Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Unit

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
288 odpowiedzi w tym temacie

#141 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 03.05.2007 - |14:28|

SEASON FINALE / Paradise Lost
Tuesday, May 8, 9pm et/pt

czyli finał za tydzień...

#142 Drix

Drix

Szeregowy

• Email
  • 43 postów

Napisano 03.05.2007 - |15:30|

Wiadomo co na temat 3 sezonu czy bedzie i kiedy ?
  • 0

#143 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 03.05.2007 - |20:31|

chciałem czekać aż Halavar opisze odcinek a potem ewentualnie coś dopisać, ale 2x17 mi nie pozwolił...

piękny odcinek, naprawdę piękny (i do tego bez żon)
Pięknie nakręcona obrana plutonu...
To już trzeba zobaczyć :)
Wykorzystanie podwieszanych granatników jako moździerzy... do tego przeciwnik to nie bezmyślna masa jak do tej pory pokazywali w amerykańskich filmach. Ostrzał z daleka (2,3km) podejście w nocy, po cichu... zmuszenie przeciwnika do ukazania swoich umocnień...

Oczywiście jest kilka minusów:
Brak bagnetów (w końcu ostatnia linia obrony, to już była wręcz walka wręcz...)
Zostawienie sprzętu w ciężarówce... (ale bez tego nie było by biegu)
No i standardowe pudłowanie tych złych (choć przy ponad 2km to można nie trafić w ruchomy cel ;)
i tekst "Chcecie żyć wiecznie?" jest trochę oklepany :) no ale poza tym nie widzę większych niedociągnięć.

Ciekawe czy tego sierżanta Wallasa będzie czekał sąd za niesubordynację? Oby tak... bo za strzał w plecy przełożonemu to chyba powinni go pod murem postawić...

Tak więc oficjalnie zachęcam wszystkich do zobaczenia tego odcinka. Najlepszy z dotąd wyemitowanych.

2x17

Wreszcie znalazłem czas i obejrzałem ten odcinek. Hmm, widocznie mamy odmienne gusta Toudi, gdyż według mnie ten odcinek był "tylko" dobry. Na pewno nie nazwał bym go najlepszym odcinkiem sezonu ;)

PLUSY:

+ bardzo fajnie było oglądać krok za krokiem przygotowywanie się do obrony, a potem stopniowe odpieranie ataków pasztuńskich rebeliantów
+ świetna rola Haysberta - jakby nie patrzeć był on gwiazdą tego odcinka. Stworzył cały plan obrony, podtrzymywał wszystkich na duchy, dodał im siły i dał im nadzieję na wyjście cało z dość ciężkiej sytuacji
+ podzielam zdanie Toudiego, atak na tę minibzę wyglądał na przemyślany. Nie była to bezsensowna strzelanina i pójście na żywioł ze strony Pasztuńskich wojowników

MINUSY:

- 3/4 odcinka to ciągłe strzelanie :/ Jak dlamnie to za dużo było tej "Nawalanki" :P
- jakby nie patrzeć, to fabuły w tym odcinku zbyt skomplikowanej nie wymyślili. Wygląda to tak> my uciekamy, oni źli nas gonią, robimy sobie obóz, a potem przez pół odcinka ci źli do nas strzelają. Kompletnie nie wiadomo po co miała być ta misja, kim byli ci porwani (słowa Jonasa o tym facecie: "Był po prostu człowiekiem" jakoś mnie nie przekonały), no i czemu w płn-zach Pakistanie był sobie jakiś obóz żołnierzy amerykańskich. Przypominam, że USA nie prowadzą działań wojennych w Pakistanie.
- co to za debile były w tej bzie, skoro strzelali do swoich (czyli Jednostki) w momencie, w którym obie ciężarówki jechały w kierunku tej bazy. Co oni ślepi czy co? :blink:
- w sumie to dopiero teraz po tym oodcinku mnie naszło coś, a mianowice czemu do diaska Jonas nadal jest starszym sierżantem? Facet objechła pół świata, był w tylu akcjach że aż głowa boli a od początku serialu jest nadal tym samym starszym sierżantem. W tym odcinku było widać tę dysproporcję między Jonasem a tą kobietą porucznik, która wyglądała na mocno nieporadną. Tego porucznika to ona dostała tak za darmo czy co?
- przez wiele, wiele godzin przygotowywano się do obrony tej minibazy, ale jakoś nikt nie pomyślał, że należałoby wziąść te plecaki ze snajperkami i amunicją. Chyba, że chodziło o to, o czym napisał wyżej Toudi, a mianowicie efektowny sprint w czasie ostrzału :P
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#144 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 09.05.2007 - |20:06|

2x18

Odcinek fajny, mógł być lepszy. Część odcinka w bazie obniża niestety ogólną ocenę.

PLUSY:

+ ciekawa historia pana White'a i tej izraelskiej laski. Wreszcie wieksza rola dla tego pana, bo przez oba sezony White cały czas był w cieniu Jonasa, Macka i Browna. Należał mu się ten odcinek. Poza tym, sympatyczna historia "wpadnięcia" sobie w oko dwójki żołnierzy, romantyczna randka w ruinach nocą niestety zakończona nieprzewidzianą wizytą Palestyńczyków. Bardzo dobra scena na przystanku autobusowym :) Szkoda tylko tej laski, niepotrzebnie zginęła :( Ale jakby nie patrzeć sama ściągnęła na siebie ten los.

+ może nie super ciekawa, ale taka inna historia tych rzymskich fortyfikacji. Mała lekcja historii, taktyki, strategii i sprytu przyda się nawet najlepszej jednostce amerykańskich sił specjalnych B)

MINUSY:

- w zasadzie Toudi wyłożył sprawę poniżej

2x18 głupota tych żon mnie przeraża, a może to ich naiwność, ale efekt jest taki sam :/
monetę wartą 100tys ot tak sobie nosić i pokazywać wszystkim :/ nie zauważyć, że na sklepie pisze że w soboty nie czynne ;/ ahh szkoda słów...

Kompletnie bezsensowne zachowanie pani Gerhard :] Po pierwsze ja nie rizumiałem jej dylamatów moralnych. Przecież tej babci niejak nie można było znaleźć, monetę dostała przypadkiem, nie robiąc niczego złego. Zamiast się cieszyć i iść do paru sklepów z antykami aby rozeznać się w cenach i sprzedać za najlepszą cenę, to Gerhard przez cały odcinek głowi się co tu zrobić. Czy w ogóle sprzedawać, czy nie, a jak tak to komu dać pieniądze a czy to aby uczciwe i moralne (dobitna była tutaj scena spotkania z panią pastor - tutaj Gerhardowa mnie dobiła :angry: ). Po drugie jak można być takim niezdarą w momencie wyjścia od tego gościa ona powinna zobaczyć co jej oddał ten facet. A jeśli nie zaraz w sklepie czy przed nim, to potem w pokoju hotelowym. A tutaj wyszło na to, że ona przez pół dnia i całą noc nawet nie obejrzała tej monety.

ps. ktoś mi powie jak rozwiązali problem tych rzymskich fortyfikacji? bo chyba tego nie złapałem... - że atak od góry?

- ja muszę powiedzieć, że nie do końca zrozumiałem rozwiązanie zaproponowane przez Browna. Ale nie jest tak źle, bo nawet Mack nie był w stanie słuchać wywodów Browna i zrobił sobie drzemkę, a rano siedział cichutko jak mysz pod miotłą :P

Użytkownik Halavar edytował ten post 09.05.2007 - |20:11|

• 0

#145 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 09.05.2007 - |23:07|

2x23 zdaje się że oficjalny finał... (nie czytać jak nie widziałeś)

Wiecie z takie nie zobowiązującego serialu zrobili takiego cliffa...
CIA coś miesza, wojsko też.. Unit się rozpadł..
Grey zniknął... pewno jeszcze o nim usłyszymy...
Jonas na morzach południowych buszuje...
Dowódca palnął se w łeb (oby nie)
Brown ma dylemata.. oby wycyckał tych z CIA., bo ich nie lubię...
Mac i ten czarny w pace...
Żony też nie najlepiej...

Nosz kurde co jest... jeszcze do nie dawna to była misja odcinek koniec a teraz... teraz ktoś wie czy się dowiem jak to się zakończy?!?!?

Ogólnie to chce widzieć 3x01 i to już :)

#146 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 10.05.2007 - |10:04|

Sądzę, że wszystko się posklada do kupy w pierwszym odcinku 3 sezonu (:) )
A tytuł odcinka adekwatny do treści...

::. GRUPA TARDIS .::

#147 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 12.05.2007 - |19:07|

no a właśnie kiedy będzie 3x01??;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#148 arex

arex

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • MiastoWantage

Napisano 13.05.2007 - |17:51|

Jak dla mnie zakonczenie sezonu co najmniej bdb. :-)
Caly pierwszy sezon i polowa drugiego to po prostu jeden odcinek- jedna historia. tak od polowy zaczelo sie coraz ciekawiej. Coraz bardziej serialowo.
A 2x23 to mnie wbil w fotel. Nie spodziewalem sie az tak mocnego zakonczenia.
CIA chce wyprobowac swoj nowy nabytek i to tak dosyc konkretnie.
Nie sadze zeby pulkownik pociagnal za spust. Scenarzysci sfilmowali to odpowiednio. moze sa problemy z kontraktem dla Particka na kolejny sezon i chcieli miec zabezpieczenie?

Generalnie raczej nie oceniam seriali ktore ogladam ale temu dam 10/10

teraz oby do jesieni :)
  • 0
Pozdrawiam
--
Arex

#149 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 13.05.2007 - |19:48|

2x19

Dość dziwny (w mistycznym sensie) ale naprawdę dobry odcinek!

PLUSY:

+ dalszy ciąg historii Macka i Cristal tutaj nabrał rumieńcow. Wpierw tajemnicza rozmowa na kręgielni, potem nachodzenie domu przez dziennikarza, wymigi Cristal, niewygodne pytania a potem efektowne zastraszenie tego dziennikarza przez Jonasa. Dobrze, że Mack rozwiązał niewygodną sprawę z przeszłości a Cristal wyjechała.
+ bardzo ciekawa akcja w Nowej Gwinei. Super klimat, mistyczny, tajemniczy, przypominający o tym, że nawet w XXI wieku są na świecie miejsca, gdzie czas się zatrzymał. W wyniku prób i gier jakim poddawani byli Brown i Hector, udało się wykonać misje oraz przeżyć ciekawą przygodę. Nawet Brown pod koniec odcinka oświadczył, że to był chyba najdziwniesza misja w jakiej brał udział.

MINUSY:

- ten dziennikarz jakoś strasznie szybko się uciszył ;] Facet mógł rozpętać piekło, gdyby na jaw wyszło iż Mack i spółka byli w Iranie na misji bojowej, a tutaj po kilku minutach rozmowy temat zniknął. W ogóle te rozmowę między Jonasem z tym dziennikarzem "obcięli" gdyż zaraz jak się zaczęła to i się skończyła. Nawet nie wiemy jakich argumentów użył Jonas aby zastraszyć tego gościa.
  • 0

#150 chrostek

chrostek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 15.05.2007 - |09:12|

Co powiecie na to ze to jeszcze nie koniec 2 sezonu. Na stronie Unit'a znalazłem coś takiego <b>"Bait" Tuesday, May 29, 9pm et/pt</b> Z tego wynika ze następny odcinek będzie sie nazywał Bait i będzie u nas 30 Maja.
  • 0

#151 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 15.05.2007 - |09:58|

Co powiecie na to ze to jeszcze nie koniec 2 sezonu. Na stronie Unit'a znalazłem coś takiego <b>"Bait" Tuesday, May 29, 9pm et/pt</b> Z tego wynika ze następny odcinek będzie sie nazywał Bait i będzie u nas 30 Maja.

To jest powtórka 2x10. Może niepamiętasz, ale właśnie ten odcinek miał tytuł "Bait".
  • 0

#152 chrostek

chrostek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 16.05.2007 - |21:39|

Racja nie wylukalem, czyli 2 sezon kończy sie na 23 odcinku. Teraz zostaje czekać na 3 sezon. Lipton ....
  • 0

#153 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 16.05.2007 - |22:30|

czyli 2 sezon kończy sie na 23 odcinku. Teraz zostaje czekać na 3 sezon.

Dokladnie tak :) Na szczęście stacja CBS zamówila sobie dzisiaj 3 sezon tego serialu, który powinien wystartować na jesień 2007 roku.
http://www.thefutonc...ch.aspx?id=unit
  • 0

#154 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 17.05.2007 - |08:29|

Hurra !
Świetna nowina.
Miałem nadzieję, że nie dadzą umrzeć temu serialowi. :)

::. GRUPA TARDIS .::

#155 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 20.05.2007 - |04:40|

Dokładnie świetna nowina, bo serial jest w dechę, przez całe dwa sezony znalazłem w nim może ze 4 odcinki nudne, reszta to rewelacja.
Kocham ten serial, jest obłędny. :D
  • 0

#156 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 21.05.2007 - |20:08|

2x20

Nadrabiania zaległości ciąg dalszy:) Odcinek troszkę słabszy niż poprzednie, ale i tak na poziomie B)

PLUSY:

+ duży plus to nawiązanie do tragicznych wydarzeń z września 2004, czyli do masakry w Biesłanie w Północnej Osetii. Ważna tutaj była informacja, że terroryści czeczeńsy wzorując się na akcji w szkole w Biesłanie, na 3 rocznicę tego wydarzenia chcą dokonać zbliżonego zamachu.
+ bardzo fajnie były dawkowane informacje na temat porywaczy, od początku do połowy odcinka nie było nic wiadomo, tylko same strzępy informacji. Dzięki pomocy Browna występującego w roli nauczyciela matematyki oraz przenikliwości reszty drużyny stopniowo odkrywaliśmy tożsamość torrorystów
+ w porównaniu z akcją odbicia zakąłdnikó przeprowadzoną przez rosyjskie specsłużby, to akcja SWAT w tym odcinku była perfekcyjnie przeprowadzona. Tam to przez ponad rok toczyło sie dochodzenie w sprawie źle przeprowadzonej akcji, było mnóstwo ofiar, a tutaj nikt nie ucierpiał, wszyscy porywacze zostali zabici, akcja trwała pare minut - po prostu cód, miód i orzeszki :)

MINUSY:

- ajj nieładnie zachowała się Kim. Wydaje mi się, że powinna powiedzieć pani Gerhardt o tym, co widziałą
- dziwne było, że w odcinku nie użyto słowa Biesłan, tylko Bezlem :blink:
  • 0

#157 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 24.05.2007 - |20:25|

2x21

Bardzo dobry odcinek, i to zarówno część "misyjna" jak i "bazowa".

PLUSY:

+ rewelacyjny wątek kuszenia Browna. Począwszy od super scenki w pokoju w CIA z facetem jedzącym omlet, i gadającym o Napoleonie, omlecie i keczupie aż po wyznanie Browna, który zdecydował się o wszytkim powiedzieć Jonasowi.
+ bardzo ucieszyło mnie to, że Amerykanie niezapominają o Europie Wschodniej i pojawiajas ie takie odcinki jak ten, w którym akcja dzieje się na Białorusi. Hmm może w 3 sezonie będzie odcinek w Polsce? :D No i trzeba powiedzieć, że Jonas wspaniale wykiwał Federalną Służbę Bezpieczeństwa czyli de facto aparat represji reżimu Łukaszenki
+ dobrze, że wrócono do historii pracy społecznej pani Gerhard i jej związków z Wilsonem. Tak jakby mamy dalszą część kłopotów rodzinnych w domu Gerhardów, zapoczątkowaną w 1 sezonie romansem z pułkownikiem. Tiffy nauczona swym błedem nie chce popełić go jeszcez raz, i tym rzem woli być wierna męzowi. Niedawno Mack zaszalał, ale szybko się opamiętał. Tak wiec jest remis :) Niestety wszystko sie psuje, gdyż Mack widzi tylko część tego, co się dzieje między Tiffy a Wilsonem. Ciekawe czy będzie rozwód, czy też wszystko powroci do normy?

MINUSY:

- może źle słyszałem, ale wydawało mi się, że w tej Białorusi ludzie nie mówili ani po białorusku ani po rosyjsku, a właśnie te dwa języki są tam używane (nawet o wiele bardziej rosyjski)
- wizyta pani senatro wydała mi się niepotrzena. Nic kompletnie nie dała odcinkowi, zaś czas został stracony
  • 0

#158 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 04.06.2007 - |20:13|

2x22

Przedostatni odcinek bardzo dobry :clap: Powoli kończę już 2 sezon, szkoda że teraz trzerba tak długo czekać na 3 sezon.

PLUSY:

+ ciekawe perypetie "chorej rodzinki" książecej z Tajlandii. Każdy tam grał przeciwko komuś, prowadził jakieś girki ale szybko Mack się połapał o co chodzi.
+ dobrze, że Tiffy zdecydowała się innym powiedzieć o swoim problemie, a nie znów trzymac wszystko w tajemnicy. Moze dzieki wsparciu żon i pomocy pułkownika uda się rozwiązać tą głupią sytuację. Tiffy ewidentnie zawaliła gdyż miała od razu odciąc się od Wilsona, no ale cóż, mleko się rozlało i teraz trzeba jakoś posprzątać ten bałagan. Liczę na to, że Mack nie odwali jakiejś zbt pochopnej akcji.

MINUSY:

- pani Gerhardt przegięła ostro mówiąc Wilsonowi prawdę o swoim mężu. Facet przecież jest w niej zakochany, nie wiadomo co może zrobić ze złości. Nawet może nie teraz, ale za ies tam tygodni czy miesięcy zdecyduje się ujawnić mediom prawdę o Jednostce i będzie nieciekawie. A powodem tego może być tylko i wyłącznie głupota Tiffy
- skoro o głupocie mowa, to Jonas faktycznie powinien posłuchać się żony, lekarza i pułkownika Ryana. Nie oszukujmy się, Jonas nie jest taki młody jak reszta jego kum0pli z drużyny, przeżył najwiecej z nich, ale jego kondycja fizyczna powinna skłonić go do myślenia i nie angażowania się w tak bardzo ryzykowne misje jak młodsza część drużyny
  • 0

#159 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 08.06.2007 - |12:53|

Halavar kiedy wreszcie zobaczysz finał? :P

a tak w ogóle, sezon drugi trafi na dvd 25 września 2OO7

#160 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 13.06.2007 - |09:41|

Halavar kiedy wreszcie zobaczysz finał? :P

Yyy, wczoraj :P Tak to jest jak się ogląda 10 seriali na raz, filmy, gra w 2 gry, pisze pracę licencjacką i przygotowuje się do przeprowadzki i remontu domu oraz pisze na 3 różnych forach.

Holy shit! :blink: Odcinek wgniótł mnie w fotel, zdecydowanie jeden z najlepszych odcinków w całym serialu :)

PLUSY:

+ scena przed wejściówką, gdzie ludzie z Jednostki uśmiechnięci wracają do bazy a tu strażnicy a potem pułkownik Ryan zgotowali im takie powitanie że hej. Scena ostra jak żyleta, zrobiła wrażenie na bank.
+ zachowanie pułkownika Ryana na duży plus :clap: Myślałem, że w wyniku gierek agencyjno-politycznych i nacisku ze strony żony Ryan ulegnie i wypnie się na swoich ludzi, a tutaj bardzo pozytywnie mnie zaskoczył
+ duże zmiany zaszły w tym odcinku, ogólnie rzecz biorac wszystko zaczyna się sypać, od kłopotów małżeńskich Gerhardów i Ryanów aż powewnątzpaństwowe gierki agencji i wojska. Jestem cholernie ciekaw jak to wszystko się ułoży w 3 sezonie :D

MINUSY:

- aż dziw bierze, że Brown dopiero pod koniec odcinka wpadł na to, ze cała ta kacja wymierzona przeciwko Jednostce to gierka prowadzona przez CIA, gdzie jedną z postaci kluczowych jest ten gruby koleś z CIA, który pojawiał się już w serialu proponując zdradę Brownowi w zamian za wydanie Jonasa. Teraz historia się powtarza, znów Brown ma być użyty przeciwko Jonasowi.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych