Skocz do zawartości

Zdjęcie

Aspekt wojskowy w serialu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
173 odpowiedzi w tym temacie

#141 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 13.11.2003 - |19:00|

To jej przywilej a zarazem obowiązek – nawet Jack słucha jej rozkazów. A dlaczego tak jest to sam się domyśl, chyba, że nie potrafisz to ci pomogę

Wiem... słyszałem to na własne uszy dlaczego :D
ale niestety tylko w sprawach medycznych może to robić... chociaz można do pociągnąć pod wszystko...
Log65: Happy camper

#142 Sfinks

Sfinks

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów
  • MiastoWarszawa / Michalin

Napisano 15.11.2003 - |02:50|

Hmm albo mi sie wydaje albo siedza tu na forum sami fizycy,matematycy,wojskowi i teoretycy strategi wszelakich :P jak sie dluzej poczyta to sie tak to wydaje
  • 0
Łże elita, lumpen liberał, wykształciuch, ZOMO, hołota ... ciag dalszy (komplementów) nastąpi

#143 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 15.11.2003 - |08:19|

Hehe, faktycznie można dojść do tego, że wielu minęło się z powołaniem :).
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#144 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 18.11.2003 - |19:36|

ale niestety tylko w sprawach medycznych może to robić... chociaz można do pociągnąć pod wszystko...

I to właśnie jest piękne

Hmm albo mi sie wydaje albo siedza tu na forum sami fizycy,matematycy,wojskowi i teoretycy strategi wszelakich  jak sie dluzej poczyta to sie tak to wydaje

Yyyyyyyyyyyy ….. a jak się to ma do toczonej tutaj dyskusji rexus zastanawiać się co Sfinksik chcieć przez to powiedzieć o „Aspektach wojskowych w serialu” (może to zdanie mieć ukrytą treść – jednak rexus nie potrafić jej rozszyfrować i prosić Sfinksik’a o wyjaśnienie mu ukrytego przesłania w/w zdania)

Hehe, faktycznie można dojść do tego, że wielu minęło się z powołaniem

Nioo… ty chyba na pewno

rexus zły czytając ponownie posta jednolinijkowca mathix’a

Użytkownik rexus edytował ten post 18.11.2003 - |20:05|

• 0

#145 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.03.2004 - |16:34|

Notatka USAF-SGC-270320041630
Temat: Nowe zabawki USAF

Portal Onet podał informacje o testach nowego samolotu X-43 prowadzonych przez NASA i USAF. Scenariusz dzisiejszego testu może przypominać nam odrobinę odcinek Redemption 2. X-43 zostanie wystrzelony spod skrzedł bombowca B-52 po czym wzniesie się na wysokośc 30 km. Po wykonaniu paru manewrów samolot spadnie do Pacyfiku. Statek ma pobić rekord prędkości która ma być siedmiokrotnie większa od prędkości świtła. Statek podobno jest też zdolny do podróży w kosmosie.
Strona z informacjami o testach X-43
Dołączona grafika
X-43

Nawiązując do serialu, my znamy (a właściwie znaliśmy) parę prototypów (chodzi oczywiście o serię X-30... do których należą X-301, X-302, X-303). W siódmej serii pojazdy te zostały już odpowiednio sklasyfikowane na F-302 i BC-303. Drobne informacje na temat prawdziwego X-30 znajdują się na stronie FAS, a na temat projektu X-30 z serialu tutaj

Tymczasem inny testwoy statatek X-45a przeszedł udaną próbę testów wystrzelanie rakiet. (info o tym na stronie USAF)
Dołączona grafika
X-45a

#146 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 27.03.2004 - |17:13|

Statek ma pobić rekord prędkości która ma być siedmiokrotnie większa od prędkości świtła.

Światła? Hehhehhhh chyba miałeś na myśli prędkość dźwięku. To by było dobre - warp 7 :D. Sorki ale zabawne przejęzyczenie. No ale przynajmniej mój post świadczy, że uważnie czytam co piszesz :).
  • 0
"...something takes a part of me..."

#147 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 27.03.2004 - |17:27|

A może świtło porusza się inaczej?

gulus
  • 0

#148 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.03.2004 - |17:34|

Światła? Hehhehhhh chyba miałeś na myśli prędkość dźwięku. To by było dobre - warp 7 . Sorki ale zabawne przejęzyczenie

Co zabawniejsze... pamiętam, że podczas pisania napisałem światłła, cofnęłem na dźwięk... . potem znowu coś zmieniłem w całym zdaniu i wróciło swiatło.... o tak... za dużo podróż nadświetlnych się naoglądałem i prędkości mi się mylą... albo to przez ten weekend :D

#149 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 27.03.2004 - |18:22|

A może świtło porusza się inaczej?

gulus

w niektorych osrodkach swiatlo porusza sie calkiem wolno. np ze srodka slonca do jego powierzchni wedruje miliony lat. wiec moze tokar tak bardzo sie nie pomyliles ;)
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#150 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 27.03.2004 - |18:36|

A mnie się jednak widzi że świtło porusza się całkiem inaczej niż światło :P :P .. aczkolwiek nie wiem jaka jest prędkość świtło

P.S. Ale mamy radoche z błędu Tokusia :P

Użytkownik rexus edytował ten post 27.03.2004 - |18:42|

• 0

#151 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 27.03.2004 - |18:41|

Fotony w Słońcu poruszają się bardzo małymi odcinkami w losowo wybranych kierunkach. To dla tego opuszczenie Słońca zajmuje im tyle czasu, ale to dalej jest prędkość światła. Zaś samo światło największą prędkość osiąga w próżni.
Ps. Jest się z czego cieszyć. :rolleyes:

Zapomniałem dodać, że kiedyś słyszałem o tym, iż Europa z Japonią pracują nad promem orbitalnym. Ma on być wyposażony właśnie w napęd strumieniowy. Może sobie kiedyś takim polecę. :D

Użytkownik M.M edytował ten post 27.03.2004 - |18:45|

• 0

#152 Merlin

Merlin

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 27.03.2004 - |21:59|

Ja tam czekam aż ujawnia wkoncu aurore - ktora normalnie porusza sie z predkosciami hipersonicznymi....

tak OT:
EUREKA! Wczoraj w nocy studeni DS 6 przywiazali kotu zaświecona latarke i zrzucili go z 10 pietra.Udowodniili ze kot moze poruszac sie z predkoscia swiatla! Einstein bylby z nas dumny Czego to ludzie nie zrobią dla nauki!!
PS kot przezyl (kotem nie był pierwszak)

:lol: :D :lol:
  • 0

#153 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 27.03.2004 - |23:02|

mam małe sprostowanie co do WARP - WARP 7 to wg. skali z TNG i późniejszych seriali

656 razy szybciej niż swiatło , a wg.skali z TOS 343x

------------------------------------------------------------

Aurora , słynny i bardzo tajeminiczy nastepca SR-71 , kolejny z czarnych samolotów ;

kiedys w Focusie czytałem jego specfikację ( ale była chyba nie do końca prawdziwa ) , wg. niej

Aurora to miał by byc SR-76 , skałdajacy sie z 2 czesci :

Samolotu bedacego nosicielem , mogacych osciagnac predkosć 3 machów

oraz drugiego , samolotu hipersonicznego mogacego poleciec z predkosćią 7 machów

Jakiś czas temu ogladałem na Discovery rogrmao UFO i tajnych projektach rzadowych USA , była tam mowa o Aurorze , samolot miał kształ trójkata , bez jakich kolwiek stateczników itp

update , tu macie stronę o wysztkich X-ach
-----------------------------------------------------------------------------

BTW. wiecie że juz w czasie II WŚ Niemcy mieli Latajaće skrzydła nie widzilne dla radaru , czy kopie latajacych spodków lub coś co nazywali Dzwonem

--------------------------------------------------

X-15

tu jest trozhę info o X-15

6. października 1967 roku Pete Knight osiągnął X-15 prędkość 6,7 Ma (około 8 100 km/h)
update , TU macie stronę o wysztkich X-ach

Użytkownik reyden edytował ten post 27.03.2004 - |23:25|

• 0

We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One

#154 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 15.09.2004 - |14:30|

Notatka USAF/SGC/OT: Anderson uhonorowany przez USAF

Siły Powietrzne widząc jak Jack ładnie świeci wzorem (lol - :hyhy: ) dla USAF postanowiło uhonorować aktora go grającego. To chyba nici by producenci poszli na złamanie regulamin w sprawie relacji między osobami w tej samej jednostce :]

#155 zyrekt

zyrekt

Szeregowy

• Email
  • 42 postów

Napisano 05.01.2006 - |15:16|

Raz na planie pojawia się też prawdziwy generał. Było to w odcinku 418 - Prodigy gdzie gen. Ryan grał samego siebie :>

Mało że PRAWDZIWY generał. Generał MICHAEL E. RYAN, który 1 X 2001 przeszedł do rezerwy a w okresie 20 X 1997 - IX 2001 był Szefem Połączonych Sztabów. A wieć zagrał osobę która BYŁ w realu. I teraz najlepsze - w momencie kręcenia serialu ON BYŁ tym Szefem Sztabów. W tym kontekście pytania RDA "TEN Ryan?" nabiaraja nowego znaczenia. Nie tylko SAM O'Neil sie upewnia czy to TEN Ryan, ale zwraca tez uwage widzowi, ze oto na planie serialu pojawił sie TEN prawdziwy gen. Ryan.
Ta sztuczka sprawia że serial sprawia wrażenie rzeczywistości zapisywanej gdzies obok. Oto pojawia sie prawdziwy Szef Sztabów, a jak sie zapomnimy, to mozemy sobie wyobrazić ze i O'Neil jest prawdziwy i Carter, i jak Tokra miał przywitać prezydent, to zrobił to prawdziwy przezydent...fajne:)

Dołączona grafika
Ryan w czaise służby, z RDA na planie SG, i na emeryturze.

Wiecej o Ryania TUTAJ.

Dzieki Platon za pomoc i za STARGATE w ogóle:D

Użytkownik zyrekt edytował ten post 05.01.2006 - |15:28|

• 0

#156 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 05.01.2006 - |19:47|

Co do Aurory. Tak na prawde jest to projekt rosyjski, sprzedany Amerykanom za nędzne grosze, bo rusków nie było stać na kontynuację projektu. Mówi sie, że nie posiada on stateczników ponieważ rzeczywiście nie są mu potrzebne, a poza tym połamałyby się. Jego napęd korzysta serii "małych" eksplozji (napęd impulsowy), a opory są redukowane dzięki tarczy ze zjonizowanych gazów wytwarzanej przez drugi z głównych modułów silnika. Gdy przed samolotem pojawi się kula plazmy, to rozdziera ona przy dużych prędkościach powietrze wytwarzając wokół samolotu stożek bardzo niskiego ciśnienia, wręcz bliski próżni, dzięki czemu poszycie nie rozgrzewa się, a cała konstrukcja nie wpada w rezonans. Myślę, że informacje o 7 Mach to bajki dla dzieci, które bawią się w "demaskowanie" tajemnic. Myślę, ze spokojnie możemy mówić o "nastu" machach.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#157 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 06.01.2006 - |00:17|

Aurora może być rozwinięciem niemieckiego projektu. Niemcy wyszli od prymitywnej V1 napędzanej silnikiem pulsacyjnym. Potem były dalsze projekty z uzyciem takiego napędu.
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#158 Jedi

Jedi

Kapral

• Użytkownik
  • 160 postów
  • MiastoSosnowiec / Będzin

Napisano 06.01.2006 - |10:13|

Myślę, że informacje o 7 Mach to bajki dla dzieci, które bawią się w "demaskowanie" tajemnic. Myślę, ze spokojnie możemy mówić o "nastu" machach.

Czemu uważasz że 7 mach to bajki ?? Że za duża prędkość ?? Przecież już SR-71 miał nieoficjalny rekord powyżej 5 mach jeśli pamiętam... A to konstrukcja sprzed kilkudziesięciu lat.
  • 0
Pozdrawiam
"Jedi"

#159 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 06.01.2006 - |11:07|

Czytaj uwazniej. Uważam, że w grę wchodzą prędkości dużo wyższe. A mach 7 to bajka dla tych, którym wydaje sie, że to dużo. Po prostu jak już nie można czegoś utrzymać w tajemnicy to trzeba puścić przecieki, tyle że nie do końca prawdziwe. SR71 oficjalnie miał ponad mach 3, ale tez jestem skłonny uwierzyć w liczbę wyższą.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 06.01.2006 - |11:14|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#160 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 06.01.2006 - |17:47|

Coż, jak znam życie, to zawsze się okazuje, że sprzęt wojskowy jest pokazywany, gdy się już zestarzeje. Chodzi o to, by ukrywać nowości, zaśstarsze modele rzucaćludziom na pożarcie. Niby, że wojsko nie ma żadnych tajemnic. Ale - nie jestem żadnym fanem teorii spiskowych!!!! - że wojskowe laboratoria mają ukryte niejedną niespodziankę. Ale do tego trzeba się przyzwyczaić.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych