Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 090 - S05E08 - LaFleur

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
221 odpowiedzi w tym temacie

#141 Emp

Emp

Kapral

• Użytkownik
  • 225 postów
  • MiastoKraków

Napisano 06.03.2009 - |21:32|

ciekaw jestem, czy twórcy LOST od początku zakładali podróże w czasie jako kluczowy element całej historii (kwestia, czy zaprzeczali temu na początku jest tutaj drugorzędna, liczy się oryginalny zamysł). Dlaczego to takie ważne? Właśnie dlatego, że bez bardzo szczegółowego poukładania całej historii na wstępie nie ma mowy o tym, by nie wykopytnąć się na pierwszym, lepszym zakręcie. Ja chce wierzyć, że wszystko było z góry założone, i po to wszyscy musieli na wyspę wrócić, żeby jej historia mogła się potoczyć tak, jak potoczyła (czyli musieli zaistnieć w roku 1970). Pewnie tylko Ben może domyślać się konsekwencji tego, co by się stało, gdyby O6 nie zabrał z powrotem...

Borderline - tu zauważyłeś ciekawą rzecz, która mnie też nurtuje. Jest trochę spekulacji, zwłaszcza dotyczących jaskini z Adamem i Ewą, która ma dowieść, że twórcy już od pierwszych odcinków mieli zarysowany szkielet CAŁOŚCI. Mówili o tym w podcastach.
Podobnie można powiedzieć o butach Shepard'a - gdyby nie wiedzieli, że kiedyś ten motyw się pojawi, to w sez. 1 miałby typowe buty do garniaka, no nie?

Aha, Qrcze, może i jedziecie po TW, ale brak czytania postów, do których się odnosicie to przegięcie. Kilka razy było mówione poprzednio gdzie pojawiało sie nazwisko Olivii (lista płac), więc nie piszcie o tym, że to bezpodstawne. Żona, albo ktoś z rodziny - słusznie, tego nie wiadomo. Jak pisałem wcześniej to prawd. się wyjaśni za jakiś czas, więc proponuje dać sobie spokój.
  • 0
"It only ends once. Anything that happens before that is just progress."
ΘΞΟΙ ΤΟΣΑ ΔΟΙΞΝ ΟΣΑΦΡΞΣΙ ΣΗΣΙ ΜΞΝΟΙΝΑΖ. The fire pit burns brightly to ash
"What lies in the shadow of the statue?" - "Ille qui nos omnes servabit"
8+15=23; 4+15+23=42 || Empty Existence

#142 lead

lead

Kapral

• Użytkownik
  • 205 postów

Napisano 06.03.2009 - |21:57|

Aha, Qrcze, może i jedziecie po TW, ale brak czytania postów, do których się odnosicie to przegięcie. Kilka razy było mówione poprzednio gdzie pojawiało sie nazwisko Olivii (lista płac), więc nie piszcie o tym, że to bezpodstawne. Żona, albo ktoś z rodziny - słusznie, tego nie wiadomo. Jak pisałem wcześniej to prawd. się wyjaśni za jakiś czas, więc proponuje dać sobie spokój.

Lista plac?? To zostalem rozwalony. Za kanoniczna nie jest uwazana oficjalna gra Lost, ale w kanonie brane jest za pewnik nazwisko osoby ktore w serialu nigdy nie pada, ale pojawilo sie na LISCIE PLAC? Dobre, dobre ;)
To co nie padlo w serialu, kanoniczne nie jest, a wiec za pewnik brane byc nie moze. Tak wiec Olivia to nie Olivia Goodspeed, a Olivia o nieznanym nazwisku. Wtedy mogli miec na ta postac inny pomysl niz obecnie, ale nazwisko w serialu nie padlo, wiec rownie dobrze moga ja nazwac Olivia Locke Ford i zadnym bledem to nie bedzie;)
  • 0

Dołączona grafika

#143 Gidi

Gidi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 06.03.2009 - |23:04|

A wracając do odcinka, pomijając wątek Olivii, przecież teraz LaFleur nie może wprowadzić Jacka, Kate i Hugo do Othersville bez mnóstwa pytań. Moim zdaniem O3 dołączy do ekipy Richiego i właśnie na tej płaszczyźnie rozegra się wojna o wyspę...
  • 0

#144 Emp

Emp

Kapral

• Użytkownik
  • 225 postów
  • MiastoKraków

Napisano 07.03.2009 - |00:01|

Być może. A kiedy dzieją się pierwsze sceny tego sezonu? Kiedy Daniel udaje robotnika Dharmy? To się wydarzyło przed powrotem nazwijmy to Oceanic 4?
  • 0

#145 k666

k666

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoSkądinąd

Napisano 07.03.2009 - |00:17|

@Jonasz: sprawdzilam, rzeczywiscie Benowi "wcielo" troche czasu kiedy zakrecil FDW. Ale mam wrazenie ze o wiele wiecej, niz pol roku. W hotelu do ktorego trafia oglada w tivi Sayida, ktory mowi, ze chce tylko pochowac swoja zone (z ktora jak sie pozniej dowiadujemy zyl przez 9 miesiecy). Czyli wcielo mu conajmniej 9 mcy.

Jacka Kate i Hugo moglo wrzucic do 77 roku.

Powiedzialabym, ze nawet na pewno wrzucilo.

Ale nie zapominaj ze z grupa z Ajiry grupa Sawyera "spotkala sie" juz kilka dni po tym jak Ben przekrecil kolo.

Tak, ale oni tez mogli rownie dobrze skoczyc na chwile niejako w przyszlosc, prawda? ;)

Z cala pewnoscia dla O6 minely 3 lata od momentu wydostania sie z wyspy do powrotu. I z cala pewnoscia Sawyer & CO siedzieli w Dharmie 3 lata. Wszyscy te 3 lata gdzies przezyli, no, poza Lockiem, ktoremu wcielo :P I wydaje mi sie, ze to nie jest zbieg okolicznosci. Oczywiscie udowodnic tego sie nijak nie da, przy podrozach w czasie wszystko jest mozliwe :P

BTW: skad wiadomo co mowily szepty, kiedy maly Ben wyszedl poza teren Dharmy? Bo zdaje sie, ze nawet Lostpedia nie podaje zadnej transkrypcji?
  • 0

#146 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 07.03.2009 - |00:46|

@K666

skad wiadomo co mowily szepty, kiedy maly Ben wyszedl poza teren Dharmy? Bo zdaje sie, ze nawet Lostpedia nie podaje zadnej transkrypcji?

http://lostpedia.wik...per_transcripts

Skoro w świecie zewnętrznym minęły 3 lata, a także 3 lata minęły Left Behindersom, to ciekawe czy także 3 lata minęły na Wyspie od czasu odlotu helikoptera do rozbicia się samolotu Ajira?
  • 0

#147 ironpage

ironpage

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów
  • Miastoz_WLKP. Poznan

Napisano 07.03.2009 - |00:57|

Powiem bardzo krótko;-)
Kolejny odcinek i jak zawsze wkrętka na MAXA.
Cały, 5 sezon - trzyma mocno poziom.
  • 0

#148 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 07.03.2009 - |01:02|

Mocne uderzenie na początek - posąg, a potem im dalej w las, tym ciemniej.
Bo wygląda, że Lościaki, bawiąc się w szlachetnych rycerzy, broniących damę, napastowaną przez jaskiniowców, zmienili jednak historię.

Spokojnie, nic nie zmienili. To tak miało się wydarzyć. Mamy do czynienia z klasyczną "pętlą" gdzie podróż w czasie jest częścią tego co ma się wydarzyć. Motyw często eksploatowany w SF. Charlotte w dzieciństwie spotkała Dana (choć wtedy rzecz jasna go nie rozpoznała i szybko wyparła rzecz z pamięci) bo on miał odbyć podróż w czasie. Mieli wkręcić się do Dharmy właśnie poprzez ocalenie Emilii, więc zabijając badguy'ów nie zmieniali historii, ale realizowali swoje przeznaczenie. :)

Wydaje mi się, że nie bez powodu na kilka sekund przed akcją Sawyera i Juliette widzowi przypomniano, że odgórnym prawem jest zakaz zmieniania tego, co ma się wydarzyć, bo i tak nie przyniesie to efektu. Spodziewaliśmy się, że standardowo zobaczymy, że dziewczyna niebawem zginie (jak w przypadku Charliego) a jednak nie... To tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że w oryginalnej linii czasu nasi rozbitkowie też tam byli. ;)

Lościaki odprowadzili ją do Baraków... Skutkiem czego 3 lata później widzimy ją jako żonę Horacego. A co z Olivią z odcinka 03x20?!? Która we wszystkich opisach figuruje jako Olivia Goodspeed, a na siostrę Horacego to raczej nie wyglądała. BTW - gdzie Ben i jego wiecznie nietrzeźwy ojciec?

Akcja tego odcinka: 1975
The Purge: 1992

Jeszcze sporo się może wydarzyć w życiu uczuciowym Horacego. :)
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#149 k666

k666

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoSkądinąd

Napisano 07.03.2009 - |01:15|

@Grzebul: dziekowac :) nie wiem jakim cudem przeoczylam to miejsce.. zawsze sprawdzalam tylko pod haslem "whispers" i w transkryptach odcinkow..

Skoro w świecie zewnętrznym minęły 3 lata, a także 3 lata minęły Left Behindersom, to ciekawe czy także 3 lata minęły na Wyspie od czasu odlotu helikoptera do rozbicia się samolotu Ajira?

. Rozumiem, ze chodzi Ci o czas, ktory zarejestrowalaby osoba bedaca na wyspie od odlotu helikoptera do rozbicia sie samolotu Ajira i nie doswiadczajaca skokow. Obstawiam, ze tak. Chyba, ze samolot "skoczyl" w czasie podczas katastrofy. Ale nic na to na razie nie wskazuje. Tylko wybrane osoby przenioslo do roku 77, samolot pozostal raczej w "terazniejszosci". Czyli te pare(nascie?) godzin po starcie z LAX.
  • 0

#150 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 07.03.2009 - |01:16|

Po obejrzeniu tego odcinka uznałem ludzi z Dharamy za "tych dobrych".
"-Musi zabrać ciało Paula.
-Ames.
-Posłuchaj...
-Jesteśmy przyjaciółmi już od dawna.
-To twoja decyzja.
-Jeśli nie chcesz go im przekazać,
-poniesiemy konsekwencje.
+Mogą go zabrać.
+Chciałby, abyśmy pozostali bezpieczni."
Wyobraźcie sobie Bena. czy Widmore`a mówiących coś takiego:D To dla mnie najważniejsza rzecz jaką się dowiedzieliśmy w tym odcinku - kto był "tymi dobrymi".
  • 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#151 eram

eram

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 07.03.2009 - |01:19|

Jedna z wazniejszych spraw w tym odcinku. Mam wrazenie, ze wiekszosci umknela wsrod idiotycznych klotni o Olivii: w koncu jasno jest powiedziane ze wyspa przestala skakac w czasie z chwila kiedy Locke przekrecil FDW. O6 ma wrocic na wyspe w zupelnie innym celu. Zapewne maja wlasnie odegrac kluczowa role w starciach o wladze na wyspie. Gdzies niedlugo musi sie pojawic pan Widmore :) I wszystko wskazuje na to, ze akcja w najblizszych odcinkach powinna nabrac tempa :)

Nie zakladalbym od razu, ze musieli wrocic w zupelnie innym celu. W koncu to wygladalo tak, jakby w momencie ostatniego przekrecenia kola przez Locka, O6 byla na wyspie- tzn tuz nad nia. Ostatni skok przeniosl Jacka Kate i Hugo do lat 70, poniewaz prawdopodobnie dokladnie w momencie w ktorym samolot znalazl sie w "oknie" Locke przekrecil kolo - stad mielismy blysk w samolocie. Moze wlasnie dzieki temu, ze w tym czasie w zasiegu wyspy byli juz o6, wyspa sie ustabilizowala. Moze wlasnie te 2 elementy zostaly spelnione - O6 wrocili, a kolo zostalo przekrecone przez wlasciwa osobe.

Nie zupełnie. Lock przekręcił kółko jak to Mails określił w „sporo wcześniejszych czasach”. Mianowicie jak Lock schodzi do studni mamy jeden błysk, który przenosi nas do czasów kiedy posąg stał jeszcze w całości, wtedy Lock kręci na dole kółkiem i mamy ten całkiem inny błysk jak to określili rozbitkowie (wsumie nie tacy dokońca rozbitkowie gdyż z rozbitków mamy tylko Sawyera i Jina) wiec O6 nie mogło przelatywać w tym samym czasie nad wyspą. Z tego wniosek ze musieli wrócić na wyspę w jakimś innym celu inaczej poco wyspa przeniosła by ich w lata 70?

A tak pozatym bo wcześniej nie napisałem odcinek świetny, bardzo mi się podobał, taki przypominający klimat 1 sezonu, czyli życie na wyspie przeplatane kilkoma tajemnicami w tle, które wywołują zagorzałe dyskusje wśród fanów serialu – jak tajemnica pani Olivi – przepraszam niemogłem się powstrzymać od tego sarkazmu.

Do ludzi zajmujących się forum – mogli byście cos zrobić z zegarem, pokazało ze posta dodałem o 02:19 a jest 01: 27 - taka drobna uwaga, moze nikt nie zauwarzył.

Jeszcze jedna scena na początku tego odcinka przykuła moja uwagę – mianowicie jak Sawyer trzyma linę wychodząca z ziemi mam czas jak to Juliet powiedział przed wykopaniem studni, co później potwierdza spostrzeżenie Mailsa i widzimy Posąg w całości. Wiec jeśli jest prawdą że rzeczy jakie mają ze sobą rozbitkowie, rzeczy których dotykają zabrały się z nimi w podróż (ubrania, broń, plecaki, kajak no i lina), można wnioskować ze dzięki Sawyerowi który przeniósł w czasie linę której tam wcześniej nie było i zaznaczył w ten sposób zejście do studni, ktoś w późniejszych czasach odkrył tę linę i wykopał studnie – kto to był możemy się tylko domyślać
– może ludzie z Dharmy, dzięki temu odkryli tą „egzotyczną materię” po czym ja zakopali a z boku wybudowali stację która miała za zadanie spróbować ja ujarzmić i wykorzystywać do własnych celów,
- może ludzie Dharmy znaleźli już wykopaną studnie i poznawszy „energię jaka w niej drzemie” postanowili ją zakopać, a pożnie to samo co w myślniku powyżej,
- w drugim przypadku kto wykopał studnię? Ludzie Richarda? Oznaczało by to że nie są oni rdzennymi mieszkańcami wyspy, albo chociaż nie przedstawicielami cywilizacji która stworzyła posąg czy koło?

Użytkownik eram edytował ten post 07.03.2009 - |01:49|

• 0

#152 Freeman2501

Freeman2501

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 07.03.2009 - |01:52|

Coś mi tu nie pasuje. Teraz jest mowa, że wyspa się "zatrzymała" w czasie, ale według niedawnych "rewelacji" wiemy, że wyspa jest w ciągłym ruchu (w czasie). Czyli co? Wyspa jednocześnie skacze i nie skacze? Teraz w tych latach 70. się zatrzymała i można najzwyczajniej w świecie przypłynąć na nią łódką, a powiedzmy w 2004 nadal skacze i nikt nie może znaleźć rozbitków? Gdyby fabuła miała jakiś sens i logikę, to te błyski byłyby momentami nie skoków, ale właśnie zatrzymań.
  • 0

#153 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 07.03.2009 - |01:53|

@Atlantis

Akcja tego odcinka: 1975
The Purge: 1992

Jeszcze sporo się może wydarzyć w życiu uczuciowym Horacego.

Po pierwsze: akcja odcinka - 1974 :P
Po drugie: co z tego, że czystka w 1992?
Pierwszy raz widzieliśmy Horacego z Oliwią (w okolicach Portland) gdzieś w latach '60.
Następnie widzieliśmy ją jako nauczycielkę Bena gdzieś w połowie lat '70. Można więc śmiało założyć, że Oliwia i Amy najpewniej znają się, mieszkają w tym samym Dharmasville, i życie uczuciowe Horacego pewnie nie ma tu wiele do rzeczy ;)

Tak mnie zaczęło zastanawiać: nie macie wrażenia, że Barracks są w sumie dość małe? Ile tam tak właściwie jest na oko tych domeczków? Jak bardzo liczna jest Dharma na Wyspie? Bo biorąc pod uwagę, że mamy tam obsługę tylu różnych stacji (od badawczych, przez medyczne po warsztaty samochodowe), ochroniarzy, całą rzeszę workmanów, pozatym ich rodziny z dziećmi... I biorąc pod uwagę to, że nawet taki Roger the workman dostawał własną chałupkę na spółkę z Benem... Czy Barracks są większe niż nam pokazują (np w 3x01), czy też są jeszcze inne miejsca na wyspie w których masowo mieszkają Dharmersi?
Znalazłem pozatym skrina z mapy, którą Sayid zabrał z Flame. http://images2.wikia...Cabling_Map.jpg
Wychodzi z niej, że to jest naprawdę malutkie...!

Użytkownik Grzebul edytował ten post 07.03.2009 - |01:58|

• 0

#154 eram

eram

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 07.03.2009 - |02:14|

Nie takie znowu malutkie, porównując gabaryty domków które są tam naniesione dał bym temu obszarowi od 0,5 do 1 km średnicy. Co do ilości Ludzi z dharmy to coś mi świta ze gdzieś było powiedziane że żyło ich tam około 100 osób czyli tak gdzieś od 25 do 35 rodzin.
  • 0

#155 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 07.03.2009 - |10:32|

Dodajmy do tego jeszcze to, że wszyscy zmieścili się w jednej, zbiorowej mogile... Dharma raczej nie była aż tak liczna na tej wyspie. Jak dla mnie była to (zgodnie z tym czego można się domyślać na podstawie niektórych filmów instruktażowych) próba stworzenia utopii zamieszkiwanej przez ludzi odznaczających się odpowiednią inteligencją i cechami charakteru. Sam Horacy mówi, że rozbitkowie nie są odpowiednim materiałem dla Dharmy. Najwyraźniej mała pogawędka z Alpertem wpłynęła na zmianę zdania. ;)
Wracając do tematu: do "Othersville" musimy jeszcze doliczyć wszystkie stacje. Niektóre (jak Hydra) były przecież dosyć spore, a ich personel mieszkał tam na stałe.

BTW zastanawia się, czy nadchodzący sezon nie skupi się dla odmiany na tych najdawniejszych mieszkańcach wyspy. Pamiętajmy, że tematem przewodnim trzeciego byli Othersi i to właśnie wtedy dowiedzieliśmy się o nich sporo nowego. W czwartym odkryto nam trochę kart odnośnie Widmore'a a obecny jak widać mocno skupi się na Dharmie i jej stosunkach z Hostiles. ;) Może nie bez powodu przypomniano nam o istnieniu posągu? ;)
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#156 Emp

Emp

Kapral

• Użytkownik
  • 225 postów
  • MiastoKraków

Napisano 07.03.2009 - |11:53|

Coś mi tu nie pasuje. Teraz jest mowa, że wyspa się "zatrzymała" w czasie, ale według niedawnych "rewelacji" wiemy, że wyspa jest w ciągłym ruchu (w czasie). Czyli co? Wyspa jednocześnie skacze i nie skacze? Teraz w tych latach 70. się zatrzymała i można najzwyczajniej w świecie przypłynąć na nią łódką, a powiedzmy w 2004 nadal skacze i nikt nie może znaleźć rozbitków? Gdyby fabuła miała jakiś sens i logikę, to te błyski byłyby momentami nie skoków, ale właśnie zatrzymań.

Wyspa przemieszcza sie w czasoprzestrzeni. Nie można ją spotkać w jednym miejscu. Dla ludzi przebywających na niej nic się nie zmienia, nie odczuwają żadnego ruchu.
Z kolei skoki w czasie (oprócz pierwszego i ostatniego) zachodzą tylko w czasie, nie w przestrzeni. I dotyczą kilku bohaterów.
Błyski i zmiany położenia Wyspy to 2 niezależne wydarzenia... Prawdopodobnie
  • 0

#157 i don't sleep

i don't sleep

Szeregowy

• Email
  • 37 postów

Napisano 07.03.2009 - |12:59|

Tawaret?

Dołączona grafika

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tawaret
  • 0

#158 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 07.03.2009 - |13:16|

Tawaret?
Hmm myślę, że to raczej będzie bardziej znane bóstwo, tzn jakieś wyższe rango w hierarchii.

Pozatym wychodzi na to, że problem ciąż pojawił się dopiero niedawno.
  • 0

#159 Metalfish

Metalfish

Plutonowy

• Użytkownik
  • 406 postów
  • MiastoRybnik

Napisano 07.03.2009 - |13:30|

Był już tu pomysł, że to może być Thot : KLIK Skłaniałbym się ku niemu. Ale to tylko przypuszczenia wszystko są. :) Mnie ciekawi jeszcze czy stopa którą widział Sayid, Sun i Jin to ten sam posąg.
  • 0
...and Justice for All!

#160 SebaeL

SebaeL

Szeregowy

• W tr. aktywacji
  • 14 postów
  • MiastoKraków

Napisano 07.03.2009 - |14:31|

Też obstawiam, że to dynamit Dharmy. Ten z Black Rock był bardzo niestabilny jak pamiętamy z pierwszego sezonu, zanim Horacy by go doniósł do obozu (albo wyniósł z domu w takim stanie) to by wyleciał w powietrze. Co prawda mamy czasy wcześniejsze niż rok 2004 (wtedy rozbitkowie odkryli Black Rock), ale dla dynamitu pochodzącego jakoś z XVI wieku 30 lat nie robi rożnicy :)

:) Dynamit został wynaleziony przez Alfreda Nobla w XIX wieku - opatentowany w 1867 roku. Tak więc Black Rock musiał wylądować na wyspie po tej dacie.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych