Skocz do zawartości

Zdjęcie

Spartacus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
254 odpowiedzi w tym temacie

#141 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 16.04.2010 - |10:15|

Spartacus od czerwca w HBO.
Info

Całe szczęście nie w nFilmach czy Canal+ bo to pozwala mieć nadzieję że tłumaczenie nie będzie całkowicie ocenzurowane. Nie wiem jak jest teraz w HBO, ale gdy rok temu miałem ten kanał w promocji, to akurat do cenzurowania tłumaczeń filmów pretensji mieć nie mogłem, jak w przypadku pozostałych wymienionych stacji.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#142 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 16.04.2010 - |17:38|

Poszła plotka, że Starz kasuje serial z powodu choroby aktora. Portale starają się to zweryfikować ze stacją.
Jeśli, to prawda, to musi być źle.
  • 0

#143 Derten

Derten

Plutonowy

• LAMER
  • 367 postów

Napisano 16.04.2010 - |20:54|

Podobno jest potwierdzenie że jednak go nie anulują :) ufff :)

http://hatak.pl/news...cusa_anulowany/

ufffffffff :)

Kurde wypuszczają takie nieprawdziwe plotki i tylko ludzi do stanów przedzawałowych doprowadzają :D Na szczęście to tylko nieprawdziwa plotka :) A jakie w necie zamieszanie zrobiła LOL  Widać że serial [beeep] ^^ Podobno we wrześniu mają zacząć kręcić 2 sezon :) A o aktora stacja dba więc nic mu nie brakuje , taki to ma szczęście :)

Użytkownik Toudi edytował ten post 16.04.2010 - |23:03|

• 0

#144 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 17.04.2010 - |17:57|

Świetny finał. Największą niewiadomą chyba było to kogo uśmiercą a kto przetrwa do następnego sezonu. Z kilkoma głównymi postaciami bez niespodzianek, ale tak jak myslałem, Ashur przeżył i zapewne w jakiś sposób dojdzie z resztą do porozumienia i będzie zajmował się sprawą taktyczną całego powstania. Ilithyia, tutaj natomiast spore zaskoczenie, jednak trudno jest mi znaleźć dla niej odpowiednią rolę w następnym sezonie, dlatego wydaje mi się że ta postać zejdzie na dalszy plan i pojawi się tylko epizodycznie. Najciekawiej jednak zapowiada się to w jaki sposób scenarzyści poradzą sobie z nakręceniem całego powstania, gdyż tematyka będzie znacznie odmienna od tego co można było zobaczyć w pierwszych 13 odcinkach. Mniej intryg, więcej walk ? Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Użytkownik no1special edytował ten post 17.04.2010 - |18:24|

• 0

#145 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 17.04.2010 - |18:11|

Wziąwszy pod uwagę skalę w jaką ma przejść fabuła jakoś sobie tego nie wyobrażam. Do tej pory nie musieli dużo inwestować w dekoracje... Poza tym ciężko będzie zastąpić dwie świetne postacie pierwszoplanowe. No i biorąc pod uwagę historyczny koniec całej kampanii wcale mnie nie ciągnie do śledzenia ciągu dalszego...

Odcinek paluszki lizać :)
  • 0

#146 Nuitari

Nuitari

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 17.04.2010 - |21:35|

No i koniec I serii.
Sam początek serialu może nie powalał na kolana, jednak w miarę oglądania z odcinka na odcinek było już tylko coraz lepiej.
Całokształt - rewelacja, każdy odcinek zrobiony z pomysłem, dużo akcji, spójna fabuła, wyraziści aktorzy. Pozycja obowiązkowa!
  • 0

#147 Ekwador

Ekwador

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 17.04.2010 - |23:00|

Ciężki ogień, ciężka rzeź. Teraz nic tylko wyczekiwać 2 sezonu. Odcinek delyszys, świetnie zrealizowany, walka walka i jeszcze raz walka.
  • 0

#148 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 18.04.2010 - |01:05|

Jak to dobrze, że kolację zdążyłem zjeść w trakcie pierwszej połówki finału, później mógłby być problem.
Naprawdę masakryczne sceny, dobrze zrealizowane. I nawet sam spisek, całkiem całkiem rozpisany, choć pierwsza połowa odcinka przynudnawa, szczególnie te skoki czasowe których nie lubię. Ale druga połowa wynagradza to z nawiązką.

No i podsumowując sezon. Start bardzo słaby, ale bardzo szybko się rozkręcił i zrobiła się myślę najlepsza premiera tego roku/sezonu. A naprawdę początek tego nie zapowiadał.

A co do drugiego sezonu i aktora, no to jeśli nie będzie wstanie grać, to trzeba będzie go wymienić. Podobna podmiana (choć nie z powodu choroby) zaszła w Rzymie w drugim sezonie i nie wyszła serialowi na złe (choć moim zdaniem zły moment na podmianę wybrali). Więc i tu na pewno będzie to możliwe. Szczególnie że do kolejnego sezonu jest gdzieś rok, więc ludzie mogą i nawet takiej podmiany nie zauważyć. :)

No a serial można śmiało polecać. Naprawdę warto poświęcić te kilkanaście godzin.

#149 no1special

no1special

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 18.04.2010 - |11:49|

@Toudi, w Rzymie podmienili aktora z powodu wieku, gdyż Max Pirkis był zdecydowanie za młody do roli Octavian'a w dalszej części serii. Tym samym ta podmiana była konieczna. W Spartacusie natomiast, podmiany nie będzie i zdjęcia rozpoczną się jak tylko Andy Whitfield wróci do zdrowia.
  • 0

#150 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 18.04.2010 - |12:33|

no1special, wiem że podmienili go z powodu wieku, ale zrobili to moim zdaniem w złym momencie, taka metamorfoza, w tak krótkim czasie...
A czy w Spartakusie tego nie zrobią, to nie wiemy, ale jest to jakaś możliwość.

#151 kyrcer

kyrcer

Kapral

• Użytkownik
  • 166 postów

Napisano 18.04.2010 - |20:34|

Każdy musi obejrzeć ten serial, początek słabizna ale od 5 odcinku brak słów, no i to zakończenie. Kill them all :D
  • 0

#152 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 19.04.2010 - |12:24|

Spartakus - po prostu uczta dla oczu . Pozwolę sobie nie zgodzić się innymi , którzy twierdzą że pierwsze odcinki są kiepskie . Może i akcja jest w nich wolniejsza , ale musi tak być bo one budują całą historię , dają wyjaśnienie .
W sumie po 13 epizodzie , pozostaje tylko życzyć szefom stacji, tego aby Andy Whitfield szybko powrócił do zdrowia i kolejne sezony były tak samo dynamiczne i ciekawe jak pierwszy .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#153 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 19.04.2010 - |15:31|

W mojej ocenie pierwsze odcinki nie są słabe. A po prostu każdy następny jest lepszy od wcześniejszego :).

Finał sezonu to świetne podsumowanie tego serialu. Bitwa Spartakusa z Kriksosem i ten moment, w którym Kriksos pokazuje aby Spartacus wskoczył na jego tarczę, tak jak to było w walce po której spadł deszcz. No i Doctore, który też się do tego przyłączył. A tak swoją drogą, Ashur chyba uszedł z życiem czy ja coś przegapiłem?

Świetny serial z wielkim potencjałem jeśli chodzi o kolejny sezon. Pozostaje więc tylko trzymać kciuki za zdrowie aktora grającego Spartacusa.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#154 Derten

Derten

Plutonowy

• LAMER
  • 367 postów

Napisano 19.04.2010 - |17:40|

no1special, wiem że podmienili go z powodu wieku, ale zrobili to moim zdaniem w złym momencie, taka metamorfoza, w tak krótkim czasie...
A czy w Spartakusie tego nie zrobią, to nie wiemy, ale jest to jakaś możliwość.

Za dobrze się nim opiekują żeby zmienić go teraz na innego aktora ;p 

Ashar przeżył ;] 

• 0

#155 sibum

sibum

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów

Napisano 19.04.2010 - |18:49|

A ja czekałem na ten ostatni odcinek z podsumowaniem serii i muszę powiedzieć jedną rzecz: Spartacus w tym sezonie jest chyba najbardziej nierównym serialem i te różnice są nie tylko między odcinkami a nawet w środku odcinka. Odcinki do 5-6 były średnie a potem forma rosła za wyjątkiem jednej rzeczy, a mianowicie dialogów pomiędzy głównym bohaterem a kobietami. No bo od początku aż do ostatniego odcinka byłe one żenujące, pełne jakiegoś takiego niesamowitego banału i pustki, bzdet który nawet ciężko opisać, pamiętam że przez to chciałem sobie odpuścić ten serial chyba około 5 odcinka. Bo nawet masa pięknych, nagich dziewczyn tego nie rekompensowała.
A z drugiej strony, jakby ktoś inny je pisał, były praktycznie wszystkie inne dialogi, szczególnie Batiatusa, taki [beeep], ale ciężko go było nie darzyć sympatią, jakoś też mi zapadł w pamięć Solonius - ciekawa postać, jak i całość wszystkich innych intryg.

Sceny walk były dobre, czasami bardzo dobre, chociaż jak dla mnie trochę za dużo krwi, nie jestem fanem wypruwania flaków i szatkowania, ale tutaj to mi za bardzo nie przeszkadzało, widocznie mniej więcej tutaj jest moja granica tolerancji.

Więc podsumowując, ogólnie 7.5/10, wyłączając "wspaniałe" dialogi i przemyślenia Spratacusa to 8,5/10, a za te debilne dialogi 1/10.

Edycja:
zapomniałem o jednym, trzymam kciuki za pomyślne wyjście z tarapatów zdrowotnych Andy Whitfielda. Bo tak naprawdę w rzeczywistości toczy dużo poważniejszą walkę, niż wszystkie łącznie na serialowej arenie.

Użytkownik sibum edytował ten post 19.04.2010 - |19:02|

• 0

#156 neo1910

neo1910

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów
  • MiastoWidzew Łódź

Napisano 19.04.2010 - |19:16|

Czekałem na ten serial z wielką nadzieją, męskie kino, pojedynki gladiatorów, intryga. Po pierwszych odcinkach nie zawiodłem się, choć niektóre odcinki były dość nudne, ale ogólna ocena dobra. Ale to co zobaczyłem w ostatnich 3 odcinkach dla mnie to miazga, dostałem więcej niż mogłem sobie wyobrazić. Polecam ten serial. Warto! Dla mnie najlepszy serial tego sezonu.
  • 0
- widzew lodz - simple the best -

#157 Sham-Tu

Sham-Tu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 19.04.2010 - |23:32|

No no no, odcinek 13, "epickość" po prostu biła z ekranu! Naprawdę godny finał świetnego sezonu. Mogli co prawda trochę dłużej pociągnąć końcówkę, rozłożyć ją chociaż na 2 odcinki, ale i tak było bardzo, bardzo dobrze.

No nic, zostało oczekiwanie na drugi sezon...

A tak na marginesie - Andy, trzymaj się!!!
  • 0

#158 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 20.04.2010 - |00:09|

Świetna rozrywka, świetny sezon udanego serialu.
Co tu dużo mówić - must see.
Szkoda mi tylko, że jak widziałem nasz szef ludus i jego nr 3 z BSG małżonka całkiem przekonywująco zginęli czyli nie ma szans na ich dalszą grę w serialu. Postaci te były naprawde udane. Ciekawe kim je zastąpią.
Jak pamiętam z historii to po ucieczce gladiatorzy zostali otoczeni i zaatakowani przez lokalne siły naszego legata. Zdaje się koło czy pod jakąś górą. Od tego zaczęło się ich pasmo zwycięstw - aż do czasu powrotu "prawdziwych" legionów spoza Italii.
Oryginalność sytuacji w imperium rzymskim podczas powstania SPartacusa polegała na kilku rzeczach:
1. Rzymskie Imperium było wtedy fazie rozkwitu i wzrostu (podbojów) i stąd nasycenie Włoch niewolnikami z podbitych terytoriów było naprawdę niewyobrażalnie duże, a praw nie mieli ci niewolnicy niemal żadnych;
2. Włochy ówcześnie de facto były bezbronne. Nikt się nie spodziewał i nie przewidział czegoś tak potężnego jak masowe powstanie niewolników, na czele z gladiatorami. Stałe i zawodowe, obywatelskie wojsko stało na granicach czasem tysiące kilometrów od środkowych Włoch, np: w Galii czy na bliskim wschodzie;
3. W samych Włoszech w tamtym czasie porządku strzegły bardzo nieliczne i rozproszone w małe grupki oddziały legionistów, a tak naprawdę sporo było tylko lokalnych milicji - straży miejskich, które niewiele miały wspólnego z prawdziwym rzymskim wojskiem czyli z legionami. To było słabe, niedoświadczone i mało zdyscyplinowane wojsko złożone z młodzików, starców i dzieci arystokracji, która chciała tak odbębnić bez wysiłku i ryzyka obowiązek wojskowy swoich synów.
4. Większość miast i wsi pełne było kobiet, dzieci, starców i własnie niewolników :) - mężczyźni służyli w obowiązkowym dla obywateli wojsku - poza granicami kraju.
5. Imperium odnosiło sukcesy militarne, ale walki trwały daaaleko od granic Włoch. Tamteż byli najlepsi i doświadczeni dowódcy, logistyka i masa uzbrojenia.
6. Dotychczas czyli przed 73 p.n.e. w imperium masowe powstania niewolników zdarzały się, ale na powaznie jedynie na Sycylii )kilkadziesiąt lat wcześniej) - w samej Italii nie znano takiego zagrożenia...

Świetny serial chociaż nie mogę pojąć jak autorzy chcą nam atrakcyjnie pokazać tak długie, krwawe i pełne wielkich bitew powstanie, które w dodatku trwało około 2 lat. Nie mam pojęcia, ale czekam na kontynuację :) .
  • 0

#159 Palek21

Palek21

FANKA WSZYSTKIEGO

• Użytkownik
  • 354 postów
  • MiastoMykanów

Napisano 20.04.2010 - |10:22|

Odcinek finałowy majstersztyk!!! Najlepszy serial tego sezonu :rolleyes:
Nie mogę się doczekać 2 sezonu.
  • 0

Życie to ostry miecz, na którym Bóg napisał:

KOCHAJ, WALCZ, CIERP!!!

#160 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 20.04.2010 - |11:11|

1x10-13

W skrócie: EPIC!
Intrygi pierwsza klasa. Batiatus poległ, szkoda, John Hannah znakomicie grał.
Co z Lucretią? Ashur i Ilithyia przeżyli, bardzo dobrze.
A oni chcieli z drugim sezonem wystartować na jesień, czy o co chodzi z tym pośpiechem?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych