To teraz ja. Przez moją waloną nieuwagę dopiero dzisiaj obejrzałem odcinek. Ale mniejsza. Do rzeczy.
Ocena odcinka.
9++/10 - Najlepszy odcinek 3 sezonu jak dotąd. Cały czas się coś dzieje. Akcja bez zarzutu. Cały czas trzyma w napięciu (flashbacki rzeczywiście dyskusyjne).
Napiszę tak, na przekór niektórym, odcinek nieprzewidywalny ;P Oglądanie bez spoilerów i zwiastunów o niebo lepsze (oglądam tylko zapowiedź następnego odcinka, tą po końcowym napisie LOST)
"the sub is back".
Jak podają słowniki Oxford i Cambridge sub to m.in.
1)skrót od submarine - łódź podwodna
2)substitute - podstwanik, zmiennik (np. rezerwowy w drużynie piłkarskiej)
Wyspy.
Podług mnie są dwie. Nie chcę mi się przywoływać argumentów, ale najbardziej prawdopodobne wydaje się istnienie dwóch wysp. To przecież widzieliśmy. Tego nie kwestionował Sawyer. A teorie a la 'truman show', iluzja, jakowaś 'bariera magnetyczna' czy inna 'kopuła' nie mają sensowniejszych podstaw.
Teoria przewiezienia lostowiczów na 'alcatraz'.
Najrozsądniejsze na chwilę obecną wydaje się uznanie, że inni dysponują jakąś prawdopodobnie niedużą flotą (łódź podwodna?), a lostowicze przewiezieni zostali z wyspy-matki na 'alcatraz' będac nieprzytomnymi.
Dobro i zło.
Za jałowe uważam również dyskutowanie o Innych w kategorii zła/dobra. Jak ktoś zauważył wcześniej są to pojęcia o wiele bardziej złożone (np. nie znamy motywacji innych), w różnych kręgach kulturowych inaczej definiuje się te pojęcia. Uproszczając, dla katolików np. 'obiektywne dobro/zło' rzeczywiście istnieją (Bóg - Szatan), rozmawianie o innych w kategorii obiektywnego dobra/zła uważam za jałowe, przynajmniej do czasu poznania ich motywacji i światopoglądu.
"Of Mice and Man"
Cieszy mnie obecność w Loście takich smaczków. zwłaszcza właśnie odniesień literackich.
Książki nie czytałem, ale odwołując się do tematu "Myszy i ludzie" z subfora Tajemnice wyspy: sugestia, że nie zawsze wszystko jest oczywiste. ("I nikt nam nie wmówi, że białe jest białe, a czarne czarne" XD)
Głośnik w 'celi' Jacka.
To w końcu on działa czy nie działa. Jack słyszał 'bóle' Sawyera przez niego. Kłamstwo innych czy (mniej prawdopodobne) urojenia Jacka.
Zwiastun 3x05
Będzie ciekawie. Przynajmniej I hope so. :]
Prośba do Quentina.
Cóż to za nawiązanie do Pulp Fiction? Bo chyba przegapiłem. <wstyd> A to jeden z moich ulubionych filmów.
Wyszło, bardzo ładnie, tak manifestowo
Ave.
Użytkownik eneldo edytował ten post 27.10.2006 - |17:13|