskrzeszanie, Christian i Locke - sorry, ale koncepcja ożywiania kogokolwiek dzięki wyspie nie za bardzo mi odpowiada - jest naciągana i żałosna. Wygląda jak "poprawianie historii" - to co, że ktoś zginął, ożywimy go dzięki wyspie - żenada :/ Nekrofilia i zombie :/ Wówczas mam bardzo brzydkie podejrzenia, co do składu słoiczków, które w 03x20 stały na oknie chatki Mrocznego Kuby - na pewno nie był to dżem. A Othersi - przynajmniej ich część - to ludzie przywróceni do życia dzięki wyspie. :/ I nie dziwi mnie, że nie mogą się rozmnażać...
Napisano 02.06.2008 - |08:20|
Ktos napisal, ze go ciekawi, czy Des i Lapidus tez beda musieli wracac na Wyspe. A mnie z kolei ciekawi, czy bedzie tam musial wracac Aaron. W koncu tez opuscil Wyspe, malo tego- on sie na niej urodzil...
Pewnie tak tylko jak skoro "Claire" powiedziała Kate by nie wracał. A tak w ogóle to czemu głos kazał wracać a Claire nie? Czyżby były to dwie różne "istoty"?
Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.
Napisano 02.06.2008 - |09:53|
Tajemnicza Wyspo – byłbym niezwykle wdzięczny gdybyś przestała nas męczyć tymi wierutnymi bzdurami.. Przynajmniej oglądaj dokładnie serial i myśl logicznie to może zauważysz, że połowa z tego co piszesz jest niezgodna z tym co się dzieje w Loście. A druga połowa swoją drogą jest zazwyczaj tak naciągana, że aż głowa mała...
Druga sprawa – śmierć Locke’a – czemu wszyscy piszą o tym, że popełnił samobójstwo? Spójrzcie na ten fragment dialogu Sayida z Hurleyem:
Sayid - Bentham's dead..
Hugo - What?
Sayid- Two days ago.
Hugo - What happened?
Sayid - They said it was suicide.
Hugo - What do you mean, they "said" it was suicide?
Od razu widać, że Sayid skądś wie, że to było morderstwo upozorowane na samobójstwo. Oczywiście mogą to być tylko jego domysły, ale to znacznie bardziej prawdopodobna wersja niż ta wg której Locke sam się zabił. Tym bardziej, że wcześniej zajmował się próbą sprowadzenia wszystkich na wyspę a nie rozpaczaniem nad tym, że już się na niej nie znajduje.
Sprawa Claire – w wizjach i snach zazwyczaj ukazują się osoby zmarłe co może być potwierdzeniem teorii, że dziewczyna nie żyje(ukazała się Kate w finale). Jak pamiętamy, kilka odcinków temu, dom w którym Claire była został wysadzony przez najemników Widmora. Wg mnie Sawyer wyciągnął z ruin domku już martwą Claire, ale ta sobie nie zdawała z tego sprawy. Była już wtedy chodzącym widmem pokroju Christiana. Dość znaczący jest fragment w domku Bena, kiedy Claire zapytana czy dobrze się czuje odpowiada „yeah, a bit wobbly, but, uh, i'll live” na co Miles dziwnie na nią patrząc, odpowiada „well, i wouldn't be too sure about that.” Jego odpowiedź mogła co prawda odnosić się do ogólnej, rozpaczliwej sytuacji w jakiej znalazła się cała grupa, więc pewności nie ma. Potem oczywiście mieliśmy wędrówkę Sawyera, Claire i Milesa podczas której ten trzeci cały czas niezdrowo się interesował się dziewczyną. No i końcówka odcinka kiedy Christian zabiera ze sobą córkę każąc zostawić jej własne dziecko, mówi całkiem sporo. To tylko teoria, ale nie sądzę, aby Claire jeszcze należała do świata żywych.
Bym zapomniał! Mam też malutką teoryjkę odnośnie tego, dlaczego Richard się nie starzeje. Po prostu nie żyje... Jego ciało znajduje się gdzieś na wyspie, dlatego ma takie a nie inne możliwości. Pomysł ten przyszedł mi do głowy z powodu Christiana - koleś niby nie żyje, ale pojawia się w różnych miejscach świata(zarówno na wyspie jak i po za nią), swobodnie rozmawia z innymi(Locke, Claire) i generalnie fakt, iż umarł nie przeszkadza mu za bardzo...
Napisano 02.06.2008 - |10:07|
Dwoje dzieciaków związanych z wyspą...
Ben sugeruje, że WSZYSCY mają wrócić Claire pojawia się w śnie Kate i prosi, by nie przywozić Aarona na wyspę.
Sun chce współpracować z Widmorem... Jej córeczka jest już na świecie.
A co jeśli Widmore jest tym "Złym" bo... chroni przed Othersami i Jacobem ludzi, na których Mrocznemu Kubie najbardziej by zależało?
Wówczas nie zdziwi mnie w sezonie 5 widok Kate jako sekretarki... Charlesa Widmore Po to, by ochronić Aarona przed zakusami Othersów. A Sun chce "ochrony" dla swojej córki
Zagadkowe "bad things" to... ściema? Byc może i trup Locke'a to manipulacja, by "Oceanic 6" wróciła na wyspę. Prawdopodobnie razem z Waltem... W świecie zewnętrznym jest tak źle, polują na nich, za najbliższym rogiem czai sie płatny zabójca-najemnik Widmore'a
To Kuba ma jakiś plan, do którego potrzebuje określonych ludzi. A nie podoba mu się to, że ktoś mu tych ludzi podebrał... Również i w ten sposób można interpretować finał.
Sezon 5?
- Mam nadzieję, że dowiemy się czegoś więcej o Dharmie, zwłaszcza, że do tej pory nie wiemy o niej nic (skoro TLE ma nie być "canon" - chociaż z drugiej strony - to, co najbardziej dementowane, okazuje się prawdziwe)
- I mam nadzieję, że rozwiązania będą ambitniejsze, niż Frozen Donkey Wheel - choć uwaga Bena nt. badań Dharmy raczej nie napawa optymizmem (obawiam się totalnych pierdooł) :/
- Historia wyspy - o co chodzi ze stopką i Black Rock - i czyja w końcu jest wyspa, kto "kręci' i chce "poprawiać" historię na taką jej wersje, która jemu pasuje...
- Prawdziwa metafizyka z wysokiej półki, a nie jakieś bzdety - Jubilerka, braciszki od wina, Achara, Szaman są pracownikami Widmore'a i w końcu zrobią "wjazd" na wyspe (obowiązkowo na pokładzie "Aurory Australis").
- Może wreszcie się dowiemy, kim jest Jacob i jak naprawde wygląda Jeśli poszlibyśmy "tropem biblijnym" - który z biblijnych bliźniaków Ezaw-Jakub był ulubieńcem ojca, to należałoby się zastanowić, kim w rzeczywistości jest Frank, łudząco przypominający "zjawę" z chatki z 03x20 Ezaw?
Ehh, zapadam w sen zimowy na 8 miesięcy
@Luke_F
Przyganiał kocioł garnkowi...
Wytykając mi bzdury sam napisałeś dokładnie to samo, co ja w ostatnim akapicie mojego poprzedniego wpisu Nie wiem, śmiać się czy płakać?
Napisano 02.06.2008 - |10:16|
Forum odwiedzam od jakiś dwóch lat, ale dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować.
Tajemnicza Wyspo – byłbym niezwykle wdzięczny gdybyś przestała nas męczyć tymi wierutnymi bzdurami.. Przynajmniej oglądaj dokładnie serial i myśl logicznie to może zauważysz, że połowa z tego co piszesz jest niezgodna z tym co się dzieje w Loście. A druga połowa swoją drogą jest zazwyczaj tak naciągana, że aż głowa mała...
Druga sprawa – śmierć Locke’a – czemu wszyscy piszą o tym, że popełnił samobójstwo?
Trzeba też dokładnie czytać forum.
Jak już wcześniej pisałam moja teoria jest taka. Na wyspie przenikają się świat żywych i świat umarłych. I może faktycznie jest to powód dla którego Alpert się nie starzeje. Po prostu nie ma ciała, które mogłoby to robić. A to co widzimy to nic innego jak duch.
Napisano 02.06.2008 - |10:27|
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island
Napisano 02.06.2008 - |10:30|
"You are next - powiedział przed śmiercią Eko do Locke'a...
Jakoś tak dziwnie przez przypadek duch Eko pojawił się we flashforwardzie Hurleya, gdy była mowa o tym, że Bentham/Locke nie żyje.
Locke uniknął śmierci na wyspie, po to by umrzeć poza wyspą? Bo takie było jego przeznaczenie?
Zatem powrót na wyspę i ewentualna próba wskrzeszania może wywołać dość ostrą reakcję...
@Teoria spiskowa
Coraz bardziej zmierzamy zatem w kierunku podejrzeń, że tu na wyspie ktoś się bawi w ożywianie ludzi, którzy już dawno umarli... Przenosząc ich w czasie, bądź kręcąc wyspą.
Zatem, to Keamy mógł mieć rację - spalić całość.
@Azazell
Akurat z Francuzką mogło być dokładnie tak samo... Miles odkopał ją (i Karla) w grobie. Jakoś nie podejrzewam, by ekipa Keamy'ego bawiła się w zakopywanie ich ciał.
Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 02.06.2008 - |10:32|
Napisano 02.06.2008 - |10:39|
Napisano 02.06.2008 - |11:09|
No super jeśli claire była martwa po wybuchu i ją widzieli inni to czemu np nie jest tak z Keamy? (...)
because he was a fool. and only fools are enslaved by time and space.
Napisano 02.06.2008 - |11:35|
No super jeśli claire była martwa po wybuchu i ją widzieli inni to czemu np nie jest tak z Keamy czy np z francuską ?
Ha...może dotyczy to tylko wybrańców.
@Teoria spiskowa
Coraz bardziej zmierzamy zatem w kierunku podejrzeń, że tu na wyspie ktoś się bawi w ożywianie ludzi, którzy już dawno umarli... Przenosząc ich w czasie, bądź kręcąc wyspą.
Zatem, to Keamy mógł mieć rację - spalić całość.
Wątpię by ktoś wskrzeszał. Jeśli już to wyspa. Poza tym duch a "ciało wskrzeszone" to dwa inne pojęcia.
Napisano 02.06.2008 - |11:43|
Przypomnij sobie Miszkę - duchem to on nie był. Rozstaliśmy się z nim dopiero, jak rozwalił się granatem.Wątpię by ktoś wskrzeszał. Jeśli już to wyspa. Poza tym duch a "ciało wskrzeszone" to dwa inne pojęcia.
W retrosie Julki przypomnieli nam w jaki sposób zginął Goodwin - dostał kołkiem prosto w serce.
Tak zabija sie wampiry i zombie...
Dlatego mam obawy, że przynajmniej niektóre osoby zostały fizycznie wskrzeszone.
Napisano 02.06.2008 - |11:50|
Przypomnij sobie Miszkę - duchem to on nie był. Rozstaliśmy się z nim dopiero, jak rozwalił się granatem.
W retrosie Julki przypomnieli nam w jaki sposób zginął Goodwin - dostał kołkiem prosto w serce.
Tak zabija sie wampiry i zombie...
Dlatego mam obawy, że przynajmniej niektóre osoby zostały fizycznie wskrzeszone.
Miszka nie zginął bo jak sam powiedział, ogrodzenie było ustawione na częstotliwość, która nie zabija.
A z Goodwinem to z pewnością przypadek.
Napisano 02.06.2008 - |12:11|
- Mam nadzieję, że dowiemy się czegoś więcej o Dharmie, zwłaszcza, że do tej pory nie wiemy o niej nic (skoro TLE ma nie być "canon" - chociaż z drugiej strony - to, co najbardziej dementowane, okazuje się prawdziwe)
Co? Przecież TLE i Find 815 sa jak najbardziej canon. Non-canon jest gra Via Domus. Wszystko w TLE sie zgadza. Akcja dzieje sie latem 2006 roku. Dharma istnieje nadal. Akcja w serialu dotarła do roku 2007, kiedy to ponoc projekt Dharmy ma byc reaktywowany? Taka byla reklama w USA tuz po emisji ostatniego odcinka 4 sezonu. Link do informacji o tym: http://darkufo.blogs...recruiting.html
Z kolei w Find 815 jest kilka niescisłosci, ale generalnie wiekszosc faktow sie zgadza. Maxwell Group bedące czescia firmy Widmore wrobiło Sama, po to by w jakis wiarygodny sposob "odnalesc" wrak samolotu, ktory sami zatopili (pod pretekstem szukania Black Rock). Dzieki temu mogli to naglosnic w mediach po swojemu.
Użytkownik Cez edytował ten post 02.06.2008 - |12:14|
Napisano 02.06.2008 - |12:12|
Nie chodzi mi o płot, tylko o harpun w "Looking Glass" - kałuża krwi była solidna. A Miszka, jak gdyby nigdy nic, wypływa na zewnątrz i rozsadza okienko.
"Zjawa" Charliego dała w ząbki Hurleyowi - 04x01 Dave rzucił w niego kokosem...
Do chatki Jacoba można wejść - czymkolwiek jest...
Nawet jeśli zjawy i duchy - są wyjątkowo realne... Wręcz dotykalne... Przypomnij sobie Mobisod z Christianem i Vincentem. Z drugiej strony - reakcja kota Miszki w 03x11 była zastanawiająca. Według mitologii egipskiej (a także kultów Czarnej Afryki) kot potrafi widzieć duchy (i demony). A Bea jednak na ducha nie wyglądała...
Gdyby Othersi się nie obawiali, że na wyspie możliwe jest autentyczne wskrzeszanie, nie byłoby ciał z dziurą w głowie w grobie Dharmy...
Gdyby to z Goodwinem był przypadek, nie pokazywali by tego, aż tak wyraźnie, i to 2 razy To zwrócenie uwagi na coś, co może być ważne.
Jeśli rzeczywiście zmierzamy do ożywiania truposzy, albo przenoszenia ludzi w czasie, by zastąpić kogoś, kto właśnie zginął... to to nie będzie już Lost, jaki spodobał się widzom.
Coś "pod temat"
http://theoriesonlos...and-murder.html
@Cez
Widziałam tą reklamę Octagona, zgodnie z tym, co jest w niej powiedziane, więcej dowiemy się 24-27 lipca 2008 Czyli podczas Comic Con Oznacza to chyba jedno - reklama jest zapowiedzią nowego ARG. Skoro "rekrutuje" Dharma, będzie to jako wprowadzenie do nowego sezonu (przynajmniej podczas przerwy nie zdechniemy z nudów).
Zresztą - popatrz co nam zasugerowano - przesunięcie wyspy i... reaktywacja projektu Dharma Jacob to ktoś z Dharmy? Ben, przesuwając wyspę, broniąc przed Widmorem, niejako podał ją Dharmie "na talerzu"...
Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 02.06.2008 - |12:23|
Napisano 02.06.2008 - |12:31|
Co do canon, to zaliczane sa tu:
Lost episodes
Lost: Missing Pieces
The Orchid Orientation film
The Christiane I's search for the Black Rock from Find 815
Information about the Hanso Foundation and the Valenzetti Equation revealed in The Lost Experience
Napisano 02.06.2008 - |12:49|
U Paika nie zamawiali łodzi podwodnej, tylko wielki statek medyczny Jeśli już trzymamy się TLE.
Coś mi się zdaje, że samej formuły równania nam nie pokażą, bo mogliby wyjść na durniInformation about the Hanso Foundation and the Valenzetti Equation revealed in The Lost Experience
Natomiast co do samej Hanso Foundation (TLE).... będę się śmiać, jak się okaże, że to "Kuba z chatki' rządzi w Fundacji, odkąd uwięził Alvara Hanso A to co oglądamy na wyspie w chatce, to jakaś sztuczka (technologiczna), którą Othersi łyknęli jak dzieci (a my razem z nimi). Zwłaszcza, gdy wyszło, że wyspa z metafizyka ma niewiele wspólnego, za to sporo z zaawansowaną technologią zaginionej cywilizacji. Szczególnie, że chałupę budował Horace, a Jacob zakwaterował się tam dopiero później. Przedtem siedział w jaskini?
Zdeczka faszystowskie poglądy Kuby, chęć do załatwiania "osobiście" niektórych spraw i wielka ochota na zmianę ustawień wyspy Plus kompleksik Mesjasza
Czyżby "Kuba z chatki" = pewien miłośnik hodowli wirusów z TLE
Ale to by de facto grało z fabułą serialu - od jesieni 2006 zaczynałoby "dziać się źle" - z punktu widzenia Kuby, Bena i Othersów
Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 02.06.2008 - |13:03|
Napisano 02.06.2008 - |13:07|
edit jednak nie chyba był ff gdzie trzyma chinczyka(co nie zmienia faktu że mogło do czegoś między nimi dojść.Z tym tekstem tak ni w pięć ni w dziesiąć wyskoczyła i mina gościa potem.
Użytkownik Lobo edytował ten post 02.06.2008 - |13:09|
Napisano 02.06.2008 - |13:11|
sun powiedziała michasiowi o swojej ciązy(chciałbym nadmienić fakt że w mising pisses prawie sie z sun pocałowali).Ladne by były jaja jakby urodziła murzynka.
edit jednak nie chyba był ff gdzie trzyma chinczyka(co nie zmienia faktu że mogło do czegoś między nimi dojść.Z tym tekstem tak ni w pięć ni w dziesiąć wyskoczyła i mina gościa potem.
Nom, zgadza sie, urodziła małą koreankę http://en.lostpedia....ki/Ji_Yeon_Kwon
Jednak tez mnie zastanawia po co ona powiedziala Michaelowi o tym, ze jest w ciazy? Moze chciala mu uzmysłowic, że podczas jego nieobecnosci na wyspie, ulozylo jej sie na nowo z Jinem?
Napisano 02.06.2008 - |13:31|
Napisano 02.06.2008 - |13:41|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych