Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stargate Atlantis anulowane

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
167 odpowiedzi w tym temacie

#141 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 15.09.2008 - |22:55|

McKay to symbol Atlantis, tak jak w Voyagerze symbolem stał się doktor. Pierwsza myśl jaką miałem gdy usłyszałem o cancellu było właśnie - kurde, czy w nowym serialu zrobią kogoś na miarę McKaya?

Symbolem i powodem dlaczego wielu kochało Voyagera była Seven of Nine, a nie doktor i jego biadolenie :) .
A co do SGA to ewidentnie producenci pogubili się. Serial nie ma wyraźnego oblicza. Pomysł na Wright niezbyt wypalił. W sumie z wielkiej legendy miasta pradawnych wychodzi nam na codzień taka trochę lepsza i nieźle wyposażona baza ludzi. Producenci, głównie scenarzyści nie umieli wydobyć mniutku z tematu który był sam w sobie genialny. Tak naprawdę to po kasacji Entka producers zapewne doszli do wniosku, że wypełnią lukę w światku SciFi i dali nam coś pomiędzy pierwotną koncepcją ATlantisa, a strawą dla sierot po Entku. Da się to zauważyć i w datach to się zbiega.
Na pewno przydał się by jakiś sezon zamykający serię w jakiś przekonywujący sposób, może i filmy coś tam nadrobią.
Ogólnie szkoda, wielka szkoda bo ten serial to genialny materiał, który został niesamowicie zmarnotrawiony.

Użytkownik Gaj edytował ten post 15.09.2008 - |23:01|

• 0

#142 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 18.09.2008 - |11:56|

No, o Seven of Nine zapomniałem, tworzyli z Doktorem duet, który pociągnął Voyagera przez kilka sezonów. :)
  • 0
http://magory.net - moja strona

#143 Dellirium

Dellirium

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 18.09.2008 - |13:58|

A ja sie temu nie dziwie pomimo tego , ze obejrzalem i ogladalem na bierzaco all odcinki StarGate i StarGate Atlantis...uwazam ze atlantis nudzil jak zaden inny serial.Caly czas las drzewa te same watki slabe motywy...nudy nudy i jeszcze raz nudy.Niech lepiej porzuca caly ten SGA i wymysla cos na miare BSG albo SG.Bo ilez to mozna nudzic w kolko o Atlantisie i tych samych motywach.To cos jak zapowiadane BSG Caprica.
  • 0

#144 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 03.10.2008 - |18:49|

Trochę kolejnych wieści na temat zapowiadanych filmów z SG-A i SG-1.

Tapping: SG-1 and Atlantis movies will shoot next year ---> http://www.gateworld...antisi_mo.shtml
W sumie to nie za wiele nowego poza tym, że w filmie z SG-A ma się pojawić Amanda Tapping i powinniśmy ;) zobaczyć ten film w 2009.
Natomiast kręcony równocześnie [?] film z Sg-1 pojawi się raczej w 2010.
Kręcenie zdjęć do "Stargate Universe" ma się rozpocząć na początku lutego .
No i Amanda ma się pojawić jeszcze w ostatnim odcinku SG-A.

Przy okazji potwierdzono ,że ostatni odcinek SG-A "Enemy At the Gate"ma się ostatecznie pojawić w styczniu nie jak wcześniej podawano w grudniu.

Użytkownik biku1 edytował ten post 03.10.2008 - |18:50|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#145 Sagat

Sagat

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 06.10.2008 - |20:41|

Też przyłączę się do stypy po SG Atlantis, czy może nawet po całym space opera. Ameryka nie wierzy już w technikę - uwierzyła w super moce. Superbohaterowie pokonali tyle bliskich mi serii: Star Trek, Farscape, Firefly, SG-1, SGA i BSG. Może nie płaczę rzewnymi łzami ale jest mi po prostu żal gdyż lubię fikcję naukową. Ponieważ wątek dotyczy Atlantisa - to słów parę o nim. Oglądać zacząłem przez przypadek, bo z tego co słyszałem o tym serialu, to z daleka pachniało mi wiochą. Ale zmiękczony letnią ramówką telewizyjną sięgnąłem do tej rozkosznie lekkiej fabuły z solidną dawką humoru no i oczywiście niezbędną z mojego punktu widzenia porcją super... techniki. Choć zabrzmi to jak herezja cieszyłem się z tego, że pierwsze trzy serie ściągnąłem po 80mb odcinek, co mimo obniżonej jakości obrazu pozwoliło mi szybko nadrobić stracony czas i dotrzeć do bieżących odcinków. Nie rozumiem zarzutów, że to lekka rozrywka - taką miała być i świetnie spełnia(ła) swoją rolę. Dla urozmaicenia zawsze można było obejrzeć BSG, bądź Lost ;-)
Wielu żałuje tej straty ale... liczby nie kłamią. Nie zdejmuje się serialu idącego w górę w rankingach (być może nie znam dostateczniehistorii-może były takie?). Mi pozostaje czekać aż do łask wróci space opera i ludzie przemierzający bezkres wszechśwaita.

Acha - fajnie, że chcą kręcić filmy pełnometrażowe, ale skłaniam się ku opcji, że skończy się tak jak w przypadku Firefly - Serenity. Kino to inne medium.

Użytkownik Sagat edytował ten post 06.10.2008 - |20:42|

• 0

#146 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 06.10.2008 - |20:58|

Choć zabrzmi to jak herezja cieszyłem się z tego, że pierwsze trzy serie ściągnąłem po 80mb odcinek, co mimo obniżonej jakości obrazu pozwoliło mi szybko nadrobić stracony czas i dotrzeć do bieżących odcinków.

He he he, też tak robiłem, ale byłem "lepszy" -rmvb, 60 mb odcinek. Masakra, a nie jakość, w trakcie walki w "Allies" nie byłem w stanie dostrzec rakiet wystrzelonych przez Dedala :) Ale i tak było dobrze.

Acha - fajnie, że chcą kręcić filmy pełnometrażowe, ale skłaniam się ku opcji, że skończy się tak jak w przypadku Firefly - Serenity. Kino to inne medium.

Nie robią filmów kinowych, ale telewizyjne i do dystrybucji zaraz na DVD. W kinie by to nie wypaliło, zresztą dobrze że nie próbują.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#147 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 07.10.2008 - |08:38|

W takiej jakości, to już trzeba by poszukać gdzieś odcinków do oglądania na żywo przez jakiegoś flash playera. :)
Niepokoi mnie Carterowa w filmie z Atlantis. Nie pasowała do Atlantis.

Użytkownik Magnes edytował ten post 07.10.2008 - |08:38|

• 0
http://magory.net - moja strona

#148 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów
  • MiastoVilla Soprano USA- Sopot

Napisano 03.11.2008 - |17:41|

Szkoda mi serialu, bo zly nie byl. Ale mimo to cieszy mnie fakt,iz wreszcie serial ten bedzie mozna zobaczyc w polskiej telewizji. AXN SCI FI zaczyna emitowac Atlantisa od przyszlego tygodnia YEEPEEYEYE!!!!!!! :lol:
  • 0

#149 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 22.11.2008 - |22:11|

Pojawiła się informacja, że Jason Momoa został napadnięty w minioną sobotę 15 listopada w barze w LA.
21 letni Dominic Bando wdał się w kłótnie z Momoą i w jej czasie rozwalił twarz Jasona kuflem od piwa.
Potrzebne było szycie, założono ponad 140 szwów. Sam Bando został aresztowany i grozi mu do 7 lat więzienia.

Wciąż jednak Momoa powinien zagrać w nowym filmie SG-A który według pogłosek ma być kręcony późną wiosną/na początku lata.

http://www.gateworld..._on_momoa.shtml

Użytkownik biku1 edytował ten post 22.11.2008 - |22:12|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#150 Moriquendi

Moriquendi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 01.01.2009 - |13:05|

Ja uważam, że Atlantyda jest o niebo lepsza od SG-1.....zaraz sprecyzuje.

SG-1 było świetne do czasu kiedy weszły Ori. Odcinki z goualdami i replikatorami były boskie. Ori to jakaś wielka pomyłka.
Dlaczego zawsze wszystko musi schodzić na religie? Jak się oglądało te dalsze odcinki to w podtekście było to, że wierzenie w jakąkolwiek religie jest złe, głupie i blablabla. Religia więzi itp.

Jak już nie mają czego wymyślać, to zawsze się religie wplata do wątków.

Nie mówię, że nie. Nie jestem jakimś maniakiem, który uważa, że religia to powinna być jakiś zamkniętym, nietykalnym obszarem.
Po prostu to już zaczęło się nudne robić....

Uważam, że atlantyda jest równie dobra jak kilka pierwszych sezonów SG-1. Brakuje Onila, ale da się przeżyć i bez niego
  • 0

#151 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 11.01.2009 - |10:41|

Na GateWorld ukazało się "wyjaśnienie" cancela Atlantis. :huh:

Why was Stargate Atlantis cancelled? ---> http://www.gateworld...ntis-cancelled/

Można powiedzieć, że jest trochę mętne , takie lanie wody no ale jakieś jest. :P

Tak w skrócie: ;)

Low Ratings?

Po pierwsze czy małe ratingi oglądalności wg Nielsena były przyczyną cancela?
Nie, choć były oczywiście brane pod uwagę.
Owszem od początku 1 sezonu zmieniły się na "niekorzyść" Atlantisa czyli spadały. Ale jak ktoś dobrze zauważył w komentarzach oglądalność na poziomie 2.0 z przed 5 lat nie odpowiada takiej samej dzisiaj. Zauważono to też w samym artykule, że świat się zmienił, pojawiło się TiVo i inne typy DVR jak np z internetu. Wiele osób ogląda swoje seriale w tzw “time-shifting” czyli w innym czasie niż są nadawane. Wszystko przez wspomniane powyżej nowe możliwości zdobywania i oglądania seriali. Podobnie ma się sprawa z BSG jak był nadawany to był "niesamowicie chętnie" nagrywanym serialem na urządzenia DVR. I ratingi w takiej sytuacji są g... warte i to przyznali wtedy sami ludzie z branży. :) Że w dobie nowych możliwości w dostępie do swoich seriali wszystkie te badania oglądalności są już mało miarodajne.
Ale wróćmy do sedna, głównym zmartwieniem stacji przy DVR jest to ,że użytkownicy najzwyczajniej pomijają przewijając podczas oglądania serialu reklamy i na to patrzą też reklamodawcy [dla mnie to oczywiste, nie wiem kto by chciał mieć co 5 minut psuty klimat oglądania i przerywany oglądaniem bloku reklamowego]. Tym bardziej jest to ważne w wypadku stacji o takim zasięgu jak SCI FI.

DVD Movies? Or Stargate Universe?

Druga sprawa to inna opinia jaka pojawiła się wśród fanów - mianowicie, że zrobiono miejsce na 3 serial kosztem drugiego.
Jak mówi współtwórca serii Brad Wright sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. Zarówno MGM jak i stacja SCI FI w zeszłym roku zaczęli opracowywać/zastanawiać się nad długofalową strategią jaka będzie najlepsza do marki Stargate. Biorąc pod uwagę typowy cykl życia telewizyjnego show w powiązaniu z mającymi powstać filmami oraz okresem kiedy Atlantis wciąż wzbudza zainteresowanie postanowiono o cancelu samego serialu. Jak to napisali zrobili to w najlepszym interesie SG-A. [trochę to głupio brzmi ;)]
Innymi słowy gdyby show leciało na tyle długo aby zostać skasowane tylko ze względu na samą niską oglądalność byłyby małe szanse na otrzymanie finansowania w postaci milionów $$$ od jakiegokolwiek studia.

Trzecia sprawa to ,że zawsze jak wchodzi/pojawia się nowy serial - tu Stargate Universe - to "ożywia" zainteresowanie dotychczasowych fanów i wzbudza zainteresowanie nowych. Szczególnie jak się okazuje, że ma być całkiem nowa, inna koncepcja od dotychczasowej a to zawsze dobrze dla studia = $$$ ;) i dla marki Stargate.

Według Wrighta łącząc te trzy aspekty zdecydowano o cancelu SG-A i ruszeniu produkcji SG-U.
Pozwoli to w sumie SG-1, Atlantis i Universe funkcjonować "razem" z nadzieją na długi okres życia w przyszłości.

Podsumowując niskie ratingi oglądalności nie wpłynęły na cancela [choć jak przyznaje Wrigth, wysokie notowania zmieniłby dyskusję].
Jednakże studio MGM w obliczu sukcesu sprzedaży obu filmów z pod znaku SG-1 - The Ark of Truth i Continuum - na rynku dvd inaczej zaczęło patrzeć na cancela SG-A. Jak to ładnie napisali natura “cancellation” się zmieniła. :P
Można powiedzieć, że Atlantis stał się "ofiarą" sukcesu filmów SG-1 na dvd , które to stały się teraz znaczącą częścią marki/uniwersum Stargate.

W dalszej części artykułu mamy "opis" nadchodzących filmów SG i serialu SG-U a jako, że to już nie ten temat to wspomnę tylko o filmach.
Oba filmy [czyli do SG-1 i SG-A] będą kręcone albo późną wiosną albo wczesnym latem ale i tak nie powinniśmy je zobaczyć wcześniej niż w 2010.

Tak jak napisałem na początku takie trochę lanie wody :P ale przynajmniej rzuciło więcej światła na sytuacje w uniwersum SG i sprawę kasacji Atlantisa.

Dołączona grafika

Fans to pick Atlantis episodes on Blu-ray ---> http://www.gateworld...des-on-blu-ray/
Tak przy okazji - MGM zaprosiło fanów do wejścia na podaną w tym artykule stronę i głosowania na te odcinki które by chcieli zobaczyć na płycie Blu-ray z wybranymi odcinkami. Oprócz tego fani będą mieli możliwość zaprojektowania "box art" czyli okładki dla tego wydania.
Głosowanie trwa do 9 lutego. :D

Użytkownik biku1 edytował ten post 11.01.2009 - |14:33|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#152 loon

loon

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 11.01.2009 - |11:55|

No szkoda bo co by nie gadac bedzie mi brakowalo tej ekipy. Bo wg mnie brala gore nad SG1 jezeli chodzi o komizm, klimat etc...
  • 0

#153 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 11.01.2009 - |14:20|

bedzie mi brakowalo tej ekipy.

Ano obecnie to na kolejne spotkanie z drużyną z Atlantydy możemy liczyć dopiero gdzieś za 1.5 roku przy okazji planowanego filmu.

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#154 Palek21

Palek21

FANKA WSZYSTKIEGO

• Użytkownik
  • 354 postów
  • MiastoMykanów

Napisano 11.01.2009 - |15:19|

Dlaczego, dlaczego, dlaczego, czemu to już koniec. :(
  • 1

Życie to ostry miecz, na którym Bóg napisał:

KOCHAJ, WALCZ, CIERP!!!

#155 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 12.01.2009 - |11:18|

Ja akurat od początku uznawałem za plus Atlantisa, że nie jest na ziemi. Najbardziej podobały mi się odcinki bez kontaktu z ziemią. Potem jakieś IAO zaczęło wpadać, czy jacyś wojskowi pajace się rządzić, tylko po to by im udowodnić, że są i-diotami i by ich przytemperować... Teraz jak są na ziemi, dopiero nieproszeni goście by zaczęli wpadać do miasta co chwile...

Mniej ziemi, mniej innych planet, więcej samego miasta:) - Tak bym chciał

Użytkownik michal_zxc edytował ten post 12.01.2009 - |11:22|

• 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#156 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 12.01.2009 - |22:44|

Pozwoli to w sumie SG-1, Atlantis i Universe funkcjonować "razem" z nadzieją na długi okres życia w przyszłości.

Ale bełkot, jak maja funkcjonowac 3 seriale, skoro dwoch juz nie ma :D

Można powiedzieć, że Atlantis stał się "ofiarą" sukcesu filmów SG-1 na dvd , które to stały się teraz znaczącą częścią marki/uniwersum Stargate.

No pewnie, 2 filmy (w tym jeden nic nie wnoszacy do fabuly) i juz znaczaca czesc universum :D

Oba filmy [czyli do SG-1 i SG-A] będą kręcone albo późną wiosną albo wczesnym latem ale i tak nie powinniśmy je zobaczyć wcześniej niż w 2010.

Czy oni naprawde wierza, ze fani beda czekali po 2 lata na jakis kolejny film?
Za 2 lata polowa fanow juz da sobie spokoj ze Stargatem! Serial, ktory lecial systematycznie - wciagal.
A jakis film, nawet dwa, raz na dwa lata - sorry Gregory, ale to juz nie to. Czar prysnie.
Continuum i Ark Of Truth bylu sukcesem, bo czerpaly jeszcze z popularnosci seriali.
Przejada sie na tych filmach DVD i to ostro.

Tak jak napisałem na początku takie trochę lanie wody :P

Otoz to, belkot pod publiczke.

Użytkownik biku1 edytował ten post 12.01.2009 - |22:52|

• 0

#157 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 12.01.2009 - |22:52|

Ale bełkot, jak maja funkcjonowac 3 seriale, skoro dwoch juz nie ma

Według nich 2 przecież będą "funkcjonować" w postaci filmów.

Za 2 lata polowa fanow juz da sobie spokoj ze Stargatem! Serial, ktory lecial systematycznie - wciagal.............
Przejada sie na tych filmach DVD i to ostro.

Ja to już dawno mówiłem ,że filmy to nie to samo co serial który jest "stale" obecny natomiast filmy pojawiają się sporadycznie.
W końcu się skończy tak jak napisałeś w ostatnim zdaniu ale do tego czasu miejmy nadzieję, że zdążą nakręcić jeszcze trochę tych przygód SG-Team.

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#158 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 12.01.2009 - |22:53|

Ale bełkot, jak maja funkcjonowac 3 seriale, skoro dwoch juz nie ma

No pewnie, 2 filmy (w tym jeden nic nie wnoszacy do fabuly) i juz znaczaca czesc universum

Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie. Chodzi o to że SG-1 i Atlantis będą powracać w filmach a nie że będą 3 seriale.

Za 2 lata polowa fanow juz da sobie spokoj ze Stargatem! Serial, ktory lecial systematycznie - wciagal.

Sugerujesz że jak za 2 lata wyjdzie film SG-1 i zaraz po nim Atlantis to nawet nie rzucisz okiem ;) Ja tam będę się cieszył że universum mimo anulowanie obydwu serii nadal się rozwija chociaż w wolniejszym tępie.
  • 0
don't try

#159 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 17.01.2009 - |12:28|

Sugerujesz że jak za 2 lata wyjdzie film SG-1 i zaraz po nim Atlantis to nawet nie rzucisz okiem ;) Ja tam będę się cieszył że universum mimo anulowanie obydwu serii nadal się rozwija chociaż w wolniejszym tępie.

Ja pewnie rzuce, ale wielu fanow z pewnoscia juz nie.
A jak wyniki sprzedaży DVD beda kiepskie, to o kolejnych filmach mozna zapomniec.
  • 0

#160 Czarq

Czarq

Szeregowy

• VIP
  • 11 postów

Napisano 27.02.2009 - |22:11|

Witam!
Tak kilka słów o SGA. Z początki na wieść iż serial kończy się na piątej serii, byłem zawiedziony i zagniewany.
Jesnak po przemyśleniu tego co zaoferował serial, jestem zdania że dobrze się stało.
Nie chodzi mi o "plastikowość" serialu, lecz o fabułe. Blisko połowa odcinków była mierna i nie przekazywała nic istotnego. W tych lepszych, cóż, sami Widzieliście. Można było wyczuć pośpiech czy niestaranność w realizacji, wydaje się mi że SGA nie było tak "dopieszczane" jak SG-1. W sumie, jeśli dobrze rozumuję, SGA powstało tak jakby mimochodem. Niejako rozwinięcie historii pradawnych z serii SG-1 i prawdopodobnie miało się skończyć razem z SG-1 czy nawet szybciej. Zdobyło doskonałą oglądalność, więc pociągneli to nieco dłużej wstawiając do serialu nieistotne dla całości epizody.
To była fajna przygoda, ale się skończyła. Teraz czas na nową, miejmy nadzieję że przynajmniej równie pasjonującą.
  • 0
To, co człowiek widzi, zależy zarówno od tego, na co patrzy, jak i od tego, co nauczył się dostrzegać w swym dotychczasowym doświadczeniu wizualnym i pojęciowym.
-- T. S. Kuhn, "Struktura rewolucji naukowych", r.3

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych