Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 71 – S04E11 – Be All My Sins Remember'd

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
152 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Odcinek 71 – S04E11 – Be All My Sins Remember'd (185 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (84 głosów [53.85%])

Procent z głosów: 53.85%

2. 9.5 (35 głosów [22.44%])

Procent z głosów: 22.44%

3. 9 (23 głosów [14.74%])

Procent z głosów: 14.74%

4. 8.5 (8 głosów [5.13%])

Procent z głosów: 5.13%

5. 8 (1 głosów [0.64%])

Procent z głosów: 0.64%

6. 7.5 (1 głosów [0.64%])

7. 7 (1 głosów [0.64%])

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (2 głosów [1.28%])

Procent z głosów: 1.28%

21. 0 (1 głosów [0.64%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#141 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 13.01.2008 - |17:35|

Nevres zapominasz chyba ze te aurory były przebite na wylot przez kawałki replikatorów :)
  • 0

#142 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 13.01.2008 - |18:24|

No no, już dawno nie było tak dobrego i efekciarskiego odcinka! Z racji tego jak i przerwy w emisji odcinek dostaje bardzo wysoką ocenę.

Ocena: 10

PLUSY:

+ kłótnia Rodney'a z pułkownikiem (zapomniałem jak się nazywa) będącym dowódcą Apolla zakończona stanowczą i dość ostrą obroną Rodney'a przez pułkownik Carter
+ "I have a bad feelings about this" - słynny tekst wprost z Gwiezdnych Wojen. Nie wydaje mi się, aby to było umyślnie wypowiedziane w celu nawiąznia do tej słynnej sagi, ale i tak sympatycznie wyszło
+ skoro już o Gwiezdnych Wojnach mowa, to wystąpiło drugie skojarzenie w tym odcinku, a mianowicie niezwykle widowiskowa bitwa kosmiczna nad planetą Replikatorów, która mi od razu skojarzyła się z wielką bitwą nad Coruscant na początku III Epizodu Star Wars. Naprawdę świetnie wykonana, bardzo dynamiczna, z dużą ilością efektów specjalnych i zapewne trochę kosztująca. Cóż, po czasie pusuchy pod tym względem, dobrze się stało, że wreszcie pokazano coś efektownego
+ duży plus dla Rodney'a za niezwykle interesujący pomysł z "super-zwartą-kulą". Skoro nie dało się juz nic zrobić z rozbiciem Replikatorow w pył, tak wiec czas przyszedł na maksymalne połączenie ich w jedno i zniszczenie. Świetnie, że pomysł wypalił, choć jego ostateczny rezultat w postaci tego co wiedzieliśmy w końcówce po raz kolejny stwarza problem na przyszłość.
+ No właśnie, końcówka odcinka. Zaskoczenie było, muszę przyznać. Kiedy wszyscy fetują z powodu unicestwienia Replikatorów, nagle na scenie wykluwa się inny, ale jakże znany nam wróg - Repli-Weir. Na pewno będzie się działo i będzie ciekawie :)
+ Duży plus za pojawienie się mojej ulubienicy tego sezonu czyli pięknej i groźnej Larrin :) Liczę, że nie byl to ostatni raz.
+ 3 śmieszne scenki: imię dla "ludzkiego" Replikatora, tekst Ronona o imieniu dla dziecka Teyli, oraz moment, kiedy spotykają się pułkownicy i jeden za drugim powtarzają słowo "colonel" :D

MINUSY:

- wydaje mi się, że Rodney chyba pozwolił sobie na zbyt dużo konstruując żywego "ludzkiego" Replikatora bez zgodu zwierzchników. Już parokrotnie sie zdarzało, że McKay był pewien swoich zabiezpieczeń, a potem okazywało się, że mogą zostać przełamane. Teraz to też powinien wziąść pod uwagę. No i trzeba pamiętać, że Atlantyda to misja wojskowa i własnie trwa wojna z "klockami Lego" tak więc Rodney nie powinien sam decydować o tym.

Użytkownik Halavar edytował ten post 13.01.2008 - |18:31|

• 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#143 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 13.01.2008 - |18:30|

No i trzeba pamiętać, że Atlantyda to misja wojskowa

Na pewno?/Od kiedy? (od Carter?) Naprawdę możliwe, że mi coś uciekło (kilka początkowych odcinków oglądałem bez napisów w tym sezonie), ale jak na razie byłem w 95%pewny że to misja cywilna, z wojskowymi jako dodatkiem?

Użytkownik michal_zxc edytował ten post 13.01.2008 - |18:32|

• 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#144 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 13.01.2008 - |23:36|

Na pewno?/Od kiedy? (od Carter?) Naprawdę możliwe, że mi coś uciekło (kilka początkowych odcinków oglądałem bez napisów w tym sezonie), ale jak na razie byłem w 95%pewny że to misja cywilna, z wojskowymi jako dodatkiem?

Owszem, owszem w założeniu była to misja cywilna, ale czas pokazuje, że wojsko nadal odgrywa tam decydującą rolę, czy to w postaci głównego decydenta Shepparda, czy to majora Lorne'a czy coraz częstszych misji z karabinami, robieniem kolejnych wojenek. OD momentu jak Carter objęł ster, to zostało już tylko zalegalizowane, tak więc można chyba powiedzieć, że jest to misja cywilno-wojskowa, z nachyleniem na "wojskowa" teraz, kiedy prowadzimy wojnę z Wrait oraz Replikatorami.
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#145 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 13.01.2008 - |23:58|

prowadzimy wojnę z Wrait oraz Replikatorami.

Jaką wojne??
W wojnie obie strony maja rowne szanse, a tutaj bylaby zwykla rzeź gdyby scenarzysci nie wyposarzyli naszych w amulet bohatera +2000 do szczescia.
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#146 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 14.01.2008 - |00:46|

Technologia Asgardu wyrównała szanse ;)
  • 0

#147 rahl

rahl

Kapral

• VIP
  • 162 postów

Napisano 14.01.2008 - |02:07|

Jaką wojne??
W wojnie obie strony maja rowne szanse, a tutaj bylaby zwykla rzeź gdyby scenarzysci nie wyposarzyli naszych w amulet bohatera +2000 do szczescia.

Ciekawa teoria na temat wojen - co do szans - ocena przeważnie należy do zwycięzców a oni gloryfikują swoje dokonania. W wielu wojnach nie zawsze wygrywa najsilniejszy. Liczy się spryt, sojusze, wyczucie czasu itp. Nadmierna wiara w swoje możliwości często prowadzi do klęski co ładnie widzimy na przykładach: Goauld, Pradawni, obecnie Wraith - ale u nich już widać znacznie więcej sprytu i mniej arogancji - już raz walczyli z potencjalnie potężniejszym przeciwnikiem i wygrali.
  • 0

#148 elantra

elantra

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 17.01.2008 - |21:32|

oczywiście 10/10 na to czekałem
  • 0
"tylko umarli znają koniec wojny"
Platon

#149 River

River

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 19.02.2008 - |21:18|

wracając do sceny z pułkownikami; oglądając ponownie SG-1 a konkretnie 6x04 Frozen nie da się nie zauważyć skąd u scenarzystów ten pomysł na ten gag, tam mieliśmy doktor,doktor... a tu pułkowniku,pułkowniku...
  • 0

#150 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 24.02.2008 - |02:10|

Wpadło mi własnie do głowy, czego mi brakowało tak naprawdę w tym odcinku. Jednego dialogu. Nie rozumiem, dlaczego scenarzyści go nie zawarli. Chodzi o scenę, kiedy Rodney prezentuje plan wysadzenia planety Asuran przed ekipą Atlantis, kapitanami ziemskich okretów i Larrin. W mojej wersji powinno to wyglądać tak:

McKAY: Przeciążymy około sześciu ich ZPM, symetrycznie wokół masy Replikatorów. Siła wybuchu spowoduje dalsze zwiększenie zagęszczenia całej masy, na końcu tworząc naszą własną bombę fuzyjną z Replikatorów. W następstwie tego zostanie zniszczona cała planeta.
LARRIN: Nie patyczkujesz się, co?
McKAY: No cóż, nie chwaląc się to nic takiego.
SHEPPARD (do Larrin): Zdarzało już mu się wysadzać planety.
LARRIN: (mina wyrażająca uznanie i zdziwienie)
McKAY: Ej, tylko bez takich. To nie była planeta, tylko cały system słoneczny. Wolałbym, byś sie trzymał faktów.
CARTER: McKay, byłoby lepiej, gdybyś się trzymał prezentacji. Na mnie nie zrobisz wrażenia tymi przechwałkami.
SHEPPARD do LARRIN: Wysadziła kiedyś całe słońce. Nie do przebicia.

Wtedy to przekomarzanie się pod koniec nabrałoby nowego znaczenia ;)
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#151 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 23.09.2008 - |16:18|

Odcinek dość dobry.Po dłuższej przerwie powróciłem do oglądania i jest dobrze,może mnie wciągnie na dłużej ;) Wreszcie coś się dzieje.Dużo walki w kosmosie,a mniej pierdzenia w stołek w bazie.Wreszcie zabrali się za replikatorów,a nie tylko gadali.I wreszcie....ich do końca nie unicestwili.Czyli co ? Lekceważonko ? Oj chyba tak ;)

Nota:7
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#152 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 22.03.2009 - |11:54|

Znakomity odcinek. Jeszcze lepszy od poprzedniego. Co najważniejsze końcówka również znakomita, nie spodziewałem się tego.

Ocena: 10/10.

@Sakramentos, faktycznie scena jaką opisałeś bardzo pasowałaby do tego odcinka. Dobry pomysł. Jak się okazuje fani mają czasem lepsze pomysły od scenarzystów :).
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#153 Dreddenoth

Dreddenoth

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 16.11.2009 - |18:21|

Az łezka się w oku kręci gdy pomyśleć ile statków klasy aurora poszło z dymem a jakby tak teleportować jedna osobę z genem na mostek i kazać im frunąć z ludźmi, to by było coś... szkoda ze na to nie wpadli.

Flota Widm + Podróżnicy + Tauri wyglądała świetnie i tekst, Frania bardzo pozytywnie już dawno powinni coś takiego zrobić. Bardzo dobry odcinek i motyw z Wear na końcu miodek, ciekawe czy była sobą czy może replikatorowa kopia aż chce się patrzeć co się wydarzy potem
  • 0
Oglądam:
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych