Spartacus
Napisano 16.04.2010 - |10:15|
Info
Całe szczęście nie w nFilmach czy Canal+ bo to pozwala mieć nadzieję że tłumaczenie nie będzie całkowicie ocenzurowane. Nie wiem jak jest teraz w HBO, ale gdy rok temu miałem ten kanał w promocji, to akurat do cenzurowania tłumaczeń filmów pretensji mieć nie mogłem, jak w przypadku pozostałych wymienionych stacji.
Napisano 16.04.2010 - |17:38|
Jeśli, to prawda, to musi być źle.
Napisano 16.04.2010 - |20:54|
http://hatak.pl/news...cusa_anulowany/
ufffffffff
Kurde wypuszczają takie nieprawdziwe plotki i tylko ludzi do stanów przedzawałowych doprowadzają Na szczęście to tylko nieprawdziwa plotka A jakie w necie zamieszanie zrobiła LOL Widać że serial [beeep] ^^ Podobno we wrześniu mają zacząć kręcić 2 sezon A o aktora stacja dba więc nic mu nie brakuje , taki to ma szczęście
Użytkownik Toudi edytował ten post 16.04.2010 - |23:03|
Napisano 17.04.2010 - |17:57|
Użytkownik no1special edytował ten post 17.04.2010 - |18:24|
Napisano 17.04.2010 - |18:11|
Odcinek paluszki lizać
Napisano 17.04.2010 - |21:35|
Sam początek serialu może nie powalał na kolana, jednak w miarę oglądania z odcinka na odcinek było już tylko coraz lepiej.
Całokształt - rewelacja, każdy odcinek zrobiony z pomysłem, dużo akcji, spójna fabuła, wyraziści aktorzy. Pozycja obowiązkowa!
Napisano 17.04.2010 - |23:00|
Napisano 18.04.2010 - |01:05|
Naprawdę masakryczne sceny, dobrze zrealizowane. I nawet sam spisek, całkiem całkiem rozpisany, choć pierwsza połowa odcinka przynudnawa, szczególnie te skoki czasowe których nie lubię. Ale druga połowa wynagradza to z nawiązką.
No i podsumowując sezon. Start bardzo słaby, ale bardzo szybko się rozkręcił i zrobiła się myślę najlepsza premiera tego roku/sezonu. A naprawdę początek tego nie zapowiadał.
A co do drugiego sezonu i aktora, no to jeśli nie będzie wstanie grać, to trzeba będzie go wymienić. Podobna podmiana (choć nie z powodu choroby) zaszła w Rzymie w drugim sezonie i nie wyszła serialowi na złe (choć moim zdaniem zły moment na podmianę wybrali). Więc i tu na pewno będzie to możliwe. Szczególnie że do kolejnego sezonu jest gdzieś rok, więc ludzie mogą i nawet takiej podmiany nie zauważyć.
No a serial można śmiało polecać. Naprawdę warto poświęcić te kilkanaście godzin.
Napisano 18.04.2010 - |11:49|
Napisano 18.04.2010 - |12:33|
A czy w Spartakusie tego nie zrobią, to nie wiemy, ale jest to jakaś możliwość.
Napisano 18.04.2010 - |20:34|
Napisano 19.04.2010 - |12:24|
W sumie po 13 epizodzie , pozostaje tylko życzyć szefom stacji, tego aby Andy Whitfield szybko powrócił do zdrowia i kolejne sezony były tak samo dynamiczne i ciekawe jak pierwszy .
Napisano 19.04.2010 - |15:31|
Finał sezonu to świetne podsumowanie tego serialu. Bitwa Spartakusa z Kriksosem i ten moment, w którym Kriksos pokazuje aby Spartacus wskoczył na jego tarczę, tak jak to było w walce po której spadł deszcz. No i Doctore, który też się do tego przyłączył. A tak swoją drogą, Ashur chyba uszedł z życiem czy ja coś przegapiłem?
Świetny serial z wielkim potencjałem jeśli chodzi o kolejny sezon. Pozostaje więc tylko trzymać kciuki za zdrowie aktora grającego Spartacusa.
Napisano 19.04.2010 - |17:40|
Za dobrze się nim opiekują żeby zmienić go teraz na innego aktora ;pno1special, wiem że podmienili go z powodu wieku, ale zrobili to moim zdaniem w złym momencie, taka metamorfoza, w tak krótkim czasie...
A czy w Spartakusie tego nie zrobią, to nie wiemy, ale jest to jakaś możliwość.
Ashar przeżył ;]
Napisano 19.04.2010 - |18:49|
A z drugiej strony, jakby ktoś inny je pisał, były praktycznie wszystkie inne dialogi, szczególnie Batiatusa, taki [beeep], ale ciężko go było nie darzyć sympatią, jakoś też mi zapadł w pamięć Solonius - ciekawa postać, jak i całość wszystkich innych intryg.
Sceny walk były dobre, czasami bardzo dobre, chociaż jak dla mnie trochę za dużo krwi, nie jestem fanem wypruwania flaków i szatkowania, ale tutaj to mi za bardzo nie przeszkadzało, widocznie mniej więcej tutaj jest moja granica tolerancji.
Więc podsumowując, ogólnie 7.5/10, wyłączając "wspaniałe" dialogi i przemyślenia Spratacusa to 8,5/10, a za te debilne dialogi 1/10.
Edycja:
zapomniałem o jednym, trzymam kciuki za pomyślne wyjście z tarapatów zdrowotnych Andy Whitfielda. Bo tak naprawdę w rzeczywistości toczy dużo poważniejszą walkę, niż wszystkie łącznie na serialowej arenie.
Użytkownik sibum edytował ten post 19.04.2010 - |19:02|
Napisano 19.04.2010 - |19:16|
Napisano 19.04.2010 - |23:32|
No nic, zostało oczekiwanie na drugi sezon...
A tak na marginesie - Andy, trzymaj się!!!
Napisano 20.04.2010 - |00:09|
Co tu dużo mówić - must see.
Szkoda mi tylko, że jak widziałem nasz szef ludus i jego nr 3 z BSG małżonka całkiem przekonywująco zginęli czyli nie ma szans na ich dalszą grę w serialu. Postaci te były naprawde udane. Ciekawe kim je zastąpią.
Jak pamiętam z historii to po ucieczce gladiatorzy zostali otoczeni i zaatakowani przez lokalne siły naszego legata. Zdaje się koło czy pod jakąś górą. Od tego zaczęło się ich pasmo zwycięstw - aż do czasu powrotu "prawdziwych" legionów spoza Italii.
Oryginalność sytuacji w imperium rzymskim podczas powstania SPartacusa polegała na kilku rzeczach:
1. Rzymskie Imperium było wtedy fazie rozkwitu i wzrostu (podbojów) i stąd nasycenie Włoch niewolnikami z podbitych terytoriów było naprawdę niewyobrażalnie duże, a praw nie mieli ci niewolnicy niemal żadnych;
2. Włochy ówcześnie de facto były bezbronne. Nikt się nie spodziewał i nie przewidział czegoś tak potężnego jak masowe powstanie niewolników, na czele z gladiatorami. Stałe i zawodowe, obywatelskie wojsko stało na granicach czasem tysiące kilometrów od środkowych Włoch, np: w Galii czy na bliskim wschodzie;
3. W samych Włoszech w tamtym czasie porządku strzegły bardzo nieliczne i rozproszone w małe grupki oddziały legionistów, a tak naprawdę sporo było tylko lokalnych milicji - straży miejskich, które niewiele miały wspólnego z prawdziwym rzymskim wojskiem czyli z legionami. To było słabe, niedoświadczone i mało zdyscyplinowane wojsko złożone z młodzików, starców i dzieci arystokracji, która chciała tak odbębnić bez wysiłku i ryzyka obowiązek wojskowy swoich synów.
4. Większość miast i wsi pełne było kobiet, dzieci, starców i własnie niewolników - mężczyźni służyli w obowiązkowym dla obywateli wojsku - poza granicami kraju.
5. Imperium odnosiło sukcesy militarne, ale walki trwały daaaleko od granic Włoch. Tamteż byli najlepsi i doświadczeni dowódcy, logistyka i masa uzbrojenia.
6. Dotychczas czyli przed 73 p.n.e. w imperium masowe powstania niewolników zdarzały się, ale na powaznie jedynie na Sycylii )kilkadziesiąt lat wcześniej) - w samej Italii nie znano takiego zagrożenia...
Świetny serial chociaż nie mogę pojąć jak autorzy chcą nam atrakcyjnie pokazać tak długie, krwawe i pełne wielkich bitew powstanie, które w dodatku trwało około 2 lat. Nie mam pojęcia, ale czekam na kontynuację .
Napisano 20.04.2010 - |10:22|
Nie mogę się doczekać 2 sezonu.
Życie to ostry miecz, na którym Bóg napisał:
KOCHAJ, WALCZ, CIERP!!!
Napisano 20.04.2010 - |11:11|
W skrócie: EPIC!
Intrygi pierwsza klasa. Batiatus poległ, szkoda, John Hannah znakomicie grał.
Co z Lucretią? Ashur i Ilithyia przeżyli, bardzo dobrze.
A oni chcieli z drugim sezonem wystartować na jesień, czy o co chodzi z tym pośpiechem?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych