Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przewodnik amazon.com, co.uk

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
267 odpowiedzi w tym temacie

#141 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 02.02.2010 - |18:13|

Czyli jednak Poczta Polska nie jest taka zła. ;) ;) W końcu to ona Ci dostarczyła do domu. :P
Może się akurat załapałeś na transport zbiorczy do Polski i dlatego masz w 24h. W każdym razie przydałoby się aby tak zawsze szło.

Użytkownik biku1 edytował ten post 02.02.2010 - |18:14|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#142 dddd

dddd

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 08.02.2010 - |08:27|

Jako że to mój pierwszy post na forum chciałem się ze Wszystkimi przywitać !
Mam jedno pytanie dotyczące amazona - czy można wreszcie płacić przez PayPal ? zdania w internecie w tej kwestii są podzielone. A jak jest naprawdę ??? Wiem że padały w tym wątku już odpowiedzi na to pytanie ale może się coś zmieniło ? Dziękuję za pomoc !
  • 0

#143 Cr@sH

Cr@sH

Starszy kapral

• VIP
  • 258 postów
  • MiastoBournemouth

Napisano 08.02.2010 - |22:50|

Jako że to mój pierwszy post na forum chciałem się ze Wszystkimi przywitać !
Mam jedno pytanie dotyczące amazona - czy można wreszcie płacić przez PayPal ? zdania w internecie w tej kwestii są podzielone. A jak jest naprawdę ??? Wiem że padały w tym wątku już odpowiedzi na to pytanie ale może się coś zmieniło ? Dziękuję za pomoc !

hey witam na forum
z tego co pisze na stronach amazona (uk i usa) to nie mozna placic paypalem
http://www.amazon.co...l?nodeId=492874
http://www.amazon.co...l?nodeId=513058
  • 0
15.05.2012 Diablo 3

#144 Paola

Paola

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 21.02.2010 - |01:00|

hej,

wracając do mojego problemu (nie mogłam zamówić książki z amazon, bo z Polski nie można zamawiać od osób trzecich), chciałam się pochwalić : ), że udało mi się książeczkę zamówić z AbeBooks.co.uk. Zamówiłam 4 stycznia i dostałam, tak jak obiecano - 16 stycznia już leżała w skrzynce, ale nie wiem, czy czasem nie doszła wcześniej, bo nie sprawdzałam skrzynki. Tak więc wspaniały deal, potrzebowałam tej książki szybko i udało się.
Polecam.
  • 0

#145 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 21.02.2010 - |18:33|

No i fajnie, przynajmniej wiadomo z której księgarni wysyłają do Polski. :D

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#146 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 25.02.2010 - |11:18|

Dostałam dzisiaj maila od amazon.co.uk z info, że poszerzyli asortyment przedmiotów wysyłanych do Polski... Aktualnie przedstawia się to w ten sposób:

Baby, Beauty, Clothing, DIY & Tools, Electronics, Health (excluding medicine), Home & Garden, Jewellery, Kitchen, Office Products, Shoes, Sports and Watches items

* United Kingdom (England, Northern Ireland, Scotland and Wales), Austria, Belgium, Bulgaria, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Ireland (Republic of), Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, Netherlands, Poland, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spain and Sweden.

Books, Music, DVD and Video items

* Most countries in the world. Please note that customers in the US and Canada may be restricted to one copy of certain book titles because multiple copies may infringe US copyright laws.

Mobile Phones and Magazine Subscriptions

* United Kingdom (England, Northern Ireland, Scotland and Wales).

PC & Video Games, Toys & Games and Software items and accessories

* United Kingdom (England, Northern Ireland, Scotland and Wales), Austria, Belgium, Bulgaria, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland, Ireland (Republic of), Italy, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Malta, Monaco, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden and Switzerland.
-------------------------------------------------------

Z tego wszystkiego chyba najbardziej interesujące są przedmioty z kategorii Electronics, tutaj chyba najwięcej było ograniczeń... Na próbę spróbowałam złożyć zamówienie na przenośny dysk USB 2.5 - Seagate FreeAgent Go - poszło bez problemu... spróbowałam też złożyć zamówienie na pierwszego z brzegu laptopa - również zero protestów ze strony amazon... inna sprawa, że po przeliczeniu kosztów przedmiotu+wysyłka+VAT, to w większości przypadków trzeba być desperatem, żeby się na to porywać, bo na Allegro ma się to samo od ręki i za mniej :D

ALE amazon miewa niezłe promocje i podejrzewam, że przy odrobinie cierpliwości można tam ustrzelić eleganckiego laptopa za śmieszną cenę... Mnie na razie wystarcza świadomość, że można :D

Niestety nadal nie możemy kupować od osób trzecich sprzedających za pośrednictwem amazon.
  • 0
Dołączona grafika

#147 PutinNH

PutinNH

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 07.03.2010 - |14:25|

A Ja mam takię pytanię jeśli zamówię 2 bony z Lockerz o wartośći 100 i 50funtów i Xbox 360 Arcade jest za 120funtów to czy wyślą go do Polski? I czy będę płacił coś więcej czy tylko ta cena i przesyłka?
  • 0

#148 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 07.03.2010 - |18:02|

w Lockerz się nie bawię, ale po ostatnich rewolucjach na amazon.co.uk Xboxa powinni wysłać bez problemu, oczywiście do ceny i przesyłki należy doliczyć 22% VAT
  • 0
Dołączona grafika

#149 betoro

betoro

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 08.03.2010 - |02:22|

Full name: Jan Kowalski
Address line 1: Szczaniecka 8/13
Town/City: Warszawa
County: mazowieckie
postcode: 01-234
Country: Poland
phone: 0048 22 422 12 34

County nie trzeba. ja dzis zamowilem...i pisze, ze jutro/pojutrze to skomletuja chyba, a dotrze 17-23...
czy to tak musi byc, myslalem, ze kilka dni a nie 2 tygodnie do PL...
  • 0

#150 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 08.03.2010 - |05:52|

To jest czysto orientacyjny termin, i możesz dostać za 5 dni. Choć skoro nie mają tego odrazu na magazynie to faktycznie może to trochę potrwać zanim skompletują zamówienie.

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#151 betoro

betoro

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 08.03.2010 - |13:50|

Dispatch estimate:8 Mar 2010 - 9 Mar 2010
Delivery estimate:17 Mar 2010 - 23 Mar 2010

tak mam, doda, ze zamowielem ostatnia sztuke
  • 0

#152 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 08.03.2010 - |14:06|

w Lockerz się nie bawię, ale po ostatnich rewolucjach na amazon.co.uk Xboxa powinni wysłać bez problemu, oczywiście do ceny i przesyłki należy doliczyć 22% VAT

Jeśli to w UK, to czy nie powinien VAT być już opłacony (może w innej wysokości niż 22%)? Dlaczego należy doliczać 22%?

Użytkownik Magnes edytował ten post 08.03.2010 - |14:06|

• 0
http://magory.net - moja strona

#153 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 08.03.2010 - |14:17|

Należy doliczać 22% VAT, bo tyle dolicza VATu amazon do zamówień, a na jakiej podstawie - to pytanie należy kierować do amazonu :D

Te ceny na stronach zawierają jakiś podatek VAT, ale dla kupujących z UK, dla kupujących z innych państw podatek jest inaczej obliczany, zapewne według stosownych regulacji i w związku z tym przy chęci zamówienia wspomnianego wyżej Xboxa mającego przypiętą cenę 125 funtów, dla nas wychodzi:

Items: £106.15 (tu widać wypruli ten podatek dla kupujących z UK)
Postage & Packing: £7.98 (standardowa opłata za przesyłkę)

Total before VAT: £114.13
VAT: £25.12 (jak w mordkę jeża 22% :D)
Order Total: £139.25 (łącznie przedmiot + przesyłka + 22% VAT)
  • 0
Dołączona grafika

#154 PutinNH

PutinNH

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 08.03.2010 - |19:07|

Czyli bon za 150Ł styknie na tego Xboxa, bo mam na niego chrapke, a już na bona 100Ł mam.
  • 0

#155 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 08.03.2010 - |20:19|

pozostaje jedynie życzyć szczęścia w wave'ach, przy moim szczęściu nie ustrzeliłabym tych bonów nawet po wykupieniu szans w member appreciation redemption, nie mówiąc już o general wave...LOL :lol:
  • 0
Dołączona grafika

#156 Superior72

Superior72

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 04.04.2010 - |14:57|

Witam,
Mam bardzo ważne pytanie i prosiłbym o odpowiedź użytkowników czujących się na siłach w temacie Amazon.

Chciałbym zakupić dużą ilość gier na Playstation 2 od sprzedawców z Amazona. Z tego co wyczytałem nie ma jak na razie możliwości wysyłki produktów od takich sprzedawców bezpośrednio do Polski, jednakże z tym bym sobie poradził, podając adres w UK. Wpadłem na wiele używanych tytułów które sprzedają szanowani sprzedawcy, z dużą ilością pozytywnych komentarzy. I tutaj pojawia się problem. Mianowicie większość z interesujących mnie gier jest sprzedawanych za cenę 0,01 GBP. Np:

http://www.amazon.co...&condition=used

Co to może oznaczać?! Ktoś rzeczywiście sprzedaje grę za tak idiotyczną kwotę? Czy to coś na zasadach allegrowskiej "ceny minimalnej"? Pisałem w tej sprawie do sprzedawców ale jak na razie milczą. Z kolei doczekałem się odpowiedzi od Amazona. Zacytuję tutaj interesującą nas całość, mimo że sama ich odpowiedź na moje pytanie jest nieco zagmatwana:

"Dear Customer

Thank you for contacting Amazon.co.uk Marketplace with your enquiry.

From your email, I understand your concern over the items priced at 0.01 GBP
by our registered third party sellers.

Please be informed that, the final price that the item is listed for is
entirely at the seller's discretion. At times, sellers on Amazon.co.uk
Marketplace may offer lower prices than Amazon.co.uk and we are happy to be able to
offer even greater value to our customers on a wide selection of items via the
Amazon.co.uk Marketplace.

Amazon Merchants set their own shipping terms. In general, these charges
reflect the handling costs including assembling and packaging each order, as
well as the actual cost to send. We ensure that these costs are clearly stated
before you place you order.

In this instance, we would encourage you to contact the seller by e-mail to
verify. You can also use the opportunity to ask any other pre-order questions
you may have.

To contact a seller and make a pre-order enquiry please check the following
help page:

http://www.amazon.co...?nodeId=3149541 [...]"

Jeżeli okazałoby się że cena 0,01 GBP to jakaś podpucha to pozostałbym przy kupowaniu z eBay. Chcę wreszcie dowiedzieć się który serwis wybrać bo cała ta sytuacja mnie męczy już od jakiegoś czasu. Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam !
  • 0

#157 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 04.04.2010 - |15:42|

Praktyka rodem z eBay. Cena 0.01 gr, wysyłka 149,99zł. W ten sposób płacą mniejszą prowizję serwisowi. Domyślam się że tu jest podobnie.
Generalnie stosuję taką zasadę: jeśli coś jest bardzo tanie to jest to bardzo podejrzane. Gdzieś na 100% jest haczyk.

Użytkownik wergora edytował ten post 04.04.2010 - |15:44|

• 0

#158 vOx

vOx

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 18.04.2010 - |12:03|

Mam pytanie odnosnie bonow do amazona. Interesuje mnie bon do amazon.co.uk w kwocie 100 funtow z Lockerz.com. Slyszalem, ze wlasnie z uk nie wysylaja wszystkich rzeczy. Interesowaloby mnie na ten stronie kupno zestawu: myszka+sluchawki+podkladka. Wiec wychodze z pytanie czy to przyszloby do Polski?
  • 0

#159 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 18.04.2010 - |14:35|

kiedyś nie, teraz pewnie tak, wystarczy sobie złożyć na próbę zamówienie i będzie widać
  • 0
Dołączona grafika

#160 Benson

Benson

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów

Napisano 22.04.2010 - |20:16|

Jak jest w końcu z cłem dla przesyłek spoza Unii? Czy jest jakaś kwota, od której naliczają, czy po prostu "jaki się celnik trafi" ?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych