Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mapa na drzwiach w bunkrze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
388 odpowiedzi w tym temacie

#141 durszlak

durszlak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 03.04.2006 - |13:30|

wiecej zabawy :D

http://img104.images...sijvevea8ow.jpg

Użytkownik Grinch edytował ten post 09.04.2006 - |13:18|

• 0

#142 alph

alph

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów
  • MiastoChojnów

Napisano 03.04.2006 - |13:50|

to jestem tutaj mnie troche ciekawi ... :)
  • 0

#143 EDiSON

EDiSON

Kapral

• Email
  • 230 postów

Napisano 03.04.2006 - |16:38|

czytalem mapke i jakos nic z niej nie wynioslem, zastanawia mnie jedno skad Des wie o wyspie, rozmieszczeniu bunkrow,itp skoro siedzi bunkrze i naciska przycisk raczej watpie zeby wychodzil z bunkra skoro sam powiedzial gdy zobaczyl Lostow - Swiat jednak jeszcze istneje
  • 0

#144 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 03.04.2006 - |17:36|

Chciałbym wiedzieć z jakiego źródła jest ta mapka... ;]
  • 0

Dołączona grafika

#145 JoeBlack

JoeBlack

Szeregowy

• Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 03.04.2006 - |17:42|

Najbardziej mnie denerwuje, że wszyscy tłumaczą wyraz STAFF na bunkrze medycznym jako LASKA. Wg. mnie bardziej odpowiednim było by określenie obsługa, personel.
  • 0

#146 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 03.04.2006 - |17:45|

czytalem mapke i jakos nic z niej nie wynioslem, zastanawia mnie jedno skad Des wie o wyspie, rozmieszczeniu bunkrow,itp skoro siedzi bunkrze i naciska przycisk raczej watpie zeby wychodzil z bunkra skoro sam powiedzial gdy zobaczyl Lostow - Swiat jednak jeszcze istneje

W czasach świetności Drahmy lub raczej jej aktywnosci, w czasach sprzed wypadku, na wyspie mogło pracowac jednoczesnie kilkunastu, a może nawet i kilkudziesięciu operatorów. Nie ma tez powodu podejżewać, że Drahma była jakąś diabelska instytucją. Przepływ informacji i ludzi miedzy stacjami mógł być normalną praktyka. Z drugiej strony operatozy, z których cześć mogła wywodzić sie spośród ochotników, tak jak i pracownicy Dhrahmy napewno zobowiązywali się do przestzregania tajemnicy słuzbowej (podpisywali non-disclosure agreement). Może ta mapa była próba nielegalnego (w świetle polityki Drahmy) zebrania i utrwalenia informacji. W zwiazku z powyższym skłaniam się do koncepcji, że mapa jest dziełem kolejnych pokoleń operatorów i nigdy nei została odkryta przez Drahme.

Myślę, że Locke nie podzieli się tym co zobaczył na drzwiach z nikim, albo raz kiedyś. I znowu kolejna głupota. Gdyby powiedział co widział to wszyscy mogliby to jakoś przemyśleć... Chociaż ... Locke nie widział tego na tyle długo aby zapamiętać każdy fragment, dużo sentencji po łacinie, też nie miał jak tego zapamiętać, więc co ma powtórzyć... "Hej na drzwiach które mnie przygniotły widziałęm taką jakby mapę w ultrafiolecie, potem zgasła, co wy o tym powiecie ? " ....

Locke jak dotychczas nie mial okazji z nikim rozmawiać o tym co widział. Po oswobodzeniu zamienił kilka zdań z Henrym i zaraz potem do bunkra wpadli jack, sayid i spółka. Zreszta John nie miał byt wiele czasu by sie przyjzec mapie, i ma zapewne mgliste o niej pojecie. Napewno będzie chciał zobaczyć cos więcej, a to będzie wymagało opuszczenia drzwi. Bedzie musiał prosic o pomoc innych w tym dziele.

Zreszta jak się spodziewam:
» Click to show Spoiler - click again to hide... «
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#147 Snow

Snow

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów
  • MiastoKraków

Napisano 03.04.2006 - |17:46|

Najbardziej mnie denerwuje, że wszyscy tłumaczą wyraz STAFF na bunkrze medycznym jako LASKA. Wg. mnie bardziej odpowiednim było by określenie obsługa, personel.

:blink:
Widziałeś LOGO tego bunkra? Co ono przedstawia? Podpowiem Ci: PRZEDSTAWIA LASKE z dwoma skrzydełkami, oplecioną wężami. Logicznym więc wydaje się, że chodziło tu w tym przypadku o kij/laske. Notabene symbol medycyny.
  • 0

#148 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 03.04.2006 - |17:56|

Notabene symbol medycyny.

tzw. Wąż Esculapa...
  • 0

Dołączona grafika

#149 Lvs

Lvs

Starszy szeregowy

• Email
  • 125 postów
  • MiastoZ Matrixa ;D

Napisano 03.04.2006 - |18:40|

W polskim tłumaczeniu mapy czesto wystepuje slowo prawdopodobnie. Myślę, że to ktos z bunkra robił tę mapę.
  • 0

#150 durszlak

durszlak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 03.04.2006 - |18:51|

[quote name='Jonasz' date='3.04.2006 |18:45|' post='172371']
W czasach świetności Drahmy lub raczej jej aktywnosci, w czasach sprzed wypadku, na wyspie mogło pracowac jednoczesnie kilkunastu, a może nawet i kilkudziesięciu operatorów.

Projekt jest nadal aktywny poniewaz w 17 odc spadła manna z nieba w postaci kontenera z prowiantem (choc jest mozliwosc ze byl on juz przed rozbitkami)
  • 0

#151 Jinn

Jinn

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 03.04.2006 - |19:15|

zastanawia mnie jedno skad Des wie o wyspie, rozmieszczeniu bunkrow,itp skoro siedzi bunkrze i naciska przycisk raczej watpie zeby wychodzil z bunkra skoro sam powiedzial gdy zobaczyl Lostow - Swiat jednak jeszcze istneje

Przecież Des i Calvin pewnie też, wychodzili z bunkra. Wyspa więc istniała. Ale nie koniecznie musiała przetrwać reszta świata.

To jest nazwa bunkra i bardziej pasuje to słowa Laska. Słowo staff ma wiele znaczeń.
Zresztą na drzwiach był Kadyceusz..
  • 0

#152 EDiSON

EDiSON

Kapral

• Email
  • 230 postów

Napisano 03.04.2006 - |19:37|

Przecież Des i Calvin pewnie też, wychodzili z bunkra. Wyspa więc istniała. Ale nie koniecznie musiała przetrwać reszta świata.

no ale w ciagu 108 min nie udalo by sie nikomu obejsc calej wyspy [nawet jego czesci] skoro Anal, Cpun, Sayid szli do balonu FHG z 1 dzien, sadze albo gadali z innymi ludzmi z bunkrow przez kompa [o ile to nie bylo przewidzenie Mike'a jak gadal z dzieckiem bo nic sie nie stalo a w filmiku zakazano uzywania kompa do innych celow niz kod]
  • 0

#153 Silver

Silver

Kapral

• Użytkownik
  • 231 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 03.04.2006 - |19:40|

no właśnie, skoro było zabronione korzystanie z komputera do innych celów niż wpisywanie kodu to znaczy, że coś innego można było na nim robić
  • 0
Milcz - albo powiedz coś, co lepsze jest niż milczenie.
E. J. Walten

#154 erf

erf

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 03.04.2006 - |20:08|

no ale w ciagu 108 min nie udalo by sie nikomu obejsc calej wyspy [nawet jego czesci] skoro Anal, Cpun, Sayid szli do balonu FHG z 1 dzien, sadze albo gadali z innymi ludzmi z bunkrow przez kompa [o ile to nie bylo przewidzenie Mike'a jak gadal z dzieckiem bo nic sie nie stalo a w filmiku zakazano uzywania kompa do innych celow niz kod]

no tak, ale zawsze jeden może siedzieć cały dzień i wciskać, a drugi troszkę pozwiedzać :D

mi jednak się wydaje, że dorwali oni się do jakiejś mapy Dharmy, byc może znaleźli ją na kompie i aby Dharma się nie dowiedziała, że mają plany, przerysowali ją ultrafioletem na ukryte drzwi

chodzi o to, że nawet zwiedzając wyspę nie udałoby im się dowiedzieć, którędy biegną podziemne tunele lub jakieś przewody

Użytkownik erf edytował ten post 03.04.2006 - |20:12|

• 0

#155 olorin669

olorin669

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 03.04.2006 - |20:15|

no właśnie, skoro było zabronione korzystanie z komputera do innych celów niż wpisywanie kodu to znaczy, że coś innego można było na nim robić

np. przesyłać dane (otrzymane w wyniku eksperymentów prowadzonych w bunkrach) oraz je otrzymywać (np. polecenia co badać w jaki sposób itp). Jezeli film "goblet" o bunkrze w ten sposób oznaczonym, to komputer z bunkra do tego własnie moze słuzyc.
Pozdro
  • 0

#156 piotrekoonpl

piotrekoonpl

Plutonowy

• Użytkownik
  • 374 postów

Napisano 03.04.2006 - |20:16|

mi jednak się wydaje, że dorwali oni się do jakiejś mapy Dharmy, byc może znaleźli ją na kompie i aby Dharma się nie dowiedziała, że mają plany, przerysowali ją ultrafioletem na ukryte drzwi

bardzo możliwe,naukowcy dharmy mogą niewiedzieć nic o pozostalych bunkrach,i o naukowcach pracujących tam.Tylko pytanie co się kryje w pozostałych bunkrach,czy tam dalej przeprowadzane są eksperymenty czy panujeanarchia jak w tych które poznaliśmy do tej pory???
  • 0
Dołączona grafika
see you in another life brother...

#157 olorin669

olorin669

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 03.04.2006 - |20:23|

np. przesyłać dane (otrzymane w wyniku eksperymentów prowadzonych w bunkrach) oraz je otrzymywać (np. polecenia co badać w jaki sposób itp). Jezeli film "goblet" o bunkrze w ten sposób oznaczonym, to komputer z bunkra do tego własnie moze słuzyc.
Pozdro
  • 0

#158 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 03.04.2006 - |20:33|

Pozdro

Ten komputer to zwykły Mac. Teoretycznie operator, mógł przywiesc e sobą dyskietki z jakimis grami, czy programami i używac komputera.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#159 erf

erf

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 03.04.2006 - |20:35|

Aha, jeszcze jedno:

zazwyczaj mapy robi się ze zdjęć lotniczych, dzięki temu wychodzą dokładne

tutaj wbrew pozorom mapa wykonana została bardzo dokładnie:

-ciężko byłoby zwiedzając okolicę zorientować się, że bunkry rozchodzą się symetrycznie w gwiazdę siedmioramienną (wliczam zamazany bunkier)
-trzeba mieć też dużą wyobraźnię, aby odpowiednio nanieść takie rzeczy jak strumień, oraz obiekty takie jak CV itp.
-niemożliwe wręcz wydaje się naniesienie tuneli podziemnych (o czym już wspomniałem), szczególnie jeśli zostały zamurowane (trzebaby mieć dostęp do wszystkich bunkrów)

Sądzę zatem, że nie została wykonana tylko na podstawie zwiedzania lub rozmów z innymi bunkrami.

nooo... chyba, że mapka jest robiona totalnie na pałę, w przypływie artystycznej weny autora

Użytkownik erf edytował ten post 03.04.2006 - |20:36|

• 0

#160 olorin669

olorin669

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 03.04.2006 - |20:37|

Ten komputer to zwykły Mac. Teoretycznie operator, mógł przywiesc e sobą dyskietki z jakimis grami, czy programami i używac komputera.

Masz oczywiście razcje (ja pomyślałem tylko o zawodowych sprawach), a zapomniałem o czymś najbardziej niezbędnym - rozrywce :D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych