Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stargate: The Ark of Truth

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
201 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena filmu (26 użytkowników oddało głos)

Ocena filmu

1. 10 (7 głosów [26.92%])

Procent z głosów: 26.92%

2. 9,5 (4 głosów [15.38%])

Procent z głosów: 15.38%

3. 9 (5 głosów [19.23%])

Procent z głosów: 19.23%

4. 8,5 (5 głosów [19.23%])

Procent z głosów: 19.23%

5. 8 (3 głosów [11.54%])

Procent z głosów: 11.54%

6. 7,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

7. 7 (0 głosów [0.00%])

8. 6,5 (1 głosów [3.85%])

Procent z głosów: 3.85%

9. 6 (1 głosów [3.85%])

Procent z głosów: 3.85%

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0,5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#141 Amidka

Amidka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów
  • MiastoZabrze

Napisano 06.03.2008 - |22:09|

A ja jestem zachwycona :) Jakby nie było Stargate to 10 lat mojego życia z czym wiąże się wile miłych wspomnień :)

+ Ori Ori i jeszcze raz Ori :) powrot Adrii (Orici)
+ znow zaszczycili nas obecnoscia Doci, 'Tego, ktory przemawia slowami Ori'
+ wreszcie kolejna interwencja Pradawnych, mimo ze tylko albo az 1 szt. ;)
+ Tomin (jego watek mnie osobiscie podoba sie od poczatku)
+ muzyka filmowa, zwlaszcza chor
+ Celestis
+ efekty specjalne

Wlasciwie wszystko co ma zwiazek z Ori biore na plus ;)

- czasem Teal'c byl jakis taki sztuczny
- brak Jacka

Moja ocena 9,5/10
Więc moi drodzy Hallowed are the Ori - mimo wszystko :)

Użytkownik Amidka edytował ten post 06.03.2008 - |22:29|

• 0
Potęga i wielkość Ori jest niezaprzeczalna.
Ci, którzy odrzucą ścieżkę do oświecenia, muszą zostać zniszczeni.

Hallowed are the Ori

#142 anrew

anrew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów

Napisano 06.03.2008 - |23:23|

A ja mam może głupie pytanie - skoro tyle się replikatorów zreplikowało biorąc materiał ze statku to czy ten statek nie powinien wyglądać jak ser szwajcarski?
  • 0

#143 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 07.03.2008 - |09:00|

A ja mam może głupie pytanie - skoro tyle się replikatorów zreplikowało biorąc materiał ze statku to czy ten statek nie powinien wyglądać jak ser szwajcarski?

Widzieliśmy tylko jego kawałek. A replikatorów aż tak dużo nie było.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#144 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 07.03.2008 - |13:45|

Nareszcie udało mi się obejrzeć ten film jak dla mnie bardzo dobry 9\10

+ Muzyka wprawiała w nastrój
+ Efekty m.in. ujęcia wejścia odyseji do supergate cool
+ Akcja - walka Camerona z Replikatorem przypomniał mi się terminator
+ Pojawienie sie Morgany i Adrii ten ogień dodał jej uroku
+ Arka kolejne fajne urządzenie pradawnych
+ Replikatory tego się nie spodziewałem

+\- Walka Adrii i Morgany za krótko to trwało

- Brakowało walki Odyseji z Oriship myślałem że rozwalimy chociaż jeden statek, oraz brak walki nad Ziemią fajnie byłoby zobaczyć drony z placówki i Apollo w walce z Orishipami
- W Unending Odyseja dostała kilka razy i po osłonach a tutaj ostrzał trwa i trwa i trwa.. i to z aż 4 statków

Ogólnie fajnie się oglądało szkoda że nie zatrzymaliśmy kilku statków dla siebie. Swoją drogą wiem czemu pradawni nie chcą nam pomagać najpierw Oma pomagała i już jej nie ma, potem Merlin jego tez już niema i teraz Morgana i jej też już nie zobaczymy.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz mianowicie na początku pokazano Alteran jak odlecieli jakimś statkiem to chyba jakiś nowy statek nigdy wcześniej go nie pokazywali ciekawe do czego był zdolny ?
  • 0

#145 GrYfU

GrYfU

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 08.03.2008 - |18:36|

A ja mam troche z innej beczki pytanie:
oglądaliście DVDRipa iGNiTE czy MEMETiC ?

slyszalem ze ta 2 ma jakies niedosciagniecia z efektami specjalnymi .. a o ingite jesczze nic nie slyszalem bo niedawno wyszla.
  • 0

#146 omega_ra

omega_ra

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 10.03.2008 - |16:56|

Po zakończeniu produkcji serialu wydanie filmu w celu zamknięcia wątku Ori jest dużym ukłonem w stronę licznej rzeszy fanów.
Temat nie był łatwy, tak samo jak przeciwnik – Ori. Tworząc takiego przeciwnika trudno wymyślić oryginalne zakończenie konfliktu. W kilku innych serialach rasa ludzka spotkała zaawansowane technicznie i kulturowo cywilizacje angażując się w konflikty pomiędzy tymi rasami. B5, Star Treki czy Farscape poradziły sobie doskonale z tym wątkiem. Mogę n-krotnie oglądać zakończenia wojny Vorlonów z Cieniami, czy też Rozjemców z Gadami (nie pamiętam nazwy rasy).

Jakie rozwiązanie zafundowali nam twórcy SG: ludobójstwo.

Czy tak nie należy na to patrzeć? Spotykamy niesamowicie rozwiniętą cywilizację, której do końca nie rozumiemy i chyba nie jesteśmy w stanie zrozumieć (bądź co bądź jest to ‘wyższy stopień rozwoju’, a nam jeszcze duuuużo brakuje do takiego poziomu :) ).
I jak radzimy sobie z tym problemem – wysyłamy broń masowej zagłady i problem rozwiązany! I co gorsza, wszyscy się z tego powodu cieszą… Ori nie są święci, wymuszają posłuszeństwo wobec niższych ras i blokują ich rozwój, ale to nie jest powód, aby zniszczyć ich całą rasę.
Film był przeciętny, ale przez takie rozwiązanie problemu nie jest on pozycją, do której będzie się często wracać. Chyba faktycznie serial powinien się skończyć na Lost City ….
  • 0

#147 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 11.03.2008 - |12:09|

Ja trochę z innej beczki, jeśli Arka okaże się sukcesem finansowym, to Continuum może nie być ostatnim filmem Stargate SG-1.
Patrząc na amazon.com - Bestsellers in Movies & TV, można bardzo pozytywnie patrzyć w przyszłość :)
  • 0
Master of possimpible ;)

#148 misiokles

misiokles

Plutonowy

• Użytkownik
  • 404 postów

Napisano 11.03.2008 - |19:00|

Mogę n-krotnie oglądać zakończenia wojny Vorlonów z Cieniami, czy też Rozjemców z Gadami (nie pamiętam nazwy rasy).

Mały off-topic:
Gdzieś czytałem, że koniec wojny z Cieniami został przyśpieszony przez... producentów :) Pierwotnie miało to trwać trochę dłużej, ale wiadomo, młody widz i jego niecierpliwość, kwestie oglądalności itd...
  • 0

#149 Seth Angel

Seth Angel

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoPierwszy z Prawej

Napisano 13.03.2008 - |22:55|

- W Unending Odyseja dostała kilka razy i po osłonach a tutaj ostrzał trwa i trwa i trwa.. i to z aż 4 statków

Film był świetny 9/10 za krótka walka Morgany z Adrią :)

A jeśli chodzi o ostrzał to trwało to tyle dlatego że odyseja nie tylko miała ZPM na pokładzie ale również całą technologię Asgardu. Może i rdzeń był wyłączony ale osłony działały pełna mocą do tego doładowane ZPM :)

A skąd wiem że posiadała ZPM - kamuflaż działał a jak to Daniel powiedział będąc kapłanem - "Posiadanie ZPM pomaga"
  • 0
I Have Become Death, Destroyer of Worlds.

#150 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 13.03.2008 - |23:24|

Film był świetny 9/10 za krótka walka Morgany z Adrią :)

A jeśli chodzi o ostrzał to trwało to tyle dlatego że odyseja nie tylko miała ZPM na pokładzie ale również całą technologię Asgardu. Może i rdzeń był wyłączony ale osłony działały pełna mocą do tego doładowane ZPM :)

A skąd wiem że posiadała ZPM - kamuflaż działał a jak to Daniel powiedział będąc kapłanem - "Posiadanie ZPM pomaga"

Wtedy też miała ZPM który sie wyczerpał dopiero po 50 latach w pętli czasowej
  • 0

#151 Seth Angel

Seth Angel

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoPierwszy z Prawej

Napisano 15.03.2008 - |01:02|

Wtedy też miała ZPM który sie wyczerpał dopiero po 50 latach w pętli czasowej

Ano tak :) Zapomniało mi się. Al teraz mieliśmy osłony Asgardu.

Co właściwie stało się z Adrią i Morganą zniszczyły się na wzajem czy jak ???
  • 0
I Have Become Death, Destroyer of Worlds.

#152 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 15.03.2008 - |14:42|

Ano tak :) Zapomniało mi się. Al teraz mieliśmy osłony Asgardu.

Co właściwie stało się z Adrią i Morganą zniszczyły się na wzajem czy jak ???

To samo co z Omą i Anubisem ich energie sie złączyły i obie wyparowały
  • 0

#153 Apophis_

Apophis_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 124 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 15.03.2008 - |20:07|

No wczoraj obejrzałem i... nie podobało mi się. Spodziewałem się epickiego zakończenia serialu, pełnego efektów specjalnych (nic się w sumie nie działo oprócz ostrzeliwania statku Tau'ri), pełnego starych znajomych (nawet Waltera nie pokazali, i gdzie Jack O'neill!?), pełnego nawiązań (niby coś tam mówili ale generalnie żenada), z dobrą fabułą (oczywiście, że znajdziemy Arkę, w ruinach które mają milion lat - przecież to absurd! W ciągu miliona lat tam z Arki nic nie powinno zostać, a tym bardziej podziemnych ruin... toż to zaprzecza wszelkim zasadom fizyki, geologii i logice!), świetnie pomyślanego (na łapu capu scenariusz napisany przy kawie), z odrobiną humoru (to co było to żenada napisana na kolanie w trakcie ujęć). Jestem ZAWIEDZIONY! 1/10

Wyszła im tylko muzyka. Za soundtrack 10 punktów.

Więc powiedzmy, że będzie 2/10
  • 0

#154 Mystral

Mystral

Kapral

• Email
  • 207 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 16.03.2008 - |15:23|

Z ciezkim sercem musze przyznac, ze ten film to raczej zenada. Ani ciekawy, ani efektowny, przewidywalny do bolu.

Po co tam te replikatory pakowali ? ;| a

Jakby na to nie spojrzec, to w koncu Pradawni nam pomogli. Wreszcei, po Bog wie ilu sezonach zrobili cos co zmienilo bieg wydarzen diametralnie. No, ale to oczywiscie Morgan, ktora byla zbuntowana i wygnana.

Fajna scena, kiedy Adria zmienia sie z plomienia w czlowieka.

Swietne sceny w kosmosie, szczegolnie z udzialem statku :].

Juz o ostatniej scenie i ich tekscie nie wspomne, ktory po prostu osiagnal dno.

Niestaty zakonczyli watek Ori w bardzo kiepskim stylu.

3/10
  • 0

#155 SG-FAN

SG-FAN

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 23.03.2008 - |15:32|

A czy bedzie premiera w polsce na dvd?
  • 0

#156 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 23.03.2008 - |15:44|

A czy bedzie premiera w polsce na dvd?

Odpowiedź w poscie nr.108 a właściwie 109 tego tematu. <_<

Poza tym trzeba by się skontaktować chyba z Imperialem bo to oni mają zdaje się prawa do zasobów MGM i Fox Home E.

Użytkownik biku1 edytował ten post 23.03.2008 - |15:45|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#157 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 23.03.2008 - |17:00|

Tylko co nam po wydaniu Arki bez serialu? To tak samo jak z Babylon 5 w Polsce. Jest tylko pare filmów i Krucjata, a Babylon ni chu chu.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 23.03.2008 - |17:00|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#158 Kalliope

Kalliope

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 132 postów
  • MiastoWarszawa Żoliborz

Napisano 23.03.2008 - |19:20|

Nie wiem czemu tak narzekacie, ja jestem pod wielkim wrażeniem. Właśnie skończyłem oglądać (nie chciałem psuć sobie przyjemności workprintem i czekałem na finalną wersję). Nie wiem czego się spodziewaliście, ale ja dostałem właśnie to, czego się spodziewałem - takiego odsuniętego w czasie wydłużonego odcinka dziesiątego sezonu kończącego wątek Ori. Oglądało się bardzo dobrze, właściwie było tam wszystko, co powinno być w dobrym odcinku SG-1. :)
Miło było znów poczuć ten stary klimacik i zobaczyć starych bohaterów po tych wszystkich wyczynach wesołej drużyny Shepparda (raz odcinek bardzo dobry, po którym następuje seria nudnych zapychaczy).
Musieli zamknąć wątek Ori w dosyć zgrabnym filmiku i jako tako im się to udało biorąc pod uwagę, że za dużo czasu nie mięli (porównajcie sobie to do poszukiwań cudownej broni przeciwko Anubisowi przez cały siódmy sezon!) i zrobili to!

WIELKI plus za muzykę - na początku praktycznie jak z czołówki pierwszego filmu (tylko chórki nieco inne), ogólnie śpiewny pięknie tworzyły klimacik. ;)
BTW ktoś zwrócił uwagę na wygląd Sam w jednej z ostatnich scen, w ambulatorium przy Mitchelu? Teraz dopiero uświadomiłem sobie ogrom zbrodni popełnionej przez twórców SGA (jak ona w tym mundurze wygląda? Przecież Weir chodziła po cywilnemu :P).

Minusy? Po pierwsze za mało Adrii - najpotężniejsza istota w Galaktyce Ori pokazuje się na chwilę, żeby pogadać z matką, potem znika i pojawia się w finale, poza tym praktycznie nie bierze udziału w wydarzeniach. Po drugie hmm... Nie powiem, żebym się nie cieszył z powrotu starych znajomych, ale Replikatory wprowadzone trochę na siłę i w nieco dziwny sposób.
Moja ocena? 7/10 - oceniajcie proszę jako kolejny odcinek SG-1 - bo tym w gruncie rzeczy był ten film, nie jako coś w rodzaju następcy filmu z 1994 roku. ;)

BTW nikt nie mówi o fabule? Wszyscy tylko krytykują? Przecież jest kilka ciekawych kwestii:
- Co teraz z galaktyką Ori? Czy Tauri również obejmie nią swoje wpływy?
- Czy superwrota zostaną zniszczone jak planowano, czy raczej będą używane do komunikacji z tamtejszymi cywilizacjami?
- Co z Arką Prawdy? IMO powinna zostać zniszczona... Aż strach pomyśleć co by się stało gdyby trafiła w ręce jakichś fanatyków protestanckich, muzułmańskich lub Opus Dei. :P

Co do Adrii, Rob Cooper wyjaśnił powody, dla których tak mało jest jej w filmie. Po prostu Morena Baccarin mogła poświęcić tylko JEDEN DZIEŃ na nakręcenie paru scen do filmu.
  • 0
Katarzyna

CBOOL #72
CEO #15
FAM #34

"She will lie and steal and do whatever, but she has a moral compass" Claudia Black o Vali, Stargate Magazine Yearbook Mar/Apr 2006

Dołączona grafika

Gadu Gadu: 1454784

#159 Kalliope

Kalliope

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 132 postów
  • MiastoWarszawa Żoliborz

Napisano 23.03.2008 - |19:22|

Odpowiedź w poscie nr.108 a właściwie 109 tego tematu. <_<

Poza tym trzeba by się skontaktować chyba z Imperialem bo to oni mają zdaje się prawa do zasobów MGM i Fox Home E.

Zmasowany atak mailowo-listowo-telefoniczny by nie zaszkodził, a tylko uświadomił im, że tutaj też jest sporo osób, które chętnie by nabyły polską wersję serialu na DVD. Zgadza się, Imperial jest dystrybutorem MGM/Fox Home E. na terenie Polski.
  • 0
Katarzyna

CBOOL #72
CEO #15
FAM #34

"She will lie and steal and do whatever, but she has a moral compass" Claudia Black o Vali, Stargate Magazine Yearbook Mar/Apr 2006

Dołączona grafika

Gadu Gadu: 1454784

#160 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 24.03.2008 - |00:37|

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz mianowicie na początku pokazano Alteran jak odlecieli jakimś statkiem to chyba jakiś nowy statek nigdy wcześniej go nie pokazywali ciekawe do czego był zdolny ?

Do lotow nadswietlnych i parzenia lurowatej kawy. Wiecej po pradawniutkich sie nie spodziewaj :P

Jesli sie nie myle, to Odyseja ma na pokladzie caly czas ZPM, wiemy to nie tylko z 10 sezonu, ale rowniez z Atlantis. W Unending oslony musialy byc nieskalibrowane (moze wynik kombinowania w celu posiadania kamuflazu).

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 24.03.2008 - |00:39|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych