Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 053 - S03E20 - Crossroads (Part 2)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
133 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (234 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (121 głosów [60.80%])

Procent z głosów: 60.80%

2. 9,5 (26 głosów [13.07%])

Procent z głosów: 13.07%

3. 9 (21 głosów [10.55%])

Procent z głosów: 10.55%

4. 8,5 (8 głosów [4.02%])

Procent z głosów: 4.02%

5. 8 (11 głosów [5.53%])

Procent z głosów: 5.53%

6. 7,5 (4 głosów [2.01%])

Procent z głosów: 2.01%

7. 7 (2 głosów [1.01%])

Procent z głosów: 1.01%

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (4 głosów [2.01%])

Procent z głosów: 2.01%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.50%])

Procent z głosów: 0.50%

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.50%])

Procent z głosów: 0.50%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#121 Jander

Jander

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 18.06.2007 - |21:07|

Co do piosenki - fragment bloga autora muzyki:

I happened to catch Ron Moore in the hallway at Universal and, in a brief conversation, got everything I needed to know. I learned that the idea was not that Bob Dylan necessarily exists in the characters' universe, but that an artist on one of the colonies may have recorded a song with the exact same melody and lyrics. Perhaps this unknown performer and Dylan pulled inspiration from a common, ethereal source. Therefore, I was told to make no musical references to any "Earthly" versions, Hendrix, Dylan or any others. The arrangement needed to sound like a pop song that belonged in the Galactica universe, not our own.

Wg tego co napisal to nie byla piosenka nadawana z ziemi.
Czworka ktora slyszala ta piosenke - wg mnie beda mieli wiecej wspolnego z kaplanami z "jupiter's eye" niz z cylonami.Kiera byc moze jest 5 kaplanem.W koncu nie miala zadnych wspolnych wizji z cylonami w przeciwienstwie do pani prezydent.Lub tez bedzie potrzebna jakas wspolpraca miedzy ludzmi i zbuntowanymi cylonami aby dowiedziec sie kim jest pozostala piatka.

Zrodlo cytatu:
http://www.bearmccre...og/blogmain.htm
  • 0

#122 dr Danielle Jackson

dr Danielle Jackson

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoŹwirek

Napisano 26.06.2007 - |15:20|

10/10
ten odcinek poprostu wciska w fotel...
i ta muzyka... a jak pod koniec dochodzi do tego gitara... eh.. aż słów brakuje:)
  • 0
- And a hug is just like a public dry hump.
- I think you're hugging wrong.

#123 Seth Angel

Seth Angel

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoPierwszy z Prawej

Napisano 06.07.2007 - |17:37|

OCENA 8/10
Taka wysoka dlatego iż nie moge doczekąć się 4 sezonu. Gdyby nie to zakończenie dałbym może 4/10. Odcinek przeciętny, czasami wręcz nudny. Jeszcze do tego ta czwórka prawdopodobnych cylonów :biggrin2: :biggrin2: Jak Płk. Tigh jest cylonem to ja odpadam (należy sobie zadać pytanie kiedy powstały pierwsze skóry ) :biggrin2:

P.S. Czy możliwe jest aby Starbuck tak naprawde pochodziła z Ziemi ???????? (te jej rysunki oka jupitera) - bo chyba nie ma jakichś wizji
  • 0
I Have Become Death, Destroyer of Worlds.

#124 Vismund

Vismund

Kapral

• Email
  • 249 postów

Napisano 23.08.2007 - |22:05|

Obejrzałem wczoraj i brak mi słów... Najlepszy z 3 finałów (oczywiście moim zdaniem). Szkoda tylko że proces taki krótki :( Końcówka miód... Tak mną zawładnęła że kilka razy z rzędu ją obejrzałem... najlepsze zakończenie jakie widziałem w serialu. No i najbardziej intrygujące wykonanie jednej z moich ulubionych piosenek... Od razu ją sciągnęłem i sobie na komórkofona wrzuciłem :D
No i oczywiście 4 sezon dopiero w styczniu tak jak moje ukochane 24... :(
  • 0
"Wiiiiiiiiiiith... a HERRING!"

#125 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 11.12.2007 - |13:49|

Matko, zastanawiacie się ile wlezie, o co w tym chodzi. Jak to możliwe, co jest grane, vipery-sripery etc. Darujcie sobie. Cała ta szopka z pięcioma to po prostu jeden wielki humbug tych drani z Kobolu. Jak mamę kocham ;) Marzy sie im znowu rządzenie ludzkością, powrót bogów i takie tam. Takie wnioski sie nasuwają po zapoznaniu sie z BSGc. Oby tylko się nie okazało, że my tutaj, na Ziemi, to jakieś pół-cylony ;)

Ode mnie 8

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 11.12.2007 - |13:50|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#126 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 14.03.2008 - |21:11|

Nie no.. Ogladalo sie swietnie. Mam to szczescie, ze widzialem odcinek wczoaraj. A do premiery czwartej serii coraz blizej ;) heh

Nie wierze, ze czworka to Cyloni.
Powrot Kary... Hmm.. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Przychylalbym sie do teorii jakiegos mostu miedzygwiezdnego. Obejrzalem kilka razy scene smierci Starbuck i tuz przed wybuchem widac takie niebieskie blyski i takie trzaski.

Proces - przemowa Adamy bardzo dobra i sugestywna. Podobal mi sie ten fragment. Zreszta tak samo jak postac Romo - i ten motyw z laska i udawaniem, ze jest jeszcze okaleczony po tym wybuchu. Wyrachowany i przebiegly adwokat.

Duzo tajemnic. Duzo pytan. Duzo niewiadomych. Poczekamy - zobaczymy.

Co do tego czegos, co widzi Apollo z kokpitu. Mam wrazenie, ze to jest odbicie lustrzane wlasnie jego kokpitu.. Na poczatku myslalem, ze to jakis statek kosmiczny - taka metalowa konstrukcja, ale to jednak chyba odbicie.

Co do wycinania jajnikow Starbuck.. Tam byl problem z torbielą czy czymś takim na jajniku. Nikomu jajnikow nie wycinano.

Bardzo mi sie podobala reakcja Cottle'a na krzyk Atheny i Roslin w tym samym momencie. To bylo niezle. No i zaciekawilo mnie tez to, jak zareagowala No 6 na to, ze one wiedza o operze... Czyzby czegos nie przewidziala? Czyzby nie wiedziala, ze inni moga wchodzic w jej projekcje??

Świetna muzyka. Końcowy kawałek po prsotu jest genialny. :)

Czekam na 4x01.. A na razie obejrze Razor ;)
  • 0

#127 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 23.01.2009 - |17:32|

No, no ale się porobiło. Pierwsza połowa skupiona wokół procesu trochę przedłużona. Lee machnął przemowę i Gaius uniewinniony. Jak zwykle mu się poszczęściło.

Fajna scenka na początku kiedy pani prezydent dzwoni do admirała ;)

Druga połowa. Skupiona na czwórce z pięciu Cylonów. Trochę się zawiodłem. Jednak miałem rację i szef jest Cylonem, podobnie jak pozostała trójka. Zakładam że brak piątego oznacza, że nie było go w tym momencie razem z flotą. Tylko co z tego wynika. To ktoś kogo zostawili, czy może czeka na nich na Ziemi. Ciekawe co z tego wynilknie. No i tuż po dotarciu do mgławicy pojawia się flota Cylonów. No i wraca Kara. Czyżby wybuch jej statku to jakiś przeskok do super hiper mega przestrzeni, która zabrała ją na Ziemię?

Myślałem już że sezon zakończy się klapą ale dzielnie się zrehabilitowali. 10/10.
  • 0
don't try

#128 Alinoee

Alinoee

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 146 postów

Napisano 13.04.2009 - |22:22|

Aj, co za świetny odcinek i jakie zakończenie. Jak dobrze, że nie muszę czekać 9 miesięcy żeby obejrzeć kolejny sezon;)

Ode mnie 10
  • 0
I've been waiting a long time for this...

#129 Dreddenoth

Dreddenoth

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 28.05.2010 - |10:41|

10/10

Świetny odcinek na bogów wreszcie dobry odcinek, ujawniona tożsamość pozostałych cylonów i jestem w szoku ok anders szef mógłbym jeszcze to jakoś zrozumieć ale Tight! Tight!! jasny gwint nie wierze to nie możliwe zniszczyli mnei tym może to tylko urojenia w nstepnym odcinku okaże się że to była hipnoza, albo jakieś urządzonko które sprawiło że oni myślą że są Cylonami, kurde szok szok

Powrót Starbuck eee what`s up doc!! jej viper zrobił pierdut, skąd ma statek ? był na planecie ? znalazł ją inny batlestar ? nie wiem co się stało ale zamierzam zmarnować kolejne godzinny na oglądaniu dalszych części, świetne zakończenie sezonu, doskonałe
  • 0
Oglądam:
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda

#130 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 21.11.2010 - |17:04|

Odcinek świetny. Po początkowym przynudzaniu podczas procesu i trochę przydługiej przemowie Lee, później już nie było na co narzekać. A końcówka po prostu wbija w fotel. Od razu zabieram się za S04. Z drobnym przerywnikiem na Razor.
Coś czuję, że jednak nasza czwórka nie będzie Cylonami, a jest to jakaś zmyłka scenarzystów.
No i pojawienie się Starbuck znikąd. Też podejrzane . Może to ona jest Cylonem i po śmierci powróciła jako nowa kopia.
Ocena finału sezonu 9/10.
  • 0

#131 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 22.03.2012 - |22:11|

Oglądanie po latach, ciąg dalszy.

Po kolei.
Tyrol i Anders orientuja się, że obydwaj slyszą muzykę "jak coś z dzieciństwa". Roslin przyjmuje chemioterapię i doznaje kontynuacji wizji - Caprica Six po przejęciu Hery zmierza do Baltara. Drzwi niezwykle jasnego pomieszczenia zamykają się. Okazuje się że wizja jest dzielona z Ateną i Capricą Six w areszcie.
Roslin podejrzewa jakiś zabieg cylonów. Szóstka nic o tym nie wie, twierdzi, że jej powołaniem jest ochrona Hery. Co w świetle jej ostatnich poczynań trzyma się logiki.
Saul (analizując podobnie jak Roslin) raportuje Adamie sabotaż muzyczny cylonów.

Przed trybunałem Lee wygłasza płomienną mowę, którą Szymborska genialnie ujęła jednym zdaniem - tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono. Wielu przedmówców wskazało, że była to dłużyzna. Dla nas tak, bo w naszej historii i literaturze ten wątek był od Mickiewicza, przez Herberta, Miłosza po Szymborską. Nie jest zatem wadą, że rozpisano go na więcej niż jedno genialne zdanie. Istota jest prawdziwa.

Przewodnicząca Trybunału nawiązuje do słynnej kwestii - czy ludzie zasłużyli na przetrwanie. Mówi o prawie i sprawiedliwości. Sprawiedliwość, jej zdaniem, nie jest doskonała, jest wadliwa - tak jak ludzie. I ta niedoskonałość być może jest tym, co sprawia, że ludzie zasługują na przetrwanie. Niedoskonałość. Antynomia ludzi i cylonów, niedoskonałość kontra doskonałość.

Świetna rozmowa Adamy i Roslin - uznany za niewinnego to nie to samo co niewinny.

I przechodzimy do najbardziej emocjonującego momentu. Mgławica jońska.
Roslin po przeskoku odczuwa silny ból. Po chwili pada zasilanie. Saul słyszy melodię. Szóstka ponownie ma widzenie - stale u boku Baltara trzymającego Herę przed miejscem podobnym do tego jakie widziała Trójka w Świątyni Pięciu. Nie ma tam jednak żadnych postaci. Ukazują się na piętrze w liczbie pięć, nie jest znana ich tożsamość.

Tymczasem my poznajemy czworo z ostatecznej piątki. He he nadal ta scena, mimo, że już widziana, mi się podobała. Zbiórka cylonów. Jak w harcerstwie. .....czterdzieści lat służby, dwie wojny, Elllen ...... jesteśmy cylonami, od początku ...... he he :)
Na tym etapie są dwie możliwości, na prawdę są cylonami od początku, czyli od urodzenia, jak mówi Tyrol - albo dokonano podmiany w którymś momencie i ocylonowano te postaci na śpiocha.
I mocna decyzja Saula - który nie przyjmuje swojego cyloństwa - będzie tym kim był żołnierzem i zginie jako żołnierz - człowiek, bo tak wybiera. Czyli motyw własnej woli.

I w ramach potoku niemożliwych zbiegów okoliczności - Lee przypadkiem odnajduje Karę. A ona oświadcza, że była na Ziemi i zna drogę.

Pamiętam swój opad kopary, parę lat temu. I te emocje czekania na kolejny sezon. Ehhhhh

Na marginesie

Zastanawia mnie, że wyjaśnienie wyłączenie napięcia na statku i we flocie oprócz potencjalnego sabotażu cylońskiego mogłoby tez być czynnikiem sprzyjającym wzmocnieniu odbioru przekazu aktywującego ostateczną piątkę jak i jakkolwiek to nazwać "przesył" Kary.
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#132 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 11.08.2012 - |17:11|

Odcinek może i nawet bardzo dobry, tyle tylko że te zwroty akcji i ujawnienie kolejnych Cylonów jest pozbawione logiki, o wszystkich niedociągnięciach jest napisane w poprzednich postach, jak Tigh czy Szef może być Cylonem kompletnie o tym nie wiedząc? Przecież za chwilę to każdy będzie Cylonem, Pół-Cylonem, Ćwierć - Cylonem, jeden wielki misz-masz. Ogólnie sezon numer 3 to niewypał, cała masa odcinków o niczym, bez składu i ładu, oby 4 sezon był dużo lepszy i wyjaśnił do końca sprawę Ziemi.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#133 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 25.08.2012 - |20:59|

Muszę przyznać, że słyszałem o All Along the Watchtower w BSG wcześniej, ale do ostatniej chwili nie skojarzyłem tego z piosenką, którą ukryci Cyloni słyszą na statku. Bardzo efektowne muszę przyznać i budujące napięcie i bardzo zapadającą w pamięć końcówkę. Co do tego, że większość z piątki Cylonów okaże się być z obsady to nigdy nie miałem wątpliwości, także na plus daje to, że nie są ta najgłówniejsze postacie, tylko drugoplanowe. Tyrol już dawno myślał, że jest Cylonem, więc tu mam najmniej oporów. Tyle, ze teraz jego dziecko jest pół-cylonem jak Hera co trochę burzy jej istotność w serialu.

Starbuck na końcu wracająca to był mój typ od odcinka 17, gdy znikła. Tutaj zero zaskoczenia. Pytanie tylko czy to ona jest piątym Cylonem z ostatecznej piątki czy może jest to Gaius albo ktoś zupełnie inny.

Finał uważam za bardzo udany, ale sam sezon poza początkiem na New Caprica i finałem nie był tak udany jak pierwszy czy drugi.
  • 0

#134 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 18.09.2012 - |12:22|

Ten sezon jest zupełnie inny. Bardziej mroczny i bardziej skupiony na bohaterach, także dalszych planów, niż na samej ucieczce i problemach kurczących się zasobów.

To jak z dwoma ostatnimi sezonami SG-1. Są inne, co nie znaczy, że dużo gorsze.
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych