Przeniosłem tam gdzie jego miejsce.
//biku
Użytkownik biku1 edytował ten post 22.08.2009 - |22:15|
Napisano 22.08.2009 - |22:00|
Użytkownik biku1 edytował ten post 22.08.2009 - |22:15|
Napisano 23.08.2009 - |15:00|
Napisano 25.08.2009 - |09:55|
Napisano 18.02.2010 - |08:27|
Użytkownik Lukassuss edytował ten post 18.02.2010 - |08:42|
Napisano 16.12.2010 - |21:45|
Użytkownik Czlowiekfrank edytował ten post 16.12.2010 - |21:46|
Podsumowanie całego "Dextera":
Napisano 19.03.2011 - |15:01|
Jak dla mnie swietny -wkoncu po oglądnięciu tego odcinka zdecydowałem sie ze całą serię chce zobaczyć
Napisano 27.02.2014 - |15:46|
Zawsze się zastanawiałem, dlaczego na początku przejście przez wrota "oszroniało", a potem zrezygnowali z tego. Ktoś mi to wyjaśni? Nie mogli od razu sobie odpuścić?
Druga rzecz. Apophis z wizytą na Ziemi na samym początku. Jak on wykręcił adres powrotny? Fakt, skoczki miały taki bajer, ale nie kojarzę, żeby Goa'uld kiedyś później otwierali wrota bez DHD
Napisano 27.02.2014 - |20:10|
To pierwszy odcinek, nie dopracowali do końca Z czasem przyszły kolejne pomysły, a inne zostały wyeliminowane. Np. zat na początku działał, jak działał, później aż do odcinka 1969 nie było żadnego 3x strzału, by zdematerializować przedmiot/osobę. Jednorazowo to przywrócili i dalej takie coś się nie pojawiało, bo to bez sensu(dziwne, że w ogóle w tym odcinku przywrócili ten pomysł). Otóż powiedzmy, że wysyłają goa'uld na ziemię bombę, a ziemianie strzelają do niej z zata i bomba znika? To bez sensu. Z oszronieniem, to pewnie po prostu im się nie chciało za każdym przejściem przez wrota robić efekty - nie dziwię im się. W pierwszym odcinku też nawet nie pomyśleli. Na początku goa'uld miało być naj, naj, naj rasą w kosmosie, bogowie... mogą wszystko. Z czasem od tego odeszli, ale co już nagrane... ;p Chodzi oczywiście o element z otworzeniem wrót przez aphophisa.
Użytkownik GreyFox edytował ten post 27.02.2014 - |20:11|
Napisano 27.02.2014 - |21:08|
Napisano 27.02.2014 - |22:01|
Druga rzecz. Apophis z wizytą na Ziemi na samym początku. Jak on wykręcił adres powrotny? Fakt, skoczki miały taki bajer, ale nie kojarzę, żeby Goa'uld kiedyś później otwierali wrota bez DHD
Goa`uld raczej nie, ale ludzie jak najbardziej. Po prostu ustawiali symbole ręcznie. Zrobili tak np. w odcinku 01x10 The Torment of Tantalus, 02x03 Prisoners, czy 02x21 1969.
No i jest jeszcze jeden drobny szczegół, tylko trzeba się dobrze wsłuchać. Apophis wypowiada do swoich podwładnych, czy też do jednego z nich kilka słow: Kalah alak chi`me. W serialu właściwie nie zostało to przetłumaczone, ale przetłumaczyła to dla nas Mary 777 w swojej książce pt. "Shol`va". I ma to dokładnie znaczyć: wybierz adres ręcznie. Jeśli chodzi o zbieranie materiałów do książki i opracowanie słownika goa`uldzkiego, Marysia wykonała kawał potężnej roboty. Jeśli ona twierdzi, że tak to się tłumaczy, to ja jej wierzę.
Użytkownik cooky edytował ten post 27.02.2014 - |22:26|
Ten, który walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem.
Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również na nas.
F. Nietzsche
Napisano 28.02.2014 - |00:58|
Zrezygnowali ze szronu dość szybko chyba po pilocie później wrócili do tego tylko raz, ze względu na brak kasy, ostatni raz użyli tego w odcinku Red sky bodajże sezon 5. wyjaśniają to apropo właśnie kręcenia tego odcinka (można to znaleźć w dodatkach do DVD). Co do powrotu Apophisa to trochę się mylisz ;] nie wybierali adresu ręcznie mieli do tego specjalne urządzenie które przykłada się do wrót a ono automatycznie wybiera adres i uzupełnili to w poprawionej wersji pilotowego odcinka Children Of The Gods Final Cut, który bądź co bądź jest straszny i nie pokazują cycków Sha're
Użytkownik Odeka edytował ten post 28.02.2014 - |01:01|
Napisano 28.02.2014 - |01:15|
Ale to urządzonko to też chyba naciągane pod pilota, bo inaczej prędzej czy później mieliby takie na Ziemi.
Napisano 28.02.2014 - |01:36|
Takie było główne założenie Children Of The Gods Final Cut w mniejszym czy większym stopniu poprawiali błędy wynikające z dalszych sezonów.
Napisano 28.02.2014 - |02:11|
Na pudełku po chusteczkach pisze 'send more' a genialny lektor tłumaczy 'więcej nie trzeba'
Użytkownik Petrosdbz20 edytował ten post 28.02.2014 - |02:12|
Napisano 28.02.2014 - |19:42|
obejrzałem. Łezka mi się zakręciła. Przecież to najlepszy serial ever i czesc mojej młodości :-) Nic sobie nie robiłem z tego, ze moja luba patrzyła na mnie jak na debila
Wciąż jednak uważam, że pilot im nie do konca wyszedł i niezbyt go lubię.
Napisano 01.03.2014 - |04:02|
Bywały znacznie gorsze odcinki. Liczy się całokształt
Użytkownik Petrosdbz20 edytował ten post 01.03.2014 - |04:03|
Napisano 04.03.2014 - |14:25|
Czy ktos w domowych zbiorach posiada może wersję z AXN? Chodzi mi o to jak ta stacja emitowała pilota; emitowali go jako dwa odcinki, czy jeden? Wydaje mi się, że to pierwsze, ale wolę się upewnić.
Napisano 28.07.2022 - |18:15|
Napisano 06.09.2022 - |15:24|
Co do powrotu Apophisa to trochę się mylisz ;] nie wybierali adresu ręcznie mieli do tego specjalne urządzenie które przykłada się do wrót a ono automatycznie wybiera adres i uzupełnili to w poprawionej wersji pilotowego odcinka Children Of The Gods Final Cut.
Odeka, widzę, że dawno nie było Cię na forum (ja sama dopiero co odkryłam, że ono znów istnieje!, był taki czas, że wpisywało się w przeglądarkę i nie było… ale miło widzieć je z powrotem ), ale to bardzo ciekawe, co napisałeś! Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Co masz na myśli, pisząc, że to uzupełnili? Jedyna istotna zmiana pod tym względem, jaką widzę w Final Cut (obejrzałam przed chwilą obie wersje po dziesięć razy), jest taka, że kiedy żołnierze biegną do komory wrót, słychać zablokowanie ostatniego szewronu i otwarcie tunelu. To nie wyjaśnia w żaden sposób, jak doszło do tego otwarcia… (Poza tym, że nie tak, jak zrobiła to raz Lya, bo wtedy żadnych efektów nie było).
Czy ktokolwiek widział tam to urządzenie? Czy ono występuje też gdzieś indziej? (w którym odcinku?).
Cooky, miło mi, ale akurat w tym przypadku się mylisz Nie znalazłam nigdzie indziej tych cząstek (teraz oglądam jeszcze raz cały serial i wypisuję wszystko – bo w książce bazowałam głównie na materiale w niej zawartym – ale jak można się spodziewać, to dość karkołomne), więc proces zaszedł tu w drugą stronę. Jest oczywiste, że on kazał otworzyć wrota (pokazuje to zresztą ruchem głowy), ale te konkretne słowa nie są znane.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych