Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wszystko o tajemniczych liczbach...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
157 odpowiedzi w tym temacie

#141 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 19.05.2006 - |13:04|

Co więcej, jeżeli dodać czwórkę, to mamy kształt symetryczny według osi 4-10-16-22-28
Gdyby nie ta zamiana z 42, to wtedy byłby to jakiś punkt zaczepny to nowej, nawet głupiej teorii :)

Co znaczy 42 to akurat wszyscy wiedzą. To odpowiedź na pytanie o życie, wszechświat i wszytsko.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#142 Kasilas

Kasilas

Szeregowy

• Email
  • 11 postów

Napisano 19.05.2006 - |13:04|

na wytłumaczenie słupków danielle jest prostszy sposób

4 8 15 16 23 42
4 8 15 16 23 42
4 8 15 16 23 42
4 8 15 16 23 42
4 8 15 16 23 42
4 8 15 16 23 42
4 8 15 16 23 42

policzcie sobie jako które występują w tyh słupkach (liczenie poziomo) nasze cyferki. podpowiedź: chodzi mi o te zaznaczone. :>

Wiesz kurde że wyszło ci 104? Lepiej uważaj abyś nie trafił na lot 104 :clap:
  • 0

#143 Mivan

Mivan

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 120 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 19.05.2006 - |19:45|

Wiesz kurde że wyszło ci 104? Lepiej uważaj abyś nie trafił na lot 104 :clap:

Bo nie dodałeś nieznanaczonej 4
  • 0
Drugs are bad. Mkay...?

#144 The Black One

The Black One

Szeregowy

• Email
  • 1 postów

Napisano 20.07.2006 - |10:32|

Pewnie części z was ta zależność jest znana, ale nie widziałem tego na forum...
Po zlikwidowaniu przerw między równoległymi liniami heksagramów 4, 8, 15, 16, 23, 42 i zamianie pierwszego z ostatnim (czyli 42 8 15 16 23 4) otrzymamy coś takiego:

Dołączona grafika

(część dolna została otrzymana przez powiększenie słowa "DHARMA" napisanego czcionką wielkości kilku pikseli).
Ciekawe, nawet jeśli to przypadek ;).

Użytkownik The Black One edytował ten post 20.07.2006 - |10:33|

• 0

#145 Mivan

Mivan

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 120 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 24.07.2006 - |17:36|

A to co ja wymyśliłem i znam z reala (:D)

4 - 8 - 15 - 16 - 23 - 42

To tak :

liczba 23 kojarzy mi się z końcem swiata (23.12.2014 bądz, jak mówią w TV 2012 rok) - czyli dzień dnia końca świata według starożytnych Majów.

Liczba 8 i 15 kojarzy mi się z lotem 815

Co do innych to się zastanawiam hmm, może te liczby to ważne odcinki w lost :>
a może liczba 16 oznacza mój wiek i jak będę w niedziele płynął statkiem do grecji to się rozbijemy i będziemy na wyspie?:D
  • 0
Drugs are bad. Mkay...?

#146 Sawyer

Sawyer

Plutonowy

• Użytkownik
  • 384 postów

Napisano 27.07.2006 - |00:25|

jeżeli chodzi o mnie to
4 - razy zdawałem niemiecki (jak jeszcze chodziłem do szkoły)
8 - razy grałem w teatrze
15 - miałem tą liczbe w trafieniu w totka (3-ke tylko :P)
16 - tą liczbę również trafiłem w totka
23 - z tyloma kobietami się chodziło
42 - z tyloma kobietami się bawiło na imprezach :] (lub coś koło tego)
  • 0
Whatever happens, happens !!!

#147 VendettaCorleone

VendettaCorleone

Szeregowy

• Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 28.07.2006 - |09:43|

Dla mnie te liczby oznaczają wiele i nic
co do wyspy: moze hurley wkrotce wyjasni ich znaczenie
badz ktos inny
;)
  • 0

#148 ODINisLOST

ODINisLOST

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 18.10.2006 - |21:36|

Witam!!!
Mam ciekawą prawdziwą historię do opowiedzeinia.
Ostatnio byłem w Krakowie z całą swoją klasą na wycieczce.
Mieliśmy dostać sie na rynek tramwajem...zgadnijcie jaki był numer tego tramwaju......4
A jaki był numer wagonu do jakiego wszedłem nie wiedząc o tym?...........815..serio
Najciekawsze było to , że tak jak samolot z Zagubionych nie doleciał do miejsca przeznaczenia tak mój tramwaj nie dojechał tam gdzie miał dojechać...
Ciekawe przeżycie.... prawdziwy LOST(nie dojechał bo okazało sie że nasze zwiedzanie miało inny termin ale nauczycile nie wiedzieli o tym)
Nara.....Życie to kur... LOST
  • 0

#149 ODINisLOST

ODINisLOST

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 19.10.2006 - |20:07|

A widzisz?
Jaki ten świat jest zagubiony..........
Cóż....... napisze kilka rzeczy które pewnie znacie ale nie mam co robić.
Wiliam Szekspir zmarł 23 04 1616 roku
John Lock to był filozof oświeceniowy- jednym z jego powiedzeń było....Everything happens for a reason
Piłka do rugby ma 108 szwów
Numer pokój w, którym mieszkał kochanek Sun to 1516

I tak w ogóle...LOST IS THE BEST!!!!
  • 0

#150 ODINisLOST

ODINisLOST

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 23.10.2006 - |20:50|

Tak bracie masz racje.......niestety muszę dodać.
Motyw liczb był bardzo ciekawy, choć niektórym sie nie podobał(nie wiem czemu)
Miło było patrzeć jak Lock głowi sie nad tym czy wcisną czy nie........... a teraz??
Jest [beeep]......ale bez liczb :(
Jko ciekawostka: 108 w pewnej religi oznacza Boga (prawdopodobnie w buddyźmie)
Aha WIE KTOŚ ILE RAZY W JAPONII NA NOWY ROK BIJą W DZWON???..............108 SERIO
Nie będe podawał wam skąd to biorę...ale tak jest.
Kiedyś dam wam linka.Chyba że teraz ktoś poprosi.

Użytkownik ODINisLOST edytował ten post 23.10.2006 - |20:58|

• 0

#151 ODINisLOST

ODINisLOST

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 25.10.2006 - |17:42|

No dobrze...
Jak dałem słowo to proszę bardzo......

http://en.wikipedia....wiki/Number_108

Ktoś z was na 100% widział tą stronę ale proszę bardzo!
Po angielsku ale bariera językowa...nie powinna stanowić problemu.
Aha i mam ciekawą informację z życia:
W poniedziałek 23 dostałem sprawdzian z matmy(sprawdzony) dostałem 23 punkty........tego samego dnia kończył mi sie okres ważności karty do telefonu.......do 23 miałem przeczytać książkę
To wszysyko jest dziwne.
  • 0

#152 tiam

tiam

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 29.10.2006 - |15:00|

Wracajac do japońskiego dzwonka;), czytamy tam również, ze:
"Each ring represents one of 108 earthly temptations a person must overcome to achieve nirvana."
Kurnia, jakby sie uprzeć (choc i bez tego da rade zmalować taką teorie) - nasi bohaterowie symbolizują poszczególne ludzkie słabości (wiem, to pewnie juz bylo wspomniane, w koncu nic odkrywczego) a jako grupa, tworzą swoistą jedność umożliwiającą głębsze poznanie. Zatem w grupie siła!;)
Można się więc spodziewać, ze o ile Wyspa służy pewnego rodzaju Katharsis, to na finishu pojawi sie pewnego rodzaju odpowiedź, wyzwolenie, przemienienie - dla każdego (z Lostów) co innego.
tiam...
  • 0

#153 chain

chain

Szeregowy

• Email
  • 28 postów

Napisano 29.10.2006 - |16:51|

oto moja odpowiedź na temat I Cing i to jak się mają nasze tajemnicze cyferki :P
tako rzecze Księga Przemian:
(numery oznaczają numer heksagramu oraz jego nazwę)
4 - GŁUPOTA - Przy pomocy tego heksagramu Księga zwykle udziela surowych napomnień tym, którzy próbują się nią bawić i traktują niepoważnie.
8 - SPRZYMIERZENIE - Księga Przemian powstała jako swoisty poradnik dla władców, dla arystokratów rządzących większym lub mniejszym państwem lub lennem. Heksagram nr 8, w którym tylko ta linia jest silna, jest obrazem takiego "silnego człowieka", z którym inni powinni się sprzymierzyć, wokół którego powinni się zjednoczyć. Ale czasy, w których ludzie skupiają się wokół swoich przywódców, to także czasy niepokoju.
15 - SKROMNOŚĆ - Tytuł "Skromność" wziął się zapewne stąd, że w rysunku tego heksagramu dawni wróżbici dostrzegali górę pod ziemią. Trzy dolne linie tego heksagramu symbolizują górę, trzy górne - ziemię. Góra, która schowała się wewnątrz ziemi, jest niewątpliwie skromna.
16 - NADMIAR - Tytuł tego heksagramu - "Nadmiar" - bywał tłumaczony na europejskie języki najrozmaiciej: jako "Wolność", "Wygoda", a także jako "Entuzjazm".
Sens jego jest jednak jednoznaczny: Księga wskazuje na moment, kiedy trzeba działać - skutecznie i energicznie.
23 - OBDZIERANIE ZE SKÓRY - Najwyższa linia aktywna oznacza, że pewien proces dobiegł do końca i dalej jest tylko rozpad. Heksagram ten jest także znany pod tytułami "Rozpad", "Roztrzaskanie się", "Rozkawałkowanie". Zwiastuje on koniec trwałych całości i ich postępującą destrukcję. W tej sytuacji wola pojedynczego człowieka nic nie ma do powiedzenia.
42 - POWIĘKSZENIE - Powiększenie, albo wzrost, przysporzenie - bo tak też można tłumaczyć ten tytuł, jest rzeczą dobrą i oznaką sukcesu. Także orzeczenia do zmiennych linii tego heksagramu są pełne pomyślnych zapowiedzi. (Tylko najwyższa linia, jak często przy dobrych wróżbach, nie jest pomyślna.)

no to tyle :D
teraz szukajcie odniesień do lostowych sytuacji :P

moim zdaniem nie ma co szukac liczb poza serialem bo sami tworcy powiedzieli kiedys ze liczby sa przypadkowe. to ze umiescili je w wielu sytuacjach w odcinkach to mi sie wydaje ze celowe, ale to wszystko!
odniesien poza serialem mozna znalezcd bez konca a chyba nie o to chodzi, nie?
  • 0

#154 chain

chain

Szeregowy

• Email
  • 28 postów

Napisano 29.10.2006 - |17:47|

Looknijcie na ten post: http://forum.gwrota....s...st&p=150733
(co 108 minut satelita, liczby - kod lub koordynaty gps itp. sporo możliwych kombinacji - jak się czyta - ludzie mają wiele pomysłów)

A mnie tak łazi po głowie jeszcze jedno - po jakiego grzyba wbijać co 108 min. te klawisze z palca? Nawet jeśli to jest konieczne... (te teorie z wymianą danych z satelitą)...
...Przecież nawet gimnazjalista z jednym palcem w nosie napisałby program, który w odpowiednim czasie wprowadzał by te liczby autonomicznie... (po co tu czuwający człowiek???)
Przecież ustawiali to wszystko dość poważnie wyglądający naukowcy :D ...

Dziwne też, że wojskowy spec od telekomunikacji i elektroniki, który potrafi naprawić sprzętowe uszkodzenia komputera nie wpadł na tak proste rozwiązanie i dalej wklepują te liczby z palca...
Nawet jak odłożyć na bok możliwość zaprogramowania, to z tymi częściami zamiennymi, złomem i kablami oraz narzędziami, które mają, bez większego kłopotu można zrobić automacik, który po doprowadzeniu kablami sygnału alarmowego z zegara wprowadziłby liczby automatycznie.
Nawet odrzucając zabawę z mechaniką - wystarczy podlutować kontaktrony lub przekaźniczki (że o tranzystorach nie wpomnę) pod odpowiednie klawisze i prosty układ sterujący...

Jedynym sensownym wytłumaczeniem może być przywiązanie frajera do klawiatury i sprawdzanie czy ucieknie pod presją, czy też zostanie...
...albo po to by tam czekał na wiadomość i w odpowiednim momencie podjął próbę komunikacji jak Michael z synem Walt'em
- (swoją drogą ciekawe czy to na pewno Walt i dlaczego prosił, by nie wpisywali liczb? ...by przerwali ten zaklęty krąg? - OTO JEST PYTANIE)

A może zwyczajnie ma ten epizod przybić widza do ekranu na czas przerwy w emisjii :P

Zauwaz ze caly ten bumkier jest stary jak jego sprzet, moze dzis desmond by mial laptopa i mogl wpisywac kod bedac w kiblu. komputer jest bardzo stary, nawet locke powiedzial ze nie widzai ltakiego od 20 lat. muzyka we wlazie tez jest stara. to wskazuje na to ze wtedy kiedy to tworzyli nie bylo takiej techniki i moze nie wymyslili jeszcze takiego programu.
oczywiscie moge sie mylic
  • 0

#155 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 29.10.2006 - |17:56|

Bardzo prawdopodobne, że komputer korzysta z pamieci trwałej niereprogramowalnej (coś jak stary ROM). To uniemożliwiałoby powodzenie przeprogramowania komputera. I raczej byłoby to działanie celowe niż z braku technologii.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#156 chain

chain

Szeregowy

• Email
  • 28 postów

Napisano 29.10.2006 - |18:00|

Heh, moze to strasznie glupia teoria, ale jesli Lost ma powiazania z Disneyem, to zaczyna sie ciekawie... Walt Disney... Czyzby kolejny trop?? :P

Pozatym znalazlem cos co mi strasznie nie pasuje... W 2x09, w rozmowie Michael dostaje pytanie

Who is this?

przetlumaczone na Kim jestes? , a bardziej pasuje Kto to jest, lub Kim on jest...
Wiec dlaczego w trzeciej osobie?? Na moj gust powinno byc Who are you? I dlaczego znaki zapytania po Hello??
Moze Dad? to nie pytanie?
Moze to odpowiedz?
Nic o rodzicach Michaela nie bylo narazie, a Walt zdolnosci swe smieszne odziedziczyc po kims musial...

watpie czy walt dysney moze cos znaczyc.
co do who is this to anglicy uzywaja rowniez takiego zwrotu i jest on jak najbardziej poprawny, wierz mi na slowo bo jestem w anglii i wiem co mowie.
co do hello?? to hello o ile dobrze pamietam napisal walt, wiec mozna to interpretowac jako zapytanie czy ktos jest, to jakbys rozmawial przez gg i zapytal- jestes??
Dad?? - dla mnie to normalne ze walt pyta czy gada z ojcem.
wiec ta teorie uwazam za daleko odbiegajaca od sensu filmu

edit:

ja mam swoja teorie, ze juz odbiegamy od serialu szuklajac liczb gdzies indziej. wg mojej teorii michael jordan moze miec cos wspolnego z dharma.
- jego numer na koszulce kiedy gral w kosza to 23
- potem zrezygnowal z gry w kosza zeby grac w golfa(nasi lostowicze rowniez grali w golfa)
- moim zdaniem golf to byla tylko przykrywka i odszedl od kosza na rzecz projektu dharma, ze swoja fortuna mogl ja sponsorowac,

temat uwazam za bardzo ciekawy ale niektore posty, to juz przesada

ja mam swoja teorie, ze juz odbiegamy od serialu szuklajac liczb gdzies indziej. wg mojej teorii michael jordan moze miec cos wspolnego z dharma.
- jego numer na koszulce kiedy gral w kosza to 23
- potem zrezygnowal z gry w kosza zeby grac w golfa(nasi lostowicze rowniez grali w golfa)
- moim zdaniem golf to byla tylko przykrywka i odszedl od kosza na rzecz projektu dharma, ze swoja fortuna mogl ja sponsorowac,

temat uwazam za bardzo ciekawy ale niektore posty, to juz przesada

[Temat wyczyszczony] martha

Użytkownik martha edytował ten post 09.06.2007 - |12:14|

• 0

#157 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 16.08.2007 - |11:18|

Coś chyba jednak w liczbach jest: :P
Liczba 23: http://www.teksty.gi...ak/dyskordia/23
Liczba 42 ma trochę więcej skojarzeń: http://en.wikipedia....iki/42_(number)
nie tylko "Autostopem przez Galaktykę"
Numerologia: http://pl.wikipedia....Symbolika_liczb
Liczba 4: http://en.wikipedia....wiki/4_(number) - w religiach Wschodu uznawana za przynoszącą nieszczęście - parę dni temu był artykuł, że w Hongkongu mają problem, bo nikt nie chce tablic rejestracyjnych z liczbą 4.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 16.08.2007 - |12:02|

• 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#158 Haes

Haes

Plutonowy

• Użytkownik
  • 395 postów

Napisano 07.01.2009 - |23:07|

Tak sobie myślę... wątek liczb prawdopodobnie nigdy nie zostanie rozwiązany do końca, bo... siłą rzeczy, nie może być.

O ile można nagiąć jakoś sprawę Richarda (jest jakimś duchem/albo podróżuje w czasie/albo wyspa go ratuje przed starzeniem), idzie wytłumaczyć potwora (niech będzie duchem wyspy, nanorobotem albo czymś tam - zawsze można jakoś, mniej lub bardziej wiarygodnie, to wytłumaczyć), można mniej lub bardziej naciąganymi teoriami z pogranicza fizyki i paranauki wyjaśnić dlaczego nie można wydostać się z wyspy, dlaczego umysł Desmonda wędruje od jednego roku do innego, dlaczego wyspa uzdrawia i dlaczego Jacob objawia się tylko wybranym, o tyle liczby nie posiadają takiego wyjaśnienia.

Być może uda się wyjaśnić kto i po co nadawał liczby z wieży. Może dowiemy się, co robiły na włazie od bunkra, a może nawet poznamy jakieś ładne równanie wiążące te liczby i dowiemy się, o co z nimi chodzi.

Ale dlaczego Locke spadł z ÓSMEGO piętra i był sparaliżowany przez CZTERY lata? Dlaczego mamy lost 815? Dlaczego 23 rozbitków przeżyło w tylnej części samolotu? Dlaczego akurat tymi liczbami grał Hurley i wygrał? Dlaczego na liczniku jego samochodu pojawiają się te liczby? Tego typu nawiązań do liczb mamy chyba dziesiątki (jeśli nie więcej) w serialu.

Obawiam się, że czekanie na wyjaśnienie tego fenomenu jest bezcelowe. Nie potrafię sobie wyobrazić jakiegokolwiek wytłumaczenia powyższych (i wielu innych) faktów, które miało by chociaż krztynę zdrowego rozsądku (zaznaczam, że np. porwanie przez kosmitów, opętanie przez szatana i płynne przechodzenie między wymiarami jeszcze wg mnie ową krztynę posiada). Myślę, że ta zabawa z umieszczaniem wszędzie liczb - na zegarach, w numerach przedmiotów, datach wydarzeń itd. to raczej taka zabawa scenarzystów z widzami. Szczególnie widać to w przypadku Hurleya, którego retrosy (a nawet i forwardy) traktowane są zawsze na ludzie i z dużym przymrużeniem oka - i zapewne tak trzeba traktować jego wielką wygraną na loterii i późniejsze przygody. Ot, cały Hurley (i uwielbiający go męczyć scenarzyści), a nie jakaś magia liczb.

Podsumowując - coś z tymi liczbami jest na rzeczy i kilka pytań one rodzą, jednak tych pytań chyba w internecie jest za dużo w stosunku do ich rzeczywistej "wartości" w układance LOST. W każdym razie ja osobiście absolutnie nie umieszczam liczb w kategorii "wielkich zagadek" i nawet nie śmie stawiać pytania o nie tuż obok pytania o Potwora, Richarda, Innych czy Czarnej Skały.
  • 0

Wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.

Obecnie ogląda seriale: Walking Dead (na bieżąco), Mad Men (S02), Desperate Housewives (S01), Big Bang Theory (S06), House of Card (oczekiwanie na nowy sezon).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych