Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ulubiona broń

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
324 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czym chcemy walczyć podczas misji :> (213 użytkowników oddało głos)

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#141 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 09.09.2004 - |22:22|

Hmm... dlaczego w ankiecie nie została umieszczona najważniejsza broń - poczucie humoru? :P Albo granie na nerwach (to niejednego wykończyło)??
  • 0

#142 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 09.09.2004 - |23:25|

hehe. racja, O'Neill jest w tym mistrzowski :) zawsze komus cos glupiego powie lub kogos zacznie draznic. w tym ziemianie maja mistrzostwo.zadna inna rasa chyba nie ma takiego poczucia humoru jak Ziemianie. nawet Jonas mimo ze nie jest z Tauri to doskonale zastepuje O'Neilla mimo ze wiele mu do niego brakuje :)
  • 0

#143 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 10.09.2004 - |08:53|

nawet Jonas mimo ze nie jest z Tauri to doskonale zastepuje O'Neilla mimo ze wiele mu do niego brakuje :)

Tego zdania przyznam sie szczerze nie rozumiem. Jak Jonas może O'Neill'a zastępować????
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#144 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 10.09.2004 - |10:13|

chodzilo mi o to ze czasami Jonas zachowuje sie tak samo cynicznie i sarkastycznie jak O'Neill. wiec jak jest scena z Jonasem bez O'Neilla to Jonas tez potrafi cos powiedziec :)
  • 0

#145 Apophis_

Apophis_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 124 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 11.09.2004 - |21:41|

Yeyeye...

Reaktor naquada, idziemy na zwiad. Są wrogowie. Wracamy na ziemie i im puszczamy prezent - atomówka + raaktor naquada :DDD Yeyeye!
  • 0

#146 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 11.09.2004 - |22:08|

myslisz ze bomba naquada naprawi wszystkie problemy? a jak dana planeta bedzie zamieszkana przez niewinnych ludzi? ich tez zabijesz?
  • 0

#147 marcinssdd

marcinssdd

Plutonowy

• Email
  • 496 postów
  • MiastoJawornik

Napisano 11.09.2004 - |22:23|

TUTAJ smakowity kąsek dla osób lubiących karabiny wyborowe.
Prawdziwa artyleria w dłoniach - nic dodać, nic ująć :ph34r:

Użytkownik marcinssdd edytował ten post 11.09.2004 - |22:29|

• 0

Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć: digart.pl
Dołączona grafika

#148 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 11.09.2004 - |22:34|

marcinssdd - wiesz co dobre i przyjemne dla oka :P
kawal dobrej roboty :)
  • 0

#149 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 11.09.2004 - |22:41|

TUTAJ smakowity kąsek dla osób lubiących karabiny wyborowe.
Prawdziwa artyleria w dłoniach - nic dodać, nic ująć :ph34r:

One są dobre - kaliber .50 - na dystans powyżej 2 km lub do niszczenia pojazdów lekko opancerzonych (ja się chyba powtarzam :D)...

#150 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 11.09.2004 - |22:46|

Yeyeye...

Reaktor naquada, idziemy na zwiad. Są wrogowie. Wracamy na ziemie i im puszczamy prezent - atomówka + raaktor naquada :DDD Yeyeye!

To po co robić zwiad, nie lepiej wyjść z założenia że na wszystkich planetach będą wrogowie i wysadzać wszystko po koleji ?
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#151 marcinssdd

marcinssdd

Plutonowy

• Email
  • 496 postów
  • MiastoJawornik

Napisano 11.09.2004 - |23:05|

One są dobre - kaliber .50 - na dystans powyżej 2 km lub do niszczenia pojazdów lekko opancerzonych (ja się chyba powtarzam :D)...

Owszem - pisałeś już o tym wcześniej.
Jednakże z mojego punktu widzenia strzelanie z odległości 2 km będąc jednocześnie dobrze ukryty (Ghillie Suit to tylko początek) jest lepsze niż bezpośrednie starcie, zwłaszcza jeżeli cel jest lekko opancerzony.

P.S. Podobno Hecate używa tekże Grom. Link TUTAJ. :ph34r:
  • 0

Dołączona grafika

#152 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 14.09.2004 - |22:55|

zgoda - nawalanie ze snajperki jest w porzadku bo nie podejdziesz do wroga, on cie nie zobaczy, po strzale znikasz ale....
nie zawsze jest mozliwosc zabicia wroga ze snajperki. przykladowo bedziesz musial odibic czlonka swej druzyny z jakiegos pomieszczenia (przypuscmy gdzies na Ha'taku) i raczej tam ze snajperka nie wejdziesz no nie? wtedy tylko i wylacznie P-90 lub cos w tym rodzaju!!
  • 0

#153 marcinssdd

marcinssdd

Plutonowy

• Email
  • 496 postów
  • MiastoJawornik

Napisano 14.09.2004 - |23:01|

Zgadzam się - snajperka ma swoje zastosowanie.
Jak już wcześniej pisałem - z listy wybrałbym MP5.
Jednakże mając większy wybór:
H&K G36
  • 0

Dołączona grafika

#154 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 14.09.2004 - |23:10|

Jednakże mając większy wybór:
H&K G36

Swego czasu i ja pisałem o H&K :D Absolutnie się z tobą zgadzam. :D

#155 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 14.09.2004 - |23:11|

karabinek niezly ale spojrz na to z innej strony - sg-1 maja przypieta swoja bron do kamizelki. ten karabin jest zbyt duzy by go przypiac. zauwaz ze czasem musisz miec dwie rece wolne by cos zrobic. co wtedy? odlozysz karabinek na bok? przypuscmy ze odlozysz i akurat pojawi sie wrog - jestes bezbronny i giniesz. sg-1 sie tym nie martwia - ich bron jest przypieta, moga ja puscic w kazdym momencie i za chwile znowu zlapac i strzelic. co ty na to ?
  • 0

#156 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 14.09.2004 - |23:16|

karabinek niezly ale spojrz na to z innej strony - sg-1 maja przypieta swoja bron do kamizelki. ten karabin jest zbyt duzy by go przypiac. zauwaz ze czasem musisz miec dwie rece wolne by cos zrobic. co wtedy? odlozysz karabinek na bok? przypuscmy ze odlozysz i akurat pojawi sie wrog - jestes bezbronny i giniesz. sg-1 sie tym nie martwia - ich bron jest przypieta, moga ja puscic w kazdym momencie i za chwile znowu zlapac i strzelic. co ty na to ?

Czy oglądałeś uważnie tę stronkę???? Tam jest wersja ze składaną kolbą :D Można ją swobodnie przypiąć do kamizelki. Poza tym od czego jest pas przypięty do broni???? :)

Stosując wykorzystaną przez ciebie argumentację - SG1 nie może korzystać np. ze wspomnianych karabinów snajperskich - za cholerę się ich nie da przypiąć do kamizelki :D

#157 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 14.09.2004 - |23:21|

od poczatku pisalem ze snajperka wiele sie nie zdziala :P
dlatego maja taka bron jaka im najlepiej odpowiada i co najwazniejsze - najlepsza jaka moga miec, wkoncu uzywana przez wojsko a na takie "kosmiczne" misje przeciez nie dostaliby AK-47 :P
  • 0

#158 marcinssdd

marcinssdd

Plutonowy

• Email
  • 496 postów
  • MiastoJawornik

Napisano 14.09.2004 - |23:26|

Miałbym prośbę do Moderatora aby zmienić wpisy w ankiecie ponieważ wkradła się tam pewna nieścisłość.
Nie wiem czy ktoś to wcześniej zauważył, ale warto to porawić.
Mianowicie, ani MP5, ani P90 nie jest KARABINEM tylko PISTOLETEM MASZYNOWYM, a to jest różnica.

:hyhy:
  • 0

Dołączona grafika

#159 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 14.09.2004 - |23:33|

od poczatku pisalem ze snajperka wiele sie nie zdziala :P
dlatego maja taka bron jaka im najlepiej odpowiada i co najwazniejsze - najlepsza jaka moga miec, wkoncu uzywana przez wojsko a na takie "kosmiczne" misje przeciez nie dostaliby AK-47 :P

To zabawne że wspomniałeś o AK47. Konstrukcja ta wynaleziona ponad pół wieku temu i wciąż produkowana, zabiła jak dotąd więcej ludzi niż I i II wojna światowa razem wzięte. Mało tego. Kałach jest w stanie działać we wszelkich warunkach - nieważne czy będziemy go taplać w błocku, obrzucać piachem. Jest to konstrukcja nadwyraz udana i szczerze mówiąc troszkę sie dziwię - dlaczego tak rzadko się w serialu pojawia :D

Co do najlepszej na świecie broni SG-1 - uważam że się mylisz.
P90 - tak przez wielu zachwalany - może i jest dobrą bronią, ale do walki w ścisłej zabudowie, lub powiem więcej - w zamkniętych pomieszczeniach. Jest to broń o krótkiej lufie, co skutecznie uniemożliwia dobrą celność na duże dystanse.

Jeśli zaś chodzi o wykorzystywanie snajperek. Owszem - w serialu pojawiają się. Widziałem na własne oczy wielokrotnie hybrydę H&K PSG9 (hybryda karabinka szturmowego ze snajperką), a ostatnio w Atlantis zachwalaną odrobinkę wcześniej Barettę .50 (w sumie żal mi było tego żołnierza - dźwigać musiał niepotrzebnie :D).

Dobór broni - tu decyduje charakter misji (było mówione wielokrotnie), przewidywania i dane wywiadu na temat miejsca w które udaje się grupa. Nie ma na tym świecie broni idealnej, która będzie wspaniała w każdych warunkach i sytuacji. W szturmowaniu budynków i w walce w terenie zabudowanym sprawdza się broń z krótką lufą, dużym magazynkiem i szybkostrzelnością oraz niekoniecznie wielkim kalibrem. Na otwartym terenie odwrotnie - większy kaliber, długa lufa, niezbyt wielka szybkostrzelność.
Przykład? Proszę bardzo: P90 - jak już pisałem wyżej, pomieszczenia zamknięte - super, teren otwarty - nie najlepiej. Zalety i jednocześnie wady - krótka lufa, zbyt duża szybkostrzelność (tutaj niweluje ją tryb 3 pociskowy, jeśli jest :D).

Podsumowując - każdy ma swoje gusta. Jednak jedno się nigdy nie zmieni - rodzajów broni będzie zawsze dużo - każdy znajdzie coś dla siebie.

#160 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 14.09.2004 - |23:59|

Całkowicie zgadzam się z Katharnem - AK47 to broń prawie doskonała, wytrzyma każde warunki, a kule zdaję się same trafiać w cel :lol: (tak ojciec opisywał swoje doświadczenia na strzelnicy). Każda amerykańska broń, wliczając w to i P-90, niby taka zaawansowana ma tendencje do zacinania się non-stop i przy byle okazji. A takie AK47, to jakby pozbawić go 1/3 części to pewnie nadal by działał. :P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych