Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stary serial - jaki tytuł?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
330 odpowiedzi w tym temacie

#141 ..::Lincolm::..

..::Lincolm::..

Kapral

• VIP
  • 180 postów

Napisano 12.02.2008 - |14:12|

Witam!!

Sorka za zaśmiecanie tematem, ale nurtuje mnie nazwa jednego serialu.

Owy serial był o policjantach, podejrzewam, że N.Y., otóż mięli taki wielki samochód do zadań specjalnych coś ala grupa S.W.A.T.
Nie pamiętam za wiele z niego, ale kolega mi mówił, że podobno pierwszy odcinek zaczynał się od tego, że został porwany autobus z grupką dzieciaków i ich zadaniem było rozbroić całą sytuację.

Serial leciał na TVP1 we wczesnych latach 90.

Za wszelką pomoc dziekuję.
  • 0

#142 Kira Nerys

Kira Nerys

Plutonowy

• VIP
  • 353 postów
  • MiastoKraków

Napisano 12.02.2008 - |15:07|

Wydaje mi się, że ten serial to True Blue / Zawód policjant (1989)

edit:
sprawdziłam - to na pewno True Blue :)

http://www.tv.com/tr...27/summary.html

Użytkownik Kira Nerys edytował ten post 12.02.2008 - |15:31|

• 0

#143 jey

jey

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 12.02.2008 - |20:18|

hei! poszukuję tytułu serialu, który oglądałam chyba z 10 lat temu na polsacie. opowiadał o zespole policjantów pracujących na posterunku gdzieś na orbicie wokół planety (możliwe że to była nawet ziemia). główni bohaterowie to była czwórka policjantów. facet, który chyba był ich szefem, trochę starszy od reszty, miał rodzinę (dwójka dzieci chyba) i mieszkanie też na tej orbicie (pamiętam że jego samochód przypominał mi trochę samochody z -piątego elementu- jak wydostawał się z garażu). potem byli ci młodsi policjanci, chłopak i dziewczyna (wątek romantyczny serialu :). i jeszcze kosmitka o lekko niebieskiej skórze - a jej cechą charakterystyczną było trzecie oko na czole, które kiedy się otwierało dawało jej jakieś dodatkowe nadprzyrodzone zdolności

ten serial już od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie i nie mogę sobie przypomnieć co to :/ help!
  • 0

#144 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 12.02.2008 - |20:29|

Zalecam przeczytać ten topic przed zadawaniem pytań, często są tu już podane odpowiedzi, a i ludzie pamiętają te same szczegóły

http://forum.gwrota....s...st&p=180409

#145 baku

baku

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 552 postów

Napisano 12.02.2008 - |22:02|

hei! poszukuję tytułu serialu, który oglądałam chyba z 10 lat temu na polsacie. opowiadał o zespole policjantów pracujących na posterunku gdzieś na orbicie wokół planety (możliwe że to była nawet ziemia). główni bohaterowie to była czwórka policjantów. facet, który chyba był ich szefem, trochę starszy od reszty, miał rodzinę (dwójka dzieci chyba) i mieszkanie też na tej orbicie (pamiętam że jego samochód przypominał mi trochę samochody z -piątego elementu- jak wydostawał się z garażu). potem byli ci młodsi policjanci, chłopak i dziewczyna (wątek romantyczny serialu :). i jeszcze kosmitka o lekko niebieskiej skórze - a jej cechą charakterystyczną było trzecie oko na czole, które kiedy się otwierało dawało jej jakieś dodatkowe nadprzyrodzone zdolności

ten serial już od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie i nie mogę sobie przypomnieć co to :/ help!

Space Precinct - Orbitalny posterunek. Serial wydano na DVD

http://en.wikipedia..../Space_Precinct
  • 0

#146 rrbm

rrbm

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 04.04.2008 - |18:36|

No to kolej na mnie.

Serial leciał prawdopodobnie w telewizji regionalnej, lub na TVP2, nie pamiętam dokładnie.
Serial angielski, opowiadał o młodym marynarzu, który zdaje patenty oficerski w Królewskiej Marynarce. Przechodzi przez szczeble hierarchii w marynarce, oczywiście znalazł się też zły bosman, i podobne smaczki.
W pamięci utkwił mi fragment odcinka, gdy jeden z jego znajomych wchodzi do sali, żeby zaliczyć egzamin.
A tam siedzi Admiralicja, zadaje mu pytanie typu "Wieje silny wiatr na sterburtę ble bel ble... co pan robi?"
Chłopak zestresowany, gubi się, nie wie co robić, nic nie mówi. A on po około 10 sekundach mówią
"Właśnie stracił pan maszt i cośtam cośtam..."
Lata około 1700-1800 ? Najlepszy okres Kolonializmu Angielskiego.
Było tego parę odcinków.
Dzięki za odpowiedź :rolleyes:

Użytkownik rrbm edytował ten post 04.04.2008 - |18:36|

• 0

#147 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 04.04.2008 - |18:42|

Po pierwsze wcale nie taki stary (ostatni, 8 odcinek był z roku 2003) :)

Hornblower (nie wiem jaki był odpowiednik polski)
Odcinki:
* The Even Chance (AKA The Duel)
* The Examination For Lieutenant (AKA The Fire Ships)
* The Duchess and the Devil
* The Frogs And The Lobsters (AKA The Wrong War)
* Mutiny
* Retribution
* Loyalty
* Duty

Serial na podstawie serii powieści przygodowych (bodajże było ich 12) o Horatio Hornblowerze - C. S. Forestera

PS
No i oczywiście:
Captain Horatio Hornblower (1951) - film z 1951 roku z Gregory Peckiem.

PS. 2
Warto też dodać, że na kanwie powieści o Hornblowerze powstał cykl powieści SF "Honor Harrington" :) czyli Hornblower w spódnicy.

Użytkownik psjodko edytował ten post 04.04.2008 - |21:51|

::. GRUPA TARDIS .::

#148 rrbm

rrbm

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 04.04.2008 - |19:12|

Jejku :blink:
Dziękuje za tak szybką odpowiedź.
  • 0

#149 Klima

Klima

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 110 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 05.04.2008 - |07:20|

Witam wszystkich.Poszukuję serialu który leciał jakieś jakieś 10-12 lat temu na TVP2 około godziny 13:30 albo 14:00 w poniedziałki.Głównym bohaterem był karzeł który budował zabawki i przy ich pomocy walczył z przestępcami.Towarzyszyła mu dwójka dzieci plus jakiś dorosły facet.Niestety tylko tyle pamiętam.Jeśli ktoś wie jaki to serial będę bardzo wdzięczny!
  • 0

#150 iluvatar

iluvatar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 109 postów

Napisano 24.05.2008 - |17:30|

Hi
Szukam nazwy pewnej bajki z okresu dziecinstwa. Byla to raczej zagraniczna produkcja i opowiadalo o chlopaku ktory mial nadmuchiwany statek kosmiczny, latal w nim po roznych planetach. Troche to bylo chyba ppsychodeliczne. Pamietam tylko wlasnie ze statek miescil sie chyba w walizce i mozna bylo go nadmuchac

Z gory dzieki

A
  • 0

#151 zis279

zis279

Kapral

• Użytkownik
  • 213 postów

Napisano 15.06.2008 - |20:58|

Pamięta ktoś może nazwę serialu w którym fabuło dotyczyła chłopaka który w domu miał 1000 miniaturowych kamer w kształcie oka ?
  • 0

Zapraszam (jesli chcesz) na mojego bloga o serialach - http://scianadziwnyc...i.blogspot.com/

#152 sss1sss1

sss1sss1

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 16.06.2008 - |20:55|

Pilot serialu w TVP1 lub TVP2 lub na TVN-ie. Były to czasy kiedy na Polsacie leciał teleturniej "Idź na całość". Do Ziemi zbliża się obca cywilizacja, odebrano jakiś sygnał. Atmosfera jak na początku "Dnia niepodległości".
Do prezydenta przychodzi jakiś koleś i mówi:
"Panie prezydencie, zdekodowaliśmy sygnał. Mam nadzieję, że nie dostanie Pan zawału..."
I wtedy obraz wideo - twarz kosmity, jakieś wisiorki egipskie czy zwisającą skórę miał - nie pamiętam dokładnie, bo tak się przestraszyłem, że przełączyłem na "Idź na całość".

Prawdopodobnie tv nie wyemitowała żadnego następnego odcinka (aczkolwiek możliwe też, ale dużo mniej, że po prostu ja nie oglądałem).

Co to za serial?
  • 0

#153 skunn

skunn

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 12.08.2008 - |07:56|

Witam
Poszukuję tytułu dość starego serialu z okresu tak ok. lata 80-te, może początek 90-tych - wtedy to leciało w TV.
Nie za wiele pamiętam - najbardziej charakterystyczny motyw w tym filmie to że była sobie jakaś rasa, która wyglądała jak ludzie (chyba że to byli ludzie:) ) i mieszkali pod dnem morza. Wchodzili sobie do morza i szli po dnie, aż w pewnym momencie przenikali (przechodzili) rzez piasek i dostawali się do sieci korytarzy. Proszę o jakieś sugestie.
  • 0

#154 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 17.08.2008 - |01:15|

Ku z tego okresu kojarzą mi się tylko 2 morskie seriale SF. Jest to SeaQuest o który tu raczej nie chodzi oraz Dziewczyna z Oceaniu czy jakoś tak. Na pewno pierwszy sezon tu nie pasuje raczej jakiś dalszy gdzie motywem przewodnim była piramida.
  • 0

#155 diver

diver

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 21.08.2008 - |22:35|

Witam, przejzalem ten topik od deski do deski i nie znalazlem odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie. Serial ten, jezeli mozna tak go nazwac, emitowyany byl w telewizju polskiej kilka dobrych lat temu, obecnie z checia bym obejzal go jeszcze raz ale za NIC nie moge sobie przypomniec tytulu, mimo przeszukiwania netu juz od paru dni nie moge na niego trafic.
1. Zamysl byl dosyc prosty koles uwieziony na statku kosmicznym lub stacji kosmicznej, chyba na orbicie ziemi, w raz z dwoma robotami zrobionymi z urzadzen domowych typu trzepaczka czy cos takiego, jest zmuszany do ogladania starych czarno-bialych filmow s-f klasy B. ogolnie pare minut o kolesiu i robotach siadali w sali kinowej i ogladali stare filmy, przez caly film bylo widac ich cienei na dole ekranu i caly czas dodawali smieszne komentarze.
Chodzi mi to po bani juz od dosc dawna ale ciezko zmontowac z tego logiczne zapytanie dla googla.

2. Dodatkowo podczas przegladania tego forum przypomnialy mi sie dwa filmy s-f starocia ktore ogladalem za czasów klubów osiedlowych. Z pierwszego nie pamietam juz chyba nic poza dosc charakterystycznym pojazdem przewijajacym sie przez caly film mial on po trzy kola w formie trojkata na koncu kazdej osi, to moze byc naprawde trudne chociaz ten pojazd z takimi kolami chyba tylko w tym jednym filmie widzialem.
3. Drugi z kolei takze s-f takze w klimiecie postapokaliptycznym z tego pamietam pijawki sciekowe ktore zjadaly ludzkie mieso, kosci ludzi obgryzione na gladko, koles wyskakujacy z budynku na motorze postawil drzwi cale w pijawkach zeby po nich przejechac, jakis koles spotkany w kanalach ktory gotowal i jadl pijawki sciekowe, cos bylo jeszcze chyba w tym filmie ze grupa zlych rozerwala jednego kolesia na strzepy przywiazujac jego konczyny linami do motorow... wow pojechalem...
Ostatecznie konczac posta zastanawiam sie czy 2 i 3 to nie ten sam film?

Z gory dzieki bardzo za pomoc..
  • 0

#156 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 21.08.2008 - |23:50|

2. Dodatkowo podczas przegladania tego forum przypomnialy mi sie dwa filmy s-f starocia ktore ogladalem za czasów klubów osiedlowych. Z pierwszego nie pamietam juz chyba nic poza dosc charakterystycznym pojazdem przewijajacym sie przez caly film mial on po trzy kola w formie trojkata na koncu kazdej osi, to moze byc naprawde trudne chociaz ten pojazd z takimi kolami chyba tylko w tym jednym filmie widzialem.

Tu trochę pomogę, bo sam chciałbym poznać tytuł....

W filmie (bo to raczej był film) były dwa wozy. oba opancerzone i szczelne, koło zamiast pojedynczych osi miały trzy, tylko tak jak napisał kolega, ustawione w trójkąt, dwa na dole, jedno u góry, mogły się obracać, jeśli któreś z dolnych było uszkodzone...

Świat był zniszczony, pełny robactwa, do tego jeśli dobrze pamiętam bardzo niebezpiecznego - do tego niedobitki ludzi.

Obraz na pewno jest sprzed 97 roku (bo coś do tego okresu go widziałem...)

#157 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 22.08.2008 - |07:44|

Tak jakoś mi się przypomniały lata 80 i pismo Fantastyka jak wydawano w nim w częściach różne zachodnie i nie tylko książki.
To co opisywaliście skojarzyło mi się z książką "Aleja Potępienia" [Damnation Alley] autor Roger Zelazny z 1967 a potem z filmem bo go też widziałem jeszcze na video. Akurat tę książkę wydano w Fantastyce numer 5 (8) maj 1983.
Akcja działa się po wojnie nuklearnej a wozy te musiały przemierzyć całe USA z zachodniego wybrzeża dojechac do Bostonu aby przywieźć lekarstwa niedobitkom którzy tam zostali. A niebezpieczna droga która jadą to tytułowa Aleja Potępienia.

I jak sie okazało miałem rację "Damnation Alley" (1977) ---> http://www.imdb.com/title/tt0075909/
Tutaj na youtube --->

Ale z tego co widziałem to nie wyszło na dvd.

Dołączona grafika

Użytkownik biku1 edytował ten post 22.08.2008 - |08:00|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#158 diver

diver

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 22.08.2008 - |08:49|

dude, jestes bogiem, dzieki!
mam nadzieje jeszcze tylko ze ktos ogladal wspomniany wczesniej 'serial' o starych filmach sf i pamieta tytul..
  • 0

#159 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 22.08.2008 - |22:29|

Film chyba w całości możesz oglądnąć na Youtube, http://pl.youtube.co...h?v=gAXWK1o7NmQ . Oraz na pewno jest w p2p bo miałem go jeszcze na dysku z pół roku temu.

Edit:
O filmie już tu była mowa w sprawie jakiś legend PRLu i chodziło o lektora.

Użytkownik spex edytował ten post 22.08.2008 - |22:30|

• 0

#160 diver

diver

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 22.08.2008 - |23:05|

spoko, dzieki, tytul wystarczyl...
to byly karaluchy, mordercze karaluchy heh ile to juz lat temu bylo...

niemniej dalej mam nadzieje ze ktos pameta tytul serialu o kolesiu i 2 robotach zmuszanych do ogladania starych filmow sf ?

PS. po obejzeniu damnation alley stwierdzam ze te pijawki sciekowe to jednak byl inny film...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych