Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wasze teorie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
303 odpowiedzi w tym temacie

#121 korowiow

korowiow

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 853 postów
  • MiastoKalwaria Zebrzydowska

Napisano 29.04.2007 - |20:18|

Wyspa nie może być ukryta. Przecież jeśli ktoś raz pozna jej położenie, zawsze będzie wiedział, gdzie ją znaleźć (bo przecież sobie chyba nie dryfuje?), zwłaszcza w dobie GPS-ów i satelit. Jedyne rozwiązanie to jakiś inny wszechświat, wymiar etc. I to znów sprowadza nas do tematyki SF.

Co do spadochroniarki i lotu 815 - większość z was twierdzi, że to podpucha Dharmy /rządu, która manipuluje informacjami. Ktoś wcześniej wspomniał, że wolałby porządne wyjaśnienie SF niż grzebanie się w kolejnych teoriach spiskowych. Popieram.
  • 0

#122 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 30.04.2007 - |08:23|

Jonasz ===> super teoria, ale po twojej teorii wnioskuje, że Lostowicze i inni obywatele tej wyspy są uwięzieni to dlaczego INNI wiedzą jak podróżować ? mowa tu o łodzi podwodnej..
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#123 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 30.04.2007 - |13:11|

Jonasz ===> super teoria, ale po twojej teorii wnioskuje, że Lostowicze i inni obywatele tej wyspy są uwięzieni to dlaczego INNI wiedzą jak podróżować ? mowa tu o łodzi podwodnej..

Moja teoria to uwzględnia. sak nie jest szczelny. Itsnieje portal podwodny. takze fale akustyczne i elektromagnetyczny o pewnych częstotliwościach sa w stanie przeniknac horyzont.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#124 olorin669

olorin669

Kapral

• Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 30.04.2007 - |13:39|

Ktoś taki "sak" zbudować musiał, poruszać się do i z niego także. inni mogą zwyczajnie znać technikę przedostawania się przez odciętą przestrzeń.
  • 0

#125 korowiow

korowiow

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 853 postów
  • MiastoKalwaria Zebrzydowska

Napisano 01.05.2007 - |00:09|

Teoria "saka" przypomina mi nieco teorię czarnych dziur. Być może Wyspa znajduje się w centrum takiej swoistej czarnej dziury? Samolot czy spadochroniarka mogli przelecieć przez horyzont zdarzeń (granica, poza którą nie można wydostać się z dziury, gdyż ciągle wraca się w to samo miejsce - tłumaczyłoby to, dlaczego Desmond trafił z powrotem na Wyspę). Sama Wyspa zaś może znajdować się w tzw. Osobliwości - punkcie, który według niektórych teorii może stanowić portale ("wormholes") do innych wymiarów. Zapytacie więc, skąd na Ziemi wzięła się czarna dziura? Otóż uważa się, że przy użyciu współczesnych urządzeń (konkretnie akceleratorów cząstek) możliwe jest przypadkowe stworzenie niewielkiej czarnej dziury, a niektórzy naukowcy uznają to za jedno z największych zagrożeń dla naszej planety.

Inni mogą wydostawać się na zewnątrz Wyspy dzięki umiejętności zakrzywiania czasoprzestrzeni (o w mordę, ale naciąganą teorię popełniłem).

Użytkownik korowiow edytował ten post 01.05.2007 - |00:10|

• 0

#126 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 01.05.2007 - |11:47|

możliwe jest przypadkowe stworzenie niewielkiej czarnej dziury, a niektórzy naukowcy uznają to za jedno z największych zagrożeń dla naszej planety.

o w mordę, ale naciąganą teorię popełniłem

Bardzo naciagana :) Naukowcy tak uważają nie bez powodu - czarna dziura zassałaby do swojego wnętrza całą materię Ziemii, a potem zapewne Układu Słonecznego... więc Wyspa raczej nie jest połozona we wnętrzu czarnej dziury (pomijam problem grawitacji ....)
  • 0

#127 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 01.05.2007 - |16:07|

Dołączona grafika

Oto ilustracja Teorii Saka.

Sak ma wielkość około 100 km i obejmuje Wyspe i jej wody przybrzezne. Do saka prowadzi jeden, podmosrki portal. Ma on srednice około 20m i pozwala na przejście łodzi podowodnej. Łodź nakierowana jest sonarem. Gdy zbliża się do portalu wchodzi w zakres obniżonej grawitacji, która ją nijako wsysa. Po przejściu dostaje się w zakres podwyższonej grawitacji, która stopniowo maleja osiągając 9,81 w obszarze Wyspy. By Juliett zaoszczedzić nieprzyjmnego przejścia przez -G/+G została uśpiona. Z tego samego powody przywiazana była pasami do koi.

Na całym horyzoncie saka od strony wewnętzrnej panuje strefa -T (spowolnionego czasu). Zabezpiecza ona przed opuszczeniem saka. Powuje, ze im blizej horyzontu obiekt się znajdyje, tym wolniej czas dla niego płynie, czyli w konsekwencji wolniej się porusza i nigdy do horyzontu dostac się nie może. Z zewnętrznej strony saka istneije strefa +T, powodujaca, ze jakikolwiek ruchomy obiekt znajdujący się w poblizy horyzontu, pokonuje obszar saka w czasie oneimal zerowym. Mowa tu oczywiście o zcasie ralatywnym, gdzyz sam obiekt nei odczuwa żadnej zmainy w upływie czasu.

Sak posiada także dwa lokalne bieguny magnetyczne (BM). Dla tego sayid nei był w stanei wyznaczyc połozenia północy.

Takie charakterystyki saka zapewniał "hak" kontrolowany ze stacji Swan. Wpisywany co 108 minut kod zapewniał jego prawidłowe funkcjonowanie. W czasie upadku systemu i oczywiście po implozji bunkra sak zmienił swoje charaktersytyki. Zmiana jest prosta lecz kolosalna. Strefy +T/-T zamieniły się w +G/-G i odwrotnie. Spowodowało to że portal stał sie niedostępny. Nie mozna do niego wpłynać z wewnątrz, gdyz czas w jeko okolicach ulega spowolnieniu. Z zewnątrz też się nie da, gdy nawet zna się jego połozenie, po prostu przez sak sie przelatuje w ułamku sekundy nie rejestrujac jego istnienia. Horyzont natomiast staje się nie tylko przepuszczalny lecz ze wzgledu że otacza go z zewnątrz strefa +G przyciaga wszelkie obiektu znajdujace się w sąsiedztwie. Sak zbudowano zdala od lini żeglugowych i kanałów powietrznych by zmniejszyć ryzyko ewentualnych katastrof, lecz nie udało się tego uniknąc. Zdarzało się, że pojedyńcze jednostki znajdywały sie w okolicach saka w chwilach upadku systemy (incydenty) lub w czasie lockdown i wtedy zostawały wciagane w obręb saka. Charakterystyka horyzontu saka w czasie upadku systemy jest taka, ze zwiększone ciążenie na zewnątrz przyciąga grawitacyjnie, a po przejściu grawitacja skokowo maleje do niewazkości by dalej w sposób ciagły rosnąc w kierunku centrum saka, gdzie znajduje się Wyspa. Zapewnia to wzglednie łagodny upadek. Dla tego tak wielu rozbitków się ratuje. Dodatkowo niewielkie obiekty poruszajace się z duża szybkościa potrafią przez horyzont przejść strukturalnie nienaruszone (nigerysjska awionetka). Samolot pasażerski jest na tyle wielki, ze gdy częsciowo jeden jego koniec znajduje się w +G a drugi już w -G zostaje złąmany jak makaron spagetti (na trzy części - zawze się tak łamie).

Jeszcze jedna charakterystyka. W czasię incydentu w chwili gdy strefy +T/-T zmieniają się w +G/-G, mogą nastąpić chwilowe zmiany geometrii saka. Skrajnych przypadkach miejscowo moga powstawać cienkie lecz długie (do kilkunasty tysiecy kilemetrów) odnogi - sak przez chwile może wygladac jak jeż z bardzo długimi kolcami. Takie kolce mogą zagarniac obiekty nawet z bardzo daleka i przenosić je na Wyspę. Tak naprzykład została przechwycona nigeryjska awionetka lecaca sobie spokojnie w Afryce, gdy nagle znalazła się w strefie oddziaływania takiego kolca.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 01.05.2007 - |17:55|

• 0
Genesis

#128 Vismund

Vismund

Kapral

• Email
  • 249 postów

Napisano 01.05.2007 - |17:08|

Wow. Ta teoria ogromnie mi się podoba. Jestem pełen podziwu... Szczerze mówiąc to dawno nie miałeś tak dobrej teorii :D (od bardzo dawna czytam to forum)

PS: Ty rysowałeś tą ilustrację, prawda? :D Też mi się podoba :D
  • 0
"Wiiiiiiiiiiith... a HERRING!"

#129 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 01.05.2007 - |17:57|

Wow. Ta teoria ogromnie mi się podoba. Jestem pełen podziwu... Szczerze mówiąc to dawno nie miałeś tak dobrej teorii :D (od bardzo dawna czytam to forum)

PS: Ty rysowałeś tą ilustrację, prawda? :D Też mi się podoba :D

Ilustracja jest za bardzo rozciągnięta w pionie. Sak raczej przypomina dysk niz balon. Jego wysokośc oceniałbym ma co najwyżej 500m, przy srednicy około 100 km.
  • 0
Genesis

#130 Luk@

Luk@

Kapral

• Użytkownik
  • 197 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 02.05.2007 - |07:07|

Brawo Jonaszu, teoria kozacka;) Nie miałbym nic przeciwko by to sie sprawdziło, tym bardziej, że kiedyś pisałem, że na wyspie czas leci inaczej.
  • 0

#131 Santiago

Santiago

Kapral

• Email
  • 170 postów
  • MiastoThe Swan

Napisano 02.05.2007 - |10:54|

Jonasz, świetna teoria. Jedyne co mnie zastanawia, to po co wpisywanie w Swanie magicznych liczb?
  • 0
"If we can't live together, we're gonna die alone."

#132 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 02.05.2007 - |10:58|

Kurczę ale dziwny jesteś. Widzę, że nie możesz przeboleć tego, że olałam twoje PW. Chyba nie pamiętasz teo odcinka w którym widać bylo jak Libby siedzi sobie w zakałdzie zamknięta w swoim własnym świecie. Stąd mój wniosek, że raczej była pacjentką a nie lekarką.

Pamiętam wszystkie odcinki, ten również i nadal myślę tak samo... Wiesz już dlaczego do Ciebie pisałem, więc nie ma się co cieszyć...
Teoria Jonasza z postu #!27 jest bardzo fajna, tylko czy nie za trudna dla przeciętnego widza?

Użytkownik robercik edytował ten post 02.05.2007 - |11:00|

• 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

#133 Mercenor

Mercenor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 02.05.2007 - |12:28|

Teoria "saka" przypomina mi nieco teorię czarnych dziur. Być może Wyspa znajduje się w centrum takiej swoistej czarnej dziury? Samolot czy spadochroniarka mogli przelecieć przez horyzont zdarzeń (granica, poza którą nie można wydostać się z dziury, gdyż ciągle wraca się w to samo miejsce - tłumaczyłoby to, dlaczego Desmond trafił z powrotem na Wyspę). Sama Wyspa zaś może znajdować się w tzw. Osobliwości - punkcie, który według niektórych teorii może stanowić portale ("wormholes") do innych wymiarów. Zapytacie więc, skąd na Ziemi wzięła się czarna dziura? Otóż uważa się, że przy użyciu współczesnych urządzeń (konkretnie akceleratorów cząstek) możliwe jest przypadkowe stworzenie niewielkiej czarnej dziury, a niektórzy naukowcy uznają to za jedno z największych zagrożeń dla naszej planety.

Inni mogą wydostawać się na zewnątrz Wyspy dzięki umiejętności zakrzywiania czasoprzestrzeni (o w mordę, ale naciąganą teorię popełniłem).

hm.. wyprzedziłeś mnie.. sam się nad tym zastanawiałem.. co do czarnych dziur polecam książkę "Ta siła fatalna" panów Mitchella Begelmana i Martina Reesa... Osobiście już nie pamiętam dokładnie wszystkiego o czarnych dziurach, ale chyba aż tak bardzo to nie jest naciągana teoria... Co ciekawe, bodajże japońscy naukowcy chcą wyhodować niewielką czarną dziurę! Więc wcale nie jest to takie niemożliwe!

Co do teorii saka... JEST TO NAJLEPSZA TEORIA JAKĄ KIEDYKOLWIEK CZYTAŁEM!!!
Mam pytanie, czy saka stworzyła Dhrama (jeśli tak to jak), obca cywilizacja, czy jakaś wysoko rozwinięta cywilizacja ziemska (twórcy posągu..)?

Użytkownik Mercenor edytował ten post 03.05.2007 - |00:05|

• 0

#134 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 02.05.2007 - |23:05|

Jonasz, Twoja teoria saka jest bardzo ciekawa, wyjasnia jedną z największych zagadek (jak dla mnie oczywiście), mianowicie jak awionetka z Nigeri trafiła na Wyspę i kilka innych. Krytykował ją będę jutro ,teraz nie mam siły ;) . Mam pytanie: jak na nią wpadłeś ? Czy ta teoria może wyjasnić też jak "Czarna Skała" znalazła się dzungli ? Jakoś tsunami mnie nie przekonuje :)

Mam pytanie, czy saka stworzyła Dhrama (jeśli tak to jak), obca cywilizacja, czy jakąś wysoko rozwinięta cywilizacja ziemska (twórcy posągu..)?

Po prostu muszę zadać to pytanie:
Co w czteropalczastej stopie sugeruje, że stworzyła ją jakaś wysoko rozwinięta cywilizacja ziemska ?
A co do saka. Jeśli to nie Dharma stworzyła sak, to jak go znalazła ? Jak znalazła podwodny portal prowadzący do wnętrza ? Wg mnie jest tylko jedna odpowiedź, no ale to nie moja teoria, więc mogę się mylić :D
  • 0

#135 Mercenor

Mercenor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 03.05.2007 - |00:13|

Co w czteropalczastej stopie sugeruje, że stworzyła ją jakaś wysoko rozwinięta cywilizacja ziemska ?

A)Był to duży posąg, a budowa czegoś takiego nie jest łatwa...
B)Stopa miała 4 palce...
C) Jest to serial SF, więc to na pewno była/jest, wysoko rozwinięta cywilizacja... (oczywiście pojęcie wysoko, jest bardzo względne, a ja to porównuje do cywilizacji starożytnych)

Mam pytanie: jak na nią wpadłeś ? Czy ta teoria może wyjasnić też jak "Czarna Skała" znalazła się dżungli ? Jakoś tsunami mnie nie przekonuje smile.gif

Wbrew pozorom, jest to bardzo możliwe, pomijając fakt, że mógł to być silny sztorm...
Może się mylę, ale chyba to nie jest dżungla, ponieważ dżungla jak podaje encyklopedia PWN jest to " bagnisty las nadrzeczny w północno-wschodnich Indiach"...
  • 0

#136 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 03.05.2007 - |10:30|

Przeglądając kiedyś forum natkęłam się na teorię jakgdyby społeczność Innych miała kierować się zasadami hinduizmu. Ogladając trailer z odcinka "The Man Behind The Curtain" muszę stwierdzić, że coś w tym jest. Napis na tablicy (Namaste) w polskim tłumaczeniu oznacza "Boskość we mnie pozdrawia boskość w Tobie", albo "Światło we mnie kłania się Światłu w Tobie" .... Ciekawe co nam szykują twórcy Lost :huh:

Dołączona grafika
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#137 Santiago

Santiago

Kapral

• Email
  • 170 postów
  • MiastoThe Swan

Napisano 03.05.2007 - |12:14|

Dzięki za minispoiler ;P;>
  • 0
"If we can't live together, we're gonna die alone."

#138 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 03.05.2007 - |12:41|

Jonasz, Twoja teoria saka jest bardzo ciekawa, wyjasnia jedną z największych zagadek (jak dla mnie oczywiście), mianowicie jak awionetka z Nigeri trafiła na Wyspę i kilka innych. Krytykował ją będę jutro ,teraz nie mam siły ;) . Mam pytanie: jak na nią wpadłeś ?

Inspiracją była ksiązka Jacka Dukaja "Perfekcyjna niedoskonałość" przez która teraz własnie z wielkim trudem się przegryzam.
  • 0
Genesis

#139 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 03.05.2007 - |13:01|

o Namaste i hinduiźmie było juz milion razy, od czasu kiedy doktorek zakończył tak film Orientation w Swan
  • 0

#140 jacekfreeman

jacekfreeman

Plutonowy

• Użytkownik
  • 431 postów
  • MiastoLublin

Napisano 03.05.2007 - |18:05|

Co ciekawe, bodajże japońscy naukowcy chcą wyhodować niewielką czarną dziurę! Więc wcale nie jest to takie niemożliwe!

Czarna dziura nawet wielkości głowki od szpilki wciągnełaby bez problemu cała materię ziemi a potem Układu Słonecznego. Więc nie sądzę żeby jacyś naukowcy chcieli ją tworzyć, zreszta i tak by im się to nie udało.
  • 0
Rok 2007 był to dziwny rok, w którym rozmaite znaki na niebie i ziemi zwiastowały jakoweś klęski i nadzywczajne zdarzenia.

Zapraszam do Lublina :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych