Dlaczego coś to nie tak? To po prostu własne zdanie oceniających do którego mają prawo tak samo jak Ty do swojego.i jeszcze jedno , rozumiem że o gustach się nie dyskutuje, ale jak widzę że na odcinek np. 19 głosuje 26 osób 10/10 , to naprawde zaczynam się zastanawiać czy coś ze mną jest nie tak ?, czy o co tu chodzi ?
Przestajemy lubić BSG?
Napisano 18.03.2009 - |17:53|
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 18.03.2009 - |18:16|
>> inwe:
Też uważam, że powinni byli skończyć. Co prawda nie uważam, żeby ostatnie odcinki był żenujące, jednak myślę, że byłoby to lepsze dla serialu, który by odszedł w stanie, kiedy był przez (prawie) wszystkich lubiany. Chociaż jestem pewien, że znaleźliby się też tacy, którzy by się wściekli, że nie dostajemy odpowiedz na wszyskie pytania. <<<
tylko widzisz mam nieodparte wrażenie że jednak wiele z tych "zagadek" nie zostanie jednak wyjaśnionych w ostatnim odcinku (boshe mam nadzieje że się bardzo mylę) , bo tak naprawde czego dowiedzieliśmy się w odcinkach 10-19 ?
ellen piątym cylonem, co zresztą uraziło większość sympatyków BSG , zresztą o tym już było , czyli w zasadzie po co nam te odcinki 10-21 ?!?!
ja również byłem zwolennikiem kontunuuacji serialu , nie powiem że nie , ale z perspektywy czasu ... żałuje że nie odszedł w chwale po 10 odcinku , i tutaj zgadzam się z przedmówcą
i jeszcze jedno , rozumiem że o gustach się nie dyskutuje, ale jak widzę że na odcinek np. 19 głosuje 26 osób 10/10 , to naprawde zaczynam się zastanawiać czy coś ze mną jest nie tak ?, czy o co tu chodzi ?
Nie popadajmy w paranoję. Nawet jeżeli część osób uważa, że ostatni odcinek, był beznadziejny, to przecież chyba nie oznacza, że przestali lubić czy cenić ten serial (przynajmniej mam taką nadzieję). Nie zapominajmy, że w najlepszym sezonie (wg mnie), czyli drugim też był odcinek "Black Market", który wg większości (w tym wypadku mnie także) był beznadziejny, co nie oznacza, że sezon 2.0 czy nawet 2.5 był słaby. Przypomina mi się także 3x18, 19, które też nie powalały, a jednak sezon 3 i finał były bardzo dobre. Po przeczytaniu części postów z tego tematu ma się wrażenie jakby serial już się skończył, ale przecież tak nie jest. Przed nami jeszcze 2 godziny BSG, a część osób już spisuje go na straty. RDM powiedział, że dostaniemy odpowiedzi na najważniejsze pytania i tego właśnie oczekuję.
P.S. Ja "Daybreak part 1" dałem 9/10 i nie uważam, żebym był jakiś dziwny z tego względu (szczególnie, ze wyraźnie pisałem co się mi w nim podoba). Domyślam się, ze ty dałeś niską ocenę, co też nie znaczy, że z Tobą jest coś nie tak. Po prostu może lubimy inne aspekty tego serialu.
Użytkownik leviathan edytował ten post 18.03.2009 - |18:17|
Napisano 18.03.2009 - |18:32|
Napisano 18.03.2009 - |19:12|
>>>> Nie popadajmy w paranoję. Nawet jeżeli część osób uważa, że ostatni odcinek, był beznadziejny, to przecież chyba nie oznacza, że przestali lubić czy cenić ten serial (przynajmniej mam taką nadzieję). Nie zapominajmy, że w najlepszym sezonie (wg mnie), czyli drugim też był odcinek "Black Market", który wg większości (w tym wypadku mnie także) był beznadziejny, co nie oznacza, że sezon 2.0 czy nawet 2.5 był słaby. Przypomina mi się także 3x18, 19, które też nie powalały, a jednak sezon 3 i finał były bardzo dobre. Po przeczytaniu części postów z tego tematu ma się wrażenie jakby serial już się skończył, ale przecież tak nie jest. Przed nami jeszcze 2 godziny BSG, a część osób już spisuje go na straty. RDM powiedział, że dostaniemy odpowiedzi na najważniejsze pytania i tego właśnie oczekuję.
P.S. Ja "Daybreak part 1" dałem 9/10 i nie uważam, żebym był jakiś dziwny z tego względu (szczególnie, ze wyraźnie pisałem co się mi w nim podoba). Domyślam się, ze ty dałeś niską ocenę, co też nie znaczy, że z Tobą jest coś nie tak. Po prostu może lubimy inne aspekty tego serialu. <<<<
jezuuu ... ależ oczywiście że w historii BSG były słabsze odcinki , ale większość była genialna , nie w tym rzecz ! to jest końcówka 4 OSTATNIEGO sezonu , który (wyrażam swoje zdanie) powinien powalać, wyjaśniać wiele wątków , zachwycać , etc.
tymczasem mamy podane na talerzu ( i to nie tylko w 19 odcinku) za przeproszeniem flaki z olejem , już nie chce porównywać tego do telenowel, bo co poniektórzy są na to uczuleni
co do mojej prywatnej oceny to dałem 5.5 , więc sam widzisz że sentyment jest , ale rozczarowanie idzie w parze ...
ale nic ... zapewne ostatni odcinek , po prostu nas powali i cały wątek za przeproszeniem szlag trafi
valis zacznij w końcu stosować tagi cytatu/quote
// biku
Użytkownik biku1 edytował ten post 18.03.2009 - |19:19|
TERMINATOR 1 I 2, DUNE i długo, długo ... nic
Napisano 18.03.2009 - |19:34|
tylko widzisz mam nieodparte wrażenie że jednak wiele z tych "zagadek" nie zostanie jednak wyjaśnionych w ostatnim odcinku (boshe mam nadzieje że się bardzo mylę) , bo tak naprawde czego dowiedzieliśmy się w odcinkach 10-19 ?
ellen piątym cylonem, co zresztą uraziło większość sympatyków BSG , zresztą o tym już było smile.gif , czyli w zasadzie po co nam te odcinki 10-21 ?!?!
no bez przesady; dowiedzieliśmy się w końcu kim są FF, jak się znaleźli w całym bajzlu; o co chodzi z tym ambarasem z cyklicznością dziejów; dlaczego 13 plemię było inne etc.; co jak co to nie jest mało; pozostało dużo pytań ale poczekajmy na finał; i też mam nadzieję, że się mylisz;
co więcej w cytowanym poście cytujesz nie mnie, ale graffiego ;
Użytkownik inwe edytował ten post 18.03.2009 - |19:35|
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 18.03.2009 - |19:37|
sorry , przyzwyczajenie z innego forum
postaram się na przyszłość
Napisano 18.03.2009 - |19:43|
Napisano 18.03.2009 - |20:15|
Miło się czytało. Większość moich opinii przedstawiły osoby takie jak Gaj czy nakota, więc ja tylko tytułem uzupełnienia. Kiedy zbieramy szczękę z podłogi oglądając jakiś film? Ja, wtedy kiedy przez te X minut zapomnę o rzeczywistości, bo to co autorzy mają do powiedzenia mnie porwie i zatopię się w tym świecie. Jak do tego skłoni mnie to do rewizji niektórych swoich poglądów to już mowa o genialnym produkcje, ale tego nie oczekuję od serialu . To jest ta, w mojej opinii , subtelna różnica między czymś ekstra, a zwykła, dobrze zrobioną produkcją. I tutaj w przypadku 4.5, a dla mnie dokładniej 1/2 4.5, tego brakuje. Dla mnie skończyło się razem z końcem buntu. Te elementy były wcześniej i powodowały reakcje opisane przez nakota, oraz to, że nielogiczności jakie wymienił Gaj odstawiało się do konta. A teraz mamy dobry produkt, z lepszymi momentami. A wiadomo, że jak komuś odbierze się to co lubił to zaczyna narzekać. Stąd te negatywne opinie.
podpisuje się pod tym obiema rękami:)
Napisano 21.03.2009 - |16:30|
Użytkownik Koscisty edytował ten post 21.03.2009 - |16:31|
Napisano 21.03.2009 - |16:49|
Ale wyjaśnienie tego czego im się nie chciało, albo nie umieli: Motyw Starbuck. anioły, bogowie (czy też raczej bóg). Mnie to nie bawi. Takie coś przełknę w Supernatural, ale nie w wydawającej się prawdziwą SF BSG. Jeszcze, żeby Baltar i Six z głowy na koniec pstryknęli palcami i znikli jak Q, to byłoby milsze do przyjęcia. Albo by pokazali ich leżących w jakiejś maszynie ala Matrix, albo coś ala finał czwartego sezonu B5. Ale nie, to co nam zaserwował RDM jest po prostu lenistwem. Chamskim pójściem na łatwiznę. Mniej więcej takim lenistwem, jakby w Kripke w supernatural zaczął sypać fizyką i biologią by wytłumaczyć demony i anioły.
Napisano 21.03.2009 - |19:12|
zarzucasz wprowadzenie Boga jako elementu spoza repertuaru środków tej części SF do jakiej należy BSG?; IMHO metafizyczne motywy przewijały się przez cały serial, więc nie jest to jakiś niesamowity deus ex machina; fakt, że znacznie ułatwiający sprawę scenarzystom, ale jednak nie jest to dla mnie tak bulwersująca sprawa;
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 21.03.2009 - |20:32|
zgoda, ale przewijały się jako modlitwa, przepowiednia (która jak się okazało, była tylko spisem dziejów, a nie przepowiednio, jak ją zinterpretowano), bóg Cylonów był, ale to była tylko forma kultu. Natomiast na końcu pokazują nam jakiegoś nadętego dupka, który by sprawdzić czy wszystko się powtórzy zamordował 50 mld ludzi - a wcześnie pewno ze dwa razy po 5-10 mld (Kobol i Ziemia), który na dodatek nie lubi gdy woła się na niego BÓG.IMHO metafizyczne motywy przewijały się przez cały serial
No nie ma co, fajnie wytłumaczenie.
Napisano 22.03.2009 - |12:44|
I na to nie ma odpowiedzi, albo wierzysz, albo nie. Nie ma tutaj drogi pośredniej. I dlatego końcówka BSG bardzo mi się spodobała, rozmowa dwóch "aniołów" i tekst: on nie lubi jak się go nazywa Bogiem - i tutaj sobie wybierasz wybierasz rodzaj zakończenia, jakie Ci odpowiada. Chcesz boga jako Boga, albo jako coś innego, nieokreślonego. I to dla mnie jest właśnie super .
Napisano 22.03.2009 - |13:10|
I know I want to reach out with something other than these prehensile paws, and feel the solar wind of a supernova flowing over me!
Napisano 22.03.2009 - |15:28|
Lubimy [my, król ] BSG bardzo, ale wyrzucimy płytę z sezonem 4,5 i jak będziemy oglądać raz jeszcze to zakończymy na dziesiątym odcinku czwartego sezonu. Amen.
Napisano 22.03.2009 - |16:09|
a czym się różni to coś INNEGO, NIEOKREŚLONEGO od tego Twojego Boga?Chcesz boga jako Boga, albo jako coś innego, nieokreślonego
Co to za wybór, czy tą wszechpotężną mocą jest Bóg/Jahwe/Allah czy NRJ, czy LPS. Skoro nie ważne co wybierzesz efekt jest taki sam. A czy w serialu powiedzieli że jest to Bóg, czy bóg, co za różnica?
Żeby nie bylo, ja pisząc iż motyw boga mi się nie podaba, nie miałem na myśli boga Żydów/Chrześcijan/Islamistów.
Użytkownik Toudi edytował ten post 22.03.2009 - |16:11|
Napisano 08.11.2009 - |11:59|
Odnośnie jakości efektów w BG, dla tych którzy uważają że efekty w serialu były dobre lub conajmniej średnie polecam oglądnąć film krótkometrażowy który został stworzony przez 2 ludzi bez użycia profesjonalnego studia i za budżet całych 300 dolarów http://www.liveleak....=9eb_1257534628
I teraz wystarczy pomyśleć że skoro za 300$ dwoje ludzi może stworzyć coś takiego to dlaczego produkcja komercyjna jak BG wyglądała tak a nie inaczej ? Bo po prostu w BG jakość efektów jest bardzo słaba, przypomina raczej produkcje niskobudżetowe klasy D.
Napisano 08.11.2009 - |12:31|
@Koscisty
ale 300$ - jako fan, ok super, posiedzę tak, porobię coś chałupniczo i fajnie spędzę czas
ale 300$ jako firma - chyba coś z zerami się stało, bo komputery trzeba kupić, oprogramowanie, prąd, oświetlenie, kurde w nocy trzeba stróża zatrudnić albo firmę ochroniarską żeby się przeszli/przejechali, nikt o mnie nie wie - to może reklamę zamówię, kurde złą umowę podpisałem i mnie zrobili w konia, to może następnym razem zatrudnię prawnika, urząd skarbowy coś napisał że nie płacę podatków, pracownicy gadają o jakimś ZUS, no i jak to ogarnąć, słyszałem że jest taki ktoś jak księgowa, może coś mi doradzi itd. itp.
@Toudi
mi chodziło o take coś jak Q w Startreku, ale te co podałeś też są dobre
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych