Rome
Napisano 03.03.2007 - |22:52|
Pulo i Cyceron - świetne sceny! Chyba najlepszy odcinek jak do tej pory w 2 sezonie, choć cała seria jest świetna!
Napisano 06.03.2007 - |12:47|
Napisano 06.03.2007 - |21:31|
pozostały odcinki
8 A Necessary Fiction
9 Deus Impeditio Esuritori Nullus (No God Can Stop a Hungry Man)
10 De Patre Vostro (About Your Father)
http://www.tv.com/ro...p;tag=nav_bar;2
Napisano 07.03.2007 - |11:12|
Po raz kolejny udowodniono, że ten serial jest wielki! I nie potrzeba do tego ogromnego natłoku akcji i wielkich bitew, aby zrobić świetny odcinek
PLUSY:
+ 4xSex + 2xWesele - tak to można skrócić
+ po raz kolejny pokazano nam współczesnym, czym wtedy było małżeństwo i jakie to rodziło problemy dla zakochanych. Walenty za bardzo niemiał by co tam robić.
+ najlepsza scena odcinka - żona Pullo dumna z tego, ze mąż ukarał niepokorną niewolnicę, i proponuje mu, aby najlepiej co miesiąc ją tak "karal" Chyba propozycja się mu spodobała, bo aż się zakrztusił
+ jak zwykle Antoniusz jest the best "To nazywam dobra poranna robotą" - hasełko po spotkaniu z Herodem od którego otrzymał dużą łapówkę Typowa patologia w tamtych czasach, a nawet w obecnych. Idealna sprawa dla naszego polskiego CBA
MINUSY:
- ta wariatka Serwilia nie dość, ze spowodowała wielką wojnę i upadek Republiki, jej działania wprawiły w ruch ogromną machinę która przeorała cały Rzym i doprowadziła do śmierci tysiecy ludzi a teraz jeszcze zamiast zachować resztki honoru robi z siebie obłąkaną i sama siebie poniża. Dobrze że już zginęła.
- teraz wiadomo już po co był ten wątek żydowski w 2 sezonie. Tylko czy to było potrzebne?
W oczekiwaniu na BSG "Caprica"
Napisano 08.03.2007 - |16:31|
slub oktavii z markiem antoniuszem - zaskoczenie jakich mało to naprawde mnie zaskoczyło i bym sie tego nie spodziewał
najbarzdiej martwi mnie sytuacja wokól naszych starych znajomych czyli Vorenus i Pullo ich sytuacja rodzinna i najblizszego otocznia nie wyglada zbyt rozowo i zbieraja sie coraz wieksze chmury
wydaje mi sie ze tak jak pod koniec 1 sezonu scenarzysci raczej nie szykuja nam szczesliwego happy endu :/
ps
a i watek Żydów w 2 sezonie jak dla mnie zupełnie zbedny mozna było sie skupic na inncyh sprawach...
Użytkownik unnamed edytował ten post 08.03.2007 - |16:32|
Napisano 09.03.2007 - |15:56|
Doklanie, jak ich zobaczylem razem obok "kaplana" to zdebialem, zobaczymy jak sie rowinie romans Oktavii z pomocnikiem brataslub oktavii z markiem antoniuszem - zaskoczenie jakich mało to naprawde mnie zaskoczyło i bym sie tego nie spodziewał
Napisano 10.03.2007 - |20:17|
Haha to się ubawiłem jak by po obejrzeniu Krzyżaków stwierdzić "ty nie spodziewałem się, że wygramy"slub oktavii z markiem antoniuszem - zaskoczenie jakich mało to naprawde mnie zaskoczyło i bym sie tego nie spodziewał
albo po Titanicu "myślałem, że oni jednak dopłyną"
Napisano 11.03.2007 - |11:47|
Rome jak zwykle bardzo dobry Córka Vorenusa aż nazbyt naiwna... No ale młoda, więc nie trudno było ją omamić. Nasz Tytus dobrze wie jak radzić sobie z niewolnicami... Szkoda, że ma brzemienną żone, ale w końcu ten serial ma odzwierciedlać jak najbardziej szczegółowo ówczesne czasy
Atia też jakaś naiwna, baba klęczała pod jej domem pare dni wkółko powtarzając- ta wariatka Serwilia nie dość, ze spowodowała wielką wojnę i upadek Republiki, jej działania wprawiły w ruch ogromną machinę która przeorała cały Rzym i doprowadziła do śmierci tysiecy ludzi a teraz jeszcze zamiast zachować resztki honoru robi z siebie obłąkaną i sama siebie poniża. Dobrze że już zginęła.
a ona myślała że chce się z nią pogodzić? Już lepiej trzeba było powiedzieć Timonowi żeby w nocy jeden z jego ludzi się nią zajął...Atio z Juliuszów, pragnę sprawiedliwości
Ano właśnie myśle, że było by potrzebne gdyby jednak Herod zginął a tu lipa...- teraz wiadomo już po co był ten wątek żydowski w 2 sezonie. Tylko czy to było potrzebne?
No a Atie spotkało to co zesłała na nią Serwilia, tak jak Octavia nie mogła liczyć na szczęśliwą przyszłość z Agryppą tak ona nie będzie już z Antoniuszem. W sensie ślubu oczywiście, którego tak bardzo chciała. Jeśli chodzi o reszte, poczekamy zobaczymy...
Mordimer Madderin licencjonowany Inkwizytor jego Ekscelencji Biskupa Hez Hezronu
Napisano 11.03.2007 - |12:16|
szkoda, ze tak malo. Bo ten serial ma ogromny potencjal. Choc z drugiej strony jego sztuczne rozciaganie mogloby skonczyc sie w wiadomy sposob...niestety tylko 10
pozostały odcinki
8 A Necessary Fiction
9 Deus Impeditio Esuritori Nullus (No God Can Stop a Hungry Man)
10 De Patre Vostro (About Your Father)
http://www.tv.com/ro...p;tag=nav_bar;2
Napisano 11.03.2007 - |12:36|
Czyli wszystko wskazuje na to, że będzie 3 sezon, czym ja osbiście bardzo się cieszę. Wcześniej była dyskusja o zakresie historycznym tego sezonu, i można było domniemywać, że jednak scenarzyści dojdą do czasów wilekij wojny Oktawiana i Antoniusza i słynnej bitwy pod Akcjum. Ale wyszło chyba na dobrze, czyli rozciągnięcie wydarzeń na kolejny sezon. Mi to odpowiada, bo ja wolę wiecej sezonów, ale z wieloma wątkami, z barwnym opisem życia, kultury, zwyczajów, watkami obyczajowymi itd niż tylko klasyczny obraz Rzymu, w którym państwo buja się od wojny do wojny. Takich filmów było dużo, zaś ten serial jest właśnie w tym tak spaniały, że nie skupia się li tylko na wojnach i samym państwie.szkoda, ze tak malo. Bo ten serial ma ogromny potencjal. Choc z drugiej strony jego sztuczne rozciaganie mogloby skonczyc sie w wiadomy sposob...
heh, też mi to przyszło wtedy do głowy. Kto by się tam dowiedział, po prostu jakiś rzezimieszek pobił na śmierć albo podciął gardło Serwilli, i tyle. A tak Atia godziła się na kilkudniowe majaczenia zdesperowanej wariatki.Już lepiej trzeba było powiedzieć Timonowi żeby w nocy jeden z jego ludzi się nią zajął...
Dokładnie, kompletnie zmarnowany wątek. Oczywiście Herod by nie mógł zginąc, gdyż miał on później swoją rolę do odegrania w Palestynie, o czym przecież wspomina Nowy Testament, ale mimo to, mogło do czegoś dojść. A tak, to tyle zachodu na nic. Ja na samym początku nie wiedziałem po co wprowadzają ten wątek żydowski, myślałem, że to tylko tak na chwilę, pokazać widzom całe spektrum społeczne tamtych czasów i taki lekki ukłon w stronę tego, co miało miejsce wtedy w Palestynie. Potem sobie pomyślalem, że to może coś więcej, wątek przecież się rozwijał, no i liczyłem że np. zobaczymy formowanie się jakiegoś wielkiego ruchu wyzwoleńczego, liczyłem nawet na pokazanie Palestyny, przez podróż tej dwójki Żydow do ich historycznej ziemi okupywanej przez Rzymian, jakieś wątki religijne itd - to by na pewno wzbogaciło serial, ale też i wydłużyło. A tutaj nagle okazuje się, że cały ten wątek był na nic. Nic się nie stało, i chyba nic się już nie stanie z tym wątkiem. I po co to było? :/Ano właśnie myśle, że było by potrzebne gdyby jednak Herod zginął a tu lipa.
Użytkownik Halavar edytował ten post 11.03.2007 - |13:00|
Napisano 11.03.2007 - |12:49|
Napisano 11.03.2007 - |12:56|
Starożytna wersja aborcji :] Zapewne ten specyfik spowoduje likwidację niepożądanej ciąży.A możecie mi powiedzieć, o co chodziło w ostatniej scenie 2x07? Jak ta niewolnica coś kupowała. Do czego to służy i po jakiego grzyba to jej?
Napisano 11.03.2007 - |13:04|
Napisano 11.03.2007 - |18:40|
Może żeby pokazać, że w jakiejś innej rzeczywistości Herod mógł zginąć, a wszystko potoczyło by się inaczej...Oczywiście Herod by nie mógł zginąc, gdyż miał on później swoją rolę do odegrania w Palestynie, o czym przecież wspomina Nowy Testament, ale mimo to, mogło do czegoś dojść.
No zgadnij Skoro pytała jak smakuje, a kiedy znahorka chciała jej dać coś na krwawienie powiedziała, że nie potrzeba... I wątpie żeby sama była w ciąży. Nie wiem jak długo to wydarzenie dzieje się po "akcji" z Pullo ale wątpie, żeby dłużej niż kilka dni. A z tego co się orientuje ciąża nie jest widoczna nawet po pierwszym miesiącu...To ta niewolnica będzie chciała usunąć swoją ciążę, czy ciąże żony Pullo?
Użytkownik Jason edytował ten post 11.03.2007 - |18:42|
Mordimer Madderin licencjonowany Inkwizytor jego Ekscelencji Biskupa Hez Hezronu
Napisano 14.03.2007 - |10:59|
Odcinek wg mnie b. udany. Świetnie rozegrana sprawa małżeństwa Oktawiana, lojalności mecenasa iPoski. Generalnie intryga jest świetna. Przesilenie też jest zrobione świetnie.
Generalnie jeden z najlepszych odcinków tej znakomitej serii.
ROME, to obok BSG sezon 1, najdoskonalszy przykład jak należy robić hitowe seriale. Nie za długie, ale pełne treści, pełne akcji z doskonałym scenariuszem i dobrym pomysłem. Chciałoby się więcej Rzymu, ale dobrze, że w ogóle taki serial jest - 10/10/ .
Napisano 14.03.2007 - |17:49|
Napisano 14.03.2007 - |18:03|
Bezapelacyjny nr 1 tego sezonu !!
Bije wszystko, razem z Dexterem.
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 15.03.2007 - |17:27|
Pullo odgryzający język(?) - bezcenne
Napisano 15.03.2007 - |17:37|
o tak tak myślę, że na upartego to by sam rozniósł przeciwnikówPullo odgryzający język(?) - bezcenne wink.gif
a swoją drogą, jak myślicie, ktoś powie prawdę córce Lucjusza?
Napisano 15.03.2007 - |20:39|
serial jest rewelacyjny, ekstremalnie wciagajacy i intrygujacy. Bez dwoch zdan, ale jednak w moim osobistym rankingu jest zdziebko nizej od DexteraRome s2 = FENOMENALNY !!
Bezapelacyjny nr 1 tego sezonu !!
Bije wszystko, razem z Dexterem.
A na trzecie miejsce wlasnie wskoczyl The Black Donnellys, i to po jednym odcinku
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych