Mnie zastanawiają 4 sprawy:
1. Przesłona, jak wiadomo sklada się z kilkunastu kawałków metalu (tytanu, naquadah), ktore przesówają sie na środek i zachodza na siebie tworząc taką gwiazdkę na środku, tak? No dobrze, ale czy ktoś zastanawiał się jak umieszczono przesłonę w środku wrót? Zakładając, że horyzon tworzony jest dokładnie na środku grubości wrót, a prześlona jest tuż przed horyzontem, to wychodzi na to, że amerykanie po odkryciu wrót wzięli sobie jakąś piłę mechaniczną i wywiercili we wrotach zrobionych z naquadah wnęki, zrobili otwory na jakieś śruby, położyli tam kable i urządzenia sterujące i wreszcie wstawili tam te blachy, które wg. mnie z trudem zmieściły by się we wrotach (szerokość pierścienia jest chyba zbyt mała zeby umieścić tam blachy o takim kącie zagięcia). I to wszystko zrobili zaraz po tym jak ledwie odkryli do czego te wrota służą...
2. Zwróciliście uwagę, że na różnych planetach, wrota są zakopane na różnych wysokosciach, albo nie są wogóle zakopane w ziemi ? Jeśli horyzont przenosi materię w dokładnie to samo miejsce na powierzchni horyzontu, to jeśli ktoś przychodzi z wrót zakopanych w ziemi do wrót zupełnie odkrytych, powinien jakby "upaść" niżej po materializacji. A co gdyby ktoś szedł w druga stronę? tzn gdyby wchodził z odkopanych wrót, a wchodził tam gdzie one są umieszczone częściowi w ziemi ? Urwało by mu stopy?
Trudno to troche wytłumaczyć, jeśli nie czaicie, to postaram sie zrobic jakieś screeny zeby bylo przejżyście pokazene o co mi chodzi.
3. Zawsze mnei zastanawialo jak się otwiera a później odpala pociski w staffie. Nie widać żadnych ruchów wykonywanych rękami przez np. Teal'ca. Tymczasem z powodzeniem nawet prymitywne Unasy potrafią strzelać ze staffa a nawet z zata (chociaz ledwo je do rąk dostali). Chyba ze są sterowane myślą, tak jak hand device...
4. Bug - Odcinek o nazwie bodajrze "Tomb" (ten w którym sg1 i ruscy są uwięzieni w grobowcu po którym lata sobie jakis robal) Gdy wchodzą do środka, to bodajze Carter świeci latarką w stronę kamery, a to światło odbija się za nią na pejzażu planety, zapewnie namalowanym na jakimś odbijającym światło tworzywie (plastik, metal).
Mówcie co o tym sądzicie i poprawcie mnie, moja wiedza ogranicza się od s1e2 do s5e16
A tak btw: Witam serdecznie! jestem tu nowy, mam nadzieje ze tu niema "fali"
Użytkownik Gear edytował ten post 24.08.2004 - |14:17|