Napisano 10.08.2006 - |14:24|
Sława może być wspaniała, ale dla wielu okazała się tragedią, zwłaszcza dla części ekipy LOST.
Hollywood zna wiele przypadków wielkich aktorów, których życie prywatne legło w gruzach. Nie inaczej jest w przypadku aktorów występujących w Zagubionych, którzy z trudem radzą sobie z presją i odpowiedzialnością jaka jest na nich wywierana.
Naveen Andrews, grający Sayida, nigdy nie krył swojej przeszłości. Urodzony w Londynie, imigrant z Indii, opuścił domu w wieku 16 lat i od razu zaczął pić i brać narkotyki. Rok później trafił do Guildhall School of Music and Drama, gdzie wdał się w romans z nauczycielką matematyki, Geraldine Feakins, z którą miał syna, Jaisala, urodzonego w 1992 roku. Angaż w filmie 'Kama Sutra: A Tale of Love' mógł wyglądać jak punkt zwrotny w karierze młodego aktora, ale podczas kręcenia obrazu w Indiach Andrews stoczył się na samo dno.
"W Indiach brałem wszystko. W Indiach heroina jest czysta."- mówi Naveen.
Zbawienie przyszło w 1998 roku, kiedy wyjechał z Londynu do Los Angeles, żeby zagrać w filmie Mighty Joe Young. Poznał wtedy aktorkę Barbarę Hershey. Zakochał się w niej i zapomniał o swoim "poprzednim" życiu.
Dominic Monaghan, który w Zagubionych gra uzależnionego od heroiny, również przyznał się do brania narkotyków. Brytyjczyk, który popularność zawdzięcza roli we Władcy Pierścieni, twierdzi, że inspiratorem jego wyznań jest John Lennon. Monaghan zaznacza jednak, że obecnie nie ma nic wspólnego z narkotykami i zawsze stronił od heroiny, którą uważa za "koszmar numer jeden".
Inny los dzielą, Michelle Rodriguez (Ana-Lucia) i Cynthia Watros (Libby). Rodriguez to prawdziwa rekordzistka. W 2002 pobiła swoją współlokatorkę, ale ofiara nie zdecydowała się skierować sprawy na drogę sądową. Rok później stanęła przed sądem dwa razy: za potrącenie motocyklisty i ucieczkę z miejsca zdarzenia oraz za jazdę pod wpływem alkoholu. Sąd uznał ją winną i Michelle spędziła 48 godzin w więzieniu i przez 3 miesiące uczęszczała na kurs anty-alkoholowy. Przez trzy lata była też pod kuratelą. W 2005 roku na Oahu podczas kręcenia Zagubionych policja wielokrotnie zatrzymywała ją za przekraczanie prędkości. W grudniu 2005 roku Michelle została zatrzymana za jazdę pod wpływem alkoholu. 15 minut później, w podobnych okolicznościach "wpadła" jej koleżanka z Zagubionych- Cynthia Watros (Libby). Zdjęcia aktorek zaraz po zatrzymaniu opublikowno na stronie TheSmokingGun.com. Rodriguez zapłaciła wtedy 500 $ grzywny i spędziła 240 godzin w więzieniu, odmawiając tym samym wykonywania prac społecznych. Wykroczenie to, było także złamaniem zasądzonej wcześniej kurateli, za co skazano aktorkę na 60 dni więzienia oraz 30 dni prac społecznych. Jednakże z powodu przeludnienia opuściła areszt w tym samym dniu, w którym do niego trafiła.
Adewale Akinnuoye-Agbaje, grający tajemniczego Eko, może się chyba pochwalić najzabawniejszą historią z okresu kiedy był 'zagubiony'.
"Mój Boże."- reaguje Adewale, kiedy wraca myślami do tego okresu.
"Showbiznes trochę mnie wypalił, więc zrobiłem to co zawsze chciałem. Podążyłem śladem Marlona Brando. Zawsze chciałem mieszkać na Tahiti, więc sprzedałem dom, pozbyłem się dziewczyny, psa i... przeprowadziłem się tam na 7 miesięcy. To przeżycie było podobne do tego z LOST, tyle, że nikt mi wtedy nie płacił tyle co teraz. Byłem wtedy wolontariuszem bez żadnych pieniędzy. Chciałem się w ten sposób sprawdzić, odkryć siebie. Na początku zmieniałem wyspy bardzo często, ale w końcu znalazłem tą, która do mnie przemówiła - Marquesas. Mieszkałem z tubylcami przez 4 miesiące. Byłem rybakiem. Wtedy czułem się zagubiony. Myślałem, że zaznam tam spokoju, ale szybko zorientowałem się, że nawet to miejsce ma swoje problemy. Mimo całej czystości tego miejsca, ludzie śpiewają tam piosenki 50 Centa i piją piwo w sobotnie wieczory. Jednak, dzięki tej wyprawie zrozumiałem, że nie odkryję siebie zmieniając miejsce zamieszkania. Musiałem zajrzeć w swoją duszę."- zakończył Adewale.
Whatever happens, happens !!!