Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nowe wrota

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
174 odpowiedzi w tym temacie

#121 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 09.07.2009 - |22:03|

Skoro statek ma latać po wszechświecie i rozstawiać sieć wrót po planetach to skąd będzie brał materiały na ich budowę ???

Z przepastnego wszechświata.
A tak serio to dopóki nie dowiemy się czegoś więcej czyli w jaki sposób on instaluje takie wrota to to jest tylko gdybanie.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#122 Glock

Glock

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 90 postów

Napisano 24.07.2009 - |17:12|

Skoro statek ma latać po wszechświecie i rozstawiać sieć wrót po planetach to skąd będzie brał materiały na ich budowę ???

Z przepastnego wszechświata.
A tak serio to dopóki nie dowiemy się czegoś więcej czyli w jaki sposób on instaluje takie wrota to to jest tylko gdybanie.

Tak sie składa, że podobno z jednej asteroidy z pasa asteroid pomiędzy marsem a jowiszem można wydobyć tylke żelaza ile potrzebuje cała ziemia przez rok(więc można przyjąć,że gdzieś tam "latają sobie" asteroidy pełne naquadah), więc nie martwił bym sie tak szczerze o to, szczególnie znając potęge technologi pradawnych.
  • 0
Dołączona grafika

#123 CZYSTY

CZYSTY

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoZgierz

Napisano 24.07.2009 - |21:11|

Hmm po tych wszystkich filmikach które widziałem. muszę powiedzieć, że wrota zapowiadają się nieźle :)

Co do ich budowy na statku to skoro to pradawni to pewnie będzie się ona odbywała na tej samej zasadzie co budowa broni Merlina, tyle że maszynowo. A tam chyba nie były potrzebne żadne materiały, bo wszystko się samo syntezowało...
  • 0
http://www.AsBest.u2.pl/

Sciągnij Licznik LOST !

#124 plutonowy

plutonowy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów
  • MiastoBartoszyce

Napisano 25.07.2009 - |14:48|

Już się nie mogę doczekać października:)

Te wrota w bazie Icarus to sięgają dziejów Sg-1 i za to u mnie wielki PLUS:D
  • 0
"Jasność Tysiąca słońc, rozbłysłych na niebie oddaje moc Jego potęgi. Teraz stałem się Śmiercią, niszczycielem światów."
J.R. Oppenheimer

#125 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.07.2009 - |16:55|

Te wrota w bazie Icarus to sięgają dziejów Sg-1 i za to u mnie wielki PLUS:D

Trudno, żeby nie sięgały skoro baza jest w Drodze Mlecznej.
  • 0

#126 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 26.07.2009 - |10:27|

SG pikuje w dół. Najpierw było SG-1, gdzie poza sporą ilością złota (uzasadnionego zresztą) trudno było się do czegoś przyczepić. Potem SGA, który gryzł w oczy nadmiarem kolorów, ale tylko przez pierwszy sezon, potem oczy się przyzwyczajały. A teraz TO. TO wygląda jakby ci którzy to wymyślili opalili się zgniłego zioła i zagryźli przedatowanym kwasikiem. Wrota mnie załamały. Od patrzenia po prostu bolą oczy (z żalu) i można doznać trwałych uszkodzeń mózgu. Krótko mówiąc takiego obrzydlistwa to jeszcze nie widziałem. Wszystko obłe i okrągłe - pomijając sam wygląd - z jakiej paki? Po co? Wiem, że Pradawni w pewnym okresie swojej historii lubili obłości, ale równocześnie w Drodze Mlecznej stawiali zwykłe przyzwoite "kwadratowe" wrota, więc skąd nagle te obrzydliwe łuczki... :(
O ile patrzenie na wrota jest zaledwie potencjalnie niebezpieczne, to widok DHD wywołuje w mózgu reakcję kaskadową, przepełnienie stosu i niespodziewane wyjątki podczas próby rozwiązania zagadki skąd wziął się tak koszmarny zamysł. Przez chwilę nie mogłem uwierzyć w to co widzę, aż musiałem powiększyć zdjęcie. Tak tam jest gwiazda z OKIEM! Może to jest oko Ra? From the tempest and the lightning Emperor deliver us... I jeszcze ten kabelek - może to szybka szyna danych... Ciekawe czy kabelki to światłowody czy zwykłe miedziaki? :P

Użytkownik graffi edytował ten post 26.07.2009 - |10:30|

• 0
In the grim future of Hello Kitty there is only WAR...

#127 CZYSTY

CZYSTY

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoZgierz

Napisano 26.07.2009 - |13:42|

Konsola nie wygląda źle, ale mam nadzieje ze to nie jest DHD. Poza tym nie ma na niej symboli z wrót, no chyba ze pojawiają się na ekranie który jest ekranem dotykowym. Wątpię jednak w takie rozwiązanie skoro w późniejszych czasach Pradawni stosowali przyciski w DHD.

Poza tym musieli wymyślić coś co by wyglądem pasowało do tego ustrojstwa ...

Swoją drogą zastanawia mnie czemu w późniejszym okresie odeszli od symboli na wrotach w postaci alfabetu Morse'a i przeszli do rysowania konstelacji

Użytkownik CZYSTY edytował ten post 26.07.2009 - |13:43|

• 0

Sciągnij Licznik LOST !

#128 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 524 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 26.07.2009 - |15:21|

Konsola nie wygląda źle, ale mam nadzieje ze to nie jest DHD. Poza tym nie ma na niej symboli z wrót, no chyba ze pojawiają się na ekranie który jest ekranem dotykowym. Wątpię jednak w takie rozwiązanie skoro w późniejszych czasach Pradawni stosowali przyciski w DHD.

Poza tym musieli wymyślić coś co by wyglądem pasowało do tego ustrojstwa ...

Swoją drogą zastanawia mnie czemu w późniejszym okresie odeszli od symboli na wrotach w postaci alfabetu Morse'a i przeszli do rysowania konstelacji

Coś ci się pomieszało Destiny został wypuszczony u szczytu rozwoju cywilizacji Pradawnych a więc w tedy gdy wrota w Drodze Mlecznej i galaktyce Pegaza już istniały a co do panelu muszę cię zasmucić to jest DHD
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#129 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 26.07.2009 - |17:02|

A nie jest to takie ustrojstwo Pradawnych, które w połączeniu z kamykami np przetransportowało Valę i Daniela do galaktyki Ori?

Bo jeśli tak, to nowe wrota nie są jakoś specjalnie 'nowe', tylko raczej w stylu urządzeń z SG-1.

Pozatym wydaje mi się, że te nowe wrota to nie są wrota, które będą wszędzie na każdej planecie, tylko jakieś 'specjalne', unikatowe wrota, które mają większe możliwości.
  • 0

#130 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 26.07.2009 - |17:14|

Pozatym wydaje mi się, że te nowe wrota to nie są wrota, które będą wszędzie na każdej planecie, tylko jakieś 'specjalne', unikatowe wrota, które mają większe możliwości.

Przecież to oczywiste. :D
Skorzystam z polskiego cytatu - autor cinus z trek.pl :
"......
Nowe wrota będą zasadniczo różnić się od tych znanych z SG-1 i SGA tym, że nie będzie na nich zaznaczonych konstelacji gwiezdnych. Ponadto, nad wrotami Destiny znajdować się będzie biała kula, a na ziemi, tuż przed wrotami, będzie szewron. Wybieranie adresu będzie przypominało to znane nam z SGA, tzn. będziemy obserwować kolejno zapalające się światła, przy czym wybraniu symbolu towarzyszyć będzie błysk owej tajemniczej kuli. Po wybraniu 7,8 lub 9 symboli i 'zablokowaniu' szewronu na podłodze, otworzy się tunel. Gdy jest on aktywny, świecą się wszystkie symbole na wrotach. Wiele wskazuje na to, iż owe wrota są po prostu starszym modelem wrót znanych nam z SG-1....."

Tu jest źródło ---> http://www.gateworld...stargate-dials/

Wszystko to obrazuje ta rozpiska.

Dołączona grafika

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#131 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 26.07.2009 - |18:36|

Ponadto, nad wrotami Destiny znajdować się będzie biała kula...

Tracę nadzieję... Chyba będę musiał pić przed każdym odcinkiem. Na prawdę szykuje się uczta dla oczu :P .
Szkoda, że nie srebrna bo można by nią ubijać Wraith...
  • 0

#132 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 26.07.2009 - |18:43|

Tracę nadzieję... Chyba będę musiał pić przed każdym odcinkiem. Na prawdę szykuje się uczta dla oczu :P .

Spokojnie po co ten dramatyczny ton. ;)
To ciekawe co powiesz w takim razie na ten CO2 wydostający się z podłogi po zamknięciu wrót.

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#133 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 26.07.2009 - |18:49|

Wiesz Graffi, są gusta i guściki. Na przykład mojej skromnej osobie nowe wrota się podobają.

Wszystko obłe i okrągłe - pomijając sam wygląd - z jakiej paki?

Przecież cywilizacja Pradawnych istniała sobie dłuuugo długo. Myślisz, że przez tysiące czy też miliony lat Pradawni nie mogli zmienić stylu? W naszej ziemskiej historii możesz zaobserwować jak przez kilkaset lat zmieniały się pomysły co do tego jak np. powinien wyglądać kościół.

Wrota były środkiem transportu. Czy w naszym świecie wszystkie dworce kolejowe wyglądają tak samo?

Edycja:
Na najnowszym trailerze widać (scena na pustyni), że na planetach wrota będą chyba bardziej tradycyjne. :)

Użytkownik wujek_szatan edytował ten post 26.07.2009 - |19:05|

• 0

#134 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 26.07.2009 - |19:42|

Przecież cywilizacja Pradawnych istniała sobie dłuuugo długo. Myślisz, że przez tysiące czy też miliony lat Pradawni nie mogli zmienić stylu?

Zdecydowanie mogli, chyba żeby byli wybitnie zakonserwowani. Łatwo zresztą zauważyć, że styl Pradawnych zmieniał się z obłego na kanciasty. Jak dla mnie jest to jak najbardziej ok. Uważam tylko, że wrota i DHD (albo jakiś inny panel ze znakiem Starszych Istot albo Wielkich Przedwiecznych) są obrzydliwe. To czy wpasują się w stylistykę scenografii to już inna sprawa. Podejrzewam, że się wpasują i wszystko będzie do siebie idealnie pasowało w swojej obrzydliwości (kiedyś widziałem szkic z fragmentem statku i już wtedy postanowiłem rozpocząć żałobę), co bynajmniej owej obrzydliwości nie umniejszy.
Reasumując speców od scenografii/stylistyki posłałbym najchętniej w jak najbardziej bolesny sposób przez Bramę Kaptura, ale to tylko moje zdanie, nikomu nie bronię, żeby mu się podobało. Co najwyżej będę sobie pozwalał ponarzekać przy okazji kolejnych odcinków. A może nie...

Użytkownik graffi edytował ten post 26.07.2009 - |19:43|

• 0

#135 CZYSTY

CZYSTY

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoZgierz

Napisano 26.07.2009 - |19:55|

Coś ci się pomieszało Destiny został wypuszczony u szczytu rozwoju cywilizacji Pradawnych a więc w tedy gdy wrota w Drodze Mlecznej i galaktyce Pegaza już istniały a co do panelu muszę cię zasmucić to jest DHD

Gdzieś czytałem, że przed Mleczną i Pegazem :( Mogłem sprawdzić w paru miejscach :/

I faktycznie, to jednak jest dhd :|

Na najnowszym trailerze widać (scena na pustyni), że na planetach wrota będą chyba bardziej tradycyjne

Na obrazku z tego linka widać, że wyglądają tak samo jak na statku

http://stargate-univ...omo-air-004.jpg

co więcej chyba są od razu rozstawiane po planetach z tym podestem, więc pewnie też będą się całe obracać
  • 0

Sciągnij Licznik LOST !

#136 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 26.07.2009 - |21:06|

Uważam tylko, że wrota i DHD (albo jakiś inny panel ze znakiem Starszych Istot albo Wielkich Przedwiecznych) są obrzydliwe.

Tutaj się zgadzam. DHD też mi się nie podoba. Tylko, że nie wiemy jeszcze jak będzie wyglądało wybieranie adresów. Skoro Destiny ma podróżować po całym Wszechświecie to wywołanie odpowiednich wrót za pomocą paru kamiennych przycisków mogłoby być nieco uciążliwe. Może dlatego właśnie scenarzyści postanowili, że adresy będzie się wybierało za pomocą jakiegoś ekranu (który swoją drogą mógłby by ładniejszy). Nie wiemy jeszcze zbyt wiele na temat samego serialu, więc powstrzymam się jeszcze od krytyki zastosowanych w nim rozwiązań. :)

Na obrazku z tego linka widać, że wyglądają tak samo jak na statku

Faktycznie. Zmyliła mnie słaba jakość na youtube.
  • 0

#137 CZYSTY

CZYSTY

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoZgierz

Napisano 29.07.2009 - |13:53|

Wrota w jungli

jak widać znowu z podestem, więc zapewne na każdej planecie będą się obracać :P

Jednak znowu nie ma DHD. Więc albo jeszcze nie zamontowali, albo adres jest wybierany jakoś inaczej (przez reczne kręcenie? :blink: )
W komentarzach już o to pytają...
  • 0

Sciągnij Licznik LOST !

#138 Radiatus

Radiatus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 29.07.2009 - |20:16|

Witam!!!

Jak dla mnie to renta z tymi wrotami i ogólnie z całym statkiem (fakt ten mnie nie zrazi do filmu , lecz zupełnie mi się nie podobają).
Co z tą surowością i prostotą kształtów, która dla pradawnych w SG1 i SGA była motywem przewodnim w ich egzystowaniu.
Dla mnie to wygląda tak jakby ktoś połączył wysokozaawansowaną technologię z latami 60 XX wieku ziemi.
Jak patrzę na ten nie ład to aż mi się słabo robi, DHD wygląda jak by miał się zaraz rozpaść,
a ten przewód to chyba chłodzenie heatpipe dla ekranu LCD by się lampy nie przegrzewały po prostu bez jaj.
Ten statek, wraz z wrotami to wybudowała jakaś rasa pradawnych , która była całkowitym odłamem,
taka grupa hipisów i to nieźle najaranych i na dodatek nie posiadających wysokozaawansowanych specjalistycznych narzędzi
za wyjątkiem młotka i przecinaka ( zwróćcie uwagę na takie małe śrubeczki wyglądające jak nity a prawdopodobnie dokręca
się je popularnym śrubokrętem znanym na ziemi pod nazwą TORX, taki gwiazdkowy).
DHD i brak kryształów dr McKey ( jego odpowiednik w SGU )już nie będzie miał co robić wystarczy
dobry elektronik z lutownicą :D. Co do wrót - myśle ( mam nadzieję ) , że nie jest to prawdą że
i na statku jak i na innych planetach , całe się obracają, ponieważ znowu zniknie bardzo popularny
fakt ( motyw ) jaki był używany w poprzednich seriach, gdzie żegnając się z planetą Daniel mówi
zakopcie wrota i będzie OKI, lub kiedy wrota potrafiły działać w skrzyni, kiedy je skradziono,
teraz wystarczy zablokować przekładnie odpowiadające za obrót w podeście i gotowe.
Ale nic serial i tak na pewno mi się będzie podobał i przyzwyczaję się do nowego wyglądu wrót.

Użytkownik Sokar edytował ten post 16.10.2009 - |09:18|

• 0

#139 CZYSTY

CZYSTY

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoZgierz

Napisano 29.07.2009 - |22:47|

To w zasadzie nie dotyczy wyglądu wrót, ale to temat o wrotach więc postanowiłem to tutaj napisać:

Oglądam te trailery któryś już raz i za każdym razem słyszę dźwięk tłukącego się szkła przy aktywacji wrót. Czyżby ktoś się bawił dźwiękami :unsure: ?
  • 0

Sciągnij Licznik LOST !

#140 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 30.07.2009 - |00:47|

Najwyraźniej... Podobna sytuacja jest z innymi dźwiękami. Teleport i strzały gliderów też brzmią inaczej. Mam nadzieję, że to poprawią.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych