Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wasze propozycje zmian na forum?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
173 odpowiedzi w tym temacie

#141 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 26.02.2009 - |15:23|

Smallville - Młody Superman z 539 wpisami.

a to to co: http://smallville.gwrota.com/

The Sarah Connor Chronicles z 810 wpisami

i jednym tematem, a Saab ma tych tematów 17 - widzisz różnicę?

ad1... Inna strona o smallville?
ad2.. W temacie o TSCC jest wiele postow nie zwiazanych z odcinkami :) Gdyby mialo swoj temat zmienilo by sie to i bylo by wiele tematow.
  • 0

#142 anrew

anrew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów

Napisano 26.02.2009 - |15:24|

Co do Smallville niech ci będzie - na to miejsce masz Kyle XY z 311 wpisami, albo
Eureka z 301 wpisami, albo Dexter z 540 wpisami (choć nie SF to "kultowy" no i nie zakończony), albo wreszcie DOCTOR WHO z 720 wpisami - wystarczy? czy za mało?

A co do Saab to owszem jak najbardziej 17 aż tematów tak niektóre po dwa lub trzy wpisy - no super dużo! Przy takiej frekwencji to i 77 tematów było by za mało aby dorównać do niektórych przypiętych tematów - specjalnie liczę wypowiedzi bo liczba tematów w których nierzadko wypowiadają się ze dwie osoby to wg. mojej subiektywnej opinii marny wskaźnik.

Wydało mi się to dziwne i dlatego jestem ciekaw.

p.s. Poza tym nie wiedziałem, że można w temacie dodawać inne tematy - przed chwilą próbowałem i wynika mi, że albo niekumatym albo się nie da - co za tym by szło nie będąc subforum nie ma szans na wielość tematów (no chiba, że się baaaaardzo mylę - jeśli tak to najmocniej przepraszam - ale jeśli nie to porównanie Subforum ze zwykłym tematem jest jak porównanie pociągu z gwoździem - niby oba z metalu a spróbuj przejechać się w gwoździu)

p.s.(2) Więc tak powstają subfora :D Dziękuję

Użytkownik anrew edytował ten post 27.02.2009 - |09:40|

• 0

#143 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 06.04.2009 - |18:44|

W zwiąku z tym, że na forum brakuję działów takich super kryminalnych seriali jak w temacie, chciałbym i mam nadzieję, że nie tylko ja o założenie przez moderatorów/adminów subfor dla tych seriali, oczywiście uzupełnie każdy sezon w tematy o danym odcinku i jeśli będzie chciał ktoś pomóc, to proszę napisać tutaj w temacie. Poza tym wstępnie już pisałem z jednym z moderatorów tego forum i wyraził chęć założenia w nie dalekiej przyszłośći:-) Mam też taką nadzieję, że na forum znajdą się osoby, które ten serial oglądają:-) poza mną.

P.S Toudi mogłeś już nie usuwać. Poza tym mogłeś przenieś post a nie odrazu usuwać do BH.

MOD: Mogłem, ale skoro użytkownikom nie chce się użyć szukać, czy chociaż zajrzeć do odpowiedniego tematu, to stosuję szybszą metodę kontroli tekstu. PS i znowu nie trafiłeś: Wasze propozycje zmian na forum?
Ciesz się że to był Toudi. Odemnie byś zarobił warna za spam, tak za samopowtażalność postów

Użytkownik Obi edytował ten post 07.04.2009 - |00:30|

• -2

#144 Likwidator

Likwidator

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 29.09.2009 - |21:32|

Czy jest możliwe, żeby zablokować przewijanie strony forum pod tymi przyciskami: obserwuj temat, odpowiedź, nowy temat. Tak żeby góra była stała i dawała łatwy dostęp, a przewijały się pod nią tylko posty i stopka forum.

To tyle,
wasz Likwidator
  • -2

#145 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 04.10.2009 - |09:01|

Może to nie problem, ale co do pkt reputacji na forum, to szkoda, że nie można zobaczyć kto głosował na twoje posty. Uważam, że nawet jeśli uda ci się uzbierać te pkt, to zaraz znajdzie się jakiś dzieciak, który za byle co da ci - lepiej, żeby zostało to usunięte lub zostało zmodyfikowane.

Użytkownik Lowrey23 edytował ten post 04.10.2009 - |09:02|

• 0

#146 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 05.10.2009 - |13:54|

Apeluję jeszcze raz o usunięcie Pkt Reputacji, bo to jest aż nadto irytujące !

Proszę o wypowiedzenie się w temacie zajmujących się tą stronką.

Użytkownik Lowrey23 edytował ten post 05.10.2009 - |13:55|

• 0

#147 mirc

mirc

Starszy sierżant

• Administrator
  • 818 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 05.10.2009 - |15:32|

punkty narazie nie zostana zlikwidowane
Sometimes, the best way to hide the truth is to keep it in plain sight.

#148 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 05.10.2009 - |17:09|

punkty narazie nie zostana zlikwidowane

Rozumiem. To chociaż zmodyfikujcie punktacje reputacji, a konkretnie chodzi mi o to, żeby można było zobaczyć kto tak namiętnie lubi głosować. Taka możliwość na 100 % istnieje.
  • 0

#149 mirc

mirc

Starszy sierżant

• Administrator
  • 818 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 05.10.2009 - |20:40|

narazie nic o takiej mozliwosci nie wiem i nie sadze zeby istniala
Sometimes, the best way to hide the truth is to keep it in plain sight.

#150 Gibol

Gibol

Plutonowy

• Użytkownik
  • 461 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 16.05.2010 - |14:53|

Propozycja ode mnie, nie wiem czy ktoś wspominał, ale tak mi się nasunęło teraz.

Mianowicie, jak są głosowania do odcinków to tylko wyświetla ile kto dał ile osób głosowało na daną ocenę i ile to procent.
Proponowałbym dodać z boku gdzieś lub pod spodem, średnią ocenę czyli (Liczba_osób_1 * 1 + Liczba_osób_2 * 2 + ... + Liczba_osób_10 * 10) / Liczba_osób.

Użytkownik Gibol edytował ten post 16.05.2010 - |15:00|

• 0

R.I.P. StarGate :(

TauriCon still alive :)

#151 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 09.05.2012 - |20:34|

Moja propozycja co do pierwszej "ramki" tematycznej Forum.

Na stronie przed, nazwijmy to ramką z Stargate World, obecnie jest AHS. Wcześniej była Terra Nova. Czyli rozumiem pozycja potencjalnie generująca nowy ruch, nowych użytkowników.

Idea słuszna. Ale proponuję iść za ciosem. Czyli wstawić tam teraz np Grę o Tron, a AHS (teraz ruchu nie generuje) przerzucić do odpowiedniej "ramki". I tak częściej np raz na miesiąc.

Nawet jeżeli taki zabieg ruchu dodatkowego nie przysporzy, to jest jeszcze jeden argument za. Niech ta pierwsza pozycja będzie taką swoistą rekomendacją modów i adminów, tych co trzymają władzę ;) - co Forum poleca. Wystawcie raz na miesiąc rekomendację, a jak takiej nie będzie (bo nic nie zasłużyło), to niech pierwsza ramka zginie i na honorowym miejscu uplasuje się wtedy SG.

Pozdrawiam.
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#152 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 09.05.2012 - |21:17|

Czyli wstawić tam teraz np Grę o Tron, a AHS (teraz ruchu nie generuje) przerzucić do odpowiedniej "ramki".

Z tym się zgadzam, z przerzucaniem nie.

Gra o Tron jako podforum (moim zdaniem) będzie generować więcej "ruchu" niż AHS, głownie dla tego, że ma dużo większy potencjał na dyskusję:
- temat o twórczości Martina
- temat o porównaniu ksiązki vs serial (z spoilerami - bo to nie uniknione)
- tematy o bohaterach (które sa naprawdę przemyślane i jest o czym dyskutować)
i dużo, dużo więcej.

Pozatym jest to serial dużo bardziej popularny (10x więcej wyszukiwań w Polsce niz AHS) i ma dużo większą szanse pozostać na dłużej w emisji niż AHS.
  • 0

#153 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów

Napisano 10.05.2012 - |04:19|

Jeżeli już bawić się w zmienną zawartość pierwszej ramki - a na pewno wymaga to wkładu pracy i czasu, bo samo by się nie robiło, to konieczne, aby każda pozycja jednak miała swoje stałe normalne miejsce. szczególnie, że wabikiem byłyby raczej produkcje nowe lub premiery sezonów.

A reklamowe traktowanie pierwszej ramki i przerzucanie tu na dany okres treści daje elastyczność wyboru. Czyli w jakimś miesiącu może być tam i Spartacus i nowe odcinki AHS i Mad Meni - jak akurat mają dobrą prasę w publikatorach.

Ale jeżeli pierwsza ramka miała by być miesiącami bez zmian - to traci swoją funkcję i już lepiej wtedy wrócić do GT na początku i czekać zbawienia, że się jakimś cudem pojawi sensowna gwiezdna opera mydlana. Bo to jest przecież praźródłem tego Forum.
  • 0

#154 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 10.05.2012 - |18:23|

A reklamowe traktowanie pierwszej ramki i przerzucanie tu na dany okres treści daje elastyczność wyboru.

Ale przez to forum stanie się haotyczne. Ludzie to istoty przywykłe do rutyny i wszystko co ją zaburza odbierane jest na początku negatywnie (jest o tym sporo artykułów w nawiązaniu do szybkości rozwoju technologicznego).

Jeśli pierwsza pozycja miałaby się co chwila zmieniać to myślę, że wielu ludzi by to denerwowało bo co pewien czas by musieli przeszukiwać forum w celu znalezienia tematów które ich interesują.

Czyli w jakimś miesiącu może być tam i Spartacus i nowe odcinki AHS i Mad Meni - jak akurat mają dobrą prasę w publikatorach.

Prasa prasą, popularnośc popularnością.
Jeśli już mówimy o przyciągniu nowych użytkowników to musimy robić to nie za pomocą niszowych seriali ale za pomoca popularnych.
Także musimy patrzeć, czy jest możliwośc rozwijania takiego podforum (nowe tematy, ciekawe dyskusje).

Oczywiście należy zachować także jakiś poziom przy wyborze takiego serialu.

Ale jeżeli pierwsza ramka miała by być miesiącami bez zmian - to traci swoją funkcję

Właśnie nie straci.

Nie oszukujmy się, podstawową stroną która generuje ruch jest wyszukiwarka Google. Jesli będziemy co chwile zmieniać pierwszą (w zamyśle algorytmów - najważniejszą) sekcje na forum to nigdy nie będzie na wyrażenia związane z tymi serialami dużego ruchu z wyszukiwarek. Jesli skupimy się na jednym serialu, to jest duża szansa na wysoką pozycję w wynikach wyszukiwania a co za tym idzie dużo większy przypływ internautów.

Bo to jest przecież praźródłem tego Forum.

Źródłem, ale nie przyszłością.
Przy aktualnym zaniku kosmicznych scifi forum powinno się rozwijać w innych kierunkach, tak by nie umarło śmiercią naturalną.

Użytkownik Modes edytował ten post 10.05.2012 - |18:25|

• 0

#155 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów

Napisano 10.05.2012 - |21:03|

Aby ten pomysł ze zmieniająca się ramką nie powodował chaosu, proponowałem, aby to co w pierwszej ramce w tej samej postaci było niżej na swoim miejscu w swoim dziale. No nie wiem czy to jest możliwe technicznie, taki bardziej duplikat niż link czy przekierowanie. Ale Twój argument, że osoby "złapane" na pierwszą ramkę po jej zmianie mogłyby nie odnaleźć tego później faktycznie daje do myślenia.
Jakość tego myślenia ostatnio się w młodszym otoczeniu pogarsza wraz z edukacją. Jak zobaczyłem maturę z matematyki to się złapałem za głowę, część pytań jest na poziomie: podstaw liczby, bo nie warto nawet pomyśleć ani rozwiązywać.

Twój argument "wyszukiwarkowy" mocny. Jeżeli faktycznie ta sekcja jest tak kolosalnie ważna dla wyników googla, i nie da (?) się tego obejść, to częste zmiany tej sekcji są wtedy rzeczywiście niewskazane.

Co do przyszłości Forum w świetle zapaści telewizyjnego s-f trudno o jakieś cudowne panaceum. Wydaje się, że psychologicznie największy kryzys jest już przezwyciężony. Kryzys polegający na nieracjonalnym oczekiwaniu, że ruch będzie tu taki jak w czasach emisji uniwersum SG czy BSG. To se ne wrati - i już chyba nikt tego nie oczekuje - tych setek wpisów dziennie i przeciążonej czarnej dziury.

Wydaje się, że lepiej skupić się, owszem na napływie nowych użytkowników, ale jednak nie od popularnych seriali ale raczej produkcji niszowych. Wyłapać użytkowników o silnie sprecyzowanym profilu zainteresowań, ukształtowanym guście, poszukujących dyskusji jakościowej. Wiem, pobożne życzenia, koncert życzeń i niby jak to zrobić...

Ale w specjalizacji i jakości widzę przyszłość dla Forum. Czy popularne seriale dadzą trwały ruch, użytkowników regularnie aktywnych - no nie wiem, aktualnie nie dają.

Nie ma co kruszyć kopii, problem został poruszony, naświetlony, minidyskusja zarysowana.

Tak czy owak, mimo mojej sympatii dla AHS, na dziś ruchu to raczej nie generuje i jakaś zmiana w zakresie pierwszej sekcji jest moim zdaniem wskazana. Podtrzymuję propozycję umieszczenia tam zasobów związanych z Grą o Tron.

Pozdrawiam

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 10.05.2012 - |21:09|

• 0

#156 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 10.05.2012 - |21:14|

@xetnoinu
A możesz podać jakiś przykład tych niszowych seriali? Z ciekawości tylko pytam.
  • 0

#157 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów

Napisano 10.05.2012 - |21:53|

To kwestia punktu odniesienia. Słowo popularne, niszowe dla użytkowników tego Forum, to nie to samo, co w percepcji, że tak powiem ogółu.

Z perspektywy przeciętnego zjadacza kultury masowej owa gra o Tron będzie ekstremalnie niszowa, bo kostiumowa w formie i rzadka (fantasy) w gatunku. Z takiej perspektywy ów Spartacus też będzie niszowy, ponownie kostiumowy w formie i kampowy w stylu. Niszowe są wszelakie miniseriale dotykające jakiegoś pojedynczego problemu społecznego, historycznego, kulturowego itd. W takim ujęciu popularne są seriale puszczane w ogólnodostępnych telewizjach, z mocnym klientem reklamowym, w porach wysokooglądalnych.

Ale takich seriali to się na Forum praktycznie, z kilkoma wyjątkami (typu zdesperowane.., wszelakie doktory.., dyżury.., przyjaciele itd...), nie omawia.

Zatem jak powiedziałem, odczucie ogółu różni się mocno od odczucia forumowiczów. Bo tutaj Gra o Tron to będzie serial popularny a nie niszowy.

Zweksluję z Twojego pytania, bo to dyskusja akademicka, i powiem to, co miałem na myśli, inaczej.

Poszukiwani są tacy użytkownicy jak TY. Metodycznie aktywni. O szerokich ale sprecyzowanych zapatrywaniach, sprecyzowanym gustem i własną opinią. Przecież nie oglądasz jak leci, tylko świadomie wybierasz. Niszowi - czyli sam potrafisz wyszukać jakiś miniserial, nawet po zapowiedzi, zapoznać się z nim i jeszcze chce Ci się na ten temat wypowiedzieć. Poszukujący dyskusji jakościowej - no Twoje posty to nie westchnienia typu och ach lub beeee, brrrr tylko merytoryka zamiast emocji i zagłębiasz się w treści Forum nawet w obszarach, które nie koniecznie są Twoją bajką w pierwszym skojarzeniu, itd...

Poszukiwany niszowy użytkownik jest zainteresowany różnymi aspektami tego co ogląda, zerknie sam do zasobów sieci w kwestiach technicznych, historycznych - jest zainteresowany formą, aktorami, sposobem przedstawienia tematu. Dla niego pytanie jak się rozmnażają wężyki w SG ma sens, i sens ma abstrakcyjna dyskusja o moralności Pradawnych i sens ma analiza sposobu ustawienia statków kosmicznych w kontekście siły i rodzaju uzbrojenia przeciwnika.

No, żeby Ci się w łepetynie nie zakręciło - ci poszukiwani nowi użytkownicy mogliby miłować s-f bardziej od Ciebie, ale to da się zreformować ..... ;)

No i pytanie za milion ....jak znaleźć takie Delty ;)

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 10.05.2012 - |22:11|

• 0

#158 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 10.05.2012 - |23:14|

No, żeby Ci się w łepetynie nie zakręciło - ci poszukiwani nowi użytkownicy mogliby miłować s-f bardziej od Ciebie, ale to da się zreformować ..... ;)

Aś pocukrował chłopaku, aż rumieńców dostałem ;)
Do s-f się chyba jednak nie przekonam, chociaż BSG to jest coś, bardzo udana produkcja i cieszyłem się na ten prequel, który zapowiadany jest od kilku lat, a tu chyba raczej nic z tego nie będzie. Do SG raczej nie siadam, ale komentarz dlaczego zachowam dla siebie co by nie urazić nikogo ;)

Pod koniec maja premieruje jakieś (podobno) dobre s-f pt. Continuum, a na forum, gdzie większość to (podobno) fani gatunku, cisza. Produkcja kanadyjska, ale może uda im się zrobić coś fajnego. A tu nawet nikt tematu nie założył - wstyd! Ja za was tego robił nie będę ;)

A co do meritum to jestem jak najbardziej za wrzuceniem GoT na miejsce AHS (myślę, że to powinno być zrobione już przy okazji emisji 3-4 odcinka 1 sezonu), zdecydowanie najlepszy serial ostatnich lat, myślę, że nie tylko w moim mniemaniu. No i cieszy się największym zainteresowaniem, ma najwięcej wpisów oraz wyzwala wiele gorących dyskusji. Przyciągnął sporo nowych forumowiczów wypowiadających się całkiem składnie, w przeciwieństwie do sporej liczby nowych osób wypowiadających się np. przy okazji komentowania Terra Nova (w niektórych wpisach nie można się było połapać o co chodziło jego autorowi) no i ma spory potencjał jak już zauważył Modes i sporo ciekawych tematów do rozbudowania.
Myślę, że moderatorstwo powinno się nad tym zastanowić. AHS mimo iż mi się podoba nie przyciągnął żadnych nowych forumowiczów, podobnie jak i strona o serialu. A i wypowiedzi też jak na lekarstwo.
W czerwcu wystartuje 5 sezon True Blood więc pewnie wokół tego serialu też coś ciekawego będzie się działo. Chociaż w związku ze spadającym poziomem produkcji mogę się mylić.

Użytkownik delta1908 edytował ten post 10.05.2012 - |23:24|

• 0

#159 rasdel

rasdel

Orion-Tokra

• Orion-Tokra
  • 339 postów

Napisano 12.05.2012 - |08:25|

Jeśli chodzi o tę pierwszą ramkę to jest AHS ponieważ, grupa OT musi zareklamować jakoś horrorstory.pl i zrobic subdział do rozmów. Podobnie jak to było wiele lat jeśli chodzi o SG i gwrota teraz taka sytuacja jest z American Horror Story.
Faktycznie wiele osób tam nie rozmawia, hm a szkoda, bo wg. mnie rozmowy byłby ciekawe, problem jest taki, że nie ma kto je zacząć.
Myślę, że jak wystartuje drugi sezon AHS na jesień tego roku, bądź co bądź coś tam się ruszy.

Jeśli chodzi o wywalenie AHS i wrzucenie GoT - wg. mnie to jest opcja "z deszczu pod rynnę". GoT jest już wyróżnione, ma swoją kategorię na forum i nie widzę, by tam jakoś wybitnie aktywnie wypowiadali się użytkownicy. Fakt, że podczas premiery 1 sezonu wypowiadało się więcej osób, bo chyba podobnie jak ja jeszcze ten serial oglądali.

Użytkownik rasdel edytował ten post 12.05.2012 - |08:28|

• 0

#160 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 12.05.2012 - |18:12|

Twój argument "wyszukiwarkowy" mocny. Jeżeli faktycznie ta sekcja jest tak kolosalnie ważna dla wyników googla, i nie da (?) się tego obejść, to częste zmiany tej sekcji są wtedy rzeczywiście niewskazane.

Raczej by nie było problemu by wypromować w wyszukiwarkach to forum do frazy związane z Gra o Tron.
Problemem było by to, że "internauta jest leniwy", co znaczy tyle, że jeśli natychmiast nie znajdzie tego czego szukał na stronie to wraca do wyszukiwarki. Tak więc najbardziej promowana sekcja, która w zamierzeniu na przynosić największy ruch, musi być umieszczona na górze strony.

Jeśli chodzi o wywalenie AHS i wrzucenie GoT - wg. mnie to jest opcja "z deszczu pod rynnę". GoT jest już wyróżnione, ma swoją kategorię na forum i nie widzę, by tam jakoś wybitnie aktywnie wypowiadali się użytkownicy

Kwestia jest tego, że bardzo trudno odnaleźć to forum na frazy związane z GoT'em, czyli jest minimalna ilość nowych użytkowników przychodzących na to forum by porozmawiać na temat tego serialu.
Z drugiej strony na frazy związane z AHS OT Forum jest na pierwszych stronach wyszukiwania, czyli powinno to generować już jakiś ruch i dyskusję. Problem w tym, że tak się nie dzieję a to za sprawą małej popularności serialu.
Doskonałym przykładem jak mało popularny jest ten serial w internecie jest porównanie wyników w AdWords Keywords Tool dla obu wyrażeń.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych