Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wraiths

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
264 odpowiedzi w tym temacie

#161 ulan

ulan

Kapral

• VIP
  • 241 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 06.08.2004 - |18:19|

A mi tak koncepcja nie pasuje z jednego malego powodu. Mianowicie tak jak wy mówicie zachowują się zwierzęta, ew. istoty nisko rozwinięte technologicznie. Cały czas mówi się, ze jest to bardzo wysoko rozwinieta technologia (tak wysoko rozwinięta, że byli wstanie pokonac Pradawnych). a jeżeli jest to tak wysoko rozwinięta technologicznie rasa. ?To jednym z pierwszych problemów jakie by rozwiazali będąc wysoko rozwiniętą rasą, byłby problem głodu. Człowiek potrafi chodowac zwierzęta na ubój i rozwiązywac problem głodu (bo głód w tej chwili panujący na Ziemi np. Afryka, to problem redystrybucji żywności np. W europie niszczy się nadmiar żywności, którego brakuje w państwach 3 świata. w UA rząd płaci farmerom, by nie produkowali żywności. Ale mit kapitalizmu - wolny rynek - blokuje redystrybucję pożywienia).
więc moim zdaniem, żeby sensownie wytłumaczyć sen Upiorów, trzeba poszukać czegoś innego. Moje propozycje to np.; żeby być długowiecznym i przetrwać tysiące (może dzisiątki, albo i więcej) lat muszą wieźć taki tryb życia. Może to też również kwestie ich biologii.
mimo wszystko porównanie d niedźwiedzi uważam za mało sensowne w wypadku tak wysoko rozwiniętej rasy...
  • 0
"Uwielbiam zapach napalmu
o poranku..."

Cytat z filmu "Apocalypse Now"

#162 Sauron44

Sauron44

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 06.08.2004 - |18:25|

Ta rasa jest dziwna-uważm że za wcześnie na wyroki :hyhy: Poza tym wraiths mogło być więcej w dawnych czasach-gdy wyniszczyli żerowisk musieli zapaść w "sen" aby przetrwać-poprzedni zaś liczba mogła umożliwić pokonanie Pradawnych. Jednak chyba z wcześnie na hipotezy. :unsure:
  • 0

#163 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 06.08.2004 - |18:37|

A moze konflikt z pradawnymi dla nich też był wyniszczający ? Zgineło , powiedzmy około 50% polulacji i zaczął sie regres technologiczny . Co zmusiło ich do takego trybu egzystencji.

Z drugiej strony , można powiedzieć że skoro żywią się siłami witalnymi istot żywych , to czemu nie chodują zwieżąt którymi mogli by się żywić . Czy też jest kwestja smaku , że humanoidzi smakują lepiej .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#164 Ma'chello

Ma'chello

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 06.08.2004 - |19:00|

Sądząc z zawartości stołu w pilotowym odcinku (widać jakieś owoce), Wraith mogą jeść normalny pokarm , ale do podtrzymania pracy komórek potrzebują energetycznego kopa w postaci życiodajnej energii wysysanej z ludzkich ofiar . Gdyby żywili się tylko i wyłącznie ludźmi (na śniadanie , obiad i kolację) to podejrzewam , że jednak dosyć szybko ogołociliby żerowiska , tym bardziej , że muszą mieć dłuższe okresy aktywności całej populacji bo jak inaczej rozwinąć cywilizację na tak zaawasowanym stopniu rozwoju technicznego . Wydaje mi się również , że cała rasa nie może składać się z tak ograniczonej populacji , zamieszkującej tylko jeden statek-matkę (nawet jeśli są tam dobrze poupychani) . Swoją drogą istnienie większej liczby takich statków powinno prowadzić do wewnętrznych walk (klanowych ?) o żerowiska (Wraith nie zasługują raczej na Pokojową Nagrode Nobla) .
Na razie sporo pytań i bardzo mało odpowiedzi , ale dzięki temu serial zapowiada się interesująco .
  • 0

#165 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 06.08.2004 - |19:59|

Ciekawe co im bardziej smakuje: kobieta, mężczyzna, dziecko?

gulus
  • 0

#166 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 06.08.2004 - |20:02|

Ciekawe co im bardziej smakuje: kobieta, mężczyzna, dziecko?

gulus

Ja myślę, że tutaj może wagę mają także inne walory. ;)
  • 0

#167 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 06.08.2004 - |20:16|

Chodzi mi o to, że ten sposób odżywiania się jest głupi, jakaś nieokreślona energia występująca w ludziach. Ciekawe czy w zwierzętach też? Jakich? Czy blondyni mają inne walory odżywcze niż bruneci, rudzi? Wysocy, niscy, grubi, chudzi, zdrowi, chorzy???

gulus
  • 0

#168 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 06.08.2004 - |20:34|

Mam własną teorie natemat Wraiths. Byli cywilizacja na poziomie porównywalnym do naszego a pradawni postepowali wedgog ideji jaka przedstawil nam chologram czyli wymiane wiedzy z cywilizacjami. Gdyby w naszych czasach oczymac technologie od obcych udalo by nam sie w ciagu 3miesiecy ja opanowac i przygotowac wrzystko do masowej produkcji inaczej by bylo gdybysmy byli w 19 wieku wiec dlatego uwazam ze Wraiths byli na poziomie poruwnywlanym do naszego. Pradawni natomaist niemieli zadnej broni co tez jasno odbieram z cholgoramu - chcieli wymianaic sie technologia i zrobic szczeslwia miedzygalaktyczna cywilizacje zyjaca w pokoju. Jednak Wraiths od samego poczatku zaczeli sie zbrojic gdy pradawni sie zoreintowali tamci ich zatakowali. Pradawni zaczeli przegrywac bo niemieli praktycznei zadnej broni natomiast Wraiths niedostal calosci technologi od pradawnych. Tu poprostu Wraiths mieli pecha ze pradawni sie skapowali ze niesa donich pozytywnie nastawieni zanim zdarzyli im przekazac cala swoja technologie. Pradawni przegrywali gdzie sie dalo przez jakis krutki odcienek czasu (do z 0,5 roku) przez ten czas udalo im sie orpacowac bron ktora przewyzszala(znaaaacznie) Wraiths. Ostatnia placuwka pradawnych (naniej zostaly zakoczone prace nad nowa (i jedncozesnie jedyna) bronia) byla atlantyda. Jednak zostali praktycznie pozbawieni surowcow. Oprucz tego zostali zatakowani przez wirusa i stwierdzili ze przegrali niebyli wstanie walczyc bo wiedzieli ze szybko zuzyja swoje surowce. Zebrali surowce wszelkie jakie mieli i stwozyli 3 ogniwa energetyczne na atlantydzie, jak i kilka pojzdow. Zdawali sobie sprawe ze nawet jesli kazdy statek ich by mugl znsizczyc wiele statkow wroga to itak niemaja szans bo te statki keidys zostana zniszczone a nowych niezbuduja bo niemaja surowcow. Reszta ocalaych osub bo wiekszosc zginela z powodu wirusa zdecydowala sie powrucic na ziemie wylocnzyc wszystko na atlantydzie zwyjatkiem oslon i powrucic gdy uda im sie naziemi zdobyc surowce poczebne do stwozenia kolejnych statkow (co takie trudne neiejst) jak i ogniw energetycznych co jest juz trudniejsze. Gdy wrucili na ziemie nieudalo im sie stwozyc ogniw energetycznych tymsamym ani niemogli pokonac wrogow ale takze niemogli otwozyc wrut z ziemi na atlantyde. Wraiths dobze wzielo technologie ktura dali im Pradawni i rozwineli jakas tam najprostsza bron (najprostsza bron byla 1000 razy lepsza niz calkowity brak broni u pradawnych) lecz Wraiths niesa wstanie sie samodzielnei zabardzo rozwijac a nawet jesli to robia to trwa to bardzo duzy okres czasu (nietylko dlatego ze caly czas spia ale wydaje mi sie ze niecalkiem rozumiam dzialanie chodzby polowy technologi ktura dostali od pradawnych. Wiele osub tutaj jak widzialem pisalo o królowie pradawnych i nikt niewiedział oco im chodzi. Na pcozatku pierwszej czesci jak oglondamy atlantyde na antarktydzie z przed 3 milionow lat mamy 2 osoby i to krzeslo ktore wyglonda na tron to chyba byl król i królowa pradawnych. Noto to juz koniec mojego wywodu:). Sory za bledny ortograficzne ale mam dysortografie a jak to wkleilem do worda to padlem jak mi zakolorowala 95% calosci i sory ale chcialem jakeis moje sposzczezenia przekazac a jak pacze ze przedemna z 30 minut porpawnainia blednow to wole tego niewysylac niz sie bawic z blendami. Jak ktos jest naprawde uczulony na punkcie ortografow to moze ten post wywalic:)
  • 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#169 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 06.08.2004 - |20:38|

Sory za bledny ortograficzne ale mam dysortografie a jak to wkleilem do worda to padlem jak mi zakolorowala 95% calosci i sory ale chcialem jakeis moje sposzczezenia przekazac a jak pacze ze przedemna z 30 minut porpawnainia blednow to wole tego niewysylac niz sie bawic z blendami. Jak ktos jest naprawde uczulony na punkcie ortografow to moze ten post wywalic:)

Popraw, popraw, głupio aby się to zmarnowało. Life's a bitch, deal with it. C'mon poprawiaj, bo skasuję... :)
  • 0

#170 bahari

bahari

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 118 postów
  • MiastoGród Kraka

Napisano 06.08.2004 - |21:27|

Chodzi mi o to, że ten sposób odżywiania się jest głupi, jakaś nieokreślona energia występująca w ludziach. Ciekawe czy w zwierzętach też? Jakich? Czy blondyni mają inne walory odżywcze niż bruneci, rudzi? Wysocy, niscy, grubi, chudzi, zdrowi, chorzy???

gulus

a wampiry z mitow? inaczej sie odzywiaja? upiory to nic innego jak zwykle pasorzyty jesli chcesz naukowego wyjasnienia ^_^
  • 0

#171 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 06.08.2004 - |21:30|

Współczesne opowieści o wampirach pokazują, że potrafiły się dostosować do wymogów cywilizacji. Od czegoś są Banki Krwi. Upiory idą na żywca, to jest nie mądre.

gulus
  • 0

#172 Sauron44

Sauron44

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 06.08.2004 - |21:33|

Castor nie kasuj tych uroczych wypocin- to jest fajny post z tymi BLENDAMI :D Wraiths są dziwni- trzeba poczekać z ostatecznymi sądami. Wg. mnie pokonanie Pradawnych też kosztowło ich b. dużo zasobów i sił wojskowych- Pradawni na dokładkę byli / są?? / cywilizcją niechętnie sięgajcą po przemoc-to też mogło zaważyć na wyniku wojny.
  • 0

#173 bahari

bahari

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 118 postów
  • MiastoGród Kraka

Napisano 07.08.2004 - |00:24|

Współczesne opowieści o wampirach pokazują, że potrafiły się dostosować do wymogów cywilizacji. Od czegoś są Banki Krwi. Upiory idą na żywca, to jest nie mądre.

gulus

tere fere :) to jest serial sci fi wiec przyjmijmy tak jak mowiem - pasorzyty. czy pasorzyty [np tasiemiec czy cus] sie dostosowaly do wymogow cywilizacji?
  • 0

#174 Sauron44

Sauron44

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 07.08.2004 - |08:26|

Jest jednak duż różnica miedzy Wraiths a tasiemcem- Wraiths mają świadomość i są istotami rozumnymi.Wg. mnie oni po prostu lubią swoje "jedzonko" w takiej postaci i tyle. Może właśnie taki sposób odżywiania daje im potrzebne cechy np. zdolność regenercji, prokreacji itp. Trzeba czekać aż twórcy coś konkretnego pokażą o tej rasie. ;)
  • 0

#175 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 07.08.2004 - |09:18|

Przede wszystkim należy pamiętać, że jest to serial. Gdyby Wraith potrafili syntetyzować pożywienie, to nie musieli by już prowadzić tak agresywnego trybu życia. Kto wie, czy nie zmienili by się w jakąś pokojową cywilizację, którą można bez obaw zaprosić na herbatkę, lub wpaść do nich na ploteczki. Mogąc sztucznie produkować żywność, mieli by zapewniony byt i scenarzyści potrzebowali by jakiegoś nowego wroga. A kto mógłby być straszniejszy od kogoś, kto może wyssać z nas życie?
  • 0

#176 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 07.08.2004 - |10:27|

Przede wszystkim należy pamiętać, że jest to serial. Gdyby Wraith potrafili syntetyzować pożywienie, to nie musieli by już prowadzić tak agresywnego trybu życia. Kto wie, czy nie zmienili by się w jakąś pokojową cywilizację, którą można bez obaw zaprosić na herbatkę, lub wpaść do nich na ploteczki. Mogąc sztucznie produkować żywność, mieli by zapewniony byt i scenarzyści potrzebowali by jakiegoś nowego wroga. A kto mógłby być straszniejszy od kogoś, kto może wyssać z nas życie?

wcale niekoniecznie. podam przyklad: czlowiek wcale nie musi mordowac niewinnych zwierzatek zeby sie wyzywic, a jednak zdaje sie ze jest najwiekszym masowym morderca tej planety :D a wiec mysle ze tak samo wraith - nawet jesli maja jakies syntetyczne jedzenie to jest to co najwyzej "zupa w proszku" i nie zastapi dobre, zdrowej, ludziny, mniam!
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#177 Luxor

Luxor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 08.08.2004 - |01:45|

Czy blondyni mają inne walory odżywcze niż bruneci, rudzi? Wysocy, niscy, grubi, chudzi, zdrowi, chorzy???

Pierwsza ofiarą, którą mogliśmy oglądac, był młody żołnierz, więc można wysnuć wniosek, że czym młodszy , tym więcej ma energii życiowej.

Może być tak że jeden wyssany rok życia czlowieka = jednemu dodatkowemu rokowi życia wraithsa.
  • 0

#178 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 08.08.2004 - |19:42|

Ja bym powiedział że nie ma znaczenia jak kto wygląda, ale (wpewnych granicach) kto ile ma lat. Najbardziej "dorodne" okazy są w wieku 20-40 lat, wtedy ludzie maja najwięcej energii i są najbardziej witalni. Młodsi, zarówno jak i starsi tej energii mają mniej więc nie opłaca się nimi żywić. A tak pozatym jeśli żywiliby się dziećmi to w szybkim czasie zabrakłoby pożywienia.......
  • 0

->1019<-

#179 shogo

shogo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 13.08.2004 - |10:48|

Czesc jestem nowym uzytkownikiem i wtrace swoje 3 grosze:)

Sadze, ze potega Wraith nie bierze sie z zaawansowanej technologii, lecz z ilosci podbitych planet ( o czym mowa * hologram pradawnych* )

Mysle, ze to miala na mysli osoba przedstawiona jako pradawna. Poniewaz pradawni stworzyli siec wrot w naszej galaktyce * czyli tak naprawde panowali w tym zakontku wszechswiata *

Wojne przegrali poniewarz jak mowa " z ignorowalismy ...."
Datego tez Wraith wcale nie musza byc rasa wysoko zaawansowana - raczej analogicznie jako pasorzytnik ( guauld ) Mogl czerpac z cudzej wiedzy stawiajac jak waz na rozwoj osobistych mozliwosci rozwoju.

Scenariusz zapowiada sie naprawde rewelacyjnie poniewaz niesie z soba ogrom mozliwosci.

Czesc tyle moich spostrzezen:)
  • 0

#180 sidi

sidi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 13.08.2004 - |13:06|

A ja znowu przypominam, że hologram powiedział coś w stylu "nigdy (w sensie dotychczas) nie napotkaliśmy istot dorównujących nam potęgą". Więc to nie byli byle Goa'uldowie, bo mogli być sprytniejsi od Noxów i Asgardu razem wziętych. No chyba, że chodziło o ich biologiczne zaawansowanie, bo jak wiemy Pradawni też tak dość wyewoluowali.

wcale niekoniecznie. podam przyklad: czlowiek wcale nie musi mordowac niewinnych zwierzatek zeby sie wyzywic, a jednak zdaje sie ze jest najwiekszym masowym morderca tej planety  a wiec mysle ze tak samo wraith - nawet jesli maja jakies syntetyczne jedzenie to jest to co najwyzej "zupa w proszku" i nie zastapi dobre, zdrowej, ludziny, mniam!

A ponadto nie ma lepszego jedzenia na ziemi dla człowieka niż te właśnie zwierzątka (bo reszta to taki tylko substytut jedzenia) i może Wraith ma tak samo.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych