Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pradawni

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
315 odpowiedzi w tym temacie

#141 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 01.12.2003 - |17:46|

Grawiton to hipotetyczna cząstka elementarna, mająca przenosić oddziaływanie grawitacyjne. Jest odpowiedzią zwolenników teorii kwantowej na teorię względności Einsteina. Jak dotąd (2002) nie udowodniono jej istnienia.

Może po prostu ma za wysąką przenikliwość i jest niezwykle trudno z tego powodu zarejestrować ją. Zresztą Neutrino też ma wysoką przenikliwoś i od momentu powstania hipotezy do momentu jej detekcji mineło coś około 10 lat. Wiec w przypadku grawitonu może być podobnie , bo wedłóg teorji ma on o wiele wyszą przenikliwość niż neutrino.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#142 Sauron44

Sauron44

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 03.01.2004 - |13:56|

Wg. mnie Pradawni to rasa silna lecz jakaś tak bezpłciowa, bez ikry, czy ich rola powinna być większa w serialu czy nie?? Sądzę ,że nie!

Już widzę te posty :rolleyes:

Hm.....ja zadaję pytanie o to czy uważa ktoś że powinno zarzucić się wątek Pradawnych??? a to co o nich wiemy to własnie przyczyna tego pytania
  • 0

#143 Sauron44

Sauron44

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 03.01.2004 - |14:17|

Hm.....ja zadaję pytanie o to czy uważa ktoś że powinno zarzucić się wątek Pradawnych??? a to co o nich wiemy to własnie przyczyna tego pytania :D
  • 0

#144 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 03.01.2004 - |14:39|

Zarzucić wątek Pradawnych!
Niemożliwe. Główną ideą Atlantis jest że będzie dużo Pradawnych, też odcinek 722 - Lost City będzie DUŻŻOOO na ten temat mówił :>
Jednym słowem: Pradawni to przyszłość Stargate, zresztą tak jak przeszłość bo to w końcu oni stworzyli Stargate i trudno byłoby twórcą to porzucać. Chociaż znając ich oni rzucają wiele rzeczy :>
Log65: Happy camper

#145 Sauron44

Sauron44

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 03.01.2004 - |20:10|

Ja tam swoje- Pradawni sa bezpłciowi jakos, zamiast opierac sie wrogim rasom jakos tak na spokojnie daja eksterminowac całe planety- no hańba no :rolleyes: a jesli bedzie ich więcej to jeszcze film bedzie o migających pacyfistach- mam nadzieje że nie ;) Mam nadzieje na wojne na mega skale albo doniosłe odkrycia, oby tylko Stargate nie prowadziły do jakiejś Unimacierzy Borga-bo wtedy po SG1 ;)
  • 0

#146 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 03.01.2004 - |20:21|

Dużo Pradawnych czy o Pradawnych? Tego wątku zarzucić nie można. W "Atlantis" jak wspomniał SG Tokar technika Pradawnych będzie jak gdyby podstawą serialu. W SG-1 jest podobnie. To przecież oni stworzyli Gwiezdne Wrota. To prawdopodobnie od nich wywodzi się technika Gauldów, więc sam widzisz, tego wątku nie da się zarzucić.
A teraz zastanów się. Gauldowie im nie zagrażają, dlaczego więc mają odwalać całą robotę za nas czy innych? Bo sami sobie nie poradzimy, a mamy ochotę szwędać się po Galaktyce? Pradawni nie są po to by prowadzić wojny za innych. A po za tym chcesz aby serial szybko się skończył?
  • 0

#147 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 03.01.2004 - |21:03|

Ja tam swoje- Pradawni sa bezpłciowi jakos, zamiast opierac sie wrogim rasom jakos tak na spokojnie daja eksterminowac całe planety

Stane w obronie pradawnych - ponieważ w momecie osiągnięcia Ascendacji )innego poziomu istnienia ) okazało się że są też i inni i obowiązuje ich pewnien kodeks , a złamanie praw kończy się "wykluczeniem " i wymazaniem pamięci , przyjeli taktykę niedziałania wprost. Chciałbym zauważyć że w momecie kiedy Anubis spopielił całą planete nik nie ucierpiał . Wszyscy przenieśli się na wyrzszy poziom istnienia .Ale czy zastanawiałeś się dlaczego Goa`uldowie boją się odwiedzać niektóre planety czy też z jakiego powodu nieznają całej sieci Wrót . Przecież przy ich ambicjach większe tereny to wieksza siła która mogą przecistawić innym , a nawet wojownik bez larwy 9nie Jaffa )może być grożny .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#148 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 03.01.2004 - |21:19|

To prawdopodobnie od nich wywodzi się technika Gauldów

Co śmieszniejsze słyszałem teorie (w sumie to był niby spoiler, jednak to raczej wątpliwe) że jako że Pradawni byli ginącą rasną stworzyli oni Goa'uldów by zachować wieczność.
Tylko właśnie tu jest problem: Goauldowie wywodzą się z planety widzianej w 408! Możliwe że jakoś udoskonalili te wężyki wzbogacając je naquada. Dodatkowo trzeba przypomnieć że początkowo Goa'uldowie byli dobrzy dopóki nie zaczęli używać sarkofagu!
Log65: Happy camper

#149 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 03.01.2004 - |21:28|

Ja tam swoje- Pradawni sa bezpłciowi jakos, zamiast opierac sie wrogim rasom jakos tak na spokojnie daja eksterminowac całe planety- no hańba no :rolleyes:

ej stary.. a moze my-ludzie jestesmy jacys bezplciowi? jak my mozemy pozwalac na takie straszne rzeczy w swiecie - eksterminacje mrowiska przez mrowkojada! to zgroza! jesli pradawni sa az tak zaawansowani to byc moze jestesmy dla nich po prostu zbyt prymitywni - po co sie wdawac w potyczki prymitywow skoro nawet nie wiadomo czy nie wyjdzie na gorsze (patrz 5x03)
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#150 Sauron44

Sauron44

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 03.01.2004 - |22:23|

no z tymi mrówkami to juz przesada :angry: własnie celem mojej wypowiedzi było poruszenie tematu Pradawnych w kontekscie ich zachowań- i czy są w stanie " popchnąć " akcje serii 8 i Atlantis do przodu. Nie watpie że można ich sprytnie wykorzystać w scenariuszu. Co do Abydos- no cóż to ciut naciągane- niespójność jak byk. Odsyłam do odcinka Meridian- ascendencja Daniela postępuje powoli, itd.....akcja nad Abydos jesli się nie mylę ok. 1 dnia / nie upieram się przy mej rachubie czasu-ale przeznacie akcja jest dość wartka ;) /. Teraz na koniec- pomyslec że istnieje rasa silniejsza niz Pradawni- odsyłam też do odcinka Scorched Earth- o rasie gadópodobnych. Może oni tez ulegli nieznanej silnej cywilizacji. Co do pochodzenia Goa'uldów- nikt ich nie stworzył jako sztucznego tworu, przecież zauważcie ich morfologię i anatomię, wnikają w nosiciela, zabieraja mu ciało, widze. kwestia czasu był az natkną się na w miare rozumnych Unasów, potem ludzi.
  • 0

#151 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 03.01.2004 - |23:06|

Teraz na koniec- pomyslec że istnieje rasa silniejsza niz Pradawni- odsyłam też do odcinka Scorched Earth- o rasie gadópodobnych

Czy potężniejsza ? Niewiem , raczej nie , może byli w niektórych dziedzinach technologi bardziej zaawansowani ,ale na pewno nie potężniejsi . Co gadopodobni obcy całą swoja wiedzę i technikę włożyli w budowę statku arki , który przewiósł by ich geny i ponownie rożsiał na jednej planecie . Natomiast pradawni podrużowali po całej znanej galaktyce i morze rzczywiście w pewnym momęcie gineli z powodu jakieś plagi , ale przetrwali jako istoty wyższe .

ascendencja Daniela postępuje powoli, itd.....akcja nad Abydos jesli się nie mylę ok. 1 dnia

Daniel miał czas aby poznać możliwość rozwinięcia swojej jażni , ale jego prawdziwa ascendacja trwała tylko chwilę , tak samo jak na Abbydos .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#152 Sauron44

Sauron44

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 04.01.2004 - |00:22|

No powiem szczerze że dość wydumane:) ascendencja fakt ,trwa chwile jednak dojście do poziomu umozliwiającego przemiane to już inna sprawa- nie uwazacie???
co powiecie na nowy temat??? Niescisłości i bugi w sg1??? znalazłem jeden taki ze mnie zwaliło z nóg:) w 1x01- po prostu sam nie wiem co o tym sadzić. :(
  • 0

#153 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 04.01.2004 - |11:08|

No powiem szczerze że dość wydumane:) ascendencja fakt ,trwa chwile jednak dojście do poziomu umozliwiającego przemiane to już inna sprawa

Posiadając moc i umięjetności o jakich nam się nie śniło pradawni (ascendenci) potrafią spowolnić lub wstrzymać czas dla osób w trakcie przemiany lub po prosty trzeba sobie tylko uświadomić lub dowiedzieć się o jakiejś rzeczy , aby osiągnąć ten stan - nikt nigdzie nie powiedział że przemiana z pomocą innych jest czasochłonna .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#154 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 04.01.2004 - |13:17|

Gad'mir nie byli potężniejśi od Pradawnych. W końcu dostali lanie od Gauldów. Oni nawet nie mieli osłon.
Nie wiemy jak długo Anubis był w stanie ascendent. Wiemy że znikł kilka tysięcy lat temu, zanim na nowo się pojawił. Więć teoretycznie miał dużo czasu by się czegoś nauczyć, a Daniel znacznie mniej.
  • 0

#155 Kirkor

Kirkor

Kapral

• Użytkownik
  • 184 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 04.01.2004 - |15:33|

NIe wiemy jak potezni byli Furlingowie i czemu nie ma ich w naszej galaktyce. Teraz tez pojawioa sie pytanie czemu pradawni nie wykonczyli Gauldow skoro byli tak potezni
  • 0

#156 Sauron44

Sauron44

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 05.01.2004 - |19:10|

Sadzę że Pradawni to pacyfiści, dlatego nie rozwalili Goa'uldów :( Inne rasy pojawiły sie później i poziom ich rozwoju nie pozwalał na gładkie rozprawienie sie z wężogłowymi, jednak czy my potrzebujemy Pradawnych do rozwalenia Goa'uldów? Wątpię B)
  • 0

#157 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 05.01.2004 - |19:22|

Sadzę że Pradawni to pacyfiści, dlatego nie rozwalili Goa'uldów  Inne rasy pojawiły sie później i poziom ich rozwoju nie pozwalał na gładkie rozprawienie sie z wężogłowymi, jednak czy my potrzebujemy Pradawnych do rozwalenia Goa'uldów? Wątpię 

A nie pomyślałeś że węzyki na początku były normalne - takie jak Tok`ra i walka o władzę rozpoczeła się trochę póżniej - zresztą dla pradawnych eksterminacja gatunku byłą żeczą nie do pomyślenia . A ponad to Goa`uldzi pojawili się zapewne u schyłku cywilizacji pradawnych lub nawet póżniej .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#158 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 06.01.2004 - |16:23|

Obi, był taki odcinek z Orlinem. Tam się dokonała eksterminacja całego gatunku. Zobacz sobie kto jej dokonał. :D 5x03 jeśli mnie pamięć niemyli.
Być może Pradawni przeszli w stan Ascendent jeszcze przed pojawieniem się Gauldów.

Użytkownik M.M edytował ten post 07.01.2004 - |10:55|

• 0

#159 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 06.01.2004 - |17:13|

Obi, był taki odcinek z Orlinem. Tam się dokonała eksterminacja całego gatunku. Zobacz sobie kto jej dokonał. :D  6x03 jeśli mnie pamięć niemyli.
Być może Pradawni przeszli w stan Ascendent jeszcze przed pojawieniem się Gauldów.

A oczym ja pisałem ??

A ponad to Goa`uldzi pojawili się zapewne u schyłku cywilizacji pradawnych lub nawet póżniej .

i

A nie pomyślałeś że węzyki na początku były normalne - takie jak Tok`ra i walka o władzę rozpoczeła się trochę póżniej

.
A w przypadku pradawnych chodziło mi o to że dlanich było to nie wyobrażalana zbrodnia . Wracając do Orlina , to z tego co pamietam :oni obronili się przed Goa`uldami , ale zniszczyli sie sami , przy pomocy tej broni którą "podarował" im Orlin .Za co zresztą został ukarany niemożnościa kontaktu z innymi .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#160 Merlin

Merlin

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 06.01.2004 - |19:03|

Wracając do Orlina , to z tego co pamietam :oni obronili się przed Goa`uldami , ale zniszczyli sie sami , przy pomocy tej broni  którą "podarował" im Orlin .Za co zresztą został ukarany niemożnościa kontaktu z innymi .

było inaczej, orlin przekazał im wiedzę. zbudowali broń za pomocą której obronili sie przed wezykami. potem jednak z pomoca tej wiedzy/technologi zaczeli podboj innych swiatow i wtedy zainterweniowali Inni
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych