Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 082 - S04E12 - There's No Place Like Home 1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
178 odpowiedzi w tym temacie

#141 Mr.UnFriendly

Mr.UnFriendly

Starszy szeregowy

• Email
  • 122 postów

Napisano 20.05.2008 - |19:48|

Jezeli poza O6, ktos jeszcze sie uratowal z Wyspy (Desmond, Juliett) to nie bylo sensu by przewozic ich tym samolotem. Ich mozna bylo cichcem przewiesc do krajow pochodzenia i wymyslic jakies inne legendy zupelnie niezwiazane z Wyspe.

Z Desmondem i Juliett jest o tyle łatwiej, że uważa się ich za conajwyżej zaginionych. więc można całkiem wiarygodne historyjki wcisnąć. Gorzej gdyby przywieźli oficjalnie Michaela. Pewnie mogłyby wystąpić komplikacje natury prawnej z Waltem, gdyby się nagle okazało, że jego ojciec żyje :blink: (jeśli głupoty gadam to wybaczcie, ale z odcinka 4x08 wywnioskowałem, że od strony prawnej jeśli chodzi o Walta nic nie jest załatwione).
  • 0

#142 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 20.05.2008 - |20:23|

Z Desmondem i Juliett jest o tyle łatwiej, że uważa się ich za conajwyżej zaginionych. więc można całkiem wiarygodne historyjki wcisnąć. Gorzej gdyby przywieźli oficjalnie Michaela. Pewnie mogłyby wystąpić komplikacje natury prawnej z Waltem, gdyby się nagle okazało, że jego ojciec żyje :blink: (jeśli głupoty gadam to wybaczcie, ale z odcinka 4x08 wywnioskowałem, że od strony prawnej jeśli chodzi o Walta nic nie jest załatwione).

Chyba jednak jest. Michael w Australii zalatwil sprawy adopcji, w przeciwnym razie nie mogl Walta zabrac. Byli takze na liscie pasazerow, tak ze oficjalnie nie zyja. Z Michaelem jest sprawa prostsza gdyz do USA wrocil i to pewnie pod falszywym nazwiskiem, a teraz ma jeszcze nowsze personalia - Kevin Johnson. Ciekawe jak sie sprawa ma z Waltem. Mieszka u swej babci. Czy pod oficjalnym nazwiskiem, czy jakos przecisnal sie przez siec i nikt nie zauwazyl, ze jeden z pasazerow Oceanic 815 juz od tygodni mieszka w USA.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 20.05.2008 - |20:24|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#143 zacharlecter

zacharlecter

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 20.05.2008 - |20:30|

co do tej dodatkowej osoby na pokladzie samolotu z Oceanic 6. najpierw myslalem, ze to Locke, bo przez chwile bylo widac lysa lepetyne. ale potem, ze to chyba ten koles otwiera wlaz na poklad, bo tez ma lysa glowe.. ale jest jeszcze jedno.. przypatrzcie sie kolejnosci wstawania osob..
1. najpierw widac tego lysego, ktory otwiera wlaz
2. potem widac nogi kogos, kto do niego podchodzi (i wyraznie widac meskie buty)
3. wstaje Sayid, ktory siedzial kolo Sun i Kate
4. Sayid podchodzi do wlazu
5. wstaje Hurley, co siedzial po drugiej stronie z Jackiem
6. wstaje Jack
7. wstaje Sun
8. wstaje Kate
9. Hurley wychodzi
10. kolo Hurleya, z lewej stoi tamta laska, co z nimi gadala wczesniej (skad sie tam tak nagle wziela, to nie wiem, ale to akurat niewazne)

dokladnie chodzi mi o pkt 2gi.. co to za koles, co podchodzi do tego, ktory otwiera wlaz.. to na bank nie jest ta laska, bo ona, jak wczesniej widac ma kapcie na obcasie.

moze cos przeoczylem.. macie jakies pomysly?
  • 0

#144 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 20.05.2008 - |22:08|

Hmm w słuchajcie sie w głosy które pojawiają się w tle jak Hurley wraca do domu . Wiem ze to raczej goście ale dlaczego te głosy / szepty mówią "Why to do this" (z 2 razy) i zaraz sam Hurley je wymawia ! ... coś mi tu nie gra..
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#145 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 20.05.2008 - |22:35|

Może zapomnial tekstu i mu suflerzy podpowiadali? :P
  • 0

#146 korowiow

korowiow

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 853 postów
  • MiastoKalwaria Zebrzydowska

Napisano 21.05.2008 - |00:00|

Odcinki na lostopedii nie mają działu z teoriami ( w przeciwieństwie do osób, czy zdarzeń...)
Mogłabyś zalinkować te zdjęcia, gdzie Keamy niby jest starszy? Szukałem i znaleźć nie mogę :(

Każdy odcinek na lostpedii ma bardzo obszerny dział z teoriami. Oto link do teorii z tego odcinka:

http://www.lostpedia...Part_1/Theories

znajdują się tam też zdjęcia Keamy'ego

Użytkownik korowiow edytował ten post 21.05.2008 - |00:01|

• 0

#147 Lobo

Lobo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 22.05.2008 - |00:09|

Hmm w słuchajcie sie w głosy które pojawiają się w tle jak Hurley wraca do domu . Wiem ze to raczej goście ale dlaczego te głosy / szepty mówią "Why to do this" (z 2 razy) i zaraz sam Hurley je wymawia ! ... coś mi tu nie gra..

bo to były szepty z wyspy .Nawet mi jakoś nie przyszło do głowy że to goście z przyjęcia których szepty by słyszał z drugiego końca domu już przy drzwiach.
  • 0

#148 misi0r

misi0r

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 22.05.2008 - |07:49|

Nie przeczytalem wiekszosci postow z poprzednich odcinkow, wiec moze mi niech ktos wyjasni.
Czy wszyscy ludzie, ktorzy z Othersville udali sie do Temple, to Hostiles ? Czy tylko czesc z nich jest takimi "rdzennymi" mieszkancami wyspy jak Rysio Malowane Oczko a reszta to ludzie ktorzy przybyli po przejeciu wladzy przez Linusa ? Jakie sa wasze teorie na ten temat ?

@Lobo

Mnie tez sie wydawalo ze to musza byc szepty z wyspy nizeli gosci
  • 0

#149 Ja-shu

Ja-shu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 22.05.2008 - |08:48|

Ci co są w Temple to Hostiles + późniejsi 'Inni' jak np. stewardessa Cindy, dwójka dzieci i pewnie inni zwerbowani jak Juliet.

Edit: I nie trzeba do tego żadnych teorii - w odcinku, w którym Othersi się przenoszą, a John Locke ma zabić ojca, przy rozbijaniu namiotów Cindy jest wyraźnie pokazana i nawet wypowiada kwestię do Johna, że wszyscy są podekscytowani jego obecnością :)

Użytkownik Ja-shu edytował ten post 22.05.2008 - |08:53|

• 0

#150 misi0r

misi0r

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 22.05.2008 - |09:22|

Ci co są w Temple to Hostiles + późniejsi 'Inni' jak np. stewardessa Cindy, dwójka dzieci i pewnie inni zwerbowani jak Juliet.

Edit: I nie trzeba do tego żadnych teorii - w odcinku, w którym Othersi się przenoszą, a John Locke ma zabić ojca, przy rozbijaniu namiotów Cindy jest wyraźnie pokazana i nawet wypowiada kwestię do Johna, że wszyscy są podekscytowani jego obecnością :)

Moze zamiast teoria powinienem napisac "zdanie", rzeczywiscie zapomnialem o Cindy i dzieciach. Dzieki za info
  • 0

#151 Lobo

Lobo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 22.05.2008 - |15:17|

co do szeptów polecam poczytać sobie scrypty głosów na lostopedi.Zwłaszcza z młodym benkiem jak mu matka z krzaków wychodzi.(zdaje sie że nawet do tego jest filmik na lostopedi ze wzmocnionym dzwiękiem szeptów)
  • 0

#152 Mastero000

Mastero000

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 22.05.2008 - |16:26|

Czekamy na następny odcinek, już wiemy na czym będzie polegać finał. 1 godzina będzie powtórzeniem sezonu, a druga samym epizodem. Według mnie to dobre rozwiązanie.
  • 0

#153 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 22.05.2008 - |16:32|

Bardzo dobry odcinek, na miarę końca sezonu. :) Wszystkie ważniejsze wątki i historie różnych osób zaczynają się zazębiać i zbliżać ku końcowi. Jedakże to co widać w tym odcinku, oraz zapewne to co zobaczymy w przyszłym pozwala myśleć, że to bardziej koniec serialu, a nie sezonu. Ciężko mi pojąć cóż może się stać w ciągu kolejnych 2 sezonów (czyli 32 odcinków).

PLUSY:

+ sam początek odcinka bardzo mile mnie zaskoczył, nie sądziłem że tak szybko (w końcu jeszcze maja być 2 sezony) zobaczymy jak rozbitkowie (Oceanic 6) powrócą do cywilizowanego świata. Widać wyraźnie, że Jack nadal jest nieformalnym przywódcą rozbitków z lotu Oceanic 815. Przypomina pozostałym jak mają się zachować, co mają mówić mediom, a czego nie powiedzieć, aby nie ujawniona została prawda.

+ ogólnie całość futurospekcji wyszła znakomicie. Scena przywitania na lotnisku, ciężka konferencja prasowa, pogrzeb ojca Jacka, a zaraz po nim wstrząsajaca wiadomość o tym, że Claire i Jack to rodzeństwo (chyba wszyscy czekali na to w serialu, ale wydawało się, że prawda o rodzeństwie ujrzy światło dzienne na wyspie, a nie poza nią), scena przyjazdu Hugo do rezydencji jego rodziców, potem prezent urodzinowy i zachowanie Hurley'a i chyba najciekawsza to ogromna zmiana jaka zaszła u Sun, która z cichej i uległej córki przeistoczyła się w bardzo pewną siebie, opanowaną i niezależną kobietę. Ja osobiście byłem bardzo zdziwiony, kiedy Sun poinformowała ojca, że właśnie przed chwilą kupiła pakiet kontrolny w jego firmie i teraz ojciec będzie musiał się tłumaczyć przed córką - a nie tak jak kiedyś.

+ ciekawym rozwiązaniem związanym z futurospekcją było to, że nie dotyczyła standardowo jednej lub dwóch osób, ale całej Oceanic 6. Owszem grupową -spekcję mieliśmy w 4x02, ale to była retrospekcja i to dotyczyła czworki nowych postaci jakie poznaliśmy w 4 sezonie. Tutaj zaś widzimy dalsze losy po powrocie z wyspy najważniejszych postaci serialu, czyli główną piątkę (Jack, Kate, Sayid, Hurley, Sun) oraz Aarona.

+ jak najbardziej racjonalna decyzja o ewakuacji z wyspy dzięki Sayidowi odnosi sukces. Teraz Faraday przejął pałeczkę, ale jemu w tym konkretnym przypadku można zaufać. Zapewne wszyscy uciekną z wyspy i dotrą na statek, ale co dalej? Nie wyobrażam sobie kolejnych 2 sezonów bez wyspy. Wcześniej czy później rozbuitkowie muszą tam wrócić B)

+ bardzo fajne dwie scenki spotkanń w dżungli - Kate z Jamesem oraz Kate i Sayid z Innymi. Ładnie to wyszło, a szczególnie druga scena. Znów powracają tajemiczy Inni, rodowici mieszkańcy wyspy, i znów ktoś z rozbitków zostaje złapany przez nich. Tak wiec nadal Lostowicze nie mogą się zjednoczyć jak kiedyś, co chwila są rozdzielani i rozlokowywani po całej wyspie lub wokój niej. I dobrze, ze tak jest, bo serial dzięki temu jest ciekawszy.

+ nareszcie poznaliśmy ostatnią już stację o ciekawej nazwie "Orchidea". Położona wysoko w górach, ukryta w dżungli, motyw z przepustką (lusterko), a wśrodku winda prowadząca do szklarni i czegoś tajemniczego. Ostatni odcinek sezonu zapowiada się bardzo smakowicie :) Można domniemywać, że Ben w jakiś niezwykły sposób przeżyje spotkanie z superżołnierzami nasłanymi przez Widmore'a, Locke'owi uda się dostać do wnętrza stacji i tam uruchomić procedurę przeniesienia wyspy, cokolwiek by to miało znaczyć. Zapewne ktoś zginie - w koncu to finałowy odcinek. Stawiałbym na Keamy'ego i jego mało wesołą ekipę.

MINUSY:

- jakoś ostatnio, a w tym odcinku jeszcze mocniej to stało się widoczne, wyspa stała się bardzo mała. Kiedyś dostanie się z jednego punktu do drugiego zajmowalo jakiś czas, z ciekawością oglądało się jak poszczególni ludzie chodzą po dżungli, natrafiaja na jakieś przeszkody i po długim czasie dostaja się do punktu docelowego. Teraz wszystko przebiega niezwyle szybko i bezproblemowo. :huh:

- skąd niby Faraday wiedział o tajnym protokole i stacji Orchidea? :blink: Wydawało mi się, że informacja o tym była dostępna tylko w sejfie, do którego dostęp miał "super żołnierz" i kapitan. Zaś czwórka badaczy ze statku to tylko naukowcy plus pilot niemający pojęcia o wielkich tajemnicach (jakie mieli znać Ben i Widmore).

Użytkownik Halavar edytował ten post 22.05.2008 - |16:38|

• 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#154 MAF

MAF

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów
  • Miastoz miasta Łodzi

Napisano 23.05.2008 - |15:34|

Szkoda że Jack i Sawyer muszą wracać po Hugo. Na bank gdyby to był tylko Ben i Locke to by ich olali a tak muszą wracać po grubaska i przez to pewnie tylko 6 osób upusci wyspę.
Dlatego właśnie John zabrał Hugo ze sobą żeby mieć taka jakby polisę na ratunek od pozostałych rozbitków.

Pewnie właśnie dlatego w jednym z poprzednich odcinków Lock grając w kosza mówi do Jacka "I`m sorry I went with Locke"
początkowo myślałem że to chodzi o to pójście gdy wszyscy sie rozdzielali a to pewnie chodzi o teraz.
I pewnie dlatego Hugo jako pierwszy jest dopadany przez wyrzuty sumienia

Co do wykupu pakietu kontrolnego firmy Paika- może to wcale nie taka wielka firma, a stanowi tylko przykrywke do jakichś ciekawszych, ciemnych interesów ojca Sun
  • 0

#155 Campos

Campos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów
  • MiastoSOUTH - EAST

Napisano 26.05.2008 - |14:59|

Hmm moze wy tez macie sny dotyczące Losta, tzn konca tego sezonu, bo mi sie cos sniło ze dwa razy juz.
Tzn dwa tyg temu sniło mi się ze Charlotte zginie dostając strzała przez łeb:). Ale zaznaczam ze t tylko sen... Ciekawe czy okaze sie to prawdą.
Aha cos sniło mi sie jescz dzisiaj w nocy, rano pamiętałem ale teraz juz nie pamiętam.
  • 0

#156 Rez

Rez

Szeregowy

• Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 26.05.2008 - |18:02|

Coś tu się "cicho" zrobiło...

- skąd niby Faraday wiedział o tajnym protokole i stacji Orchidea? :blink: Wydawało mi się, że informacja o tym była dostępna tylko w sejfie, do którego dostęp miał "super żołnierz" i kapitan. Zaś czwórka badaczy ze statku to tylko naukowcy plus pilot niemający pojęcia o wielkich tajemnicach (jakie mieli znać Ben i Widmore).

Faraday ma jakiś notes, w którym są m.in. "symbole" Dharmy i wzory matematyczne. Skąd?
  • 0

#157 DurstieL

DurstieL

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 26.05.2008 - |20:57|

No więc jak na 4 sezon odcinek rewelacyjny!. Co jak co, ale finały sezonów w Loście zawsze stały na wysokim poziomie. Faraday - zdecydowanie ma coś wspólnego z Dharma, cały jego dziennik na to wskazuje. Mam nadzieje, że łajba nie eksploduje i nie pogrzebie jednego z moich ulubionych postaci (Desmond). Co do akcji na Wyspie - już nie mogę się doczekać zobaczyć wnętrze Orchideii. Rysio Malowane Oczka porwał Kate i Sayida - czuje, że będzie krwawa bitwa w miejscu nowej stacji. Co do Keami'ego i jego urządzonka na ręce to było to najprostsze rozwiązanie, od początku wiedziałem, że jak Keamy zginie to pogrzebie ze sobą łajbe. Dobrze zrobili też, pokazując w flash-forwardach losy całej O6 a nie tylko poszczególnej osoby. Mam nadzieję na naprawdę porządny, 2 godzinny finał 4 sezonu :D.
  • 0

#158 dominika1984r

dominika1984r

Plutonowy

• Użytkownik
  • 426 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 26.05.2008 - |21:39|

Szkoda że Jack i Sawyer muszą wracać po Hugo. Na bank gdyby to był tylko Ben i Locke to by ich olali a tak muszą wracać po grubaska i przez to pewnie tylko 6 osób upusci wyspę.
Dlatego właśnie John zabrał Hugo ze sobą żeby mieć taka jakby polisę na ratunek od pozostałych rozbitków.

Niekoniecznie. Przeciez i Hugo i Jack opuszczaja Wyspe. Tylko Sawyer zostaje. A jeszcze Jack sam powiedzial Kate, ze Sawyer chcial zostac, ze Wyspa to byl jego wybor.
  • 0
Living is easy with eyes closed

#159 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 27.05.2008 - |09:17|

Faraday ma jakiś notes, w którym są m.in. "symbole" Dharmy i wzory matematyczne. Skąd?

może faraday ma powiązania większe niż sądzimy i dlatego tak płakał jak ukartowali pokazujac w TV katastrofe 815. Może należał do dharmy ? pracował dla niej ?
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#160 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 27.05.2008 - |10:46|

Albo przeżywa wszystko jeszcze raz, tylko, że podczas przenosin z przyszłości do przeszłości wszystko zapomniał. Bazuje więc tylko na przeczuciach i intuicji, ale tak naprawdę nie wie co się dzieje. Dlatego też nie wiedział czemu płakał, być może też nie wie dlaczego musi uciekać z wyspy z powodu Orchid, po prostu czuje, że musi..
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych