Podstawowym argumentem przeciw jest fakt, za Kahana wyplynela z portu na Fidzi. Wedlug Desmonda Wyspy powinna byc polozona okolo 1000 mil na wschod od Fidzi. Statek zapewne rozwijac co najmniej 20 wezlow czyli taki dystans mogl pokonac w mniej wiecej dwa dni.po odcinku centrycznym z 3 sezonu z Juliet, zaczalem myslec, ze wyspa lezy bardzo blisko USA:) i w sumie tak jest nadal. nawet nie mam argumentow na ta teorie:) tylko przeczucie... jest za to sporo argumentow przeciw hehe:)
Odcinek 078 - S04E08 - Meet Kevin Johnson
Napisano 27.03.2008 - |14:42|
Genesis
Napisano 28.03.2008 - |08:30|
Podstawowym argumentem przeciw jest fakt, za Kahana wyplynela z portu na Fidzi. Wedlug Desmonda Wyspy powinna byc polozona okolo 1000 mil na wschod od Fidzi. Statek zapewne rozwijac co najmniej 20 wezlow czyli taki dystans mogl pokonac w mniej wiecej dwa dni.
tak tak. ja to wszystko rozumiem, ale mimo to, gdzies w glowie po tamtym odcinku zostal pomysl na wyspe kolo Stanow i juz:) to takie wolne rozmyslania. w sumie nic nie wnoszace do dyskusji o odcinku. Dlatego koniec tego offtopa:)
odcinek mimo dlugich flashbackow ciekawy. 4 sezon trzyma poziom. dobrze sie to oglada, w koncu dostajemy jakies odpowiedzi:)
Napisano 28.03.2008 - |13:11|
Napisano 28.03.2008 - |13:56|
Da się na podstawie czegokolwiek określić, ile mniejwięcej płynęła Kahana od portu do wyspy? Bo rozumiem, że stoi tuż za wyspą już 3 tygodnie.
2 posty wcześniej Jonasz dokładnie napisał
Napisano 28.03.2008 - |14:05|
Słowa Desmonda:Da się na podstawie czegokolwiek określić, ile mniejwięcej płynęła Kahana od portu do wyspy? Bo rozumiem, że stoi tuż za wyspą już 3 tygodnie.
"Płynąłem na zachód robiąc 9 węzłów, w mniej, niż w tydzień powinienem był dopłynąć do Fidżi". (odcinek 2x22 lub 2x23)
Wyspa więc leży:
Jeśli mniej, niż tydzień to 6 dni, to wtedy 6*24*9 = 1296 (około) mil morskich na wschód od Fidżi.
Jeśli mniej, niż tydzień to 5 dni, to wtedy 5*24*9 = 1080 (około) mil morskich na wschód od Fidżi.
Przy prędkości 20 węzłów płynęli orientacyjnie od 65 do o 55 godzin - dwa, dwa i pół dnia.
Przy prędkości 15 węzłów od 87 do 72 godzin - trzy lub prawie cztery dni.
Użytkownik Asignion edytował ten post 28.03.2008 - |14:12|
Napisano 28.03.2008 - |14:21|
po odcinku centrycznym z 3 sezonu z Juliet, zaczalem myslec, ze wyspa lezy bardzo blisko USA:) i w sumie tak jest nadal. nawet nie mam argumentow na ta teorie:) tylko przeczucie... jest za to sporo argumentow przeciw hehe:)
Choć nie jestem zwolennikiem aż tak fantastycznych teorii, to jeśli wziąć pod uwagę teorię z dziurami czasoprzestrzennymi (jeśli wyspa zagina czas to równie dobrze może zaginać i przestrzeń) przez które można się dostać na wyspę to można uznać, że jest
A tak btw, teraz mnie to zainteresowało- w odcinku z Juliet była mowa o tym ile czasu działają prochy, które jej podali? I czy istnieje BEZPIECZNY środek nasenny działający przez tydzień (bo przy śpiączce farmakologicznej raczej potrzebna jest opieka lekarska i podłączenie do aparatury typu kroplówka, natomiast wydawało się, że Juliet leży po prostu w zwykłej kajucie)?
Możliwość przepłynięcia z Fiji na wyspę w 2 do 4 dni rozwiewa wszelkie wątpliwości co do prawdopodobieństwa timeline'a w serialu.
Napisano 28.03.2008 - |14:29|
Juliet została uśpiona na lotnisku w Stanach.
Bezpieczne prochy nasenne działają do kilkunastu godzin.
Nawet jeśli doleciałaby samolotem na Fiji, to i tak mamy rejs łodzią podwodną, trwający kilka dni (2-4).
Wniosek?
Łódź podwodna Othersów nie mogła płynąć z Fiji. Muszą mieć "punkt przeładunkowy" jeszcze bliżej wyspy.
Albo mamy tunele czasoprzestrzenne
@Mr.Unfriendly
Przy śpiączce farmakologicznej jest mile widziana opieka anestezjologa i neurologa.
@Grzebul - poniżej
Zakładasz, że jak się Frankowi z 20 minut lotu zrobił cały dzień, tak i im się czas rejsu trochę nie zgadza z wyliczeniami?
W zasadzie musielibyśmy ocenić z jaką prędkością jest w stanie płynąć super frachtowiec, jakim jest Kahana.
Podejmie się ktoś?
Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 28.03.2008 - |14:38|
Napisano 28.03.2008 - |14:32|
Jonasz napisał ile stateczek mógł płynąć, a nie ile płynął. Ja się pytam, czy są jakieś poszlaki wskazujące na faktyczny czas płynięcia.2 posty wcześniej Jonasz dokładnie napisał
Użytkownik Grzebul edytował ten post 28.03.2008 - |14:32|
Napisano 28.03.2008 - |16:55|
Napisano 28.03.2008 - |18:04|
Frachtowce o rozmiarze Kahany (150 stóp czyli ok. 45 m wg The Constant-Enhanced) służą raczej do krótkich podróży i z tego co wywnioskowałem, jego prędkość wynosi ok. 15-20 węzłów (bliżej 15). Niestety nie jestem całkiem pewien tych danych, gdyż Kahana jest nietypowo małym frachtowcem.
Napisano 28.03.2008 - |18:32|
Napisano 28.03.2008 - |20:57|
Mów za siebie i nie oceniaj innych według swojej miary.A wy z tego, co teraz przeczytalem widze juz was to nie bawi, dla was juz nie jest to rozrywka, a szkoda.
Napisano 29.03.2008 - |00:02|
Napisano 29.03.2008 - |10:10|
Poprzeglądałem na necie informacje o frachtowcach.
Frachtowce o rozmiarze Kahany (150 stóp czyli ok. 45 m wg The Constant-Enhanced) służą raczej do krótkich podróży i z tego co wywnioskowałem, jego prędkość wynosi ok. 15-20 węzłów (bliżej 15). Niestety nie jestem całkiem pewien tych danych, gdyż Kahana jest nietypowo małym frachtowcem.
Ale Kahana to nie frachtowiec tylko przerobiony trawler rybacki Widac to po jego budowie - nadbudowka z przodu, duzy poklad rufowy gdzie pierwotnie byly wyciagarki i dzwigi do podnoszenia sieci, a teraz jest ladowisko.
Napisano 29.03.2008 - |11:00|
Napisano 29.03.2008 - |13:09|
Przerobiony na frachtowiec, czyli frachtowiec. Jak ta informacja ma się do oszacowania maksymalnej prędkości. Można sie spodziewać, że trawler jest szybszy od frachtowca. Czy tak?Ale Kahana to nie frachtowiec tylko przerobiony trawler rybacki Widac to po jego budowie - nadbudowka z przodu, duzy poklad rufowy gdzie pierwotnie byly wyciagarki i dzwigi do podnoszenia sieci, a teraz jest ladowisko.
Genesis
Napisano 30.03.2008 - |11:51|
Dokladnie, trawlery ocenaiczne sa przystosowane do kilkutygodniowych rejsow w poszukiwaniu lowisk. Maja mocniejsze maszyny, a co za tym idzie i predkosc. Frachtowiec tej wielkosci bylby raczej przeznaczony do transportu przybrzeznego, czyli maly zasieg.Przerobiony na frachtowiec, czyli frachtowiec. Jak ta informacja ma się do oszacowania maksymalnej prędkości. Można sie spodziewać, że trawler jest szybszy od frachtowca. Czy tak?
Napisano 30.03.2008 - |16:57|
Ja np. caly czas jestem zaskakiwany w kazdym odcinku, bo nie czytam tego forum i dobrze sie bawie ogladajac ten serial. A wy z tego, co teraz przeczytalem widze juz was to nie bawi, dla was juz nie jest to rozrywka, a szkoda.
Osobiście uważam podobnie...
Oglądam juz w końcu 4 sezon i jakoś serial się mi nie znudził, ba - nawet z niecierpliwością czekam na nowe odcinki, co oprócz SG1 myślałem że już mi się nigdy nie zdarzy
Napisano 30.03.2008 - |17:25|
A co do końcówki tego odcinka, to mam nadzieję, że Alex odegra jakąś większą rolę. Lubię ją jako postać, zresztą ona, jak widać, zna się na tatusiu. Mam nadzieję, że jeszcze mu pokaże
Napisano 31.03.2008 - |22:36|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych