Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 064 - S04E11 - Sometimes a Great Notion

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
165 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (132 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (48 głosów [41.38%])

Procent z głosów: 41.38%

2. 9,5 (20 głosów [17.24%])

Procent z głosów: 17.24%

3. 9 (18 głosów [15.52%])

Procent z głosów: 15.52%

4. 8,5 (7 głosów [6.03%])

Procent z głosów: 6.03%

5. 8 (13 głosów [11.21%])

Procent z głosów: 11.21%

6. 7,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

7. 7 (2 głosów [1.72%])

Procent z głosów: 1.72%

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

9. 6 (2 głosów [1.72%])

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (2 głosów [1.72%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.86%])

Procent z głosów: 0.86%

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (3 głosów [2.59%])

Procent z głosów: 2.59%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#161 lovelypl

lovelypl

Szeregowy

• Użytkownik
  • 47 postów
  • MiastoTarnów

Napisano 21.03.2009 - |23:25|

A ja ciągle trzymam się idei, że ta planeta nie jest Ziemią. Po prostu znajduje się w pobliżu "naszej" Ziemi. Co za tym przemawia? Ano np. to, że na tej planecie żyli Cyloni. Gdyby to była Ziemia, to znaleźliby kości i ludzi i Cylonów.

A ja kolejny raz powtórzę, ludzie proszę ja Was nie snujcie już teorii które zostały wykluczone. Najpierw z tym Piątym teraz z Ziemią.
Po co marnować czas na już nieważne teorie skoro wiemy jak jest.

Przepraszam jeśli ktoś takie sprawy uzna za spoiler ale uważam, że nie ma co żyć w nieświadomości i snuć błędne teorie kiedy to fani na świecie już je sobie odpuszczają po takich szczątkowych informacjach od samych twórców. :)
Wydaje mi się ,że lepiej mieć świadomość "otaczającej rzeczywistości" [w tym wypadku serialowej] i nie błądzić po omacku kiedy to ma się już konkretne informacje.

No i na czyje wyszło? "Wiemy jak jest" :)
  • 0

#162 outrance

outrance

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 04.05.2009 - |16:08|

Witam, kompletnie nie zrozumiałem tego odcinka w kwestii i tak kontrowersyjnej na maxa Starbuck. Nie dość, że znalazła wrak swojego statku ze swoim trupem w środku, to jeszcze urządziła sobie pogrzeb? Normalnie robi się Alicja w krainie czarów :wacko: Czy mógłby ktoś mi to w miarę racjonalnie wyjaśnić?
  • 0

#163 Dreddenoth

Dreddenoth

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 04.06.2010 - |17:34|

8/10

Odcinek znacznie gorszy od poprzedniego, Saul był świetny wzioł się do kupy, ale za to u reszty widzę załamanie D`ann, Leoben,Zombie-Kara, Dualla, Adama i Roslin... deprecha jakich mało, strzał w łeb przez śliczną D OMGs... Widać jednak że stary Adama wraca do siebie szuka nowej ziemi.

Już wiem co miała na myśli Hybryda z Razora "to już się działo, i wydarzy się ponownie" być może 13 plamie zapisało się w Cylonskich ciałach aby pokonać śmierć, zyli w wyhodowanych lepszych ciałach. A gdzieś potem na swej drodze spotkali eksperymentujące maszyny więc im pokazali jak robić skóry, jak zbliżyć się do człowieka, a może Cyloni z capricy są faża wcześniejsza przed 13 plemieniem, i zostali pozostawieni tak jak tamci porzucili "guardians". I kto jest wreście piątym Cylonem? Kara czy Ellen?
A może ludzie z 12kolonii to potomkowie cylonów, ot cyloni rozmnażali się miedzy sobą tworząc organiczne dzieci, tak jak Tight z Cparica-six, a ich dzieci potem miedzy sobą i tak odrodzili się ludzie a potem i 12 kolonii... niewiem już o co chodzi zabił mnie ten wątek z cylonską ziemia
  • 0
Oglądam:
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda

#164 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 22.12.2010 - |11:27|

No i się pomyliłeś w końcu :D A chłopak racje miał :D

Mogłeś ukryć jako spoiler bo nie wszyscy jeszcze oglądali do końca :angry:

A co do odcinka to dobry był, ale miał krótkie nudnawe momenty. Troche mu zabrakło tego magnetyzmu z poprzedniego odcinka. Zwłaszcza sceny rozmowy Lee z Duallą przypominały telenowelę.
Na plus akcja z Dee, kompletnie mnie zaskoczyła tym strzałem w głowę. Bardzo dobre sceny na Ziemii oraz flashbacki naszej czwórki. Co do piątego cylona to pewnie nie będzie to ani Kara, ani Ellen. Myślę, że twórcy przygotują nam jakąś niezłą zaskoczkę na koniec. IMO, to wyjdzie, że oni wszyscy są cylonami. Kolejny plus to przedstawienie załamania Adamy i scena z Tighem (myślałem, że go zastrzeli albo przynajmniej taki będzie miał zamiar, a tu kompletne zaskoczenie). Generalnie jest bardzo dobrze, ale zawsze liczę na więcej.
Ocena 8,5/10.
  • 0

#165 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 29.03.2012 - |14:31|

Oglądania po latach, ciąg dalszy.

Po ostatnim pędzącym fabularnie odcinku czas na przystopowanie i zbliżenie na postaci. I tak właśnie jest.

Rozbiegówka przypomina kapłankę opisującą tekst Pythii.

3600 lat temu Pythia napisała o wygnaniu i odrodzeniu ludzkości. Władcy ogłosili przywódcę, który poprowadzi ją do nowego domu.
Czyli Pythia żyła 3600 lat temu.

Wg Baltara 2000 lat temu Ziemia (obecnie martwa, napromieniowana planeta) została zbombardowana.

Duala się załamuje, dołączając do korowodu postaci, którym scenarzyści serwują wywrócenie psychiki do góry nogami.

Kara odnajduje szczątki swojego vipera - to z niego pochodził sygnał. Towarzyszy jej oczywiście Leoben, ale korpuskularny. Znajduje też swoje ciało (mimo, że Leoben mówi, że czasem lepiej nie wiedzieć). Ani Kara ani leoben nie mają pomysłu czym jest Kara. Leoben powinien podejrzewać, że jest ona ostatnią z FF, ale on mówi tylko, że się mylił.

Na planecie znaleziono szczątki centurionów stworzonych przez Trzynaste Plemię - a owo plemię to ludzcy cyloni.

Potem scena nawiązująca do słynnego cienia na kamiennych schodach w Hiroshimie - Tyrol widzi odbicie wyparowanej w wyniku wybuchu atomowego ludzkiego cylona z trzynastego plemienia na murze. I przypomina sobie, że podczas ataku był na rynku przy warzywniaku. To jego cień.

Samobójstwo Duali bardzo mnie kiedyś irytowało. W kwestii, że jest to kolejna postać jaką scenarzyści "przebudowali oraz raził mnie fakt, że ona tak spokojnie podbudowywała Lee i umówiła się z nim na drinka.

Dziś, po doświadczeniach osobistych, dwóch sekwencyjnych samobójstwach w dalszej, ale emocjonalnie bliskiej rodzinie, muszę powiedzieć, że jest to bardzo realistycznie pokazane. Duala w chwili rozmowy z Lee, jest, jak to się określa, po decyzji. Decyzja w tym typie samobójstwa jest konkretna, sposób, czas i miejsce. Z takiej osoby schodzi wówczas cały stres, jest nieprawdopodobnie spokojna pomiędzy momentem decyzji a jej wykonaniem. Kontynuowane są wszelkie czynności, włączając w to planowanie. Taka osoba nie chce się zdradzić. Jeżeli sygnały załamania były i je ktoś nawet jakimś cudem wychwycił (Duala szlochała w raptorze) i poprawnie zinterpretował - to one praktycznie zanikają w wzmiankowanym okresie - to niestety praktycznie nie można takiej osoby odwieść od postanowienia (zresztą po co, widać że się pozbierała i jest z nią lepiej). Decyzja o samobójstwie tu nie jest impulsem i wynika z bardzo długiego okresu wewnętrznego załamania i poczucia samobójcy, że wykorzystał wszelkie opcje, aby poprawić sytuację i żadna nie rokuje trwałej poprawy. Czyli w przypadku Duali jest to trauma, która zaczęła się dawno temu i wynika i z nieudanego małżeństwa i z obecnej sytuacji nieodnalezienia Ziemi takiej jakiej miała ona obraz. Informacja o cyloństwie Trzynastego Plemienia i apokalipsie nuklearnej Ziemi jest tu punktem przegięcia, przelaniem czary goryczy owocującym podjęciem decyzji, ale nie jego najważniejszą przyczyną. Ten typ samobójcy niestety nie szuka pomocy i ją odrzuca, gdy, jakimś cudem ktoś wyczuje coś intuicyjnie i będzie próbował pomóc.

Anders przypomina sobie, że grał na gitarze tę piosenkę, która go uruchomiła czwórkę z FF. Tori, Galen i Anders odzyskują pewne wspomnienia, znali się, zginęli w czasie wybuchu.

Roslin się załamuje, pali proroctwo Pythii i rezygnuje z chemioterapii. Kara pali swoje zwłoki na stosie (mi się ta scena kojarzy z finałem Gwiezdnych Wojen, podobnie jak pewne elementy w poprzednim odcinku). Plus proroctwo o Karze - he he jej martwa wersja to Vader, a żywa to nawrócony syn Vadera. Który jak pamiętamy najpierw był dobry, potem zły, a na końcu znowu dobry - ogólnie trudny charakter). To chyba też żart (kolejny) scenarzystów z tym ciałopaleniem.

Pijany Adama i Saul - bardzo fajna męska pogawędka - Ellen miała rację p...ać się z całą flotą - szukała kogoś z prawdziwą krwią. He he po bandzie ta rozmowa.

Trójka ma dość, ma ochotę zostać na tej Ziemi z przodkami ;)

Adama obiecuje publicznie znaleźć planetę do zamieszkania, bo jeśli Trzynastemu Plemieniu się udało to czemu nie im.

Saul przypomina sobie scenę z zagłady Ziemi. Ellen przywalona gruzem: W porządku, wszystko jest ustalone, odrodzimy się po raz kolejny. Razem"
Piątym jest Ellen.

Bardzo dobry odcinek.

Wątków mistycznych nie było, ale koincydencji sporo - Tyrol znajduje swój cień na murze, Anders gryf gitary, Saul jakieś żelastwo w wodzie. Kolejne cudowne przypadki.
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#166 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 24.02.2013 - |00:42|

Dzięki temu zaskakującemu samobójstwu Dualli odcinek bardzo zyskał w moich oczach, co prawda do końca za wiele epizodów nie zostało, ale uśmiercić jedną z głównych bohaterek i to w błyskawiczny sposób to się chwali.

Poza tym ponownie mieliśmy fajny klimat, mroczny, tajemniczy, pełen grozy świat na Ziemi i pełen depresji i poczucia nicości na Galactice, generalnie mógłby to być ostatni odcinek BSG, co oni będą porabiać jeszcze przez 9 epów?

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych