No to zaczynamy dyskusje.
Napisano 27.12.2006 - |22:48|
Cała akcja będzie nadal rozgrywała się w tym samym miejscu, zostaną ci sami wrogowie i te same główne postaci....
Myślę, że to może być całkiem prawdopodobne rozwiązanie problemu.
Napisano 28.12.2006 - |04:29|
wątpię czy takie coś będzie miało widzów... komu się chce oglądać to samo tylko, że w innym ,,ubraniu''A może stanie się tak, że cały nowy serial okaże się chwytem marketingowym i po prostu "Stargete SG-1" zostanie przemianowane na przykład na "Stargate Command" (tak jak to rozważali po 8 sezonie).
Cała akcja będzie nadal rozgrywała się w tym samym miejscu, zostaną ci sami wrogowie i te same główne postaci....
Myślę, że to może być całkiem prawdopodobne rozwiązanie problemu.
Napisano 28.12.2006 - |10:02|
Napisano 28.12.2006 - |17:58|
Wiemy, że wstępem do serialu będzie drugi film opowiadający o podróży w czasie. Wiemy również, że główną rolę będzie grał Shanks. I właściwie na tym fakty się kończą.
Według mnie z tych dwóch danych można powiedzieć tyle, że serial będzie opowiadać o
- co-odcinkowej podróży w czasie co byłoby według mnie najgorsze
- w filmie coś namieszają w przeszłości i w serialu będą to naprawiać żyjąc w świecie równoległym - troche lepsza możliwość od poprzedniej
- bohaterowie zostaną uwięzieni w przyszłości/przeszłości - i ta opcja wygląda według mnie najlepiej
Daniel jako główny bohater pasuję mi również do trzeciej możliwości, bo on jako archeolog będzie mógł badać w przeszłości - np. języki ówczesnych ludów, a w przyszłości szukać odpowiedzi np. zagłady ziemi w pismach cywilizacji która ziemię zniszczyła.
I chyba tylko tyle wiadomo z dzisiejszych faktów.
Ja cieszę się, że zostanie nakręcony trzeci serial. SG-1 kochałem, Atlantis w ogóle nie przypadł mi do gustu pomimo, że tematyka Atlantyty fascynuje mnie już dobre kilkanaście lat. W Atlantis za mało jest wrót, ludzie w ogóle nie są podekscytowani tym gdzie się znajdują, no i mit pradawnych został kompletnie zniszczony. Ale to nie temat o Atlantis.
Chciałbym aby StarGate 3 był fajnym serialem, który przyjemnie się ogląda, a jaka będzie jego główna oś to już sprawa scenarzystów - oby im się udało wymyslić coś ciekawego.
A tak fantazjując, to osobiście chciałbym aby akcja serialu działa się w czasach kiedy Goauldowie zaczynali być bogami, a w galaktyce rządzili Pradawni, Asgard i Furlingowie. Chciałbym zobaczyć jak powstało przymierze i nie chodzi o polityczne rozgrywki, ale o jakiegoś wroga, który połączył, być może, zwaśnione nacje.
To co nie podobało mi się w SG-1 to to, że Goauldowie tylko udawali bogów, a ja chciałbym aby Ci bogowie rzeczywiście byli, może to zostanie jakoś poruszone dlaczego w Egipcie był Ra, a w Grecji Zeus, Ci prawdziwi.
Według mnie serial nie może kontynuować wątku, który był poruszony w SG-1. Z prostej przyczyny - SG-1 trwa już 10 lat i biorąc wątek z tego serialu twórcy zamykają drogę nowym widzom. My, którzy oglądaliśmy całe SG-1 będziemy zachwyceni tym, że np. pojawią się Furlingowie, pokażą nam dziadka Daniela itp, ale nowy widz siadając przed telewizorem i widząc jakiegoś starszego pana, który jest dziadkiem jakiegoś kolesia nieznanego w okularach nie za bardzo będzie wiedział o co chodzi i do serialu się zniechęci. Twórcy ciągnąc jakiś wątek z SG1 w końcu zrobią coś co będzie w sprzeczności z tym co pokazywalli w dziejach O'Neill'a i spółki czym zrażą 'starych' fanów. Tutaj dobrze jedynie wygląda sprawa Furlingów - bo my będziemy zadowolenie, że ich wreszcie poznamy, a zarazem nowi widzowie nie będą zagubieni, bo o Furlingach nic nie wiadomo. I jeszcze jedna sprawa - serial będzie robiony pewnie pod widzów z przedziału 12-20 lat, tak jak SG-1. Będzie więc w nim pewnie dużo efektów specjalnych, a logiki dużo mniej. To my się po prostu zbytnio postarzeliśmy i być może dlatego nam się on nie spodoba.
I tak zupełnie na koniec mała dygresja apropo postów typu "chciałbym, żeby serial był jak BSG". Nie rozumiem was, dlaczego chcecie aby inny serial upodabniał się do serialu istniejącego? Jeśli tak wam się to podoba, to to oglądajcie, przecież wszystkie seriale nie mogą być o tym samym i tak samo. BSG ma być jak BSG, a SG jak SG i tyle.
Użytkownik Dooku edytował ten post 28.12.2006 - |18:06|
Napisano 29.12.2006 - |17:55|
www.science-fiction.com.pl/forum
Napisano 29.12.2006 - |18:44|
Napisano 29.12.2006 - |18:47|
Napisano 29.12.2006 - |20:06|

Napisano 30.12.2006 - |15:03|
Napisano 03.01.2007 - |21:18|
A poważnie, nie widze zadowalającego rozwiązania z podróżami w czasie, chociaż powrót do czasów pradawnych jest fascynujący. Z drugiej strony to absolutna ich demitologizacja...
Użytkownik Shinad edytował ten post 03.01.2007 - |21:19|
Napisano 03.01.2007 - |22:47|
Napisano 05.01.2007 - |12:50|
//Post przedytowany, gdyż wielkość jaką autor zastował, powodowała, że post był nieczytelny - Toudi
Użytkownik Toudi edytował ten post 05.01.2007 - |15:35|
Napisano 05.01.2007 - |13:57|
Napisano 05.01.2007 - |15:23|
Napisano 05.01.2007 - |16:13|
Co do Richarda, to nie ma sensu przywracać go do serialu. W serialu dostał awans i poszedł w górę, więc teraz jego powrót wiązałby się z degradacją. Poza tym, może ma już dosyć grania i czas się zająć rodziną. Nie bądźmy sadystami.
Wszystkie wątki da się spokojnie zamknąć w jednym sezonie i nie potrzeba męczyć się aż do 14.
Nowy serial powinien być o nowych rzeczach i nowej załodze, tak jak to miało miejsce z Atlantydą. Inaczej ludzie będą mieli wrażenie, że już to chyba kiedyś widzieli. Dobrym pomysłem jest kręcenie nowego serialu i jednocześnie filmów pełnometrażowych z SG-1 czy "Atlantami", tak jak robiono to w przypadku Star Treka.

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.*
* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"
Napisano 05.01.2007 - |17:44|
Ja uważam, że SG-1 trwało o dwa sezony za długo. Prawda, te dwa sezony były dobre, momentami wyśmienite w moim odczuciu (w końcu otryzmaliśmy spójną, koherentną i jako-tako przemyślaną. fabułe, a nie skakanie od odcinka do odcinka), ale to już nie było to. Dla mnie SG-1 kończy się na odicnku "Threads" (Moebiusa nie uznaję
Potem miał być ewentualnie nowy serial, ale zamiast tego wykuto dwa sezony SG-1. Jak się okazało-nie tędy droga. Tak jak mówił Lucas_Alfa-należy wszystko wyzerować i zacząć od początku z bagażem dokonań poprzedniego serialu. No innej drogi nie ma.
A niedokończonych wątków z SG-1 starczyłoby spokojnie na dwa seriale
Napisano 06.01.2007 - |21:48|
jak juz wspominaliscie, RDA jest za drogi, za stary i zbyt "zuzyty" (fabularnie), zeby wprowadzic go jaka stala postac...
z drugiej strony, wiesz, Modes, wtornosc wtornoscia, ale przeciez SGA ma sie swietnie, chociaz w sumie odgrzewa ten sam bigos, co SG-1.
moze z trzecia seria bedzie podobnie.
hm, a moze blad moj i jeszcze kilku osob, ktore sie tu wypowiadaja polegal na czym innym:
- SG-1 i SGA w zamierzeniu byly krecone jako "neverending story", nie bylo scisle okreslonej ilosci odcinkow, jaka MA byc, sami scenarzysci nie wiedzieli, co bedzie dalej - - - a moze ta trzecia seria bedzie z gory zamknieta? np. 20 konkretnych odcinkow, wszystkie scisle polaczone fabularnie i chronologicznie? ... wowczas mialoby sens wykorzystywanie i zamkniecie tych niedokoncznych spraw z SG-1.
Użytkownik elam edytował ten post 06.01.2007 - |21:50|
www.science-fiction.com.pl/forum
Napisano 07.01.2007 - |12:04|
Napisano 08.01.2007 - |15:15|
Napisano 08.01.2007 - |18:52|
Bohaterowie uwiezieni w czasie musieli by odnalezc sie w innej rzeczywistości, rozwiazywac nowe (calkiem rozne od tych z sg1) problemy i moze byc swiadkami wielu przelomowych wydarzen z historii pradawnych. Taki serial, calkowicie zrywajacy z "nasza rzeczywistoscia" wg mnie bylby dosc ciekawy i co wiecej nie majacy obecnie na rynku konkurentow w podobnym klimacie.
Użytkownik Semko edytował ten post 08.01.2007 - |18:56|
"My followers?"
"Your victims."
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Logowanie »