Mechanika wrót
Napisano 29.11.2005 - |13:18|
Wyjściem może być istnienie central, które zawierają tylko adresy wrót. Możliwe, że połączenie wywoływane jest przez jakiś serwer, ale potem natępuje przekazanie połączenia na bezpośrednie między wrotami. To jest logiczne z punbktu widzenia oszczędności. Bezpośrednie połączenie oszczędza czas i energię, a poza tym materia nie jest porcjowana na pakiety krążące po sieci, ale bezpośrenie przekazywana jest przez jeden korytarz do punktu docelowego.
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"
Gandalf - Drużyna Pierścienia
Napisano 29.11.2005 - |18:22|
I powtarzam po raz ostatni. Próba bezpośredniego połączenia z innymi wrotami wywołałaby chaos. To, że jest jednoznaczniepowiedziane, ze połączenie jest bezpośrednie, to nie znaczy, że nic nie moze stać po drodze. Połączenie telefoniczne tez jest bezpośrednie, ale korzysta z centrali. Nawet jeśli DHD jest w stanie samo określić swój cel, to tak jak pisze Jack, centrala jest idealnym środkiem bezpieczenstwa dla takiego sygnału.
BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out"
Napisano 30.11.2005 - |11:17|
ok, czyli zakladasz ze jest to broadcasting w podprzestrzeni i ze sygnal rozchodzi sie z nieskonczona szybkoscia w podprzestrzeni - ok jest to jakis pomysl, szkoda ze po tylu postach sie dogadalismy, oczywiscie mam uwagi :>Wrota nie muszą znac pozycji centrali. Gdy sygnał zostanie wysłany w podprzestrzen, pierwsza centrala, na którą natrafi sygnał zacznie procedurę łączenia. Tak samo modem wysyłając sygnał proszący o podłączenie do sieci nie moze wiedziec do kąd trafi sygnał, ponieważ utrudniałoby to produkcję modemów. Musiałyby one mieć bazę danych z wszystkimi adresami IP. A adresy IP sie ciagle zmieniają.
I powtarzam po raz ostatni. Próba bezpośredniego połączenia z innymi wrotami wywołałaby chaos. To, że jest jednoznaczniepowiedziane, ze połączenie jest bezpośrednie, to nie znaczy, że nic nie moze stać po drodze. Połączenie telefoniczne tez jest bezpośrednie, ale korzysta z centrali. Nawet jeśli DHD jest w stanie samo określić swój cel, to tak jak pisze Jack, centrala jest idealnym środkiem bezpieczenstwa dla takiego sygnału.
1. piszesz ze "Próba bezpośredniego połączenia z innymi wrotami wywołałaby chaos" - nie wydaje mi sie, zwroc uwage ze tunel tworzony jest na krotki okres, on istnieje tylko kilkanascie minut, a potem znika i nie ma chaosu. jesli dalej nie wierzysz to zastanow sie jak sie ma grubosc takiego tunelu (kilka metrow) do odleglosci (lata swietlne) - prawdopodobienstwo ze tunele sie przetna jest wystarczajaco niskie, zwlaszcza biorac pod uwage ze tylko niewielki odsetek wrot jest jednoczesnie aktywny.
a nie uwazasz ze masowy broadcasting w podprzestrzeni wywolalby chaos?? mozesz powiedziec ze kazde wrota "nadaja" na innych czestotliwosciach - ale wtedy latwo je zagluszyc albo podszyc sie pod nie - to chyba nie jest az tak bezpieczne rozwiazanie?
polaczenie telefoniczne nie jest bezposrednie tylko przez centrale. ale jak sie upierasz, spojrz na ten link:http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Wormhole-demo.png
czyli wg twojej koncepcji ma byc wiele razy taki tunel tworzony?
i jeszcze cos - wiem jak dziala modem, ale dyskutujemy o wrotach, analogia z modemem nie jest dobra, np. modem caly czas ma mozliwosc przesylania danych, a w gwrotach musisz tworzyc tunele (czyli medium transportowe!) na czas polaczenia. to jest spora roznica.
aha, z tego co widze chcesz zrobic internet z gwrot - no coz - mam mieszane uczucia.
Napisano 30.11.2005 - |11:30|
ale pomysł z centralami jest moim zdaniem jak najbardziej prawidłowy; wrota nie nadają na różnych częstotliwościach i nie mogą się wzajemnie zakłócać poprzez np otwarcie 10 tuneli; w naszej galaktyce może być otwarte multum tuneli na raz nie interferując ze sobą; bo podprzestrzeń to tylko skrót myślowy opisujący zlepienie dwóch kawałków naszej przestrzenii; w taki razie w PP nie mogą się propagować zakłócenia;
Użytkownik inwe edytował ten post 30.11.2005 - |11:31|
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 30.11.2005 - |12:22|
WNIOSEK: mysle ze takie centrale istnieja.
(calkiem mozliwe ze w podprzestrzeni)
Co do zasilania wrot na orbicie - (ZPM - malutkie urzadzonko a jednak sporo energi wytwarza). Wrota na planetach zasilanie pobieraja z DHD, wiec rownie dobrze wrota umieszczone na orbicie moge miec wbudowane jakies miniZPM ?
Co do zaklocania sie tuneli - jesli naginasz czasoprzestrzen to chyba i przestrzen i czas a wiec nie mozna nagiac tej samej przestrzeni w tym samym czasie.
OMG glowa mnie zaczyna bolec
Albert Einstein
Napisano 30.11.2005 - |12:31|
Jeśli chodzi o broadcasting to przeczytaj moje posty jeszcze raz. Uważam, ze nie ma on zatosowania we Wrotach bo bla, bla, bla. Może twój "modem" ma cały czas mozliwość przesyłania danych, ale to już nie jest połączenie modemowe tylko stałe. Modem musi wybrać numer zanim zacznie wysyłac informacje, tak samo jak wrota.
O chaosie pisałem nie bez powodu i zalezy to od tego co tak na prawde reprezentują symbole wrót. Jeśli są to parametry równania różniczkowego, tak jak to sugerowałem gdzieś i kiedyś, to rzeczywiście DHD może wtedy wysłać sygnał bezpośrednio. Lecz w filmie i serialu określa sie to jako punkty w przestrzeni. Samo zastosowanie punktów jest bardzo mało dokładne. Wszechświat ekspanduje i wywoływałoby to błędy (konieczność przestawiania symboli raz na jakiś czas). Nie wiem jaką rolę mialaby dokładnie spełniać centrala, bo to rzeczywiście nie jest internet, ale Mickiewicz pisząc o "Mesjaszu Narodów" nie miał na myśli, że przyjdzie sobie znowu Chrystus i wyzwoli narody. Tak samo ja używam tylko porównania, jako pomoc w wyobrazeniu sobie problemu. Ale nasuwa mi się taka myśl. Tunal musi dość często przebiegać obok dużych mas. Takie masy mogłyby mieć niekorzystny wpływ na tunel. Myślę, że centrala wzmacniająca i korygująca sygnał raz na jakiś czas pozwoliłaby uniknąć np otworzenia wrót na innej planecie niż wskazana, lub co gorsza utknięcia informacji w "nigdziesiowie".
Raczej nie sugerowałbym się Wikipedią, jako ostatecznym źródłem wiedzy. Połączenie telefoniczne korzysta z analogowej komutacji obwodów. Gdy centrala połączy cie z celem, rezerwowana jest dla ciebie częśc pasma obwodu i dalej sygnał trafia już bezpośrednio do celu. Oczywiście nadal sygnał przechodzi przez centralę, lecz ona na niego już nie ma wpływu.
Zapraszam na kurs Cisco. Jeśli jesteś uczniem technikum, lub uczelni politechnicznej to zapewne dostaniesz zniżkę (potężną) na taki kurs i do tego możliwość rozłożenia na raty 0% w dowolnej ilości (kieyś w każdym razie tak było) i tam Cie nauczą jak działają urządzenia sieciowe.
Inwe - sygnały nie muszą sie przecinać by ze sobą interferować.. Wystarczy, ze przebiegają w poblizu, choć to tez zalezy od rodzaju sygnału.
Napisano 30.11.2005 - |15:22|
Inwe, to skoro centrale nie sa w podprzestrzeni, to odpowiedz mi prosze na 2 proste pytania:nie wydaje mi się, żeby centrale były umieszczone w podprzestrzeni; z powodu wspomnianego w powyższym poście rysunku;
dlaczego skoro wrota moga sie polaczyc z centrala to nie moga sie jednak polaczyc od razu z innymi wrotami? (zadane po raz czwarty)
skad wrota znaja pozycje centrali? (zadane po raz trzeci)
po czym wnosisz ta teze? (nalepiej cytat).Dag myślę jednak, że jeszcze nie rozumiesz istoty działania modemu.
to przeczytaj moje posty jeszcze raz.Jeśli chodzi o broadcasting to przeczytaj moje posty jeszcze raz. Uważam, ze nie ma on zatosowania we Wrotach
modem ma mozliwosc przesylania danych nawet jak po drugiej stronie nie bedzie modemu, tylko ze te dane nie beda odebrane.Może twój "modem" ma cały czas mozliwość przesyłania danych, ale to już nie jest połączenie modemowe tylko stałe.
czyli modem musi wyslac jakies dane, zanim zacznie wysylac informacje. nigdzie nie jest powiedziane ze wrota musza przeslac dane zanim zaczna przesylac dane (dostrzegasz paradoks?)Modem musi wybrać numer zanim zacznie wysyłac informacje, tak samo jak wrota.
moment no to jak nie wiesz po co ma byc centrala to po co ja wprowadzasz? wogole to moim zdaniem to jest wlasnie twoje bledne myslenie, ciagle postrzegasz wrota jako modem, a tunel jako medium ktore dziala tak samo jak kabel czy swiatlowod. w kablu oczywiscie sygnal traci energie i wymaga regeneracji, ale kto powiedzial ze w wormhole tracona jest energa w czasie transportu? nikt tego nie powiedzial - to jest przez ciebie przyjete zalozenie, przyjete tylko dlatego ze za bardzo sie zapatrzyles w modemy i nie potrafisz dostrzec innych mozliwosci.O chaosie pisałem nie bez powodu i zalezy to od tego co tak na prawde reprezentują symbole wrót. Jeśli są to parametry równania różniczkowego, tak jak to sugerowałem gdzieś i kiedyś, to rzeczywiście DHD może wtedy wysłać sygnał bezpośrednio. Lecz w filmie i serialu określa sie to jako punkty w przestrzeni. Samo zastosowanie punktów jest bardzo mało dokładne. Wszechświat ekspanduje i wywoływałoby to błędy (konieczność przestawiania symboli raz na jakiś czas). Nie wiem jaką rolę mialaby dokładnie spełniać centrala, bo to rzeczywiście nie jest internet
moze tak a moze nieTunal musi dość często przebiegać obok dużych mas. Takie masy mogłyby mieć niekorzystny wpływ na tunel.
patrz 2 akapity wyzej, nikt nie powiedzial ze sygnal trzeba wzmacniac.Myślę, że centrala wzmacniająca i korygująca sygnał raz na jakiś czas pozwoliłaby uniknąć np otworzenia wrót na innej planecie niż wskazana, lub co gorsza utknięcia informacji w "nigdziesiowie".
blad, sygnal przechodzi przez centrale. gdybym chcial cie nasladowac napisalbym ze nie masz zielonego pojecia o centralach i modemachRaczej nie sugerowałbym się Wikipedią, jako ostatecznym źródłem wiedzy. Połączenie telefoniczne korzysta z analogowej komutacji obwodów. Gdy centrala połączy cie z celem, rezerwowana jest dla ciebie częśc pasma obwodu i dalej sygnał trafia już bezpośrednio do celu.
gdyby nie miala wplywu to by nie byla potrzebna.Oczywiście nadal sygnał przechodzi przez centralę, lecz ona na niego już nie ma wpływu.
"Zapraszam na kurs (...)"
a ja cie zapraszam do przeczytania regulaminu: tutaj rozmawiamy o gwrotach a nie o modemach.
Użytkownik Dag edytował ten post 30.11.2005 - |17:30|
Napisano 30.11.2005 - |18:19|
Owszem modem może wysłać dane nie będąc połączonym, ale to nie jest jeszcze połączenie. Gdy centrala zweryfikuje numer, połączy go z celem i następuje połączenie (zainstaluj sobie jakiś tary modem na kompie i wybierz 0202122 i obserwuj co się dzieje 1. weryfikacja nazwy użytkownika i hasła 2. to samo dla bezpieczeństwa 3. Połączenie ze zdalnym komputerem - to jest właśnie to o czym cały czas próbuję cie przekonać). Wysyłanie jakichkolwiek innych danych jest w tym momencie bezcelowe. Tak samo jak bezcelowe jest przehodzenie przez wrota przed stabilizacją horyzontu zdarzeń.
Moja hipoteza jest twierdzeniem dowodliwym, nieudowodnionym. Wiesz co to transformacja funkcji??? 100 lat temu nikt nie potrafił powiedzieć do czego to może służyć, oprócz abstrakcyjnych obliczeń. Dziś jest to podstawa całego IT. Sam Laplace powiedział, że nie wie do czego może służyć jego operator cakowy. Ja też nie wiem jak ta centrala działa dokładnie, co nie znaczy, że nie da sie tego wtłumaczyć. Może pomyśl sam zamiast mnie napastowac. To nie boli - napawdę. Ale twoja znajomość sieci zapewne ogranicza sie do www i gg.
Wrota są swego rodzaju modemem, wiec nie pitol mi tu o regulaminie. Kazdy temat ma pewną granicę tolerancji. Gdybyśmy mieli mówić tylko o wrotach to musielibyśmy sie ograniczyć do zachwytów nad jego wspaniałą okragłością i niezwykłymi symbolami na obręczy. Takie to pasjonujące. Ooooooohhhh. Oj chyba sie za bardzo rozpedzam z tym sarkazmem.
Napisano 01.12.2005 - |10:32|
centrala po pierwsze, nie wiadomo czy wogole moze znajdowac sie w podprzestrzeni, czy tam moze znajdwac sie materia, czy sa tam tylko formy energetyczne. jesli nawet zalozymy ze moze tam byc materia, to zalozenie ze z podprzestrzenia komunikacja nastepuje natychmiast jest dosyc optymistyczne. a nawet jesli jest tak jak piszesz - to nie wiadomo czy to jedna centrala czy wiele. jedna raczej nie moze byc (patrz odcinek 4x06), a wiec wiele. jesli jest wiele, to raczej komunikacja nie moze nastepowac z nimi natychmiast. jesli mogloby tak byc, to wtedy mozna by wogole nie tworzyc tunelu ale przesylac dane w podprzestrzeni (przypominam ze wrota przesylaja dane, a nie materie), a to juz jest calkowicie odrebna koncepcja, byc moze mozliwa, ale zupelnie inna niz w tym serialu! teraz wszystko jasne? po prostu wymysliles cos co nie za bardzo pasuje do tego co jest pokazywane w serialu
to ty sie obudz, albo zacznij wreszcie czytac co do ciebie pisze, albo zacznij rozumiec co ja pisze. popatrz kilka postow czesniej, napisalem:Człowieku, ja wysuwam hipotezę i jej bronię na tyle ile moge. Nie wymagaj ode mnie dokładnej znajomości protokołu połączenia wrót, bo to wszystko to fikcja. Obódź sie!!!
"co do polaczenia - nie chodzi mi o protokol, tylko o medium (pisalem wczesniej) - czy jest to np. polaczenie za pomoca zagiecia przestrzeni, czy za pomoca fal grawitacyjnych czy co tam sobie wymyslisz."
wpisze ci to jeszcze raz, zebys zobaczyl:
nie chodzi mi o protokol
jest bezcelowe, ale możliwe, a we wrotach dopoki nie nawiazesz polaczenia wysylanie jest niemozliwe - prawda? zauwazasz roznice?Owszem modem może wysłać dane nie będąc połączonym, ale to nie jest jeszcze połączenie. Gdy centrala zweryfikuje numer, połączy go z celem i następuje połączenie (zainstaluj sobie jakiś tary modem na kompie i wybierz 0202122 i obserwuj co się dzieje 1. weryfikacja nazwy użytkownika i hasła 2. to samo dla bezpieczeństwa 3. Połączenie ze zdalnym komputerem - to jest właśnie to o czym cały czas próbuję cie przekonać). Wysyłanie jakichkolwiek innych danych jest w tym momencie bezcelowe.
wiemWiesz co to transformacja funkcji???
to jest cos innego - ty przedstawiasz koncepcje gotowego rozwiazania - czyli dokladnie na odwrot niz napisales powyzej.100 lat temu nikt nie potrafił powiedzieć do czego to może służyć, oprócz abstrakcyjnych obliczeń. Dziś jest to podstawa całego IT. Sam Laplace powiedział, że nie wie do czego może służyć jego operator cakowy.
ok, przeanalizujmy, przedstawiasz jakas koncepcje - wrota + centrala. centrala umieszczona w podprzestrzeni, jest w zasiegu reki kazdej z wrot. czyli jest jedna centrala - tak? jesli jest jedna, to jak wytlumaczysz odcinek 4x06 gdzie czesc przestrzeni byla odcieta, a wrota dzialaly i wewnatrz i na zewnatrz.Ja też nie wiem jak ta centrala działa dokładnie, co nie znaczy, że nie da sie tego wtłumaczyć. Może pomyśl sam zamiast mnie napastowac. To nie boli - napawdę. (...)
Wrota są swego rodzaju modemem
jesli uwazasz ze jest wiele central, to znaczy ze musza byc w jakiejs odleglosci od siebie - a to oznacza ze komunikacja nie moze byc natychmiastowa, a jesli uwazasz ze natychmiastowa to wytlumacz w jaki sposob ona nastepuje (patrz 4 akapity wyzej - nie chodzi mi o protokol).
chyba przeceniles swoje umiejetnosci jasnowidzenia.Ale twoja znajomość sieci zapewne ogranicza sie do www i gg.
ps. wogole sorki ze wczesniej nie pisalem konstruktywnej krytyki tylko zadawalem pytania o koncepcje, po prostu myslalem ze masz to jakos lepiej ulozone, a ja sam sie ni zastanawialem, dopiero w wyniku kilku ostatnich postow doszedlem do wniosku ze ta koncepcja definitywnie nie pasuje.
ps2. juz sobie przypomnialem dlaczego zadawalem pytania, bo napisales wczesniej ze sprawa jest prosta, wiec myslalem ze faktycznie potrafisz te wszystkie watpliwosci jakos wytlumaczyc.
Użytkownik Dag edytował ten post 01.12.2005 - |15:37|
Napisano 01.12.2005 - |10:58|
przypominam ze wrota przesylaja dane, a nie materie
mi sie wydaje ze wrota zamieniaja materie w energie, wiec przesylaja energie a nie dane. Wiem ze zaraz na mnie naskoczycie ze modem przesyla dane i ze to tez jest formia energii, ale jest to jednak troszka inna forma tej energii.
A tak wogole to moglibyscie sie przestac sprzeczac, PEACE
P.S. Nie znam sie na modemach, protokolach, swiatlowodach itp, itd.
Albert Einstein
Napisano 01.12.2005 - |11:32|
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"
Gandalf - Drużyna Pierścienia
Napisano 01.12.2005 - |17:18|
J.L. Picard
Teoria jest wtedy gdy nic nie działa choć wszystko jest wiadome.
Praktyka jest wtedy gdy wszystko działa choć nikt nie wie dlaczego.
Łącze teorie z praktyką, nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Napisano 01.12.2005 - |19:14|
Nie upieram się, że jest jedna centrala. Nie upieram się też przy jej właściwościach fizykochemicznych, bo ich nie znam. Owszem modem może wysyłać dane przy negocjacji, i wrota też mogą. Jest takie prawo mówiące, że "w przyrodzie nic nie ginie". Materia, która wpadnie w wir zostanie przez niego pochłonięta i przesłana do nikąd. Nie może ona po prostu zniknać, bo taka jest twoja zachcianka mająca na celu obalenie mojej hipotezy za wszelką cenę.
Co do aktualizacji. Jeżeli wrota aktualizują dane po połaczeniu to co najwyżej w parze miedzy sobą i tylko znane sobie, najlepiej ostatnio używane adresy a jest ich w pamięci DHD bodajże ok. 50 (w którymś odcinku była o tym mowa).Gdy wrota są połaczone nie moga odbierac danych z innych wrót, ani ich do nich wysyłać, bo mogłoby to zakłócić transport. Zatem Centrala byłaby dobrym punktem zbiorczym, dla wszystkich aktualnych adresów. Przy negocjacji połączenia wrota mogłyby odbierać pakiet informacji na temat rozrostu Wszechświata pochodzące z bazy danych w Centrali/ach i cały czas aktualizowane przy każdym połączeniu przez centralę łączącą to połączenie.
Co do wypowiedzi Karela. No właśnie, ale energia jest niesiona przez kwanty, które są pewną dyskretną informacją. Raczej trudno jest rozdzielić pojęcia "informacji" i "kwantu".
Szukanie lepszego porównania niż połączenia telefoniczne jest pracą syzyfową. Nobla dla tego, który znajdzie coś lepszego, bo oznaczałoby to rewolucję w internecie.
Napisano 02.12.2005 - |08:12|
Co do wrot, nie pamietam zebym w ktoryms z odcinkow bylo pokazane ze DHD jest podlaczone do wrot jakimis przewodami, a w ktoryms odcinku bylo ze wrota zasilane sa z DHD.
Kiedys tez czytalem o 2 japoncach, ktorym udalo sie teleportowac foton, co prawda tylko na metr, ale jakies poczatki sa
Teraz gdyby teleportowac materie, trzeba nie tylko wyslac informacje o tym jak z powrotem ja zlozyc, ale tez sama materie - chodzilo mi wlasnie o takie roznice w przesylaniu energii.
Dziwi mnie tez jedna rzecz - wrota dematerializuja przesylana rzecz przez pod przestrzen. A statki poruszaja sie w calosci w podprzestrzeni. Trwa to wolniej niz w przypadku wrot, ale to zalezy od techniki. Pamietacie odcinek jak sg-1 wysadzil0o0 slonce i wyrzucilo ich gdzies tam nie wiadomo gdzie, a replikatory zbudowaly z siebie jakis silnik, umozliwiajac poruszanie sie bodajze 800 razy szybciej.
Zastanwia mnie wlasnie czy w obu przypadkach jesto to ta sama podprzestrzen , czy sa jakies rozne?
Albert Einstein
Napisano 02.12.2005 - |10:21|
a ja pytalem o medium a nie o protokol. to tak jak ja bym pytal jak wygladaja opony a ty mi odpisywal ze nie wiesz jak wyglada caly samochod.Definicja Protokołu uwzględnia także medium. Różne protokoły używają różnego medium.
no wlasnie nie za bardzo, bo sam sposob transportu zostal opisany (czyli wormhole - wczesniej dalem linka do rysunku). a ty nagle wchodzisz z teoria ze sa centrale i komunikuja sie w "magiczny" sposob. to ja tez moge wymyslic teorie ze centrale sa 3, one przesylaja dane do innego wszechswiata gdzie krasnoludki szybko wszystko przeliczaja (bo czas tam plynie inaczej) a nastepnie tworza polaczenie pomiedzy jednymi wrotami a drugimi (bo maja umowe z prawdawnymi ktora wygasa za 32474721 lat). jak tworza polaczenie? a skad mam wiedziec, moze na poziomie kwantowym. i taka teoria jest rownie dobra jak twoja.W tym przypadku medium zapewne będzie działało na poziomie kwantowym. Jak? To już nieodgadnione. Starczy?
wcale nie jest jest nigdzie przesylana, odcinek 2x03, cytuję:Nie upieram się, że jest jedna centrala. Nie upieram się też przy jej właściwościach fizykochemicznych, bo ich nie znam. Owszem modem może wysyłać dane przy negocjacji, i wrota też mogą. Jest takie prawo mówiące, że "w przyrodzie nic nie ginie". Materia, która wpadnie w wir zostanie przez niego pochłonięta i przesłana do nikąd. Nie może ona po prostu zniknać, bo taka jest twoja zachcianka mająca na celu obalenie mojej hipotezy za wszelką cenę.
czyzbys nie ogladal serialu?You see, what you just referred to as
"the great wave"...
..is actually an unstable vortex
generated when the gate first opens.
Anything inside its radius is disintegrated.
bylaby, ale wrota moglyby sie obejsc tez bez centrali, czyli moglyby sie same aktualizowac (za kazdym razem pojedynczo - to nie musi byc czesta aktualizacja). i to by tez wyjasnialo dlaczego nasze wrota byly niezaktualizowane, a wg twojej teorii z centrala powinny byc one caly czas zaktualizowane, no nie? to nastepny minus twojej teorii. jest ich juz calkiem sporo.Co do aktualizacji. Jeżeli wrota aktualizują dane po połaczeniu to co najwyżej w parze miedzy sobą i tylko znane sobie, najlepiej ostatnio używane adresy a jest ich w pamięci DHD bodajże ok. 50 (w którymś odcinku była o tym mowa).Gdy wrota są połaczone nie moga odbierac danych z innych wrót, ani ich do nich wysyłać, bo mogłoby to zakłócić transport. Zatem Centrala byłaby dobrym punktem zbiorczym, dla wszystkich aktualnych adresów. Przy negocjacji połączenia wrota mogłyby odbierać pakiet informacji na temat rozrostu Wszechświata pochodzące z bazy danych w Centrali/ach i cały czas aktualizowane przy każdym połączeniu przez centralę łączącą to połączenie.
z ta teleportacja to bylo tak zrobione, ze foton ktory znajdawal sie gdzies dalej "przejal" dokladnie stan kwantowy drugiego fotonu. z punktu widzenia mechaniki klasycznej to byl inny foton, ale z punktu widzenia mechaniki kwantowej to byl ten sam foton, poniewaz byl nieodroznialny od tego wczesniejszego.Teraz gdyby teleportowac materie, trzeba nie tylko wyslac informacje o tym jak z powrotem ja zlozyc, ale tez sama materie - chodzilo mi wlasnie o takie roznice w przesylaniu energii.
Napisano 02.12.2005 - |11:42|
Napisano 02.12.2005 - |12:45|
tak myslalem ze skonczy sie na slowniku:disintegrated to po polsku sezintegracja, czyli pozbawienie materialnej formy. Ale nie powoduje to znikniecia. Materia w całości zamienie sie w energię, która po drugiej stronie wiru zostaje rozproszona. Bo jak wiadomo w tym momencie nie istnieje jeszcze pełne połączenie miedzy wrotami.
nigdzie nie jest napisane ze jest to zamiany materii w energie, to rownie dobrze moze byc rozpad (np. zerwanie wszystkich wiazan miedzyczasteczkowych).dezintegracja [wym. dez-integracja] ż I, DCMs. ~cji; lm D. ~cji (~cyj)
1. «rozbicie, rozproszenie, rozprzężenie pewnej całości (pewnego zespołu); proces rozpadu określonej całości na elementy cząstkowe; rozkład, rozpad
aha, czyli jak wrota sa polozone pod piachem to nie maja polaczenia z centrala?Nasze wrota były nieaktualizowane bo leżału 10000 lat pod piachem i nikt ich nie używał. Tymczasem, nagle po nawiązaniu pierwszego kontaktu wszystkie istniejące adresy nagle zaczęły działać.
reasumujac - czym blizej sie temu przyjrzec tym bardziej nie pasuje to do serialu (przynajmniej wg mnie). oczywiscie sam pomysl z centralami moze by jakos przeszedl, ale nie w tym filmie.
Napisano 02.12.2005 - |14:40|
taa, a zaraz potem (2 odcinki dalej) potwierdziliśmy naszą starą mechanikę kwantową i teorię wielu światów(w 1x19), kiedy DJ(Daniel Jackson ) trafił do alternatywnego wszechświata;Zresztą nawet Tollanie twierdzili, że są inne teorie i zasady fizyki
a teraz ad Dag;
a więc wiemy, że jest to niestabilny wir powstały przy 1. otworzeniu wrót i dezintegruje materię;wcale nie jest jest nigdzie przesylana, odcinek 2x03, cytuję:
You see, what you just referred to as
"the great wave"...
..is actually an unstable vortex
generated when the gate first opens.
Anything inside its radius is disintegrated.
/QUOTE
czyzbys nie ogladal serialu?
nie wiemy co się z nią stało; może wyleciała w centrali, a może nie; swoją drogą czemu generuje się wir? skoro żadna zasada fizyczna tego nie wymaga; może dlatego, że bajerancko to wygląda :hyhy: , a może ma to zapobiec przejściu przez wrota w chwili ustalania połączenia; abstrahując od technologii Pradawnii na pewno zoptymalizowali sieć wrót, a najlepsze rozwiązanie(znane mi) to centrale;
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 02.12.2005 - |14:59|
no wlasnie nie wiemy wiec za bardzo tu chyba nie podyskutujemytaa, a zaraz potem (2 odcinki dalej) potwierdziliśmy naszą starą mechanikę kwantową i teorię wielu światów(w 1x19), kiedy DJ(Daniel Jackson ) trafił do alternatywnego wszechświata;
a teraz ad Dag;
a więc wiemy, że jest to niestabilny wir powstały przy 1. otworzeniu wrót i dezintegruje materię;
nie wiemy co się z nią stało; może wyleciała w centrali, a może nie; swoją drogą czemu generuje się wir? skoro żadna zasada fizyczna tego nie wymaga; może dlatego, że bajerancko to wygląda :hyhy: , a może ma to zapobiec przejściu przez wrota w chwili ustalania połączenia;
a skoro dalej uważasz ze sa centrale, to moglbys mi wytlumaczyc:
dlaczego skoro wrota moga sie polaczyc z centrala to nie moga sie jednak polaczyc od razu z innymi wrotami? (pytanie zadane po raz 5)
skad wrota znaja pozycje centrali? (pytanie zadane po raz 4)
bo moim zdaniem ten pomysl nie jest zbyt spojny.
alescie sie uparli: po 1, nie zawsze centrala to najlepsze rozwiazanie (np. cb radio),abstrahując od technologii Pradawnii na pewno zoptymalizowali sieć wrót, a najlepsze rozwiązanie(znane mi) to centrale;
po 2 - a moze wrota pelnia jednoczesnie funkcje centrali? ale to i tak nie odpowiada na pytanie: skad znaja pozycje drugich wrot (centrali).
po 3 - ty patrzysz z perspektywy ziemskiej, a w odleglosciach miedzygwiezdnych centrale moga sie okazac niepotrzebne. np. jak myslisz - dlaczego ludzkosc nie postawila centrali pomiedzy marsem a ziemia? odp: bo nie jest potrzebna! to samo moze miec miejsce w przestrzeni kosmicznej.
Napisano 02.12.2005 - |16:24|
centrala może zezwalać bo zakazać połączenia ze względu na wiele czynników np zapobiegając wykorzystaniu tuneli do podróży w czasie; nie chodzi mi tu o podróże w czasie jak w sezonie, ale np. 2 oddziaływujące tunele mogłyby wytworzyć wechikuł czasu; od biedy mogły by nas przenieść do innego wszechświata(zachaczam tu o koncepcje Hawkinga z wszechświatami niemowlęcymi) itp. itd;dlaczego skoro wrota moga sie polaczyc z centrala to nie moga sie jednak polaczyc od razu z innymi wrotami?
centrala może pełnić rolę zabezpieczenia oprócz wielu innych funkcji;
być może tak jest nie mogę tego wykluczyć; a co do centrali wystarczy, że ma go na twardo wpisane;po 2 - a moze wrota pelnia jednoczesnie funkcje centrali? ale to i tak nie odpowiada na pytanie: skad znaja pozycje drugich wrot (centrali).
ludzkość bardzo chciała by mieć bazę np na Księżycu; pozwoliło by to na loty na Marsa bez ogromnego zużycia paliwa;po 3 - ty patrzysz z perspektywy ziemskiej, a w odleglosciach miedzygwiezdnych centrale moga sie okazac niepotrzebne. np. jak myslisz - dlaczego ludzkosc nie postawila centrali pomiedzy marsem a ziemia? odp: bo nie jest potrzebna! to samo moze miec miejsce w przestrzeni kosmicznej
drugim powodem braku budowy jakiejś centrali może być brak środków technicznych ;] ;
Użytkownik inwe edytował ten post 02.12.2005 - |16:24|
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
C.S. Lewis
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych